warzywach. Danie swego czasu bardzo popularne na imprezach ale ja lubię je przygotować ot tak bez szczególnej okazji. Najsmaczniejsze po dwóch dniach, kiedy składniki się „przegryzą”. DORSZ W WARZYWACH 1 kg dorsza olej do smażenia CIASTO 1 szkl mąki 1 jajko 0,5 szkl wody ZALEWA 2 szkl wody 0,5 szkl oleju słoiczek koncentratu 4 łyżki
Pieguskowa KuchniaSurowa tarta z malinami to wegańska tarta bez pieczenia, którą wykonuje się z surowych produktów, takich jak orzechy, płatki, bakalie. Tarta jest bez dodatku
Moja Delicjawłoskiego. • Obsmażyć je na oleju i odsączyć na ręczniku papierowym. • Z ciasta francuskiego wyciąć małe gwiazdki, ułożyć na blaszce do pieczenia, na papierze. Upiec tyle ciastek, ile jest pulpecików. • Posmarować jajkiem lub mlekiem, można również upiec bez smarowania. • Piec w 200 st.C przez 15 minut. • Na każdy pulpecik położyć upieczoną
To co kochamPIERNICZKI: - 300 g mąki pszennej typ 480 - 250 g mąka żytnia - 400 g miodu - 1 jajko XL - 2 łyżeczki sody - 2 łyżki kakao - 60 g przyprawy do piernika bez mąki w składzie - 120 g margaryny W/w składniki zagnieć na jednolite, gładkie ciasto. Wstaw do lodówki na 15 minut. Rozwałkuj na cienki blat, wycinaj foremką pierniki i piecz przez
SMYKWKUCHNIsolą, dodaj zaczyn z drożdży, wymieszaj dokładnie, odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Gdy wyjmiesz ciasto po godzinie dodaj łyżkę maku, wymieszaj, zwiń w rulony - paluszki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj jajkiem. Piecz na środkowej półce bez termoobiegu w temp. 180C przez 15 minut. Smacznego
Zasmakuj Kuchnibardzo smaczne, idealne dla osób będących na diecie o niski indeksie glikemicznym, bez mlecznej i bez cukrowej. Składniki: Ciasto: 2,5 szklanki mąki orkiszowej typ. 2000 0,5 szklanki mleka kokosowego 1 szklanka gazowanej wody 3 łyżki oleju kokosowego 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka ksylitolu Dodatkowo: 1 kilogram truskawek Sposób przygotowania: Do miski wbijamy
Bajeczna Kuchnianigdzie nie można było kupić :) Ale za to przepis jest bardzo prosty, taki jak lubię najbardziej, bez użycia wagi, czyli "na szklankę i na oko" :) Ciasto: 1 szklanka maślanki (lub 1 mały jogurt naturalny i ok. 3-4 łyżki mleka) 2 jajka ¾ szklanki cukru ½ szklanki oleju 2 ½ szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia ew. ekstrakt z wanilii
bistro mamaCiasto bardzo czekoladowe, do tego masa z kajmakiem i karmelizowanym słonecznikiem, a na górze ubita śmietana bez cukru z dodatkiem kakao i posypane to wszystko również słonecznikiem. Pychota :) Inspiracja: klik Składniki ciasto czekoladowe: 300 g gorzkiej czekolady 190 g masła 6 jajek 160 g cukru 150 g maki pszennej 4 łyżeczki proszku do pieczenia Czekoladę łamiemy na kawałki
kruche babeczkiNajprostszy ucieraniec na świecie. Piekłam go wiele razy bez kruszonki. Tym razem dodałam kruszonkę, a pod nią kwaśny rabarbar i słodkie mango. Ciasto: 3 szklanki mąki 1/2 szklanki oleju 1 szklanka maślanki 4 jajka, 1 szklanka cukru 1 duży cukier waniliowy 3 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łodyg rabarbaru 1 dojrzałe mango Kruszonka: 120 g masła, roztopionego 3/4 szklanki
Czerwień i błękitkąpieli wodnej dodajemy do niej śmietankę 36% . Dwa całe jajka i białka, które zostały nam z ciasta ucieramy z 3 łyżkami cukru i dodajemy do nich czekoladę. Na wysuszony spód wylewamy czekoladę z jajkami, na górze układamy pocięte w ćwiartki gruszki bez gniazd nasiennych i oprószamy cukrem. Pieczemy 55 min w 150 stopniach z funkcją termoobiegu. Po wyjęciu tarty
Kuba GotujeNa śniadanie pyszne placuszki i jajka sadzone. Nic trudnego – z mąki z ciecierzycy i maślanki zrobiłam ciasto gęściejsze od naleśnikowego. Do placków dołożyłam po jajku
Kucharzycacukier i łyżkę mąki. Odstawić na 15 minut, do wyburzenia. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, jajko i oliwę oraz rozczyn. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując nieco mąki. Z ciasta uformować kulę, natrzeć ją oliwą, odłożyć w ciepłe miejsce bez przeciągów, pod przykryciem na ok 30 minut. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką. Podzielić
6nieboEterno drugie nadzienie to Konfitura z płatków róży od firmy Ogródek Dziadunia . Ciastka są pyszne, kruche bez dodatku proszku i jajek a przede wszystkim bardzo proste w przygotowaniu. Ciasteczka podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji New Hollis Gold . Zapraszam :) Składniki na ciasto : 3,5 szklanki mąki ( z tego 1/2 szklanki do podsypania ) 1/2 szklanki piwa 2 cukry
Sama słodycz i szczypta chiliciasto naleśnikowe Do wysokiego naczynia wsypujemy przesianą mąkę oraz szczyptę soli, wbijamy jajka, wlewamy mleko oraz wodę mineralną, dodajemy również olej. Wszystko miksujemy aż otrzymamy gładkie, jednolite ciasto naleśnikowe. Na rozgrzanej patelni do naleśników na małym ogniu bez dodatku tłuszczu smażymy naleśniki z obu stron. Gotowe naleśniki zabezpieczamy przed wystygnięciem (np. w ciepłym piekarniku
Smakowite Daniagotowego ciasta. Trochę sera i wkład własny. Spirale doskonale smakują popijane barszczykiem lub najzwyczajniej bez niczego. Można podawać na zimno lub jeszcze gorące. Do tego polecam sos, przepis TU SKŁADNIKI 2 płaty ciasta francuskiego 30 dag sera mozzarella ( stary) jajko do smarowania WYKONANIE Płat ciasta dzielimy na połowę , a następnie na prostokąty, Posypujemy startym serem
W kuchennym oknie Ewy