ciasto bez jajek - 13000 przepisów (strona:148/867)

Ciasteczko w prezencie 153

Piątkowe popołudnie upłynęło nam na wypiekaniu migdałowych ciasteczek. Było wyrabianie ciasta, wałkowanie  i wycinani. Nie obyło się też bez degustacji  Na końcu wspólne pakowanie słodkich paczuszek. Migdałowe ciasteczka z cynamonem skladniki 250 g mąki 125 g cukru 70 g mielonych migdałów 130 g  masła 1 jajko + 1 żółtko 1 łyżka rumu ciemnego 1-2 łyżek mleka(...)łyżka kakao 1/2 płaskiej łyżeczki sody 50 g gorzkiej czekolady opcjonalnie gwiazdki cukrowe do dekoracji wykonanie: W misce mieszamy mąkę, cukier, sodę i migdały. Dodajemy masło i wyrabiamy ciasto na kruszonkę. Dodajemy jajko i żółtko oraz rum. W razie konieczności dodajemy też łyżkę mleka. Wyrabiamy ciasto.  1/3 ciasta odkładamy do drugiej miseczki i dodajemy do niego cynamon, kakao

Przysmaki Karolki
Quiche z cebulą, pieczarkami i boczkiem 219

smaczny i sycący obiad bądź kolację.Potrzebujemy:- 250 g ciasta francuskiego (świeżego lub mrożonego)- 250 g małych pieczarek- 2 średnie cebule- około 150 g boczku pokrojonego w paski/kosteczkę- 3 jajka- 250 ml śmietany- 1 mozzarella- łyżeczka świeżego tymianku- sól- pieprz- forma do tartyNastawiamy piekarnik na 200 stopni.Na początku bez dodatku oliwy czy masła smażymy boczek, aż się zrumieni.Kroimy(...)szybko dorzucamy do warzyw boczek, i trzymamy na ogniu jeszcze 3 minuty. W międzyczasie smarujemy formę do tarty tłuszczem i wykładamy ciastem francuskim. Ciasto nakłuwamy kilkukrotnie widelcem. Do wysokiego naczynia wlewamy śmietankę i wbijamy do niej 3 jajka. Doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy.Warzywa zdejmujemy z ognia i przekładamy do wyłożonej ciastem francuskim formy.Na wierzchu układamy kawałki mozzarelli. Całość

W mojej holenderskiej kuchni
Łatwe ciasto z gruszkami / Easy pear cake 155

kilka chwil. Miksujemy kilka klasycznych składników jak jajka, mąka, proszek do pieczenia, dodajemy pokrojone gruszki i ciasto gotowe. Skorzystałam z przepisu BBC Good Food , bo nigdy się na nich nie zawiodłam. Polecam to bardzo łatwe ciasto z gruszkami na leniwy dzień, najlepiej do kawy. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Łatwe ciasto z gruszkami (6 porcji) Składniki(...)rozpuszczonego masła, plus ekstra do posmarowania formy 500 g dojrzałych gruszek, obranych, bez pestek i pokrojonych w grubą kostkę sok z 1 cytryny 75 g mąki pszennej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 75 g cukru pudru lub drobnego cukru 2 jajka, roztrzepane 2 łyżki dżemu morelowego lub innego jasnego, do posmarowania cukier puder, do posypania Przygotowanie: Włącz piekarnik

karmelowy
Brownie czekoladowe 105

kakao 20 dkg masła bez laktozy 6 dkg mąki pszennej 3 duże jajka Jak przygotować brownie czekoladowe . Do miski włożyć pokrojone w kostkę masło wraz z połamaną na kawałki czekoladę. Rozpuścić w mikrofalówce, dokładnie wymieszać i wystudzić. Jajka ubić z brązowym cukrem. Mają mieć lekką, puszystą konsystencję. Do ubitych z cukrem jajek dodać wystudzoną czekoladę z masłem (powinna mieć(...)dodać przesianą przez sitko mąkę i kakao. Wymieszać. Ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza. Brownie czekoladowe Smacznego! O czym warto pamiętać przygotowując czekoladowe brownie. Brownie czekoladowe Forma do pieczenia, której użyłam miała wymiary 20 na 30 centymetrów. Użyłam produktów bez laktozy. Możecie je oczywiście zastąpić tymi standardowymi

mecooks
Kołaczyki z wędzonym białym serem 133

Cóż, o gustach się nie dyskutuje :) Składniki: CIASTO: 30 dag mąki pszennej typ 650 + do podsypania bardzo duża szczypta soli – ale bez przesady, bo ser jest słony 25 g świeżych drożdży szczypta cukru około 1 szklanki letniej wody FARSZ: 20 dag wędzonego białego sera łyżeczka sklarowanego masła 1 mała cebula 1 jajko niepełna łyżka kwaśnej śmietany pieprz NA WIERZCH

