wraz z mlekiem. Miksujemy do momentu rozdrobnienia szpinaku na jak najmniejsze kawałeczki. Dorzucamy mąkę, jajka i olej. Ponownie mieszamy. Następnie odkładamy ciasto na 15-20 minut. Smażymy na dość dużym ogniu (za mały może powodować przywieranie ciasta do patelni) z niewielką ilością oliwy, bądź bez. Farsz: Ugotowany brokuł rozdrabniamy na miazgę blenderem bądź w mikserze wraz z Apetiną
Be Fit Be Strongnajlepiej smakuje z filiżanką pysznej kawy. Ja polecam Wam kawę Mexico RFA Finca Muxbal. Delikatny, lekko słodki smak. Ja najbardziej lubię ją z niewielką ilością mleka i bez cukru. Słodycz ciasta wystarczy Kawa pochodzi z palarni CoffeeForYou . Jest to rzemieślnicza palarnia, w której kawa jest zawsze świeżo wypalana w sposób indywidualnie dobrany. Tu każdy znajdzie coś dla siebie. Możecie(...)usiąść przy pysznym domowym cieście. Polecamy! A wracając do ciasta – zachęcam Was do pieczenia Spróbujcie Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 4 jajka M 3/4 szklanki oleju* 2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel aromatu waniliowego kilka moreli (można zastąpić pociętą brzoskwinią) – u mnie 5 sztuk cukier puder do oprószenia ciasta * u mnie dziś gotowa
Słodkie okruszkipozostałe ciepłe mleko, dodać roztrzepane jajka. Wlać wyrośnięte drożdże, wymieszać wszystko mikserem na wolnych obrotach. Odstawić do wyrośnięcia. Na patelni rozgrzać olej i nałożyć ciasta tworząc małe racuszki. Na górę każdego rozłożyć pokrojone truskawki. Smażyć, aż dół będzie przesmażony i przewrócić. Z drugiej strony smażyć już krócej. Podawać posypane cukrem pudrem, lub bez niczego. Ponieważ już cukier jest
Kuchnia PokoleńZnane i lubiane ciasto bananowe bez mąki w innej odsłonie :) Tym razem jako naleśnik zawinięty w rulonik z pysznym nadzieniem kokosowo-waniliowym. Całkowity czas przygotowania takiego śniadania to 10 minut, więc sprawdzi się również wtedy, gdy nie mamy za wiele czasu :) Naleśnik: 1 banan 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Ciasto wylać
Chocolate Muffin Blogoliwie mały słoiczek czarnych oliwek bez pestek 1 łyżeczka kaparów Przygotowanie : Do miski wsypać, mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną - dokładnie wymieszać. Wbić jajko, wlać mleko i jogurt - wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Pomidory dokładnie zmiksować, kapary drobno posiekać, a oliwki pokroić w plasterki, dodać wszystkie te składniki do ciasta i delikatnie wymieszać. Niewielkie porcje ciasta
Codzienne Gotowaniepodobne). Dno wylepiamy ciastem. Wkładamy do lodówki na co najmniej 15-20 minut, aby przed pieczeniem ciasto się schłodziło. Po tym czasie podpiekamy spód przez 12-15 minut w 190°C, wyjmujemy i jeszcze gorący smarujemy białkiem za pomocą pędzelka. Następnie studzimy. Sernik klasyczny: Najważniejsze to aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Ser, śmietanę i jajka należy wyjąć(...)wkładamy największą, głęboką blachę od piekarnika i wlewamy w nią wrzątek z czajnika. Odrobinę wyżej wsuwamy kratkę na której pieczemy ciasto (czyli sernik będzie piekł się w dolnej części piekarnika, nie na środku). Nagrzewamy piekarnik do 165°C (koniecznie bez termoobiegu!). Podczas gdy piekarnik nabiera temperatury, kończymy sernik. W drugiej misce ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Powoli
