Piątkowe popołudnie upłynęło nam na wypiekaniu migdałowych ciasteczek. Było wyrabianie ciasta, wałkowanie i wycinani. Nie obyło się też bez degustacji Na końcu wspólne pakowanie słodkich paczuszek. Migdałowe ciasteczka z cynamonem skladniki 250 g mąki 125 g cukru 70 g mielonych migdałów 130 g masła 1 jajko + 1 żółtko 1 łyżka rumu ciemnego 1-2 łyżek mleka(...)łyżka kakao 1/2 płaskiej łyżeczki sody 50 g gorzkiej czekolady opcjonalnie gwiazdki cukrowe do dekoracji wykonanie: W misce mieszamy mąkę, cukier, sodę i migdały. Dodajemy masło i wyrabiamy ciasto na kruszonkę. Dodajemy jajko i żółtko oraz rum. W razie konieczności dodajemy też łyżkę mleka. Wyrabiamy ciasto. 1/3 ciasta odkładamy do drugiej miseczki i dodajemy do niego cynamon, kakao
Przysmaki Karolkismaczny i sycący obiad bądź kolację.Potrzebujemy:- 250 g ciasta francuskiego (świeżego lub mrożonego)- 250 g małych pieczarek- 2 średnie cebule- około 150 g boczku pokrojonego w paski/kosteczkę- 3 jajka- 250 ml śmietany- 1 mozzarella- łyżeczka świeżego tymianku- sól- pieprz- forma do tartyNastawiamy piekarnik na 200 stopni.Na początku bez dodatku oliwy czy masła smażymy boczek, aż się zrumieni.Kroimy(...)szybko dorzucamy do warzyw boczek, i trzymamy na ogniu jeszcze 3 minuty. W międzyczasie smarujemy formę do tarty tłuszczem i wykładamy ciastem francuskim. Ciasto nakłuwamy kilkukrotnie widelcem. Do wysokiego naczynia wlewamy śmietankę i wbijamy do niej 3 jajka. Doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy.Warzywa zdejmujemy z ognia i przekładamy do wyłożonej ciastem francuskim formy.Na wierzchu układamy kawałki mozzarelli. Całość
W mojej holenderskiej kuchnikilka chwil. Miksujemy kilka klasycznych składników jak jajka, mąka, proszek do pieczenia, dodajemy pokrojone gruszki i ciasto gotowe. Skorzystałam z przepisu BBC Good Food , bo nigdy się na nich nie zawiodłam. Polecam to bardzo łatwe ciasto z gruszkami na leniwy dzień, najlepiej do kawy. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Łatwe ciasto z gruszkami (6 porcji) Składniki(...)rozpuszczonego masła, plus ekstra do posmarowania formy 500 g dojrzałych gruszek, obranych, bez pestek i pokrojonych w grubą kostkę sok z 1 cytryny 75 g mąki pszennej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 75 g cukru pudru lub drobnego cukru 2 jajka, roztrzepane 2 łyżki dżemu morelowego lub innego jasnego, do posmarowania cukier puder, do posypania Przygotowanie: Włącz piekarnik
karmelowykakao 20 dkg masła bez laktozy 6 dkg mąki pszennej 3 duże jajka Jak przygotować brownie czekoladowe . Do miski włożyć pokrojone w kostkę masło wraz z połamaną na kawałki czekoladę. Rozpuścić w mikrofalówce, dokładnie wymieszać i wystudzić. Jajka ubić z brązowym cukrem. Mają mieć lekką, puszystą konsystencję. Do ubitych z cukrem jajek dodać wystudzoną czekoladę z masłem (powinna mieć(...)dodać przesianą przez sitko mąkę i kakao. Wymieszać. Ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza. Brownie czekoladowe Smacznego! O czym warto pamiętać przygotowując czekoladowe brownie. Brownie czekoladowe Forma do pieczenia, której użyłam miała wymiary 20 na 30 centymetrów. Użyłam produktów bez laktozy. Możecie je oczywiście zastąpić tymi standardowymi
mecooksCóż, o gustach się nie dyskutuje :) Składniki: CIASTO: 30 dag mąki pszennej typ 650 + do podsypania bardzo duża szczypta soli – ale bez przesady, bo ser jest słony 25 g świeżych drożdży szczypta cukru około 1 szklanki letniej wody FARSZ: 20 dag wędzonego białego sera łyżeczka sklarowanego masła 1 mała cebula 1 jajko niepełna łyżka kwaśnej śmietany pieprz NA WIERZCH
