ciasto bez jajek - 13000 przepisów (strona:404/867)

Mufinki z rabarbarem i jabłkami 189

owoce, można też posypać kruszonką przed upieczeniem...można też polukrować lub polać roztopioną czekoladą itp.U mnie bez kruszonki i posypane tylko cukrem pudrem. 150 g mąki 75  g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 g jogurtu 50 g oleju 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia dowolne owoce [ u mnie jabłko i rabarbar] Składniki suche wymieszać(...)jednej misce, a mokre w drugiej.Jabłko i rabarbar obrać i pokroić w kostkę.Składniki suche wsypać do mokrych i wymieszać.Dodać jabłko i rabarbar i ponownie wymieszać.Ciasto wykładać do foremek na mufinki.Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni

Moje domowe kucharzenie
Proziaki 2000

zsiadłe mleko/serwatkę/maślankę), dodać sól i roztrzepane za pomocą trzepaczki jajko, wymieszać razem. Następnie przelać do miski z mąką i sodą, wyrobić jednolite ciasto (zagniatać przez ok. 5 minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne) – w razie potrzeby podsypać blat mąką. Kolejno rozwałkować ciasto na placek (o grubość około 1-1,5 cm) i za pomocą krążka(...)używam okrągłej foremki do wykrawania pączków lub też można posłużyć się zwykłą szklanką) powycinać okrągłe proziaki. Pozostawić do wyrośnięcia w suchym i ciepłym miejscu (bez przeciągów) na ok. 15 minut. Piec proziaki na suchej, nieprzywierającej patelni, na małym ogniu przez około 5 min z każdej strony (powinny się zarumienić i nieco zwiększyć objętość). Proziaki można również przygotować w piekarniku

Kulinarne Przeboje
Ciasto "Tropiki pod kokosowym obłokiem". 116

Pyszne, lekkie i delikatne ciasto. :) Składniki: I. Biszkopt: 4 jaja w temp. pokojowej szczypta soli 4 łyżki cukru  4 łyżki mąki 1,5 łyżki budyniu waniliowego (bez cukru) kilka kropel aromatu pomarańczowego II. Warstwa owocowa: 1 puszka ananasa 1 puszka mieszanki egzotycznych owoców 1 puszka mandarynek 400 ml syropu po owocach z puszki (według uznania) 1 budyń bananowy(...)Warstwa kokosowa: 4 białka szczypta soli 5 łyżek cukru pudru 150 g wiórków kokosowych Sposób przygotowania: Jajka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem przez około 10 minut. Do masy przesiewamy mąkę i budyń. Całość krótko mieszamy ręką. Przelewamy do tortownicy i pieczemy ok. 35 minut. Pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie zeskrobujemy "skórkę" z wierzchu. Z 400 ml syropu gotujemy budyń

DominikaDolci
Jogurtowe ciasto z malinami i kruszonką 217

dłonią. Jajka z cukrem utrzeć na puszystą masę. Następnie dodać olej ,  jogurt i krótko wymieszać łyżką. Włączyć piekarnik ustawiając go na 180 stopni C. Mąkę wymieszać z budyniem i proszkiem do pieczenia- dodatkowo przesiać, następnie przesypać  do płynnej masy i wymieszać dłonią [ ja mieszałam łyżką]. Przelać do formy- ciasto jest gęstawe.Maliny  ułożyć  na cieście, wcisnąć(...)lekko [ zapomniałam] i posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec z  włączoną górą i dołem, bez termoobiegu  ok. 45 minut- do tzw. suchego patyczka

Moje domowe kucharzenie
Chaczapuri megruli 259

się również jajko. Do nadzienia używa się serów podpuszczkowych młodych lub dojrzały odciśniętych. Najbardziej zbliżonym w smaku do gruzińskiego sera na chaczapuri jest polski bundz lub ser koryciński. Jeśli jednak nie macie dostępu do żadnego z nich, z powodzeniem możecie je zastąpić wymieszaną w proporcji pół na pół mozarellą z fetą. Generalna zasada jest taka, że stosunek ciasta do farszu(...)powinien wynosić 1:1. Ale oczywiście jeśli wolicie mniej sera w środku bez problemu możecie zmniejszyć jego ilość. Generalnie w większości przepisów zalecają albo pieczenie chlebków w piekarniku albo smażenie ich na patelni. W Gruzji tradycyjnie przed włożeniem chaczapuri do pieca podpieka się je na blachach pieców opalanych drzewem. Dlatego też ja najpierw podpiekam je na patelce, a dopiero

