ziemniaków mąka ziemniaczana sól ew. 1 jajko Ziemniaki przeciśnij przez praskę i przełóż do miski. Wyjmij ¼ objętości ziemniaków w to miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną, dołóż odjęte wcześniej ziemniaki. Delikatnie posól całość, wyrabiaj rękoma aż konsystencja będzie jednolita, a ciasto będzie odchodzić od rak. Z ciasta uformuj niewielkie kuleczki i zrób(...)przez 2-3 minuty. Wyjmuj łyżka cedzakową. Kluski podawaj gorące z sosem i bitkami. Bitki wieprzowe w sosie własnym. Bitki wieprzowe to bez sprzecznie jeden z najlepszych i najprostszych przepisów obiadowych. Można także sięgnąć po taki ekspresowy przepis na KOTLETY JAJECZNE (link) Potrawa idealna dla osób
kuron.com.plprzesady. Lekki biszkopt, banany, czekoladowy krem i śmietana z czekoladą. Nie brzmi to pysznie? Jeśli ktoś nie lubi tradycyjnych świątecznych wypieków, może skusi się na to ciasto :) Składniki na dużą blachę: Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek ciepłej wody 1,5 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku(...)będą sztywne. Partiami wsypywać cukier z cukrem waniliowym. Mieszać aż beza stanie się gładka i lśniąca a kryształki cukru będą mało wyczuwalne. Następnie dodawać po jednym żółtku. W następnej kolejności wsypywać partiami mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie i dokładnie ze sobą połączyć. Ciasto wylać na blachę posmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć
My simple kitchenwydrylowanych wiśni z kompotu, około pół dużego słoika) Wiśnie odsączamy i zasypujemy łyżeczką mąki. Masło ucieramy z cukrem. Ciągle ucierając dodajemy na zmianę jajka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na pół. pierwszą połowę wykładamy na spód foremki. Do drugiej dodajemy przesiane kakao oraz mleko, krótko ucieramy i przekładamy do foremki na jasną(...)która jest na wierzchu, układamy wiśnie w odstępach około 1 cm, delikatnie je w ciasto wciskając. Pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach, do tzw. suchego patyczka. Ciasto odstawiamy do ostudzenia. Krem: – 4 łyżki cukru – 330 ml mleka – 1 budyń waniliowy bez cukru – 120 g masła w temperaturze pokojowej Budyń możemy szykować już kiedy ciasto
Relaxtimetaka nazwa? Bo te ciasteczka puchną podczas smażenia J Tłusty czwartek w tym roku przypada 4 lutego, czyli już niedługo, zgodnie z tradycją będzie można opychać się tłustymi słodkościami bez wyrzutów sumienia. Na blogu jest sporo słodkich karnawałowych propozycji i możecie sobie wybrać to, co lubicie, pamiętacie że to sprawdzone przepisy, więc wyjdą na 100%: ekspresowe pączki serowe faworki(...)łyżeczki cukru, 2 całe jajka , ½ szklanki jogurtu greckiego*, cukier puder do posypania olej do smażenia *szklanka o poj. 250 ml Masło kroimy na kawałki, przekładamy do rondelka, rozpuszczamy na małym ogniu, studzimy. Sypkie składniki przekładamy do misy robota, wbijamy 2 jajka, dodajemy jogurt i mieszamy hakiem robota, wlewamy masło i zagniatamy kilka minut. Oczywiście ciasto można zrobić ręcznie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębakalii, orzechów itp., czyli wszystkiego co najlepsze. Niebawem zamierzam wypróbować wersje ciastek bez masła, z miodem i bananami, ale na to przyjdzie pora, a dziś przepis, który został już sprawdzony, ciasteczka zasmakowały, więc już nie chciałam kombinować jak na pierwszy raz :) Składniki: 150 g masła 1 jajko 0,5 szklanki (95 g) cukru brązowego 150 g płatków owsianych górskich(...)suszone śliwki Przygotowanie: 1. Masło ucieramy z cukrem na gładką masę. 2. Ciągle mieszając dodajemy jajko, wsypujemy posiekane/zmielone orzechy, słonecznika i resztę dodatków. Mieszamy. 3. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę z płatkami owsianymi i proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy sypkie składniki do masy. 4. Ciasto wyrabiamy aż będzie gęste i ładnie połączone. 5. Wstawiamy do lodówki na 20 min. Pieczenie
Malowane smakiemMuffiny makowe ze śliwkami to kolejna propozycja na szybkie i smaczne babeczki z sezonowymi owocami. Tym razem skorzystałam z sezonu na śliwki, choć i inne owoce
Smakołyki Berenikitortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt ciemny: 2 jajka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 500 ml mleka 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 4 kopiaste łyżki cukru pudru(...)wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 25 - 30 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Upieczony
