pyszny piernik inaczej bo bez miodu. Choć, czy nadal można go nazwać piernikiem? Sami oceńcie :) Składniki : 4 jajka 100 g cukru 3 łyżeczki kakao 200 g mąki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki przyprawy piernikowej 150 ml mleka 150 ml oleju 100 g mlecznej czekolady do rozpuszczenia Sposób przygotowania: Jajka ubijamy razem z cukrem na puszystą(...)formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180`C około 45 minut - do suchego patyczka. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali (3x 30 sekund). Ostudzone ciasto polewamy mleczną czekoladą. Smacznego
Słodkie Przyjemnościcytrynowego do ciast Masa I: - Duża butelka Pysia lub Kubusia zielonego (kiwi jabłko banan) - 3 budynie śmietankowe (lub 2 duże) Masa II: - 400 mln śmietanki deserowej 30% - 1 galaretka agrestowa lub kiwi - 2 opakowania okrągłych biszkoptów lub Delicji - 2 galaretki agrestowe lub kiwi Biszkopt: Białka jajek ubić na sztywną(...)gorącej wody i pozostawić aby lekko stężały. Następnie wylać na masę. Przed wylaniem galaretki, można na górę ułożyć połówki zielonych winogron bez pestek. Ciasto wstawić do lodówki, aby wszystko zastygło. Przepis na dużą prostokątną formę. Składamy: biszkopt, masa I, Delicje, masa II, winogrona, galaretka
Kuchcik gotujeKocham serniki To moje ulubione ciasta i zawsze się cieszę jak mogę wypróbować kolejny przepis… Ten przepis na sernik wiedeński czyli sernik bez spodu nawinął mi się w ręce, jak byłam z wizytą u Rodzinki. I dobrze, bo mogłam go zrobić bez stresu ze względu na znacznie większą liczbę chętnych do testowania.. U mnie musiałabym chyba(...)mimo wszystko smak był wręcz nieziemski, sernik rozpływał się w ustach i zniknął tak naprawdę nie wiadomo kiedy… Zapraszam serdecznie na sernik wiedeński Sernik wiedeński – składniki:6 jajek – żółtka i białka oddzielnie280 g cukru2 opakowania cukru waniliowegosok i skórka z jednej cytryny250 g kwaśnej śmietany1,25 kg mielonego twarogu1 opakowanie budyniu waniliowego250 g rozpuszczonego, schłodzonego masłaszczypta solicukier
UgotujmyTo.plwsypujemy mąkę, dodajemy jajko, cukier puder, żółtko i posiekane masło. Szybko zagniatamy składniki, robimy z ciasta kulę, owijamy w folię i schładzamy 30 minut w zamrażalniku lub 1 godzinę w lodówce. Ciasto rozwałkowujemy na lekko podsypanym mąką blacie i wycinamy kółkami ciut większe od średnicy naszych foremek. Foremki do kruchych babeczek lekko smarujemy masłem i wykładamy ciastem lekko je dociskając(...)foremki. Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Uwaga! Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, dlatego babeczki należy obserwować. Powinny się ładnie zarumienić. Czas około 10-15 minut. Upieczone babeczki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Jak przygotować krem do babeczek? Mascarpone, kremówkę i cukier puder miksujemy
Słodkie okruszkijakim kierunku 😜 Także dziś na słodko, choć bez tortu. Nadrobię kiedyś, obiecuję :) Póki co ciasto przekładane z wiśniami pozostawiam do Waszej dyspozycji. Tak na deser ;) Na obiad dziś obowiązkowo makaron! Ewentualnie na kolację ;) Dziś Światowy Dzień Makaronu, pamiętajmy by go należycie uczcić! Składniki na blaszkę 24x36cm Ciasto z wiśniami: 250g masła 1 szklanka kwaśnej śmietany 4 żółtka(...)szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Oraz: 4 łyżki kaszy manny 1 litr wiśni w syropie Biszkopt: 4 jajka ½ szklanki drobnego cukru ½ szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Piana: 6 białek 1 szklanka drobnego cukru Kisiel wiśniowy Krem: ½l mleka 2 budynie wiśniowe ½ szklanki cukru 2 żółtka 300g masła Dodatkowo: 2x czekolada mleczna 100ml śmietanki
