Delikatne, a jednocześnie pełne słodyczy. Dziś serwuję Wam trzy przepyszne ciastka z ciasta francuskiego. Robi się je bardzo szybko, za to delektować się nimi trzeba powoli 😀 Ciastka truskawkowe. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 8 szt dużych truskawek 5-8 łyżek dżemu pokruszona czekolada Rozwijamy ciasto francuskie (musi mieć temperaturę pokojową). Szklanką lub foremką(...)wycinamy ciastka. Każde z nich smarujemy dżemem zostawiając około 1 cm odstępu od brzegu.Na wierzch układamy truskawki. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 210 C. Po wyjęciu posypujemy czekoladą. Ciastka z ananasem. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego puszka ananasów nutella cukier
NiuniokiSzybko wyrabiamy ciasto. Przekładamy do woreczka i wkładamy do lodówki na noc. Na drugi dzień – wyjmujemy ciasto, blat lekko oprószamy mąką, rozwałkowujemy ciasto i foremką w kształcie koła wykrawamy ciastka. Następnie mniejszą foremką wewnątrz każdego, wycinamy „dziurki”. Ubijamy lekko białko. Przy użyciu pędzla każde ciastko smarujemy białkiem i zanurzamy w cukrze demerara (tylko jedną stronę). Układamy na blaszce wyłożonej(...)porcji. Wspaniale się przechowuje w zamrażarce. Wystarczy wyjąć wcześniej, przed pieczeniem (na ciastka) lub wykorzystać na spód, np. sernika czy jabłecznika i zetrzeć zamrożone na tarce jarzynowej. Najlepsze ciastka z dziurką – do kawy, herbaty czy kubka mleka. Ciasto półkruche, z którego zostały przygotowane ciastka, nadaje się również na babeczki, mazurki, spody do tart, jabłeczników, serników, makowców
mojewypiekiinietylkoźle i czasem takie leniuchowanie też jest potrzebne. Te kokosowe ciastka owsiane piekłam w zeszłym tygodniu i zdecydowanie należą do porządku codziennego. To właściwie takie śniadaniowe musli w ciastku ( płatki owsiane, wiórki kokosowe, rodzynki, kakao) – można je zjeść na śniadanie, można wziąć na przekąskę do szkoły, pracy. Zróbcie je i mam nadzieję pomogą Wam wrócić do codzienności(...)Kakaowo-kokosowe ciastka owsiane z rodzynkami Drukuj Prep time 10 min Cook time 15 min Total time 25 min Na przekąskę albo na śniadanie kakaowo-kokosowe ciastka owsiane z rodzynkami. Author: www.cookinfforemily.pl Ingredients 1 szklanka płatków owsianych (bezglutenowe) ⅔ szklanki wiórków kokosowych ⅓ szklanki mąki gryczanej ¼ szklanki cukru kokosowego (albo brązowego) szczypta soli 1 łyżeczka proszku
Cooking for Emilydrobno. Masło rozpuścić, dodać cukier i wymieszać. Gorące masło wlać do ciastek i dokładnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć dno i boki formy masą z ciastek. Mocno przydusić. Nagrzać piekarnik do 220 C i piec 15 minut, lub do momentu aż ciastka lekko zbrązowieją. Wyjąć blaszkę z piekarnika i ostudzić. Masa budyniowo serowa(...)konsystencję budyniu. Ostudzić masę. Masę budyniową połączyć z serkiem i dokładnie wymieszać. Podzielić masę na dwie części, jedna ma być trochę większa. ( 1/3 -2/3)Mniejszą część rozłożyć na ciastkach. Banany obrać i przekroić wzdłuż na pół. Rozłożyć na białej warstwie serowej. Pozostałą masę wymieszać z toffi, zostawić dwie łyżki do dekoracji. Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody, wymieszać
Kuchnia Pokoleńminut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy foremką ciastka. W każdej z par ciasteczek, w jednym z nich wykrawamy na środku kółko. Możemy je zrobić za pomocą zakrętki. Ciastka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy w 170 stopniach przez 15 min. do momentu gdy ciastka zrobią się złociste. Lekko ostygnięte ciastka smarujemy masą kajmakową(...)przykrywamy drugim ciastkiem. Nadziane ciastka posypujemy cukrem pudrem
