ciasto bez jajek - 13000 przepisów (strona:145/867)

Ciasto bananowe z czekoladą 136

Przygotowuje się je naprawdę szybko i to bez użycia miksera. Do ciasta najlepiej nadają się dojrzałe banany. Wystarczy je zgnieść np. widelcem, dodać resztę składników i całość wymieszać. Pyszne, proste w przygotowaniu ciasto, które tak wspaniale pachnie… Jeśli tak jak ja lubicie banany i czekoladę, to koniecznie spróbujcie tego przepisu. Ciasto bananowe (inaczej chlebek bananowy), to idealna propozycja(...)przepis na ciasto bananowe z czekoladą wpisują na listę ulubionych. Spróbujcie i Wy. Składniki: 3 dojrzałe banany pół szklanki cukru trzcinowego muscovado 1 jajko klasy M 50 g masła 1 łyżeczka sody 1,5 szklanki mąki pszennej 25 g czekolady – użyłam czekolady cukierniczej  70% Pantagruel Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Banany

Słodkie okruszki
Ciasto ucierane z rabarbarem 166

ciasto. A po chwili, kiedy już zapach pieczonego ciasta roznosi się po domu, ślinka cieknie na samą myśl... jakie to będzie smaczne ciasto... Zapraszam więc Was na najłatwiejsze ucierane ciasto do którego dodałam rabarbar i na koniec wsypałam kruszonkę, która wcześniej została po jakimś wypieku.   Oczywiście, można zrobić bez kruszonki, ale sami wiecie, że na cieście(...)jest najsmaczniejsza     (Foremka 25x31 cm)   Składniki: 650 g rabarbaru (opłukany, obrany) 60 g brązowego cukru 200 g masła 200 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 4 jajka 220 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z jednej cytryny         Ponadto: kruszonka (zamrożona, przygotowana wcześniej) brak na zdjęciu   Wykonanie: Najpierw

Kuchnia u Krysi
Rogale marcińskie 157

pustego ciasta bez masła na 1/3 część ciasta z masłem, a następnie na kolejną 1/3 część ciasta z masłem Obrócić o 90 stopni i przewałkować. Ponownie złożyć na prostokąt i złożyć na 3 części. Włożyć do miski, przykryć i wstawić do lodówki na 30 minut. Powtórzyć całą czynność jeszcze 3 razy podsypując mąką (powinno się władać ciasto do lodówki(...)Marcepan o temperaturze pokojowej rozdrobnić palcami, zmieszać z miodem w malakserze, dalej miksując dodać jajka i całość połączyć z makiem i orzechami Dodać pokruszone biszkopty Pozostawiamy do ostudzenia lub do następnego dnia (ja trzymałam w lodówce wraz z ciastem do dnia następnego) Wykonujemy rogale: Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną przykrywamy czystą ściereczką Jedną część rozwałkujemy na prostokąt, z którego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Bezglutenowe ciasto z cukinii z malinami i borówkami 209

wilgotności i odpowiedniej konsystencji. Chcesz być zawsze na bieżąco? Obserwuj mnie na Instagramie i dołącz do mnie na Facebooku ! Bezglutenowe ciasto z cukinii Drukuj Porcje: keksówka o długości 20cm Czas przygotowania: 1 godzina Składniki: 300g cukinii 4 jajka 80g ksylitolu 60ml oleju kokosowego + 1/2 łyżki do posmarowania keksówki 1 lyżeczka domowego ekstraktu z wanilii (opcjonalnie) 100g mąki gryczanej + 1 łyżka(...)proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 100g borówek amerykańskich (świeżych lub mrożonych) garść malin (świeżych lub mrożonych) Przygotowanie 1 Piekarnik nagrzewam do 180st.C, grzanie górne i dolne, bez termoobiegu. 2 Z cukinii wycinam miękki środek z pestkami a twardy miąższ wraz ze skórą ścieram na tarce na drobnych oczkach. Cukinię odstawiam na 15 minut aby puściła

Book of spells
CHLEBEK MLECZNY 135

dzieży miksera wlewamy śmietankę i ciepłe mleko. Dodajemy jajko, cukier, sól i drożdże. Przesiewamy mąkę. Mieszamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych tzw. haka, przez około 10 minut. Oprószonymi mąką dłońmi zagarniamy ciasto pod spód ( powinno lekko się kleić) nadając kształt kuli. Przykrywamy folią spożywczą, odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów na minimum 1 godzinę. Blaszkę w której będziemy(...)ciasta robimy rulonik na długość blaszki, w której będziemy piekli i kroimy go na równe części ( u mnie 16). Układamy w wysmarowanej masłem blaszce zachowując odstępy. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 1 godzinę do napuszenia. Piekarnik rozgrzewamy do 175℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu.  Wierzch wyrośniętego chlebka smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy

cool and minty
Pan de Nata - ciasto śmietankowe 338

Guadalajary, gdzie uznawane jest za ciasto tradycyjne. Bardzo delikatny smak, przesiąknięty aromatem śmietany - należy użyć prawdziwej śmietany, w ogóle nie przetworzonej (od biedy można zrobić je z masła). Miękkie ciasto, z delikatną powłoką z roztopionego cukru. Nic, tylko jeść.Podobno gdzie kucharek sześć, tam nie ma co jeść. W Atotonilquillo to się nie sprawdza - pewnego dnia, kiedy byliśmy z wizytą(...)namówić, aby nie dodawała chili, soli i limonki - podobno podstawowe składniki każdej meksykańskiej potrawy; bez nich potrawa nie jest meksykańska, jedynie dla gringos),. Ja dodawałem po kolei jajka, i oczywiście wyznaczony zostałem do robienia pamiątkowych fotografii. Teresa przełożyła gotowe do pieczenia ciasto do foremek: dwóch okrągłych i jednej prostokątnej, które wcześniej Maggie nasmarowała tłuszczem i obsypała mąką. Później Teresa

Grahamka, weka i kajzerka
Kakaowo-kokosowe ciasto z wafelków (bez mąki) 137

250g wafelków kakaowych (bez polewy) 100g masła 1 szklanka wiórek kokosowych (1 szklanka = 250 ml) 1/2 szklanki cukru 3 jajka Wafelki należy dokładnie pokruszyć (*). Masło utrzeć z cukrem, a następnie stopniowo połączyć z jajkami. Do masy dodać wiórki kokosowe i pokruszone wafle. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do foremki uprzednio wysłanej papierem do pieczenia.  Ciasto piec w rozgrzanym

Di gotuje
Ciasteczko w prezencie 167

Piątkowe popołudnie upłynęło nam na wypiekaniu migdałowych ciasteczek. Było wyrabianie ciasta, wałkowanie  i wycinani. Nie obyło się też bez degustacji  Na końcu wspólne pakowanie słodkich paczuszek. Migdałowe ciasteczka z cynamonem skladniki 250 g mąki 125 g cukru 70 g mielonych migdałów 130 g  masła 1 jajko + 1 żółtko 1 łyżka rumu ciemnego 1-2 łyżek mleka(...)łyżka kakao 1/2 płaskiej łyżeczki sody 50 g gorzkiej czekolady opcjonalnie gwiazdki cukrowe do dekoracji wykonanie: W misce mieszamy mąkę, cukier, sodę i migdały. Dodajemy masło i wyrabiamy ciasto na kruszonkę. Dodajemy jajko i żółtko oraz rum. W razie konieczności dodajemy też łyżkę mleka. Wyrabiamy ciasto.  1/3 ciasta odkładamy do drugiej miseczki i dodajemy do niego cynamon, kakao

Przysmaki Karolki
Quiche z cebulą, pieczarkami i boczkiem 236

smaczny i sycący obiad bądź kolację.Potrzebujemy:- 250 g ciasta francuskiego (świeżego lub mrożonego)- 250 g małych pieczarek- 2 średnie cebule- około 150 g boczku pokrojonego w paski/kosteczkę- 3 jajka- 250 ml śmietany- 1 mozzarella- łyżeczka świeżego tymianku- sól- pieprz- forma do tartyNastawiamy piekarnik na 200 stopni.Na początku bez dodatku oliwy czy masła smażymy boczek, aż się zrumieni.Kroimy(...)szybko dorzucamy do warzyw boczek, i trzymamy na ogniu jeszcze 3 minuty. W międzyczasie smarujemy formę do tarty tłuszczem i wykładamy ciastem francuskim. Ciasto nakłuwamy kilkukrotnie widelcem. Do wysokiego naczynia wlewamy śmietankę i wbijamy do niej 3 jajka. Doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy.Warzywa zdejmujemy z ognia i przekładamy do wyłożonej ciastem francuskim formy.Na wierzchu układamy kawałki mozzarelli. Całość

W mojej holenderskiej kuchni
Łatwe ciasto z gruszkami / Easy pear cake 174

kilka chwil. Miksujemy kilka klasycznych składników jak jajka, mąka, proszek do pieczenia, dodajemy pokrojone gruszki i ciasto gotowe. Skorzystałam z przepisu BBC Good Food , bo nigdy się na nich nie zawiodłam. Polecam to bardzo łatwe ciasto z gruszkami na leniwy dzień, najlepiej do kawy. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Łatwe ciasto z gruszkami (6 porcji) Składniki(...)rozpuszczonego masła, plus ekstra do posmarowania formy 500 g dojrzałych gruszek, obranych, bez pestek i pokrojonych w grubą kostkę sok z 1 cytryny 75 g mąki pszennej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 75 g cukru pudru lub drobnego cukru 2 jajka, roztrzepane 2 łyżki dżemu morelowego lub innego jasnego, do posmarowania cukier puder, do posypania Przygotowanie: Włącz piekarnik