Kuchnia w czekoladzieSkładniki mokre dokładnie mieszamy. W osobnej misce łączymy składniki suche, które później stopniowo dodajemy do wymieszanych z jogurtem i olejem jajek. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Nakładamy po łyżce ciasta, układamy po jednym ciasteczku oreo i przykrywamy pozostałym ciastem, napełniając foremki mniej więcej do ¾ wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na ok 25 minut (do suchego patyczka). Czekoladę(...)mlekiem roztapiamy w kąpieli wodnej. Po lekkim przestudzeniu ścinamy odrobinę babeczki z wierzchu i polewamy czekoladą. Ciasteczka dzielimy na dwie części- jedna z białą masą na oczy, druga bez- na uszy. Ciasteczka bez masy dzielimy na pół. Przyklejamy do muffinek i dekorujemy drażetkami m&m’s. Brązowe- w miejsce źrenic wystarczy lekko docisnąć do masy, natomiast żółtą
Kuchnia w czekoladzietarta to połączenie sernika i kruchego ciasta z owocami. Nie wyobrażam sobie lata bez choćby jednego takiego wypieku. Delikatna masa serowa i chrupka kruszonka współgrają razem idealnie. Nie trzeba specjalnej okazji, żeby ją upiec- zróbcie ją więc już dziś. *foremka 26 cm Składniki: na kruszonkę: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 120 g masła(...)łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę serową: 300 g sera z wiaderka 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki oleju szczypta soli skórka z połowy cytryny łyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo: świeże owoce: brzoskwinie, maliny, borówki cukier puder masło do wysmarowania foremki Foremkę do tarty wysmarować masłem. Składniki kruszonki wyrobić palcami w misce
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaRogale, bułki, bułeczki z marmoladą, serem, owocami, makiem… i nie tylko. Z tego przepisu wychodzą najlepsze wypieki drożdżowe. Można piec z nadzieniem lub bez, wykorzystać na chałki, placki, makowce – do wyboru. Ciasto na niedzielę wraca z tematem „ Domowe pieczywo wypiekam sam !”. Ja upiekłam rogale drożdżowe z mlekiem w proszku. Składniki: - 1 kg mąki (typ 00) manitoba/Very Strong White(...)perfect loaf - 480 ml ciepłej wody - 12 łyżeczek cukru - 2 łyżeczki soli - 4 łyżeczki drożdży instant (2 opakowania po 7 g) - 290 g mleka w proszku - 4 duże jajka o temperaturze pokojowej - 168 g miękkiego masła Dodatkowo: - 1 jajko (do posmarowania) Do miski wlewamy ciepłą wodę, wsypujemy drożdże, cukier, sól, mleko w proszku – dokładnie mieszamy. Dodajemy całe jajka – ponownie mieszamy
mojewypiekiinietylkowilgotne. Możemy zajadać się nim bez końca Po górze ciasto wystarczy posypać cukrem pudrem lub polać białą czekoladą. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam także do odwiedzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz na Facebooka: MeCooks Smacznego Ciasto jogurtowe z malinami Składniki na ciasto jogurtowe. 19 dkg mąki pszennej(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczka sody 1/2 łyżeczka soli 1 łyżeczka otartej skórki pomarańczowej 2 duże jajka 200 ml jogurtu naturalnego 100 ml oleju słonecznikowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 20 dkg cukru pudru 12,5 dkg świeżych malin Dodatkowo: forma do pieczenia, margaryna do wysmarowania formy oraz papier do pieczenia. Potrzebna będzie też łyżka cukru pudru do posypania upieczonego
