świetnie smakują. Do przygotowania dzisiejszego dania użyłam w większości produktów mrożonych: Warzywa na patelnię z przyprawą Włoską, Hortex -1 opakowanie Gotowe, mrożone ciast francuskie- 1 opakowanie Ravioli ze szpinakiem i ricottą- kilka sztuk 1 jajko 2 łyżki masła kilka oliwek starty ser Grana Padano Ciasto francuskie po wcześniejszym rozmrożeniu kroimy lub kwadraty o wymiarach około
Kasia i jej kobiecy światdużej miski i wymieszać ręcznie rózgą z miodem lub innym słodzikiem. Dodać jajka i dobrze wymieszać. Do tego dodać puree z bananów i mleko, znowu wymieszać. Dodać sodę, ekstrakt z wanilii, sól i cynamon, wymieszać. Na koniec wsyp mąkę i wymieszaj dużą łyżką, tylko do połączenia składników. Ciasto przełóż do formy, wyrównaj i posyp jeszcze cynamonem. Może zrobić wzór zygzakowaty(...)pomocą małego noża lub patyka. Piec przez ok. 50 do 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Chleb bez dodatków zwykle potrzebuje mniej czasu, niż ten z dodatkami. Po upieczeniu przestudź chleb przez ok. 10 minut, dopiero wtedy wyjmij. Jak już całkowicie wystygnie, wtedy najlepiej kroić. PS. nawiasem, ja rzadko wytrzymuję do tego momentu :) CHLEBEK W WERSJI
Calzonella.commusu z dyni 1 płaska łyżka soli 3 łyżki oleju 1 jajko 30 g świerzych drożdży 250 ml wody FARSZ : 2 pasztety paprykowe firmy Profi 2 garście szpinaku PRZYGOTOWANIE : Mąkę i mus z dyni przekładamy do miski, dodajemy jajko, wodę rozmieszaną z drożdżami, olej i wyrabiamy elastyczne ciasto. Odkładamy je na 30 minut aby wyrosło. Wyrośnięte ciasto wykładamy
Kulinarne Fantazje Mariolipojemnika, dodać jajka, cukier, olej i mikserem utrzeć z 3 minuty na dużych obrotach dodać mąkę z proszkiem i połączyć składniki, tortownica 24 cm wyłożone dno papierem do pieczenia, boki posmarowane tłuszczem i obsypane tartą bułką, wylać ciasto do formy i piec w 200 C 50-60 minut, do suchego patyczka z wystudzonego ciasta ściąć wierzch ciasta, pokruszyć na drobno(...)będzie do posypania ciasta, następnie ciasto przeciąć na dwa blaty mrożone wiśnie bez pestek zalać 1/2 szklanki wodą, wsypać cukier, zagotować, w reszcie wody wymieszać kisiel i wlać do wiśni, zagęścić mieszając, wystudzić w chłodnym miejscu zimną śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan fixem na sztywno, jeden blat posmarować połową ubitej śmietany, wyłożyć 3/4 wiśni kisielowowych i nakryć
W Mojej Kuchni Lubiętrochę dodatkowej mąki i mleka lub wody Przygotowanie: Jajka, sól, mleko, przesianą mąkę miksujemy. Na końcu dodajemy wodę. Na patelni topimy masło i wlewamy je do ciasta, które cały czas mieszamy. Ciasto dzielimy na cztery części i do każdej z nich dodajemy składnik, który doda koloru. Do ciasta ze szpinakiem być może trzeba będzie dodać trochę mleka(...)wody, aby miało odpowiednią konsystencję. Natomiast do ciasta z sokiem z buraków dosypujemy trochę mąki Smażymy naleśniki na patelni bez użycia dodatkowego tłuszczu. Naleśniki mogą być wytrawne (np. z pieczarkami, ze szpinakiem, z szynką i żółtym serem) lub tradycyjne z twarożkiem. Można je również zwinąć, posmarowane twarożkiem a w srodku z ogórkiem, szynką, papryką i pokroić na rollsy