PatiGotuje
Babeczki z żurawiną 177

skusicie się na takie słodkości? Składniki 4 jajka 500 g mleka  skondensowanego bez cukru 1 szklanka cukru 3/4 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 szklanki mąki 3/4 szklanki suszonej żurawiny lukier 1 szklanka cukru pudru 4 łyżki mleka Wszystko dokładnie wymieszać Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. dodać mleko skondensowane, olej i zmiksować. Mąkę przesiać(...)wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszać, a następnie dodać żurawinę i ponownie wymieszać. Papilotki umieścić w formie do babeczek i do każdej nałożyć ciasta do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 15 minut do tzw "suchego patyczka." Po wystudzeniu każdą babeczkę polać lukrem. babeczki z żurawiną

O kuchni z uczuciem
DOMOWA PIZZA Z KAPARAMI (NA SPODZIE BEZ DROŻDŻY) 153

ochota na pizzę, ale nie było czasu czekać, aż ciasto wyrośnie, więc zrobiłam pizzę na spodzie bez drożdży. Wystarczyło tylko wymieszać ciasto, pokroić ulubione dodatki, ułożyć na cieście a reszta robiła się praktycznie sama ;)  Jeżeli masz dość czekania, aż wyrośnie ciasto albo w lodówce zabrakło drożdży to ten przepis jest właśnie dla Ciebie :) Do pizzy wykorzystałam  kapary(...)zalewie octowej  od  Ole! . Użyłam również  sosu do pizzy  od  Folwark . Składniki na ciasto: * 4 szklanki mąki * 2/3 szklanki mleka * 2/3 szklanki oliwy z oliwek * 3 łyżeczki proszku do pieczenia * 1 jajko * szczypta soli Dodatki co kto lubi. U mnie były to pieczarki, szynka, czerwona papryka i kapary w zalewie octowej. * ser żółty starty

Zrób to smacznie
Tarta LCHF ala pizza z salami | bezglutenowa, bez laktozy, fit, dietetyczna | 190

wykorzystać mąkę kokosową? Właśnie tak! <3 Zdrowa, praktycznie bez węglowodanów, bez glutenu, laktozy i zbędnych kalorii. Zdrowa wersja pizzy, smaczna tarta z klasycznymi "pizzowymi" dodatkami takimi jak mozzarella, oregano, bazylia, papryka czy też salami. Można nimi dowolnie manipulować, ale w takiej wersji jest to coś naprawdę pysznego(...)Idealny posiłek na obiad czy też kolację. Prosta w wykonaniu, a zachwycająca. Dzięki mące kokosowej syci na bardzo długo i ma delikatny, kokosowy posmak. Składniki: Ciasto: 100g mąki kokosowej 30g mąki ryżowej 2 jajka 80 ml oleju rzepakowego 1 łyżeczka soli himalajskiej 2 łyżeczki bazylii Farsz: 3 łyżki koncentratu pomidorowego Chilli Papryka słodka Sól himalajska Bazylia Czosnek granulowany Oregano

Czarnawisienka
Zakochana tarta 159

truskawek  125 g zimnego masła  1 galaretka truskawkowa  1 jajko  1 łyżeczka żelatyny  1 łyżka cukru pudru  150 ml śmietanki 30 %  1/4 łyżeczki soli  40 ml zimnej wody KREM:  1/2 łyżeczki barwnika w proszku  200 ml śmietanki 30 %  2 łyżki cukru pudru DODATKOWO:  200 g serka mascarpone  truskawki do dekoracji CIASTO: Do wody dodajemy barwnik, mieszamy i odstawiamy na bok.Na(...)stolnicę lub blat przesiewamy mąkę i formujemy kopczyk. Masło kroimy na mniejsze kosteczki i wrzucamy wraz z resztą składników (bez wody z barwnikiem), do wcześniej zrobionego wgłębienia. Szybko zarabiamy ciasto, powinno wyglądać trochę jak kruszonka. Dopiero wówczas dolewamy wody i bardzo szybko wyrabiamy na jednolitą masę. Przekładamy masę do woreczka i wkładamy na ok. 30 min do lodówki

Kuchnia od dwojga
Placuszki bananowe wg Aleex 198

dojrzałe banany • 2 jajka • ½ łyżeczka cynamonu • kilka kropli esencji waniliowej Sposób przygotowania: 1. Banany obrać ze skórki, pokroić na kawałki, włożyć do miski. 2. Rozgnieść je dokładnie widelcem na papkę. 3. Do masy bananowej dodać 2 jajka. 4. Dodać przyprawy. Wymieszać. 5. Rozgrzać patelnię, na której można smażyć beztłuszczowo. 6. Na rozgrzanej patelni kłaść porcję ciasta. 7. Smażyć