mecookskubkiem gorącej aromatycznej herbaty lub z filiżanką pysznej kawy. Jeśli lubicie ciasta o wyraźnym smaku, zapachu i zwartej konsystencji, a do tego zawierające mnóstwo bakalii a nie jest zbyt słodkie... to ten przepis jest właśnie dla Was. Składniki: 350 g miękkiego masła 350 g cukru 6 jajek (w temperaturze pokojowej) 500 g mąki pszennej (tortowej) ½ łyżeczki goździków 1 łyżeczka gałki(...)muszkatołowej 3 łyżki miodu 300 ml ciemnego piwa Porter 250 g żurawiny suszonej 250 g rodzynek 150 g śliwek suszonych bez pestek 70 g suszonych daktyli 150 g posiekanych migdałów duża łyżka skórki startej z pomarańczy masło do wysmarowania foremek Wykonanie: Masło utarłam z cukrem na biały puch. Jajka zmiksowałam, żeby się dobrze spieniły i wlałam je do masy
Kuchnia u KrysiRogale, bułki, bułeczki z marmoladą, serem, owocami, makiem… i nie tylko. Z tego przepisu wychodzą najlepsze wypieki drożdżowe. Można piec z nadzieniem lub bez, wykorzystać na chałki, placki, makowce – do wyboru. Ciasto na niedzielę wraca z tematem „ Domowe pieczywo wypiekam sam !”. Ja upiekłam rogale drożdżowe z mlekiem w proszku. Składniki: - 1 kg mąki (typ 00) manitoba/Very Strong White(...)perfect loaf - 480 ml ciepłej wody - 12 łyżeczek cukru - 2 łyżeczki soli - 4 łyżeczki drożdży instant (2 opakowania po 7 g) - 290 g mleka w proszku - 4 duże jajka o temperaturze pokojowej - 168 g miękkiego masła Dodatkowo: - 1 jajko (do posmarowania) Do miski wlewamy ciepłą wodę, wsypujemy drożdże, cukier, sól, mleko w proszku – dokładnie mieszamy. Dodajemy całe jajka – ponownie mieszamy
mojewypiekiinietylkoWykonanie: Placki z dyni. Thermomix przepisy. Do naczynia Thermomix dajemy pure z dyni, jajko, kefir, cukier puder. Miksujemy czas 20s/obr.6 . Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Na patelni na któej będziemy smażyć placki rozpuszczamy masło i wlewamy do naczynia Thermomix . Mieszamy czas 30s/obr.6. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Patelnie rozgrzewamy i kładziemy po łyżce masy. Pieczemy(...)rumiano z obydwu stron. Placki pieczemy na małym ogniu i pilnujemy czasu bo lubią się przypalić. Ja piekłam na patelni do naleśników bez tłuszczu. Placki posypujemy cukrem pudrem. Podajemy z ulubionym powidłem. The post Placki z dyni appeared first on Thermomix przepisy
Themo przepisyciasta, deserów jak i sosu! Dzisiaj zapraszam Was na pulpeciki wieprzowe z mielonej łopatki ugotowane w sosie dyniowym. Proste i bardzo smaczne połączenie smaków. Warto dodać, że sos dyniowy jest idealnie kremowy i mocno sycący. Zachęcam do przygotowania 😀 Składniki na 4-6 porcji: co najmniej 0,5 kg mięsa mielonego, np. z łopatki wieprzowej 300 g upieczonej (waga bez(...)skórki!) dyni hokkaido ( jak upiec dynię - zajrzyjcie TUTAJ ) 1 cebula 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 2,5-3 szklanki wody 1 listek laurowy 3 kulki ziela angielskiego sól, pieprz ostra papryka 2 łyżeczki przyprawy suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią odrobina oleju do smażenia mąka ziemniaczana do obtoczenia Cebulę obrać, drobno posiekać. W garnku rozgrzać niewielką ilość oleju