Poezja smakudodatkiem śmietany kremówki zamiast masła. Trochę się obawiałam, czy się dobrze upiecze, jednak ostatecznie wypiek się udał. Ciasto jest bardzo delikatne, dlatego przy jego wyjmowaniu z formy należy uważać, aby pozostało w jednym kawałku. Ważne, aby natłuścić dobrze formę, wówczas powinna wyjść bez problemu. Babka nie tylko w swojej strukturze jest delikatna, ale również w smaku. Jest słodka, puszysta(...)duże jajka (białka i żółtka osobno) 100 g mąki 150 g mielonego maku 3 łyżki mleka garść suszonych śliwek (pokrojonych na mniejsze kawałki) cukier puder do posypania Kremówkę ubić na półsztywno z cukrem waniliowym i 100 g cukru. Dodajemy żółtka i nadal ubijamy. Następnie wsypujemy mąkę i mielony mak. Dolewamy mleko i ucieramy na gładkie ciasto. Białka ubijamy na sztywną
My simple kitchenPuszysty, miękki sernik z kokosem. Jest szybki i bardzo łatwy w wykonaniu. Zachwyci każdego! Składniki: 1,5 kg sera na sernik z wiaderka 5 jajek 1
Lena Gotujemakowa: 200 g maku 1 jajko L 30 g masła 25 g drobnego cukru 55 g płynnego miodu ¼ szklanki rodzynek ¼ szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej ¼ szklanki orzechów włoskich 200g masy marcepanowej Beza: 4 białka szczypta soli 200 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 2/3 szklanki orzechów włoskich Sposób przygotowania : Kruche ciasto: Wszystkie składniki na spód szybko zagnieść
Pyry na Gazwaniliowego bez cukru Składniki na bezę: 4 białka 1/2 szklanki cukru CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN +chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. 1. W misie miksera umieszczamy masło i cukier. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy jajko, a na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Gotowym ciastem wyklejamy(...)miksujemy około 5 minut, aż składniki bardzo dokładnie się połączą. Wylewamy na podpieczony spód i pieczemy kolejne 50-60 minut. 3. Gdy nasz sernik powoli kończy się piec, przygotowujemy bezę: białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i miksujemy około 5-7 minut, aż masa będzie gęsta i jednolita. Białka wykładamy na upieczony sernik i ponownie wkładamy do piekarnika
My Culinary Artdużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy pasztecik smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Paszteciki pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu), aż do uzyskania ładnego koloru (około 20-25 minut, czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika i grubości ciasta). Tak przygotowane paszteciki idealnie smakują z czerwonym barszczem. Smacznego
Słodkie okruszkidrugi, jeszcze jeden i jeszcze, póki nie wystygły... Ale najpierw zdjęcia. Na szybko, zaledwie kilka kadrów, bez zmiany stylizacji i dobierania propsów. Bo czekają, gorące przecież jeszcze, soczyste czebureki. Składniki (na 10 sztuk): ciasto: 2 szklanki mąki 150ml wody 1 małe jajko 1 łyżka masła 0,5 łyżeczki soli farsz: 300g mięsa mielonego z łopatki lub karczku 1 cebula
Obiad gotowymarmoladą rabarbarową doprawioną cynamonem i rodzynkami, posypane kawałkami gorzkiej czekolady i kruchymi okruszkami... ach... A wszystko BEZ CUKRU !!! Trochę pracochłonne, ale uwierzcie - warto! Wyszło mi 14 babeczek. SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO: 1,5 szkl. płatków owsianych 1,5 szklanki mąki 1 jajko 1/4 szklanki oleju kokosowego (rozpuszczonego) 4 łyżki syropu z agawy, miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Upiecz sobie babeczkęłyżeczka sody oczyszczonej Przygotowanie: Masło roztopić w rondelku i ostudzić. Wszystkie składniki tzn: mąka, maślanka, jajka, cukier, sodę oraz masło umieszczamy w misce i mieszamy trzepaczką do czasu powstania jednolitej masy bez grudek. ( można również użyć miksera.) Na suchą patelnie nakładamy ciasto małą chochelką. Smażymy ok minuty z każdej strony na średnim ogniu. Podajemy z ulubionymi dodatkami
Kulinarne przygody