bistro mamapomarańczy Do miski dodać: zaczyn z drożdży, jajko, olej roślinny, sok z pomarańczy, ciepłą wodę, cukier, sól i wszystko dokładnie wymieszać. Mąkę dodawać partiami, po pół szklanki i wyrabiać na gładką, jednolitą masę. Ciasto powinno mieć zwartą konsystencję (jak ciasto na chleb), ale będzie się trochę kleić do rąk. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(...)minut. MASA SEROWA: 600 g twarogu kanapkowego (u mnie serek „Mój ulubiony” z cudownym składem, bez dodatków zupełnie zbędnych konserwantów) 2 łyżki ekstraktu waniliowego 2-3 łyżki cukru pudru Do miski dodać serek i resztę składników. Dokładnie wymieszać. Wykonanie pączków: W garnku rozgrzać olej. Ciasto podzielić na 4 części (mi przynajmniej tak łatwiej je wałkować
gutfutlepiej smakuje... Przyprawiamy klasycznie lub jak kto lubi :) Rybę kroimy, cebulkę, ser i koperek też... Na drożdżowym cieście wykładamy przygotowane produkty i lepimy... Po kolei koperek, ser, rybka, cebulka... Dla smakoszy oczywiście większe porcje... Trzy kawałki ryby, więcej sera... :) Wszystko smarujemy rozbitym jajkiem i pieczemy w 200 st.C/ 25 min Pięknie przypieczone i pyszne pierogi z rybą !!! :-) Upiekłem pierwszy
chleba naszegoznalazłam w książce Ani Starmach. Ja swoje rurki podałam bez żadnych dodatków dla mnie taka wersja bez niczego jest wystarczająco słodka. Zapraszam do wypróbowania bo są bardzo proste w wykonaniu :) Składniki : 200 g mąki typ 550 100 g masła 4 jajka 200 ml wody 50g cukru 1 cukier waniliowy olej do smażenia Wykonanie: Do garnka wlewamy wodę, dodajemy(...)masło, cukier i cukier waniliowy, gdy wszystko się rozpuści szybko wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, tak długo aż składniki się połączą i powstanie kula. Ciasto odstawiamy do przestygnięcia, następnie wbijamy po jednym jajku i mieszamy mikserem. W szerokim rondlu rozgrzewamy olej. Do rękawa cukierniczego z gwieździstą końcówką przekładamy ciasto. Na rozgrzany olej wyciskamy długie ciastka. Smażymy z obydwu stron
Sama słodycz i szczypta chilitemu znalazłam w gazecie Dobre Rady w rubryce z ciastami na Wielkanoc. I od tamtej pory jest z nami nie tylko na Wielkanoc:) Jest pyszny! A górę sernika możecie dowolnie przyozdabiać - może to być galaretka z owocami, polewa czekoladowa, kolorowe cukierki, groszki, na co macie tylko ochotę, choć i bez tego sernikowi trudno się oprzeć :) Składniki(...)mielonego twarogu 250 g ciasteczek maślanych (można użyć kakaowych - spód będzie ciemny) 100 g roztopionego masła 5 jajek 1 gorzka czekolada pokruszona 1 czekolada mleczna pokruszona 1 szklanka cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki otartej skórki z cytryny (może być też z pomarańczy) Przygotowanie dna sernika: tortownicę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia; piekarnik
Zasmakuj KuchniMiały być na Święta, niestety moja rodzinka dorwała się do nich i zostały okruszki. Składniki: 175 g masła 200 g brązowego cukru (zmielić) 2 jajka olejek migdałowy 300 g mąki pszennej 100 g mielonych migdałów bez skórki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka soli Kakao 2 łyżki Dodatkowo: wiórka z truskawkowej czekolady Cukieteria wiórka(...)Migdały płatki zmieliłam w młynku do kawy, dodałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia ,kakao oraz sól.Dodaję miękkie masło lub rozpuszczone,cukier i jajka oraz parę kropel aromatu migdałowego. Zagniatam ciasto jeśli jest zbyt lepiące to podsypuje mąką . Wałkuje na około 4-5 mm i wykrawam ciasteczka. Piec nastawiam na 180 stopni i piekę jakieś