Ugotowaćgodziny. Wyrośnięte ciasto, lekko wyrobić na stolnicy, podzielić na osiem równych części. Rozwałkować każdy na prostokąt o wymiarach 20 x10 cm, przecinać na skos, w odstępach około 1 cm. Zwinąć w rulon a potem w ślimaka. Zwinięte układamy na blaszkę, zostawiając odstępy, bułeczki rosną. Przykryć je ściereczką na ok. 30 minut. Po tym czasie posmarować je rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy(...)nagrzanego piekarnika na 160 st. C, góra dół. Pieczemy 15 minut bez nawiewu, następnie włączamy nawiew na 5 minut, do zrumienienia się brioszek. Po upieczeniu przekładamy na kratkę do ostygnięcia i posypujemy cukrem pudrem. Artykuł Zakręcone brioszki pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniabędzie złocista. Odstawiamy do ostygnięcia na 15 minut. Przed podaniem wyjmujemy ciasto z foremki obracając je do góry nogami, dzięki temu uzyskamy dobrze wyrośnięte ciasto z pięknym rabarbarowym wierzchem. Smacznego! Artykuł Ciasto z rabarbarem (bez glutenu, cukru, paleo) pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifeSernik na zimno z musem z czarnej porzeczki Jogurtowy sernik jagodowy na zimno Truskawkowy sernik na zimno Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik na zimno z musem truskawkowym Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Najprostszy sernik kawowy Czas przygotowania: 90 minut Proporcje na tortownicę o średnicy 24 cm Składniki Spód(...)herbatników 60 g roztopionego masła 1/2 łyżeczka kardamonu 1/4 łyżeczki mielonych goździków Masa serowa: 1000 g białego zmielonego sera 1 szklanka gęstej śmietany 18% 1 opakowanie budyniu waniliowego 4 jajka 3/4 szklanki drobnego cukru 1 filiżanka mocnego espresso Wykonanie: Herbatniki, kardamon i goździki dokładnie miksujemy z masłem. Powstałą masą wykładamy spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko dociskamy
Kulinarne przygody GatityBlaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Jajka z cukrem ucieramy mikserem na puszystą, jasną masę. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy kolejno olej, skórkę cytrynową i ricottę. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Dodajemy mąkę, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia i całość mieszamy łyżką. Ciasto mieszamy tylko do połączenia się składników. Może mieć małe grudki. Ciasto przekładamy na blaszkę i wkładamy(...)nagrzanego piekarnika. Pieczemy je 50 minut w temperaturze 175 stopni: grzałka dolna + grzałka górna, bez termoobiegu. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Patyczek powinien być suchy, a ciasto ładnie zrumienione. Ciasto dla ozdoby możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego
Smak mojego domupszenną, sodę rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Wyrabiamy ciasto (najlepiej starym mikserem z dwoma końcówkami do mieszania ciasta, nie do ubijania). Ciasto przekładamy do kamionkowego lub emaliowanego garnka albo do wielkiej szklanej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce (komórka, garaż, strych, lodówka) na 4-6 tygodni. Ciasto jest dość luźne, jeszcze(...)się go rozwałkować, ale będzie nabierać "mocy" i gęstnieć z każdym dniem, a przed świętami powinno się już bez problemu rozwałkować (wystarczy podsypywać mąką). Pieczenie - część II - ok. 4 dni przed świętami Ciasto dzielimy na 3 równe części i każdą z nich pieczemy osobno n blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie blaszka 31x22 cm, ale może być również
bistro mamadrugiej misce miksujemy jajka, cukier oraz olej. Dodajemy startą na drobnych oczkach dynię i na koniec dodajemy rozpuszczoną kawę w gorącej wodzie. Do masy dosypujemy mąkę z dodatkami i mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Keksówkę o wymiarach 25 cm x 12 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy(...)wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni z termoobiegiem (lub 180 stopni bez termoobiegu). Pieczemy 60 minut, ale ok. 40 minuty sprawdzamy patyczkiem. Jeśli z góry zaczyna mocno brązowieć, przykrywamy papierem. Smacznego
