pewno bez problemu uda Wam się ten smak powtórzyć w domu, dlatego koniecznie wypróbujcie poniższy przepis.Składniki:4 jajka100 g mąki2 łyżki kakao1/2 łyżeczki cynamonu100 g cukrułyżeczka proszku do pieczenia400 ml śmietanki 36%3 łyżki cukru pudru z waniliąponcz – pół szklanki herbaty + 3 łyżki wódki żurawinowej250 g cukierków typu SnickersSposób przygotowania:Do miski wbijamy jajka dodajemy cukier i miksujemy(...)pieczenia, kakao i cynamonem, następnie partiami dosypujemy otrzymaną mieszankę do ubitych jajek – lekko mieszamy.Gotową masę przekładamy do małej torownicy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 17 cm śr.) i wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 30-35 minut ( do suchego patyczka) pozostawiając ciasto w formie do całkowitego ostudzenia (najlepiej na całą noc).Do miski wlewamy
Słodkie PrzyjemnościBrownie kakaowe z cytrynowym Custardem Brownie kakaowe z nutą kawy i dużą ilością gorzkiej czekolady, które przełamałem cytrynowym Custardem. Bez wątpienia trzeba nabrać sił przed kolejną podróżą kulinarną i oczywiście zadbać o siebie i najbliższych. W związku z tym, że postanowiłem zgubić kilka kilogramów, będę się, starł między podróżami pokazać zdrowszą wersję różnych deserów. Chociaż zdaje sobie sprawę(...)kaszy jaglanej 400 g gorzkiej czekolady 200 g daktyli 3 łyżki oleju roślinnego 2 szklanki mleka bez laktozy Woda w zależność od tego i wchłonie kasza 5 łyżek kakao Espresso 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Custard 4 jajka 1/2 szklanki stewia lub innego słodzika 1/4 szklanki soku z cytryny Starta skórka z cytryny 25 g masła
RafalCookCiasto na zsiadłym mleku z rabarbarem jest wilgotne i miękkie, jak wszystkie ciasta z dodatkiem kefiru, jogurtu, itp. Wzbogaciłam je o dodatek skórki cytrynowej, która podkreśla
Smakołyki BerenikiPierniczki o zapachu cynamonu i goździków, stylizowane lukrem na duszki z okazji zbliżających się zabaw na Halloween. Ciastka bez proszku do pieczenia i bez mleka (ale jak kto może lub woli to zamiast margaryny używa zwykłego masła). Pierniki można dość długo przechowywać dzięki temu, że zaraz po upieczeniu robią się twarde.Wraz z upływem czasu miękną więc najlepiej schować(...)szklanki mąki jajko pół szklanki cukru łyżka margaryny lub masła 2 łyżki miodu łyżeczka sody oczyszczonej pół łyżeczki przypraw w proszku: cynamon, goździki, pieprz do ozdobienia: jajko, lukier (cukier+sok z cytryny), Mąkę należy przesiać do miski, dodać cukier, sodę i przyprawy. Wymieszać i dodawać mokre składniki: płynny miód, masło i jajko. Wyrabiamy szybciutko ciasto. Jeśli zajmie
prawdziwe jedzeniemarcepanem kusiło mnie ogromnie, pewnie dlatego, że było mi całkowicie obce. Kwaśne łodygi to moi zdecydowani faworyci, marcepan lubię. C. odwrotnie - szaleje za marcepanem, rabarbar jada z przyjemnością, ale bez euforii. Stwierdziłam więc, że będzie to połączenie idealne - każdy znajdzie coś dla siebie. Nie myliłam się!Tarta wyszła wspaniała - słodko-kwaśna, z delikatnym kremem i chrupkim spodem, który(...)Dodać masło, posiekać, a następnie dokładnie rozetrzeć palcami. Dolać wodę, szybko zagnieść ciasto.Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.Po tym czasie ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę wysmarowaną masłem. Schłodzić przez 15 minut w lodówce.Wyjąć ciasto z lodówki, gęsto nakłuć widelcem.Podpiec w 180 st. C. przez 15-18 minut.Marcepan pokroić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNiedawno podałam Wam przepis na murzynka. Resztki tego pysznego ciasta (oczywiście cudem uchowane:)) wykorzystałam jako podstawę do mini serniczków. Masa serowa jednak nie jest na bazie
