ciasto bez jajek - 13000 przepisów (strona:389/867)

Croissanty 146

ciastem przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 30 minut, ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po czym z ciasta formujemy kulę, zawijamy szczelnie w folię spożywcza i wkładamy na noc do lodówki. Na drugi dzień ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości 1 cm i wkładamy do zamrażarki na 30 minut. Ciasto(...)kontrastowi zimnego ciasta i miękkiego masła  wytworzy się listkowa struktura w gotowym cieście.Masło musimy wyjąć z lodówki godzinę przed użyciem, a następnie rozwałkować je między dwoma kawałkami folii spożywczej na prostokąt o grubości 1 cm i o 1 cm mniejszy z każdej strony niż powierzchnia ciasta. Ciasto wyjmujemy z zamrażarki, układamy na nim masło (bez folii

Kulinarne przygody Gatity
Marcepanowe ciasto z kaszy jaglanej z malinami 230

Wydawać by się mogło, że teraz to już spokojnie możemy zjeść upragnione ciasto. Nic bardziej mylnego. To, że zmieniliśmy produkty nie sprawia, że bez wyrzutów sumienia możemy pochłonąć kilka porcji ulubionego wypieku. Takie fit ciasto może w końcowym rezultacie mieć więcej kalorii niż tradycyjne. Owszem możemy delektować się nim, ale pod warunkiem zachowania umiaru. Jedna mała porcja na dzień(...)Wszystko, nawet zdrowe produkty, jedzone w nadmiarze mogą wpłynąć na nas negatywnie. Zdrowe fit ciasto tylko wtedy jest fit gdy nie tracimy kontroli i zjemy go niewiele.      Marcepanowe ciasto z kaszy jaglanej z malinami składniki: 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej 3 jajka 150 g mąki migdałowej 2 łyżki mąki owsianej 2 płaskie łyżki oleju kokosowego 4 łyżki

Przysmaki Karolki
Placuszki z serka wiejskiego z jabłkiem i truskawkową Łyżką Smaku (bez mąki i cukru) + parę słów o produktach Helpa 173

wyrazisty smak powoduje, że i bez niego każdy będzie zachwycony. Polecam! (około 7 sztuk) 200g serka wiejskiego 5 łyżek kaszy manny (płaskich; u mnie taka - klik ) 1 jajko Dodatkowo: 1 jabłko (małe) 1 Łyżka Smaku truskawkowa (sproszkowana truskawka liofilizowana) Ponadto: masło/olej do smażenia Serek (ze śmietanką) należy wymieszać z kaszą oraz jajkiem. Całość odstawić na 2-3 minuty(...)jabłkiem uprzednio pokrojonym w niewielką kostkę oraz truskawkową Łyżką Smaku. Na patelni rozgrzać niewielką ilość masła/oleju (dosłownie natłuścić nim patelnię) i za pomocą łyżki - wykładać odpowiednie porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.   (Na zimno również świetnie smakują.)   Kilka słów o produktach Helpa

Di gotuje
Biszkopt z galaretką i kremem maślanym 116

Biszkopt przełożony maślanym kremem z truskawkami w truskawkowej galaretce, to klasyk wśród swojskich ciast. Warstwa ubitego masła jest cieniutka, więc nie jest to typowe ciężkie ciasto z dużą ilością tłustej masy. Ciasto jest lekkie, z mnóstwem słodkich truskawek zerwanych w szczycie sezonu. Poza sezonem na truskawki, polecam użyć innych owoców – sztuczne truskawki z marketu w sezonie jesienno zimowym(...)/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2021\/05\/biszkopt-z-maslanym-kremem-480x270.jpg"],"description":"Biszkopt prze\u0142o\u017cony kremem ma\u015blanym, zwie\u0144czony plasterkami truskawek zatopionymi w truskawkowej galaretce.","keywords":["galaretka","Jajka","mas\u0142o","truskawki","biszkopt z galaretka","biszkopt z truskawkami","ciasto z truskawkami","przepis na biszkopt","galaretka z truskawkami","krem ma\u015blany","biszkopt z kremem ma\u015blanym"],"author":{"@type":"Person","name":"Pawe\u0142 Clad"},"datePublished