IzabelawkuchniLubię babki..ciągle poszukuje nowych smaków..Polecam babkę kokosową..Jest przepyszna .. 2 szklanki mąki pszennej ( szklanka 250 ml) – łyżeczka i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Ugotujmy Cośspotkały się w jednym herbatniku. Aromatycznie, chrupiące, takie och... ach... Na jednym nie poprzestaniecie. Ba nawet jedna filiżanka herbaty może nie wystarczyć. Te ciasteczka chce się chrupać nieustannie i bez końca. Składniki: 300 g mąki pszennej tortowej 150 g cukru 1 małe opakowanie cukru waniliowego 150 g zimnego masła 2 żółtka 3 łyżki herbaty liściastej ( wybrałam Assam Lord Nelson(...)minut. Mąkę przesiać, dodać cukier, cukier waniliowy i pył herbaciany - wymieszać. Dodać pokrojone w drobną kostkę zimne masło - rozetrzeć mąkę z masłem. Następnie dodać jajko oraz esencję herbacianą - zagnieść szybko zwarte ciasto. Ciasto uformować w kulę, spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto wałkować na grubość około 0,5 cm i wykrawać kształty. Ciasteczka
kolorowotorcikowomożna je upiec dzień przed Wigilią, nie wymagają wielkiego wysiłku, gdyż są bardzo proste w przygotowaniu. Mają w środku miód, zmielone orzechy, sok, miąższ i skórkę pomarańczową, są bez jajek. Lepszych ciasteczek pomarańczowych nigdzie nie znajdziecie. Gorąco je polecam! Można je zapakować w folię i dać w prezencie. Polecam również Najlepsze przepisy na ciasteczka i słodkości na Boże Narodzenie(...)orzechami mielimy np. w szatkownicy. Dodajemy pomarańczę pokrojoną na ćwiartki (bez białej skórki i bez pestek) i ponownie wszystko blendujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Do misy robota wkładamy wszystkie składniki, mieszamy nożem miksującym lub hakiem robota aby się wszystko równomiernie połączyło. Ciasto jest dosyć gęste i klejące. Za pomocą łyżeczki nabieramy ciasto i umąconymi
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwłaściwościach żurawiny nie będę się rozpisywać, bo wszyscy wiemy jaka jest zdrowa. Więc dlaczego nie dodać jej do drożdżówek. A budyń na niej zrobiony będzie bez konserwantów i ze świeżymi owocami. Ciasto: 500 g mąki pszennej typ 500 2 dkg drożdży 2 łyżki masła 4 żółtka 1/2 szklanki cukru trzcinowego 250 ml mleka szczypta soli Budyń żurawinowy(...)łyżka mąki ziemniaczanej 2 żółtka 3 łyżki cukru trzcinowego 400 ml mleka 1 łyżka masła kruszonka: 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 2 łyżki mąki pszennej do posmarowania: 1 jajko 1 łyżka mleka 1 szklanka żurawiny do dekoracji Ciasto: Do miski przekładam drożdże, wlewam kilka łyżek mleka letniego, dodaję dwie łyżki mąki, szczyptę cukru i mieszam. Zaczyn ma mieć konsystencję
wesoła kuchniajedną sporą wadę – cała foremka znika niepostrzeżenie! 😃 Jak wszystkie moje słodkości chlebek został upieczony bez dodatku cukru oraz białej mąki. O słodycz zadbały tutaj suszone daktyle i jabłka. Do chlebka można wykorzystać zarówno jabłka jak i gruszki. Ciasto nie wychodzi zbyt słodkie, co mi bardzo odpowiada. Jeśli jednak jesteście słodkolubni, to proponuję wybrać słodki gatunek jabłek i dodać(...)więcej daktyli 😉 Zapraszam też po inspirację na inne zdrowe słodkości. CHLEBEK JABŁKOWY Czas przygotowania 60 minut Składniki na keksówkę 25 cm 3 jajka 4 małe jabłka 200 g jogurtu Szklanka mąki owsianej (zmielone płatki owsiane) Pół szklanki mąki gryczanej Pół szklanki mąki orzechowej (można zastąpić inną) Ćwierć szklanki suszonych daktyli Łyżeczka przyprawy do piernika Łyżka cynamonu Pół łyżeczki
HealthyCreationsSpód: Do miski wsypać mąkę, dodać masło, cukier, proszek do pieczenia i żółtko, zagnieść jednolite ciasto. Wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 24/24 cm wyrównać. Schłodzić w lodówce na czas przygotowania masy serowej. Masa serowa: Zmielony twaróg umieścić w misie miksera, wbić jajka, dodać śmietankę z puszki, wsypać budynie oraz cukry, całość krótko zmiksować tylko do połączenia. Piekarnik nagrzać
Wanilia i KardamonSer parmezan można zastąpić innym twardym serem. To tak dla informacji dla tych co nie lubią parmezanu. Wykonanie ciasta do tarty , spód – brokuł rozerwać na
Kuchnia Pokoleńpoczątek jajka wybijamy do miski i ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gładką puszystą masę . Wciąż ubijając , dodajemy po trochu mąkę z proszkiem do pieczenia i roztopiona margarynę ( nie może być gorąca ,ma być letnia ) oraz aromat waniliowy .Formę do pieczenia porządnie natłuszczamy margaryną ( lub po prostu używamy silikonowej ) , wysypujemy bułką tartą i wypełniamy ciastem . Pieczemy około(...)góra i dół bez termoobiegu ) w zależności od piekarnika , sprawdzając pod koniec pieczenia patyczkiem , czy jest dopieczona ( tak dla pewności ) . Po upieczeniu i wystudzeniu pokrywamy lukrem , który przygotowujemy łącząc w rondelku cukier puder z gorącą wodą i aromatem śmietankowym ( cały czas mieszając ,żeby się nie przypalił ). Dekorujemy kandyzowanym ananasem . Gotowe Smacznego ! Artykuł Prosta babka waniliowa z śmietankowym lukrem pochodzi
Ogrodnik w podróży