kulinarne odsłony paticukier i jeszcze dalej ubijać aż stanie się szkliste i cukier się trochę rozpuści,dodać wiórki i wymieszać,łyżeczką wykładać na papier piec ok 20 min w 150 stopniach --------------------------------------------- CIASTKA PÓŁKSIĘŻYCE Składniki: 25 dag mąki pszennej 25 dag masła 20 dag cukru pudru 6 ugotowanych żółtek skórka z jednej cytryny marmolada czekolada do roztopienia Przygotowanie: Ze wszystkich składników(...)lodówki na ok1 godz, następnie rozwałkować i wykrajać półksiężyce.Upiec na złoty kolor w 170 stopniach ok 10 -15 min jak wystygną posmarować marmoladą zlepić po dwa ciastka,rożki można zamoczyć w rozpuszczonej czekoladzie. ----------------------------------------------------------- ORZESZKI Składniki: na ciasto: 1 kg mąki 25 dag margaryny 0,5 kostki smalcu 1 szkl.śmietany 18% 4 żółtka 3 łyżki octu
Swojskie jedzonkociastek sables z bitą śmietaną i karmelizowanym rabarbarem oraz prażonymi orzechami. Niestety jak się okazało, nie mogłem użyć mąki, a jedynym składnikiem, który nadawał się do zrobienia ciastek, był właśnie amarantus ekspandowany. Wymieszałem go ze zmielonymi orzechami włoskimi, miodem i masłem. Tymi ciastkami przekupiłem później jury, ale to już historia na całkiem inną opowieść. ;) Dzisiaj w końcu(...)już najwyższy czas na świąteczne przepisy, to ciasteczka zrobiłem w wersji korzennej. Koniecznie musicie ich spróbować! I pamiętajcie, aby upiec porcję takich ciastek Mikołajowi! ;) * SKŁADNIKI na 16 ciastek 4 szklanki amarantusa ekspandowanego 200 g orzechów włoskich 50 g oleju kokosowego 2-3 łyżki syropu klonowego (albo miodu lub syropu z agawy) 2 łyżki mielonego lnu 3 łyżeczki mieszanki
Food SquareZdrowe ryżowe ciasteczka świąteczne w formie pisanek dekoracyjnie ozdobionych. Ciastka są na bazie sera białego, ja dodałam ricottę ale można dodać każdy inny. Moje ciastka są bezglutenowe, ale osobom jadającym gluten proponuję obie mąki zamienić na mąkę pszenną. Ciasteczka nie mogą być zbyt wypieczone, bo stają się wtedy twarde, trzeba więc uważać(...)zbytnio nie przypiec. Ciastka pisanki mogą być miłym i smacznym prezentem wielkanocnym dla rodziny, gości czy znajomych. Składniki: • 250 g mąki ryżowej • 50 g mąki ziemniaczanej • 1 jajko • 200 g ricotty • 100 g masła • 1 cukier waniliowy Dekoracja • 1 czekolada gorzka • 1/2 szklanki śmietanki 30% • dekoracyjna posypka i cukierki Wykonanie: • Mąkę posiekać z masłem
To co kochamMigdałowo- kardamonowe ciastka bombki z Decoradą! Ale zapach! Ale smak! A ciastka bombki je się oczami! Wreszcie nadszedł ten czas! Ten ukochany i wyczekiwany czas, kiedy mogę w kuchni spełniać swoje małe marzenia i pragnienia, niczym mała dziewczynka, zdobić, kolorować, móc całe serce oddać, w to, co przygotowuję dla bliskich. Tak, tak! Zdecydowanie uwielbiam przygotowywać świąteczne wypieki(...)pomarańczowy, i gdy przychodziła zima, jak i okres przygotowań do Świąt Bożego Narodzenia, babcia z racji braku ogrzewania w ganku, ustawiła na białym starym kredensie, swoje wypieki, dojrzewające pierniki, ciastka, makowce. Więc za każdym razem jak wchodziło się do ganku-sieni, zapach tych słodkości powodował, że od razu robiłam się dwa razy bardziej głodna, niż byłam, śliniaki same zaczynały
SMYKWKUCHNIpotrzeba tylko dobrego blendera Chyba każde z nas lubi ciasteczka Jeśli chodzi o oreo to widziałem już przeróżne sposoby zjadania tego przysmaku, raz w całości, raz najpierw górna warstwa ciastka później krem i na koniec drugie ciastko, ale najpopularniejsza wersja zjadania to chyba dostanie się najpierw do kremu, a później zjedzenie ciasteczek. Składniki na ciastka(...)oleju kokosowego 1 łyżka miodu 3 łyżki mleka kokosowego (gęstego z góry puszki) Przygotowanie: Blendujemy wszystkie składniki na ciasto, aż do uzyskania jednolitej masy. Formujemy z nich okrągły kształt ciastka. Po wycięciu wrzucamy do zamrażarki, aby stwardniały. Podobnie postępujemy ze składnikami na nadzienie: blednujemy, aż uzyskamy kremową konsystencję. Wyciągamy z zamrażarki nasze ciastka, smarujemy nadzieniem, nakładamy drugie ciastko