Kuchenne zapiski Edyty
Kruche ciasto z jagodami i bezą 268

Kruche ciasto z jagodami i bezą to chyba najlepsze ciasto jakie ostatnio zrobiłam. Cienki, wyjątkowo kruchy spód, mnóstwo jagód i słodka, chrupiąca beza. Cudowności. Ja zrobiłam placek w formie na tartę, więc w rzeczy samej wyszła mi tarta jagodowa, ale równie dobrze możemy użyć niewielkiej, prostokątnej blaszki. Ciasto robi się szybko, więc jak nie macie pomysłu na swoje jagody(...)kruche ciasto z jagodami może być najlepszym rozwiązaniem! Kruche ciasto z jagodami i bezą: 400 – 500 g świeżych, nieuszkodzonych jagód 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej / jasnej orkiszowej (200 g) 1/2 kostki masła (100 g) 2 łyżki cukru pudru lub zmielonego ksylitolu 2 duże, ekologiczne jajka 1 łyżka dowolnej galaretki (np. owoce leśne, porzeczka, truskawka) 1 i 1/2 łyżki

Poezja smaku
Ciasto z waniliową pianką i porzeczkami 147

waniliowego budyniu. Będzie to Ciasto z waniliową pianką i porzeczkami . Składniki: ciasto: - 500g mąki (u mnie typ 450) - 250g zimnego masła - 5 żółtek (jajka wielkości L) - 3/4 szklanki cukru pudru - 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia pianka: - 5 białek  - 1 szklanka cukru - 2 waniliowe budynie bez cukru - 1/3 szklanki oleju rzepakowego masa owocowa: - 500g porzeczek (400g porzeczek czarnych(...)dodatki: - cukier puder do posypania Forma:   blacha kwadratowa 24  x 24cm   (ja używam dużej blachy, którą pomniejszam wkładając do niej małą keksówkę) Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto przekładam do miski. Masło siekam nożem, a następnie szybko zagniatam. Ciasto dzielę na dwie równe części i obwijam folią spożywczą. Odkładam do lodówki na minimum 30 minut. Białka ubijam

Kuchnia co dnia
Sernik z truskawkami i kruszonką. 148

następnie wlewamy jeszcze ciepłe, lecz nie gorące masło, mieszamy. Wbijamy jajko i ubijamy mikserem, chłodzimy w lodówce nie krócej niż 30 minut. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C, formę wykładamy papierem do pieczenia. 1/3 ciasta zostawiamy w lodówce, a 2/3 wykładamy na blachę (tylko spód, bez rantu). Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10 minut(...)Przygotowujemy nadzienie. Truskawki obieramy, myjemy, kroimy na pół, posypujemy 2 łyżkami cukru pudru i budyniem, mieszamy i odstawiamy. W misce mieszamy ser, śmietanę, 3 łyżki cukru pudru, cukier waniliowy, jajka i chwilę ubijamy mikserem.      Upieczony, wystudzony spód stawiamy na blacie. Z lodówki wyjmujemy pozostały kawałek ciasta i wykładamy nim boki tortownicy. Na podpieczony spód (i surowe boki

Rozpustne gotowanie
Strucla Drożdżowa Z Budyniem I Jagodami Goji 151

masła oraz roztrzepanego jajka (zostawiamy sobie odrobinę do posmarowania wierzchu ) zagniatam ciasto. U mnie robot około 5-7 min. Odstawiam ciasto następnie do wyrośnięcia na około 1 h. 4. Po tym czasie zagniatam - odgazowując ciasto i wałkuję je na prostokąt. Ja zawsze smaruje białkiem ciasto aby nie tworzył sie zakalec, ale jeśli zawsze robicie bez białka i wam się(...)budyń wymieszany z jagodami. Zwijam w roladę i umieszczam w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiam do podrośnięcia na około 30-40 min. Po tym czasie smaruje górę ciasta roztrzepanym jajkiem i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stop i piekę przez około