W mojej kuchni
Pyszny, domowy placek drożdżowy ze śliwkami 194

tylko letnie). Jajka rozcieramy z cukrem (nie ubijamy! cukier będzie wyczuwalny). Dodajemy do nich mąkę ze szczyptą soli i przez chwilę mieszamy. Dodajemy rozczyn i znowu chwilę mieszamy. Na koniec wlewamy letnią margarynę rozpuszczoną z mlekiem i dokładnie wyrabiamy około 10 minut, można ręcznie drewnianą łyżką lub mikserem z uchwytami do ciasta drożdżowego. Ciasto należy napowietrzać. Ciasto jest dobrze wyrobione(...)kiedy odchodzi od ścianek i pojawią się pęcherzyki. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów na 40 minut. W moim przypadku śliwki umyłam i przekroiłam na pół. Robię kruszynki. Mąkę łączę z masłem. Gdy już się dobrze połączą dodaję cukier i dokładnie łączę.Kruszynki powinny być sypkie, nie powinny być zbitym ciastem, dlatego można dodać mąkę, aby się

Wołowina od rekina
Ciasto z owocami na maślance 399

których resztek chciałam się pozbyć. Użyłam więc truskawek oraz różnych mrożonych owoców leśnych (bez rozmrażania). Wyszło super. Placek warto zrobić, ponieważ jest błyskawiczny – składniki wystarczy wymieszać łyżką i ułożyć owoce. Otrzymujemy dużą blachę pysznego ciasta, które zazwyczaj znika jeszcze ciepłe. Prawdziwy smak wczesnego lata! Ciasto z owocami na maślance : 500 g truskawek lub/i owoców leśnych* (np. truskawki, borówki(...)jagody, maliny, porzeczki, jeżyny – świeże lub mrożone) 150 g rozpuszczonego masła 1 szklanka maślanki (250 ml) 3 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 duże jajka 1 szklanka cukru (u mnie trzcinowy) cukier puder do posypania (opcjonalnie) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Do miski wsypujemy składniki suche: mąkę, proszek i cukier. Mieszamy. Do drugiej

Poezja smaku
rabarbarowo-jabłkowy kokosowy ucieraniec... 143

jabłka 4 sztuki, mleko 3/4 szklanki obrany rabarbar pokroić na 2 cm kawałki, dodać starte na grubszych oczkach jabłka, posypać 2 łyżkami cukru w robocie utrzeć do białości jajka, cukier, cukier wanilinowy z 5 minut na dużych obrotach do masy wlewać w trakcie ubijania na mniejszych obrotach stopione masło z mlekiem, zimne mleko wlewam do stopionego masła i nie muszę(...)przesianą mąkę z proszkiem, wiórki kokosowe i połączyć składniki mieszając z 2 minuty silikonowa niska forma 24 cm z kominkiem - formę przetarłam olejem, do formy rozsmarować ciasto, na wierzch położyć owoce bez soku i lekko je przycisnąć do ciasta - pozostały sok z owoców wykorzystuję do napoju lub kompotu piec około 60 minut w 180 C do suchego patyczka, ciasto

W Mojej Kuchni Lubię
Bezglutenowy sernik z jabłkami 198

serem. Bez różnicy jak nazwiemy to ciasto - i tak smakuje rewelacyjnie, a dodatkowo nie zawiera glutenu. Kruche ciasto sporządzone jest na bazie mąki kukurydzianej i ziemniaczanej, a d elikatna, kremowa masa serowa - świetnie komponuje się jabłkami. Jeśli nie jesteście zdecydowani jakie ciasto upiec - polecam właśnie to!  Spokojnie możecie podwoić proporcje. (Tortownica o średnicy 18 cm) Ciasto: 75g mąki(...)kukurydzianej 75g mąki ziemniaczanej 80g masła/margaryny 60g cukru Masa serowa: 500g mielonego twarogu (tłustego) (*) 2 jajka (duże) 70g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej/skrobi kukurydzianej 1 łyżka cukru waniliowego 1-2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (opcjonalnie) Dodatkowo: 2-3 jabłka (średnie) 1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie) Wszystkie składniki ciasta zagnieść - do połączenia się składników. 2/3 ciasta wyłożyć na dnie

Di gotuje
Kruche mini ciasteczka 172

polecam. Pyszne kruchutkie, rozpływają się w ustach. Ciastka są małe ok 2 cm.,  na jeden kęs. Część z nich przełożyłam kremem chałwowym, część bez przekładania. Jedne i drugie są pyszne. SKŁADNIKI Na ciasto: 5 szklanek mąki tortowej 2 margaryny ok. 1 szk. cukru pudru 7 gotowanych żółtek 1 żółtko surowe 2 łyżki octu Masa chałwowa: 100 g. chałwy(...)cytryny WYKONANIE Jaka gotujemy na twardo.  Po ugotowaniu i wystudzeniu oddzielamy żółtka. Mąkę przesiewamy i łączymy z margaryną.  Ścieramy na tarce żółtka, dodajemy cukier, żółtko jajka, ocet i zagniatamy ciasto. Chwilę wyrabiamy. Schładzamy lodówce 1 godzinę. Po godzinie ciasto po kawałku rozwałkowujemy na grubość ok. 2 -3 milimetrów. Małą foremką wyciskamy ciasteczka.Oczywiście takie same ciastka możemy wycinać

W kuchennym oknie Ewy