karmelowy
Brownie czekoladowe 126

kakao 20 dkg masła bez laktozy 6 dkg mąki pszennej 3 duże jajka Jak przygotować brownie czekoladowe . Do miski włożyć pokrojone w kostkę masło wraz z połamaną na kawałki czekoladę. Rozpuścić w mikrofalówce, dokładnie wymieszać i wystudzić. Jajka ubić z brązowym cukrem. Mają mieć lekką, puszystą konsystencję. Do ubitych z cukrem jajek dodać wystudzoną czekoladę z masłem (powinna mieć(...)dodać przesianą przez sitko mąkę i kakao. Wymieszać. Ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza. Brownie czekoladowe Smacznego! O czym warto pamiętać przygotowując czekoladowe brownie. Brownie czekoladowe Forma do pieczenia, której użyłam miała wymiary 20 na 30 centymetrów. Użyłam produktów bez laktozy. Możecie je oczywiście zastąpić tymi standardowymi

mecooks
Kołaczyki z wędzonym białym serem 148

Cóż, o gustach się nie dyskutuje :) Składniki: CIASTO: 30 dag mąki pszennej typ 650 + do podsypania bardzo duża szczypta soli – ale bez przesady, bo ser jest słony 25 g świeżych drożdży szczypta cukru około 1 szklanki letniej wody FARSZ: 20 dag wędzonego białego sera łyżeczka sklarowanego masła 1 mała cebula 1 jajko niepełna łyżka kwaśnej śmietany pieprz NA WIERZCH

Kuchenne zapiski Edyty
Kruche ciasto z jagodami i bezą 288

Kruche ciasto z jagodami i bezą to chyba najlepsze ciasto jakie ostatnio zrobiłam. Cienki, wyjątkowo kruchy spód, mnóstwo jagód i słodka, chrupiąca beza. Cudowności. Ja zrobiłam placek w formie na tartę, więc w rzeczy samej wyszła mi tarta jagodowa, ale równie dobrze możemy użyć niewielkiej, prostokątnej blaszki. Ciasto robi się szybko, więc jak nie macie pomysłu na swoje jagody(...)kruche ciasto z jagodami może być najlepszym rozwiązaniem! Kruche ciasto z jagodami i bezą: 400 – 500 g świeżych, nieuszkodzonych jagód 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej / jasnej orkiszowej (200 g) 1/2 kostki masła (100 g) 2 łyżki cukru pudru lub zmielonego ksylitolu 2 duże, ekologiczne jajka 1 łyżka dowolnej galaretki (np. owoce leśne, porzeczka, truskawka) 1 i 1/2 łyżki

Poezja smaku
Ciasto z waniliową pianką i porzeczkami 164

waniliowego budyniu. Będzie to Ciasto z waniliową pianką i porzeczkami . Składniki: ciasto: - 500g mąki (u mnie typ 450) - 250g zimnego masła - 5 żółtek (jajka wielkości L) - 3/4 szklanki cukru pudru - 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia pianka: - 5 białek  - 1 szklanka cukru - 2 waniliowe budynie bez cukru - 1/3 szklanki oleju rzepakowego masa owocowa: - 500g porzeczek (400g porzeczek czarnych(...)dodatki: - cukier puder do posypania Forma:   blacha kwadratowa 24  x 24cm   (ja używam dużej blachy, którą pomniejszam wkładając do niej małą keksówkę) Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto przekładam do miski. Masło siekam nożem, a następnie szybko zagniatam. Ciasto dzielę na dwie równe części i obwijam folią spożywczą. Odkładam do lodówki na minimum 30 minut. Białka ubijam

Kuchnia co dnia
Sernik z truskawkami i kruszonką. 164

następnie wlewamy jeszcze ciepłe, lecz nie gorące masło, mieszamy. Wbijamy jajko i ubijamy mikserem, chłodzimy w lodówce nie krócej niż 30 minut. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C, formę wykładamy papierem do pieczenia. 1/3 ciasta zostawiamy w lodówce, a 2/3 wykładamy na blachę (tylko spód, bez rantu). Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10 minut(...)Przygotowujemy nadzienie. Truskawki obieramy, myjemy, kroimy na pół, posypujemy 2 łyżkami cukru pudru i budyniem, mieszamy i odstawiamy. W misce mieszamy ser, śmietanę, 3 łyżki cukru pudru, cukier waniliowy, jajka i chwilę ubijamy mikserem.      Upieczony, wystudzony spód stawiamy na blacie. Z lodówki wyjmujemy pozostały kawałek ciasta i wykładamy nim boki tortownicy. Na podpieczony spód (i surowe boki

Rozpustne gotowanie

Proponowane wyszukiwania