bistro mamaskładniki na ciasto naleśnikowe: 250 g mleka 250 g mąki 250 g wody 2 jajka 4 łyżki oleju np. słonecznikowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli wykonanie: Wszystkie składniki łączymy i miksujemy. Odstawiamy na ok. 15 min. Na rozgrzaną patelnię wlewamy 1/2 łyżki oleju, wlewamy ciasto i smażymy cienkie naleśniczki na jasny kolor. Na następne naleśniki nie dodajemy oleju(...)patelnię. składniki na farsz z serka i truskawek: ok. 300 g białego serka śmietankowego 2 – 3 łyżki cukru do smaku 300 g truskawek bez szypułek opcjonalnie: cukier waniliowy do smaku cukier puder do posypania wykonanie: Serek miksujemy z cukrem na gładką masę. Truskawki kroimy w plasterki lub cząstki. Każdy naleśnik smarujemy serkiem, układamy pokrojone truskawki i dowolnie zwijamy
Domowy Smak Jedzeniaoczekuję od książki kucharskiej. Ta spełnia wszystkie moje wymagania; z nawiązką . Nie bez trudu w końcu wybrałam odpowiedni wypiek. Idealne ciasto na sezon truskawkowy, pełne jest bowiem tych pysznych owoców. Do tego wyraźna, ale nie dominująca nuta różana, przewijająca się niczym refren w cieście i frużelinie. To taki kobiecy, delikatny tort. Romantyczny trochę nawet. Myślę, że wprawiłby(...)błogostan niejedną mamę. Torcik różany z truskawkami Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 jajek 150 g cukru 2 łyżeczki wody różanej 80 g masła frużelina: 375 g truskawek 75 g cukru 1,5 łyżki wody różanej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka zimnej wody 1 listek żelatyny krem
Pożeraczka, czyli raz adobrzenajbardziej, a wiadomo, że drożdżówka najlepiej smakuje na ciepło! :) Składniki (na dużą blachę drożdżówki lub na około 25 dużych, słodkich bułeczek): *Ciasto: 1 kg mąki 1 szklanka cukru 1 kostka margaryny 1 szklanka mleka 1 kostka drożdży 8 jajek *Dodatkowo: Do drożdżówki na kruszonkę: mąka, margaryna lub masło i cukier w proporcji 2:1:1, czyli
Piekę, bo lubięBardzo smaczne, szybkie i efektowne ciasto bez pieczenia. Super na imprezy, uroczystości rodzinne czy święta. Najlepsze po nocy spędzonej w lodówce, wtedy herbatniki zmiękną, a smaki się fajnie przegryzą. Bardzo szybko znika z talerza i to jest jego jedyna wada. ok. 7-8 paczek herbatników (typu Petitki) 1,5 puszki gotowej masy krówkowej Masa budyniowa: 3 szklanki mleka(...)niepełna szklanka cukru 0,5 kostki masła 4 łyżki mąki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej 4 jajka 0,5 litra śmietany 30 % 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny kawałek czekolady lub kakao do dekoracji (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dno dużej blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Na całości rozłożyć herbatniki. Na nie wyłożyć masę krówkową i przykryć drugą warstwą herbatników. Masa
