ciasto bez jajek - 13000 przepisów (strona:157/867)

Tarta z budyniem i jabłkami 160

jabłek. Poniższą tartę najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby kruche ciasto lekko namiękło. Jeżeli macie ochotę na inne słodkości z wykorzystaniem jabłek to zachęcam do przygotowania francuskich różyczek lub jabłecznika z bezą .  Składniki na formę o średnicy 26 cm: spód 180 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 1 duże jajko 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki cukru pudru nadzienie(...)duże opakowanie) 3 szklanki zimnego mleka 2 łyżki cukru 4-5 dużych jabłek cynamon dodatkowo kwasek cytrynowy lub sok z cytryny cukier puder Na samym początku przygotować spód do ciasta, tzn. na czysty blat wsypać mąkę, cukier puder, uformować wgłębienie, wbić jajko, dodać posiekane masło. Za pomocą noża masło jeszcze bardziej rozdrobnić. Gdy składniki się ze sobą połączą

Ugotować
KEKS 146

popołudniowej herbatki zimową porą i do koszyka na wiosenny piknik.  Przygotowuje się go bez konieczności ubijania piany z białek, jednak, jak każde ciasto ucierane jest obciążony ryzykiem zakalca. Trzeba bardzo dokładnie utrzeć masło na puszysty, lekki i jasny krem. Stopniowo dodawać jajka i przesianą mąkę. Na koniec delikatnie, łyżką lub szpatułką wmieszać  do masy bakalie. Składniki(...)owoców. SKŁADNIKI / forma o wymiarach 25x12 cm KEKS 300 g (2 szklanki) mąki pszennej, przesianej 200 g ( 1 kostka) miękkiego masła 120 g (1 szklanka) cukru pudru  5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia ziarenka wyłuskane z 1 laski wanilii BAKALIE 1/3 szklanki lemoniady, soku pomarańczowego lub zaparzonej herbaty 1/3 szklanki likieru pomarańczowego, brandy lub rumu 1/3 szklanki suszonych

cool and minty
Brownie z powidłami (bez mąki) 233

20x20cm . Brownie z powidłami (bez mąki) Składniki: 100g gorzkiej czekolady 100g masła 120g cukru trzcinowego 60g mielonych migdałów 3 jajka 3 łyżki kakao 100g + 150g powideł śliwkowych (najlepiej niesłodzonych) Wykonanie: - jajka wyjąć wcześniej z lodówki - masło roztopić w kąpieli wodnej - do masła dodać kawałki czekolady, wymieszać, odstawić do ostygnięcia - do ostygniętych składników wbić jajka, roztrzepać (widelcem lub ręczną trzepaczką(...)dodać cukier trzcinowy, kakao, 100g powideł śliwkowych oraz mielone migdały, wszystko wymieszać - formę wyłożyć papierem do pieczenia - ciasto przełożyć do formy, na wierzchu w niewielkich odstępach od siebie nałożyć łyżeczką pozostałe (150g) powidła śliwkowe - nożem lekko wymieszać powidła z ciastem czekoladowym - piec w 180 stopniach przez 25-30 minut, a z masa czekoladowa się zetnie (patyczek po włożeniu i wyjęciu

Smakołyki Bereniki
Świąteczne ciasto żytnie z daktylami 211

przyprawami. Słodkie głównie dzięki daktylom(oryginalny przepis został przeze mnie trochę zmodyfikowany). Polecam :) Świąteczne ciasto żytnie z daktylami 190 g suszonych daktyli, bez pestek świeżo wyciśniety sok z 1 cytryny 100 g masła 80 g jasnego cukru muscovado pół łyżeczki ekstraktu z wanilii 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kardamonu, zmielonego 200 g mąki(...)wanilii. Dodawać jajka (w całości), jedno po drugim, dokładnie ucierając/miksując po każdym dodaniu. Do osobnego naczynia przesiać sodę, przyprawy i mąkę. Następnie całość suchych składników dodawać do masy jajecznej, na zmianę z pastą daktylową, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników. Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze

FitKot
Smażone pierogi z wołowiną na ostro /mięso 191

bardzo zgęstnieje. Musi się prawie cały zredukować, aby można bez problemu nadziewać pierogi. Do gotowego mięsa dołożyć pokrojone w małą kosteczkę suszone pomidory i zostawić do ostygnięcia. Następnie dodać drobniutko pokrojony ser pleśniowy i wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić solą.Ciasto:Mąkę przesiać do miski, wbić jajko, dodać sól i stopniowo dolewać wodę, mieszając. Wygniatać ciasto (podsypując mąką) tak długo

Oryginalny smak
ROLADA CZEKOLADOWO - KAWOWA 111

Składniki ciasta : 4 duże jajka 4 łyżki naparu z mocnej kawy Tomy Cafe  100 g mąki pszennej 60 g cukru 1 łyżka ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)Krem :  2 budynie waniliowe bez cukru 3 łyżki cukru 3 pełne szklanki mleka 1 łyżka z czubkiem mąki pszennej 1 mały olejek migdałowy 2 łyżki cukru pudru do masy 200 g margaryny lub masła 100 g ciemnej czekolady  czekoladowe trufle do ozdoby

Kulinarne Fantazje Marioli
POUND CAKE Z MALINAMI – SERIAL CLEANER – ciasto z frużeliną malinową 133