Z miłości do słodkościmięciutki i nie suchy, do którego idealnie wkomponował się słodki mus owocowy. Składniki: 75 g mąki jaglanej 75 g mąki z tapioki (można zamienić na ziemniaczaną) 3 jajka 60 g cukru kokosowego (można zamienić na ksylitol lub erytrytol) Masa owocowa: 3 gruszki 3 jabłka 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka soku z cytryny 1 galaretka cytrynowa(...)gruszki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż do rondelka, dodaj cynamon i duś do momentu aż będą miękkie, około 10 minut. Następnie gotuj bez przykrycia, aby odparować nadmiar powstałej wody, ok. 10 minut. Pamiętaj, aby od czasu do czasu zamieszać całość. W międzyczasie galaretkę rozpuść w 100 ml wody i wlej do masy
Zdrowie na języku :PMoje weekendowe ciasto to wytworny świąteczny seromakowiec. Aromat pomarańczowy i mak z bakaliami to typowe bożonarodzeniowe smaki i zapachy. Paza
To co kochamDla wielbicieli tiramisu i ciast czekoladowych połączenie myślę idealne. Dwa w jednym czyli i brownies i tiramisu. Polecam, bo choć wielbicielem ciast czekoladowych nie
Smaczne Zdrowezawodzi :-) no i oczywiście smakiem też... Myślę, że idealnie będzie pasował do świątecznego menu :-) SKŁADNIKI Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 budyń waniliowy bez cukru (40 g) Masa pomarańczowa: 1,5 pomarańczy 2 jajka 2 żółtka 3/4 szklanki cukru 800 ml śmietany 30% lub 36% 4 śmietanfixy Poncz I: 300 ml przegotowanej zimnej(...)jeszcze przez chwilę i przelewamy do tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 40 minut, następnie wyjmujemy tortownicę z ciastem z piekarnika i upuszczamy całość z wysokości ok. 60 cm. Wstawiamy ponownie do piekarnika (wcześniej go wyłączamy) i pozostawiamy w uchylonym aż wystygnie. Pomarańcze sparzamy wrzątkiem, a następnie ocieramy
Czary - gary w kuchniJak weekend to i ciasto musi być..tym razem tematem akcji Ciasto na niedzielę były rabarbarowe wypieki..Dagmara miała super pomysł z tym rabarbarem
Moje domowe kucharzenieJuż wielokrotnie pisałam, że moim ulubionym posiłkiem w ciągu dnia są śniadania. Jeśli tylko mam czas i okazję to zjadam je bez pośpiechu, wręcz leniwie, w piżamie, z kubkiem ulubionej kawy. Uważam, że śniadanie należy celebrować po królewsku, bo pysznie rozpoczęty dzień nastroi nas pozytywnie na później! I tak zrobiłam i tym razem! Przygotowałam przepyszne drożdżowe róże wypełnione(...)cukier – 20 g * jajko – 1 szt * sól – 1 szczypta * ser żółty – 300 g * szpinak świeży – ok. 400 g * czosnek – 2-3 ząbki * cebula biała – 1 szt * sól, pieprz gałka muszkatołowa, czarnuszka * masło * jajko do posmarowania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: FARSZ: Rozgrzewamy masło, przesmażamy posiekaną cebulkę oraz czosnek. Dodajemy szpinak, doprawiamy solą, pieprzem i gałką. CIASTO: Drożdże rozpuszczamy
Ostra na SłodkoOstatnio wszystko co słodkie znika tak szybko, jak szybko się pojawi...Z racji tego, że rodzinka ciągle domaga się różnych pyszności, postanowiłam zrobić im pączki,
Smaczne Zdrowe