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieMuffiny, nutella, cynamon – połączenie smaków doskonałe, a do tego lekko świąteczne. Szybki, smaczny deser, bez większego nakładu pracy. Cudownie umili Wam czas podczas rodzinnych, świątecznych spotkań. Ciasto muffinowe puszyste, korzenne, nie za słodkie. Idealnie współgra z rozpływającą się w ustach nutellą. Chrupiąca, cynamonowa posypka jest dopełnieniem całości. Bardzo polecam. Składniki na 10 sztuk: 210 g mąki pszennej(...)cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 185 g mleka 45 ml oleju rzepakowego 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 10 łyżeczek nutelli Suche składniki mieszamy w misce. Mokre składniki roztrzepujemy za pomocą rózgi kuchennej. Mokre składniki wlewamy do suchych i całość mieszamy łyżką. Formę do muffinek wykładamy papilotkami
Made By Mom And Sonśmietany 18% 3 jajka, łyżeczka przyprawy gyros Nim zaczniecie dodawać przyprawę gyros do farszu i sosu to spróbujcie czy jest słona, jeżeli nie jest to należy dodać też troszkę soli. Dodatkowo: sos czosnkowy lub ketchup Wykonanie: Składniki na masę naleśnikową zmiksować, ostawić na 10-20 minut do napęcznienia. Na rozgrzaną patelnię wlewać po trochu ciasta, smażyć naleśniki(...)złoto po obu stronach. Przygotować farsz. Mięso usmażyć z dodatkiem przyprawy. Warzywa umyć. Kapustę bez twardych części drobno pokroić w kostkę. Ogórka obrać, pokroić kostkę, podobnie pomidora. Kukurydzę odsączyć. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć ze sobą jak na sałatkę. Przygotować sos: Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach (można także
Poezja Smaków - blog kulinarnyobrane jabłko 4-5 łyżek pełnoziarnistej mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka miodu 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżki mleka lub jogurtu 1 łyżka oleju Przygotowanie: Jabłko zetrzeć na tarce i grubych oczkach, dodać mleko, miód, mąkę, jajko i proszek. Wymieszać łyżką. Olej rozgrzać, kłaść łyżką kleksy ciasta, smażyć na rumiano z obu stron. 4. Jaglanka
Cakes By Kejtbył suchy. 2. Jajko zmiksować/roztrzepać z cukrem, dodać mleko, mąkę i proszek do pieczenia. Dodać ryż, wymieszać. Uwaga: tak przygotowane ciasto spokojnie może postać kilka godzin w lodówce, jeśli więc planujemy zrobić racuszki na podwieczorek/kolację, najlepiej od razu przygotować ciasto ze świeżo ugotowanego ryżu a później je tylko usmażyć. 3. Ciasto nakładać łyżką na rozgrzany olej(...)smażyć na rumiano z jednej strony pod przykryciem, a po przekręceniu na drugą stronę już bez przykrycia
Kto ugości moich gości?mnie bitą śmietanę, ale możecie na wierzch położyć lekko skarmelizowane truskawki czy brzoskwinie. Będzie pysznie! 'orzeźwiające tureckie ciasto cytrynowo-jogurtowe z bitą śmietaną i owocami sezonowymi' Składniki (na keksówkę o wymiarach: 8x24 ): - 1 op gęstego greckiego jogurtu (340g) - 3 jajka - 1/4 szklanki cukru (50-60g) - 2,5 czubatej łyżki mąki pszennej - sok 1 średniej cytryny - skórka z 1 średniej
CookYourselfzrobienia danie, z którym każdy sobie bez trudu poradzi. Przepis dedykuję mojej siostrze Natalce :). A jakie powinny być idealne naleśniki? - Cienkie, sprężyste, ale nie gumowate ani suche. Bardzo ważna jest konsystencja ciasta. Ciasto powinno być na tyle płynne, aby łatwo rozprowadzało się po dnie patelni. Zanim przystąpimy do smażenia naleśników, pozwólmy ciastu odpocząć nieco w lodówce. A jakie są wasze(...)ulubione naleśniki? Składniki: Naleśniki 10-12 sztuk: 150 g mąki 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 2 jajka, lekko roztrzepane 1 i 1/2 łyżki masła, roztopionego 450 ml mleka masło klarowane do smażenie Farsz: 400 g mrożonego szpinaku 1 cebula 3 ząbki czosnku 150 g sera feta szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka masła sól pieprz Przygotowanie: Naleśniki: Do misy
Smakowity Blog Kulinarny