Następnie dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. Następnie dodajemy stopniowo przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Na końcu wlewamy sok z cytryny i miksujemy do uzyskania jednolitej masy bez grudek. 4. FORMA DO PIECZENIA (2 min) Blaszkę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. 5. PIECZENIE (30 – 40 min) Ciasto przelewamy do formy, wyrównujemy wierzch

Nerds Kitchen
Spierniczyłam naleśnika czyli Dżem dobry, pobudka! [konkurs] 193

misy miksera przesiałam mąkę. Wbiłam jajka. Wlałam mleko i masło. Wsypałam kakao i przyprawę do piernika. Zmiksowałam do uzyskania jednolitej masy (najlepiej gdy jest o konsystencji rzadkiej śmietany).  Formę do zapiekania porządnie wysmarowałam masłem. Przelałam naleśnikowe ciasto. Wstawiłam do nagrzanego na 180st. piekarnika. Piekłam 25-30min. Serwowałam oprószony cukrem pudrem. Zdjęcia bez nadęcia. Ale kubki

bastalena
Ekspresowe mini ciasto piernikowe (w filiżance) 183

łyżki oleju 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia *bez mąki w składzie Przygotowanie: Do miseczki wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kakao i czubatą łyżeczkę przyprawy korzennej, mieszamy. Następnie dodajemy mleko, olej i wbijamy całe jajko, mieszamy całość do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodajemy czubatą łyżkę konfitury z wiśni, krótko mieszamy. Ciasto przekładamy do dwóch małych filiżanek (około

Słodkie okruszki
"Słodkie środy" - Tarta z rabarbarem bezą i migdałami 118

masła 1 ½ łyżki jogurtu greckiego beza: 3 białka 90 g cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej dodatkowo: 450 g rabarbaru 2 łyżki cukru płatki migdałowe do posypania PRZYGOTOWANIE: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i jajko i rozcieramy do uzyskania kaszki. Dodajemy jajka, cukier oraz jogurt i zagniatamy ciasto.  Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Placki z bananem (bez glutenu, mleka i jajek) 162

Banan w delikatnym cieście, doskonały na podwieczorek gdy dopada nas chęć na "coś słodkiego" ;) Składniki: mąka bezglutenowa (uniwersalny mix) 1 szklanka mąka gryczana  1/2 szklanki

głodny alergik
Drożdżówki z dżemem w kształcie serc 127

zaczynu dodajemy resztę składników, mieszamy i wyrabiamy, aż stanie się zwarte i zacznie "odchodzić od rąk". Z ciasta formujemy kulę i wkładamy ją do miski, która kładziemy w ciepłym miejscu i przykrywamy ściereczką. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gotowe ciasto dzielimy na 9-12 kuleczek. Każdą rozwałkowujemy na koło o średnicy ok. 15cm. Smarujemy je marmoladą (1) i zwijamy(...)cukier waniliowy. Podgrzać 2 minuty 30s/ 37 stopni/ obrót 1. Dodać mąkę, jajko, masło i szczyptę soli i wyrobić 2 minuty (kłosek - Interwał). Z ciasta formujemy kulę i wkładamy ją do miski, która kładziemy w ciepłym miejscu i przykrywamy ściereczką. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gotowe ciasto dzielimy na 9-12 kuleczek. Każdą rozwałkowujemy na koło o średnicy ok. 15cm

Mania Wypiekania
Placek marcepanowy ze śliwkami 164

marcepanowy smak. Wielbiciele marcepanu będą na pewno zachwyceni, bez dokładki się nie obędzie. Proste ucierane ciasto, na wierzchu układa się śliwki, które lekko zatapiają się podczas pieczenia. Warto wypróbować! Składniki (na tortownicę 26 cm): 100 g marcepanu 125 g masła 125 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 3 średnie jajka 150 g maki orkiszowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Drożdżowe bułeczki z pigwą i "Utopce" 233

ciasta dodać rozbełtane jajko. Wymieszać drewnianą łyżką. Wyrabiać ciasto ręką, stopniowo dolewać resztę mleka. Może się okazać, że nie potrzeba go aż tyle w dniu, w którym wyrabiacie to ciasto. Na koniec dolać masło wymieszane z kardamonem i powtórnie wyrobić ciasto. Nie należy się przejmować, jeśli wyda Wam się, że tłuszczu jest za dużo. Miskę z ciastem przykryć wilgotną ściereczką(...)blachy do pieczenia bułek. Proponuję wyłożyć papierem dopieczenia, żeby nie mieć potem zbyt dużo mycia. Wyłożyć ciasto na blat posypany mąką. Podzielić ciasto na dwie równe części. Każdą z nich ponownie wyrobić, składając po kilka razy (jak ciasto francuskie tyle że bez masła). Ciasto rozwałkować jak najcieniej na prostokąty o szerokości ok. 30 cm.  Nastawić piekarnik

Weekendy w domu i ogrodzie
Szarlotka pod budyniową pierzynką 108

200g masła 1 jajko 2 żółtka 3 szkl. mleka 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru 1/2 szklanki cukru 1 kg jabłek 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masło posiekać w mące wymieszanej z resztą suchych składników, dodać jajko z żółtkami oraz ocet, zagnieść szybko ciasto. Podzielić na dwie części w proporcji 1/4 do 3/4 i obie włożyć do lodówki. Pierwsza

Przepysznik - BLW i nie tylko