Różowa kuchniazrobię włąśnie ten sernik kokosowy. Bardzo lubię zapach pieczonego ciasta roznoszący się po całym domu, a także widok kuchni w połowie zastawionej ciastami. Jest to dla mnie wielka satysfakcja. Oczywiście każdy dostaje potem paczuszkę ciasta do domu. Składniki: (blacha 29x24) 1,25 kg twarogu półtłustego 1 szklanka cukru 5 jajek cukier waniliowy 4 łyżki masła 100-150 g wiórek kokosowych
talerz przyjemnościDelikatne, lekkie i puszyste ciasto wręcz rozpływa się w ustach :) nie jest za słodkie, a dzięki soku z brzoskwiń można wyczuć delikatną kwaśną nutę słodyczy
Kulinarna (nie)codziennośćDzisiaj zapraszam na ciasto drożdżowe z rabarbarem i waniliową kruszonką. Ciasto jest mięciutkie, puszyste, lekko maślane, idealne. Wiosna bez takiego ciasta? Niemożliwe :) Ciasto dodaję do akcji wspólnego wypiekania, organizowanej na fb- Ciasto na niedzielę :) Składniki na ciasto (na małą prostokątną blaszkę o wymiarach 18 cm x 28 cm): Na tradycyjną, większą blaszkę o wymiarach(...)należy składniki podwoić. 125 ml ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 300 g mąki typ 550 120 g cukru 1 łyżeczka cukru z wanilią 90 g masła 2 jajka Składniki na kruszonkę: 50 g mąki pszennej typ 500 30 g cukru 35 g zimnego masła płaska łyżeczka cukru z wanilią Dodatkowo: 600 g rabarbaru 3 łyżki cukru Wykonanie ciasta
Smak mojego domudrugiej wlewamy składniki płynne i mokre: jogurt, masło, jajka i otartą skórkę cytrynową. Składniki mokre roztrzepujemy widelcem, tak, aby się połączyły. Robimy to krótko (wystarczy 20 - 30 sekund). Do składników mokrych wsypujemy składniki suche i całość mieszamy widelcem. Robimy to jak najkrócej. Tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do foremek na muffinki do 3/4 wysokości papilotki i wkładamy(...)nagrzanego piekarnika. Muffinki pieczemy 25 minut w temperaturze 175 stopni (grzałka dolna + grzałka górna, bez termoobiegu). Powinniśmy osiągnąć efekt tzw. suchego patyczka, a muffinki powinny się lekko zrumienić Po wyjęciu z piekarnika muffinki w celach ozdobnych możemy oprószyć cukrem pudrem. Nie jest to jednak konieczne. Smacznego
Smak mojego domuSkładniki na formę z kominkiem lub bez: 4 jajka 1 i 1/2 szkl maki pszennej 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia (lekko czubata) 200 ml oleju 2 czubate łyżeczki kakao ( dobrego ciemnego ) 1/2 bardzo płaskiej łyżeczki Kurkumy kisiel wiśniowy + 2 łyżki soku z buraka ( oczywiście możemy sok pominąć ) 1. Jajka z cukrem ubijamy na puszysta masę. Dodajemy(...)mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej. Mieszamy wszystko. Odkładamy do osobnej miski 1/3 ciasta i mieszamy z kurkumą do uzyskania lekko żółtego koloru. Wylewamy na dno wysmarowanej i wysypanej bułka tartą blaszkę. 2. Teraz do tej samej miski znów wykładamy część ciasta tym razem połowę z tego co nam zostało i mieszamy z kakaem. Wylewamy na ciasto żółte
Gotowanie...to proste !