PaleoLifeprzygotowaniu. Potrzebujemy: 2 op. ciastek oreo (32 szt.) 4 serki homogenizowane waniliowe 3 łyżki stopionego masła 1 łyżka żelatyny 250 ml ciepłego mleka Z 28 sztuk ciastek oreo oddzielamy krem od kruchego ciastka. Ciastka kruszymy za pomocą blendera lub w plastikowym worku przy użyciu wałka do ciasta. Oddzielamy pół szklanki na później . Resztę mieszamy(...)się pierwsze bąbelki. Zdejmujemy z ognia. Przelewamy masę do tortownicy z wcześniej przygotowanym spodem, używając łopatki lub łyżki wygładzamy wierzch masy. Za pomocą małego durszlaka posypujemy resztą pokruszonych ciastek wierzch sernika oraz dekorujemy pozostawionymi na początku 4 ciastkami w dowolny sposób. Sernik umieszczamy na 4-5h w lodówce. Smacznego
Kolejny blog o gotowaniujajka - 20 g drożdży - 1 łyżka proszku do pieczenia - 1 łyżka octu - 3 łyżki cukru - 1 wybrany aromat - trochę twardej marmolada - cukier puder do posypania ciastek Zaczynając od jakiś 650 g mąki tworzę na stolnicy rodzaj wulkanu z mąki, do krateru dodaję jajka, śmietanę, aromat, wkruszam drożdże, na mąkę dosypuję wszystkie sypkie składniki(...)następnie kroję na prostokąty, mniej więcej 5 cm na 7. W sumie będzie około 80. Na każdy kładę pasek marmolady na węższą krawędź. W tym roku na część ciastek eksperymentalnie układałam też paski masy marcepanowej. Wyszło dobrze. Ciastka zawijam tylko lekko dociskając na końcu. Dzięki temu podczas pieczenia leciutko się rozwijają i nabierają charakterystycznego kształtu. Ciastka układam
I tu będę miała takie tedużo, chociaż wciąż pojawiają sie też nowe opcje (śniadanie to przecież najważniejszy posiłek w ciągu dnia, lubię jak codziennie jest inaczej - musi być jednak prosto i szybko). Z fit ciastkami i wypiekami dopiero sie rozkręcam :) Postanowiłam zacząć od najbardziej banalnego przepisu na ciacha, które dodatkowo bardzo szybko się robi. Do wykonania ciastek potrzebujemy zaledwie dwa podstawowe, obowiązkowe(...)pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku do zarumienienia tj. około 15-20 minut. Gotowe :) Zajadamy z ulubioną herbatą lub kawą i łądujemy bateryjki na cały dzień. 1 ciastko (2 składniki obowiązkowe): 125 kcal 1 ciastko z dodatkami: 170 kcal SMACZNEGO!!! Zachęcam do obserwowania mojego profilu na ♥︎ ♥︎ Instagramie ♥︎ ♥︎ Facebooku
Tetiishericukierniczego. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w odpowiedniej odległości wyciskamy okrągłe, niewielkie ciastka. Ptysie pieczemy około 20- 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temp.200 st.C, po upieczeniu ciastka studzimy. Do miski wlewamy schłodzoną śmietanę kremówkę i ubijamy ją na sztywno z cukrem pudrem. Upieczone i wystudzone ptysie przekrawamy na pół, dolną część ciastka napełniamy bitą śmietaną(...)przykrywamy drugą częścią ciastka i oprószamy cukrem pudrem. Artykuł Ptysie + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Daniaintensywny i czekoladowy smak, dzięki czemu jedna, góra dwie sztuki na osobę w zupełności wystarczą, a jeżeli ja mówię, że wystarczą, to naprawdę wystarczą. Składniki na 12 sztuk: 12 ciastek Oreo 75 g ciemnej czekolady plus 50 g jako polewa pralinek ¼ szklanki gęstego mleka kokosowego 1 łyżeczka oleju kokosowego wiórki kokosowe do posypania Oreo podziel na połówki (wystarczy(...)ciastka obrócisz względem siebie i same się rozdzielą), za pomocą małego noża delikatnie zeskrob białe nadzienie, ulep z niego małą kulkę i połóż ją na desce, same ciastka natomiast przełóż do malaksera. Podobnie postępuj ze wszystkimi ciastkami. Białe kuleczki wstaw na moment do zamrażalnika, ciastka natomiast zmiksuj na proszek. Do miski wrzuć posiekaną czekoladę, wstaw
Roślinna - blog wegański