Kuchenne zapiski EdytyKruche ciasto z jagodami i bezą to chyba najlepsze ciasto jakie ostatnio zrobiłam. Cienki, wyjątkowo kruchy spód, mnóstwo jagód i słodka, chrupiąca beza. Cudowności. Ja zrobiłam placek w formie na tartę, więc w rzeczy samej wyszła mi tarta jagodowa, ale równie dobrze możemy użyć niewielkiej, prostokątnej blaszki. Ciasto robi się szybko, więc jak nie macie pomysłu na swoje jagody(...)kruche ciasto z jagodami może być najlepszym rozwiązaniem! Kruche ciasto z jagodami i bezą: 400 – 500 g świeżych, nieuszkodzonych jagód 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej / jasnej orkiszowej (200 g) 1/2 kostki masła (100 g) 2 łyżki cukru pudru lub zmielonego ksylitolu 2 duże, ekologiczne jajka 1 łyżka dowolnej galaretki (np. owoce leśne, porzeczka, truskawka) 1 i 1/2 łyżki
Poezja smakuwaniliowego budyniu. Będzie to Ciasto z waniliową pianką i porzeczkami . Składniki: ciasto: - 500g mąki (u mnie typ 450) - 250g zimnego masła - 5 żółtek (jajka wielkości L) - 3/4 szklanki cukru pudru - 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia pianka: - 5 białek - 1 szklanka cukru - 2 waniliowe budynie bez cukru - 1/3 szklanki oleju rzepakowego masa owocowa: - 500g porzeczek (400g porzeczek czarnych(...)dodatki: - cukier puder do posypania Forma: blacha kwadratowa 24 x 24cm (ja używam dużej blachy, którą pomniejszam wkładając do niej małą keksówkę) Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto przekładam do miski. Masło siekam nożem, a następnie szybko zagniatam. Ciasto dzielę na dwie równe części i obwijam folią spożywczą. Odkładam do lodówki na minimum 30 minut. Białka ubijam
Kuchnia co dnianastępnie wlewamy jeszcze ciepłe, lecz nie gorące masło, mieszamy. Wbijamy jajko i ubijamy mikserem, chłodzimy w lodówce nie krócej niż 30 minut. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C, formę wykładamy papierem do pieczenia. 1/3 ciasta zostawiamy w lodówce, a 2/3 wykładamy na blachę (tylko spód, bez rantu). Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10 minut(...)Przygotowujemy nadzienie. Truskawki obieramy, myjemy, kroimy na pół, posypujemy 2 łyżkami cukru pudru i budyniem, mieszamy i odstawiamy. W misce mieszamy ser, śmietanę, 3 łyżki cukru pudru, cukier waniliowy, jajka i chwilę ubijamy mikserem. Upieczony, wystudzony spód stawiamy na blacie. Z lodówki wyjmujemy pozostały kawałek ciasta i wykładamy nim boki tortownicy. Na podpieczony spód (i surowe boki
Rozpustne gotowaniemasła oraz roztrzepanego jajka (zostawiamy sobie odrobinę do posmarowania wierzchu ) zagniatam ciasto. U mnie robot około 5-7 min. Odstawiam ciasto następnie do wyrośnięcia na około 1 h. 4. Po tym czasie zagniatam - odgazowując ciasto i wałkuję je na prostokąt. Ja zawsze smaruje białkiem ciasto aby nie tworzył sie zakalec, ale jeśli zawsze robicie bez białka i wam się(...)budyń wymieszany z jagodami. Zwijam w roladę i umieszczam w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiam do podrośnięcia na około 30-40 min. Po tym czasie smaruje górę ciasta roztrzepanym jajkiem i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stop i piekę przez około