ProstePesto.pl
Tort urodzinowy 618

dorosłych! Mój tata w lipcu skończył 79 lat. Ta szczególna rocznica nie mogła się obyć bez pysznego urodzinowego tortu, takiego tradycyjnego, na biszkopcie, przełożonego lekką, śmietankową masą. Polecam! Jak przygotować najlepszy tort urodzinowy z owocami i bitą śmietaną? Przepis na biszkopt: 3 jajka (w temperaturze pokojowej) oddzielnie żółtka i białka szczypta soli 1 szklanka cukru 1 szklanka(...)gęstą i lśniącą pianę. Jak przygotować biszkopt do tortu? Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Do ubitych białek dodajemy żółtka i mieszamy ostrożnie, następnie dodajemy mąkę, ponownie mieszamy ciasto ostrożnie łyżką, najlepiej silikonową szpatułką, na koniec dodajemy wodę i łączymy mieszając ostrożnie. Ciasto przekładamy do tortownicy, wyrównujemy wierzch. Ustawiamy formę w nagrzanym piekarniku i pieczemy przez 30 minut. Biszkopt dokładnie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tort czekoladowy z powidłami śliwkowymi 1015

kawą lub likierem kawowym. Rozprowadzamy połowę powideł. Następnie wykładamy mniej więcej połowę kremu śmietankowego. Przykrywamy drugim blatem ciasta, który również nasączamy i smarujemy powidłami. Wykładamy drugą część kremu (kilka łyżek można zostawić do obłożenia boków tortu). Przykrywamy ostatnim blatem ciasta, delikatnie go nasączamy. Boki tortu smarujemy cienką warstwą kremu śmietankowego, a następnie obsypujemy tartą czekoladą. Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody(...)rady przekroić go na 3 blaty, więc na szybko upiekłam jeszcze jeden biszkopt z 3 jajek (3 jajka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki, 1 łyżka kakao i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i trochę oleju). Śmietany na krem wykorzystałam 500 ml. Reszta bez zmian. Podana ilość polewy jest nieznacznie większa niż potrzeba na udekorowanie tortu

Smaki Na Talerzu
Babka drożdżowa Alzacka 298

instant)500 g mąki (typ 450)180 g miękkiego masła20 g miękkiego smalcu wieprzowego (lub masła – ja dałam masło)80 g cukru2 średnie jajka1 łyżeczka solikilkanaście całych migdałów bez skórki (ja pominęłam)ew. cukier puder do posypania babkiRodzynki namoczyć w rumie- najlepiej na noc. Jeśli nie używamy alkoholu w małym rondelku zalać rodzynki niewielką ilością wody zagotować(...)oprószyć mąką z brzegów i odstawić w ciepłe miejsce, pod przykryciem, aby podrosły.Masło (i ewentualnie smalec) utrzeć z cukrem. Po kolei dodawać jajka i resztę mleka. Na koniec dodać mąkę z drożdżami. Jeśli wyrabiamy ciasto w mikserze to miksujemy na mniejszych obrotach 2-3 minuty a później zwiększamy obroty i wyrabiamy kolejne 7-8 minut. Jeśli metodą ręczną

UgotujmyTo.pl
Tort czekoladowy 169

Ciasto biszkoptowe x 2 6 jajek szklanka cukru szklanka mąki tortowej łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywno z cukrem, potem dodajemy żółtka, do masy jajecznej przesiewamy przez sito mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy .Gładką masę przelewany do formy, pieczemy ok 35 min w 190 stopniach.Temperatura jest dość wysoka więc trzeba zaglądać czy wierzch nie trzeba nakryć folia(...)cisto pieczemy jasne i po wystudzeniu przecinamy na pół. Drugi biszkopt pieczemy z 3 łyżkami kakao i pokruszoną czekoladą- 4-5 kostek. Ciemny biszkopt mniej wyrośnie dlatego zostawiamy go bez przecinania.  A teraz masa : 1 i ½ szklanka mleka Budyń czekoladowy 2-3 łyżki kakao ½ szklanka cukru Łyżka mąki Cukier waniliowy 25 dag masła lub dobrej margaryny Słoik dżemu

Apetyczna babeczka
Mazurek orzechowo-daktylowy. 191

tradycji mazurka, jakoś tak, babki były, pasztety, jajka oczywiście, ale mazurka nigdy, do czasu, aż wkroczyłam do kuchni ja. Mazurek powinien być słodki.. słodki.. i chyba jeszcze bardziej słodki, przynajmniej tak słyszałam, jednak może zamienimy tą sztuczną słodycz na coś zdrowszego? tak by można było sięgać po kolejny kawałek bez żadnych wyrzutów? Jestem za. Z pomocą przyszły(...)mąki żytniej (nie razowej) 60g masła orzechowego 2 łyżki oleju  20g cukru/lub innego słodzidła  ok.1/4 szklanki zimnej wody  cynamon szczypta soli Wszystkie składniki na ciasto porządnie zagnieść. Owinąć w folię i schować w lodówce na jakieś 30min. Po tym czasie rozwałkować na kształt prostokąta. Podcinać boki, tak by można z nich uformować brzegi. Zwijamy ze sobą