Gotowanie...to proste !
JESIENNE CIASTO ZE ŚLIWKAMI I CYNAMONEM, BEZ PSZENICY 235

szczypta soli Wykonanie: Piekarnik nagrzej do 180C – grzanie góra i dół, BEZ termoobiegu. Wszystkie suche składniki wymieszaj ze sobą w dzieży miksera, a następnie dodaj jajka i roztopione masło. Całość dokładnie wymieszaj i wyłóż na wysmarowaną blaszkę do pieczenia (okrągła tortownicę lub w innym kształcie). Na wierzchu ciasta ułóż gęsto (ciaśniej niż na zdjęciu) połówki śliwek skórkami do dołu

Anioły w kuchni
Makowiec z wiśniami 100

rzecz gustu. Może jednak komuś z Was zasmakuje? Ciasto: 500 g mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 125 g cukru 250 g masła 1 jajko 8 łyżek zimnej wody 2 łyżki bułki tartej Masa makowa: 500 g maku 150 g cukru 3 jajka 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 750 ml mleka + ok 500 ml do sparzenia maku(...)słoik wiśni Wiśnie osączamy na sicie. Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier oraz starte na tarce masło. Siekamy nożem. Następnie dodajemy jajko oraz zimną wodę i szybko zagniatamy gładkie ciasto. Owijamy je folią i wstawiamy na około 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie nierówne części. Większą częścią ciasta wykładamy spód wyłożonej

Smaki Na Talerzu
Ciasto Jabłkowe 160

opakowanie cukru waniliowego 180 g masła 3 jajka 1 łyżeczka aromatu migdałowego 250 g mąki (500 ml) 1 szczypta soli ½ opakowania proszku do pieczenia 3 jabłka 1 garstka migdałów Wykonanie • Podgrzać piekarnik bez blachy do temp. 180 st. C  • Posiekać jabłka w kostkę. • W Dużej misce do ciasta  wymieszać cukier i masło. Dodać po kolei żółtka. Wlać

Anioły w kuchni
Tarta francuska ze szpinakiem i trzema rodzajami serów 195

puszystego) 150g sera feta 125g sera Brie 1 jajko 2 duże gałązki szczypiorku Kilka liści bazylii Łyżeczka skórki startej z cytryny ½ łyżeczki drobno pokrojonej papryczki chili Przyprawy: 1 łyżeczka suszonego oregano, ½ łyżeczki czerwonej papryki w proszku, świeżo mielony pieprz   *Osoby na diecie bezglutenowej muszą zakupić ciasto francuskie bez zawartości glutenu. Blachę od piekarnika smarujemy oliwą i rozkładamy(...)ciasta. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na jakieś 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy 5 minut bez obciążenia z góry (czyli zdejmujemy naczynie żaroodporne lub blachę). W międzyczasie przygotowujemy farsz. Szpinak przelewamy dwu, trzykrotnie gorącą wodą. Pozostawiamy do obcieknięcia.  W misce umieszczamy biały ser, pokruszoną fetę oraz pokrojony ser brie, jajko

Kolizje Smaków
Ciasto Jabłkowe 145

opakowanie cukru waniliowego 180 g masła 3 jajka 1 łyżeczka aromatu migdałowego 250 g mąki (500 ml) 1 szczypta soli ½ opakowania proszku do pieczenia 3 jabłka 1 garstka migdałów Przygotowanie:• Podgrzać piekarnik bez blachy do temp. 180 st. C • Posiekać jabłka w kostkę.• W Dużej misce do ciasta Finezja wymieszać cukier i masło. Dodać po kolei żółtka. Wlać

Anioły w kuchni
Cytrynka 210

spodziewałam się, że to ciasto mi posmakuje a jednak. Jest lekkie, orzeźwiające i ma taki inny smak niż typowe serniki na zimno. Polecam wypróbować. Przepis zaczerpnięty z blogu Moje Wypieki . Składniki na biszkopt: 2 duże jajka 70 g cukru 50 g mąki pszennej 1 opakowanie kisielu cytrynowego bez cukru Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Pod koniec(...)szklanki, ewentualnie dosładzamy. Sok podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę. Odstawiamy do wystudzenia i lekko tężejący wylewamy na brzoskwinie.   Kategoria: Ciasta i ciasteczka , Deser , Na zimno Tagged: brzoskwinie w puszce , ciasto cytrynowe , cukier , cytrynka , galaretka cytrynowa , jajka , kefir , kisiel cytrynowy , mąka pszenna , Na zimno , z galaretką , żelatyna

Mam apetyt na ...