Gotowanie...to proste !szczypta soli Wykonanie: Piekarnik nagrzej do 180C – grzanie góra i dół, BEZ termoobiegu. Wszystkie suche składniki wymieszaj ze sobą w dzieży miksera, a następnie dodaj jajka i roztopione masło. Całość dokładnie wymieszaj i wyłóż na wysmarowaną blaszkę do pieczenia (okrągła tortownicę lub w innym kształcie). Na wierzchu ciasta ułóż gęsto (ciaśniej niż na zdjęciu) połówki śliwek skórkami do dołu
Anioły w kuchnirzecz gustu. Może jednak komuś z Was zasmakuje? Ciasto: 500 g mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 125 g cukru 250 g masła 1 jajko 8 łyżek zimnej wody 2 łyżki bułki tartej Masa makowa: 500 g maku 150 g cukru 3 jajka 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 750 ml mleka + ok 500 ml do sparzenia maku(...)słoik wiśni Wiśnie osączamy na sicie. Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier oraz starte na tarce masło. Siekamy nożem. Następnie dodajemy jajko oraz zimną wodę i szybko zagniatamy gładkie ciasto. Owijamy je folią i wstawiamy na około 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie nierówne części. Większą częścią ciasta wykładamy spód wyłożonej
Smaki Na Talerzuopakowanie cukru waniliowego 180 g masła 3 jajka 1 łyżeczka aromatu migdałowego 250 g mąki (500 ml) 1 szczypta soli ½ opakowania proszku do pieczenia 3 jabłka 1 garstka migdałów Wykonanie • Podgrzać piekarnik bez blachy do temp. 180 st. C • Posiekać jabłka w kostkę. • W Dużej misce do ciasta wymieszać cukier i masło. Dodać po kolei żółtka. Wlać
Anioły w kuchnipuszystego) 150g sera feta 125g sera Brie 1 jajko 2 duże gałązki szczypiorku Kilka liści bazylii Łyżeczka skórki startej z cytryny ½ łyżeczki drobno pokrojonej papryczki chili Przyprawy: 1 łyżeczka suszonego oregano, ½ łyżeczki czerwonej papryki w proszku, świeżo mielony pieprz *Osoby na diecie bezglutenowej muszą zakupić ciasto francuskie bez zawartości glutenu. Blachę od piekarnika smarujemy oliwą i rozkładamy(...)ciasta. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na jakieś 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy 5 minut bez obciążenia z góry (czyli zdejmujemy naczynie żaroodporne lub blachę). W międzyczasie przygotowujemy farsz. Szpinak przelewamy dwu, trzykrotnie gorącą wodą. Pozostawiamy do obcieknięcia. W misce umieszczamy biały ser, pokruszoną fetę oraz pokrojony ser brie, jajko
Kolizje Smakówopakowanie cukru waniliowego 180 g masła 3 jajka 1 łyżeczka aromatu migdałowego 250 g mąki (500 ml) 1 szczypta soli ½ opakowania proszku do pieczenia 3 jabłka 1 garstka migdałów Przygotowanie:• Podgrzać piekarnik bez blachy do temp. 180 st. C • Posiekać jabłka w kostkę.• W Dużej misce do ciasta Finezja wymieszać cukier i masło. Dodać po kolei żółtka. Wlać
Anioły w kuchnispodziewałam się, że to ciasto mi posmakuje a jednak. Jest lekkie, orzeźwiające i ma taki inny smak niż typowe serniki na zimno. Polecam wypróbować. Przepis zaczerpnięty z blogu Moje Wypieki . Składniki na biszkopt: 2 duże jajka 70 g cukru 50 g mąki pszennej 1 opakowanie kisielu cytrynowego bez cukru Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Pod koniec(...)szklanki, ewentualnie dosładzamy. Sok podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę. Odstawiamy do wystudzenia i lekko tężejący wylewamy na brzoskwinie. Kategoria: Ciasta i ciasteczka , Deser , Na zimno Tagged: brzoskwinie w puszce , ciasto cytrynowe , cukier , cytrynka , galaretka cytrynowa , jajka , kefir , kisiel cytrynowy , mąka pszenna , Na zimno , z galaretką , żelatyna
Mam apetyt na ...