More food, love and dreams
Torcik marchewkowy z pomarańczą, migdałami i kremem serowym - najlepszy 165

kremem serowym z nutami mięty i cytryny, bez dodatku masła. Dodając syrop miętowy do kremu uzyskacie torcik w bardzo modnym w sezonie kolorze miętowym, intensywność koloru wg. własnych upodobań. Czas przygotowania: 15 minut + pieczenie + chłodzenie Składniki: 100 g mąki pszennej, 100 g cukru pudru, 1,5 szklanki drobno tartej marchewki, 2 jajka, 1 pomarańcza, 1/2 szklanki posiekanych migdałów, skórka(...)przełożenia: polecam niskosłodzoną konfiturę z czarnej porzeczki lub czeremchy. Ja użyłam domowej konfitury z czeremchy z czekoladą, estragonem i miętą, genialne połączenie, przepis na blogu za kilka miesięcy :) Przygotowanie: Ciasto: Pomarańczę sparzyć, wyszorować szczotka, skórkę zetrzeć na drobnej tarce. Pozostałą część dokładnie obrać, wyciąć fileciki , pokroić w kostkę i odsączyć na sitku (sok użyć do kremu serowego). W jednej misce

SzczyptaSmaQ
Pomarańczowa szarlotka sypana 199

Wyobrazcie sobie, że nigdy nie robiłam szarlotki sypanej, nigdy takowej nie jadłam. Dostałam dwa ogromne pudla wspaniałych jabłek i pierwsze co mi do głowy przyszło to

Z Kuchni Do Kuchni
Jabłecznik z puree z dyni na kruchym spodzie - bezglutenowy 129

stopni na 15 minut. Jak rozwałkować i przełożyć kruche ciasto bezglutenowe?  Przekładanie rozwałkowanego ciasta bezglutenowego jest trudne ponieważ ciasto jest mało elastyczne i rwie się. Można sobie z tym poradzić wałkując ciasto na czymś elastycznym, np. silikonowej stolnicy lub zwykłej folii spożywczej. Przenosimy potem ciasto razem z folią, do której się przykleiło i przewracając do góry nogami możemy spokojnie(...)wykleić je na formę a folię lub silikon odkleić. Wałkując kruche ciasto bezglutenowe nie można podsypywać go mąką - ciasto wciągnie mąkę i stanie się gumowate po upieczeniu. Ciasto trzeba szybko rozwałkować zanim ogrzeje się i zacznie się zbytnio kleić do wałka.  Składniki na jabłka: 2 duże jabłka - najlepiej kruche i lekko słodkie (np. championy) 250 ml puree z dyni

Ze smakiem bez glutenu
Ciasto szwedzkie 131

mnie znów zwykłe ciasto, bez masy, bez dodatków. Ale czy faktycznie takie  zwykłe? Nie, chyba jednak nie, na pewno nie. Może skład i cała reszta nie wygląda zbyt ciekawie, ale jeżeli ktoś wypróbuje, to  nie będzie żałować. Wiem to na 100%, gdyż sama, jak zwykle, najpierw zrobiłam próbę, by móc się z Wami podzielić(...)cukier waniliowy 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka Polewa: 1/2 kostki masła 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao 4 łyżki mleka Wykonanie: Masło ucieram z cukrem, dodaję twarożek, śmietanę oraz żółtka. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym i dodaję porcjami do ciasta.  Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję do masy i delikatnie, mieszając, łączę

Ciasteczkowy Potwór
MAKOWIEC Z WIŚNIAMI NA SPODZIE PIERNIKOWYM 147

dużą ilością orzechów, wiśni i kandyzowanej skórki pomarańczowej. Wykończony polewą kajmakową i posiekanymi orzechami. Dobrze się przechowuje i kroi. Owinięty w folię  lub włożony do pojemnika na ciasto i trzymany chłodnym miejscu poza lodówką, będzie dobry przez około 5 kolejnych dni.  SKŁADNIKI SPÓD PIERNIKOWY 120 g mąki pszennej 100 g masła 1 łyżka  domowej przyprawy piernikowej(...)góra/dół bez termoobiegu). Blaszkę o wymiarach 20x30 cm smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia.  Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą piernikową. Dodajemy cukier puder i pokrojone na kawałki masło. Rozcieramy, aż powstanie drobna kruszonka. Przesypujemy do blaszki, uklepujemy. Pieczemy ok. 15 minut, po czym blachę z ciastem wyjmujemy na blat

cool and minty
Jogurtowa babka budyniowa 148

bez cukru 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego 50 g siekanych migdałów blanszowanych (polecam bakalie Skworcu ) 4 jajka szczypta soli 200 g cukru 150 g jogurtu naturalnego 50 g oleju łyżeczka olejku pomarańczowego Ponadto: Masło, bułka tarta lub mąka do wysmarowania i obsypania formy. Wykonanie: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Jogurt i jajka(...)Miksujemy tylko do połączenia się składników. Przestajemy miksować, dosypujemy mąkę z dodatkami i całość mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do foremki i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Babkę pieczemy do suchego patyczka. Ja piekę 40 minut w temperaturze 175 stopni, na grzałkach dolna + górna (bez termoobiegu). Smacznego

Smak mojego domu