gotowania na parze – wystarczy Wam zwykły parownik metalowy – bambusowy jest o tyle fajniejszy, że daje ciekawy aromat i nie skrapla pary na ciasteczka podczas gotowania, więc jeśli ciastka Wam zasmakują to możecie później zainwestować w taki parownik. Zatem, obieramy kierunek na Księżyc! RYŻOWE CIASTECZKA (SMALL RICE CAKES) DESTINY 2: SHADOWKEEP słodkie ciasteczka z mąki ryżowej gotowane(...)wymieszaj i wlej do foremek do ¾ wysokości. Zamknij parownik (jeśli używasz metalowego, to nałóż bawełnianą ściereczką od środka na przykrywkę, aby para nie skraplała się na ciastka). Gotuj ciastka na średnim ogniu przez 15 min, a następnie wyłącz gaz i zostaw je w parowniku jeszcze przez 10 min. Po tym czasie wyciągnij foremki i poczekaj aż ciastka
Nerds Kitchenracji tego, że nie zdążyłam na Walentynki, przesyłam dziś te miłosne liściki z najlepszymi życzeniami na Ostatki, czyli ostatni dzień karnawału ;) Sam pomysł na takie złożenie ciastek zobaczyłam dość dawno w czeluściach internetu i od tamtej pory czekałam na Dzień Tonący w Serduszkach, żeby się nimi podzielić...no i nie wyszło, ale chociaż jeszcze miesiąc będzie się zgadzał. Między(...)przypominając sobie to przyjemne uczucie zaskoczenia, gdy kartka w skrzynce była właśnie do mnie i jeszcze pachniała morską bryzą, którą przyjaciółka wplotła między wakacyjne słowa :) A zatem, wracając do ciastek, to oprócz ujmującego wyglądu zaskakują też kruchością, sporą ilością migdałów i pysznym połączeniem cytrusowych skórek z ciepłym aromatem cynamonu. To wszystko również składa się na tę wyjątkową, lekko romantyczną
Kuchnia w Słońcu SkąpanaWitam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszne ciastka z jabłkami, takie niby mini szarlotki. Ciasteczka są bardzo smaczne, delikatne i puszyste. Do przygotowania ciastek będziemy potrzebowali: Z podanej porcji wyjdzie 2 blachy ciastek 340 g mąki pszennej 100 g masła o temperaturze pokojowej 80 g cukru kryształ 3 jajka (rozmiar L) około 350 g jabłek(...)przed obraniem 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego lub wanilinowego szczypta soli można dodać pokrojone rodzynki i żurawinę + cukier puder i cynamon do oprószenia ciastek po pieczeniu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Ciastka z jabłkami Przygotowanie: Do mąki dodaję szczyptę soli, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i mieszam. Do miski przekładam
Uwaga Babcia Gotujemasę. Tak powstałe puree możesz trzymać do 5 dni w lodówce i wykorzystać je do różnych przepisów. Standardowa szklanka o pojemności 250 ml mieści 260 g puree z dyni. Ciastka Wszystkie składniki, poza czekoladą, włóż do miski. Wymieszaj do powstania gęstej masy. Formuj kulki, a następnie rozpłaszcz je za pomocą łyżki lub dłoni. Układaj ciastka na blaszce wyłożonej(...)papierem do pieczenia. Włóż ciastka do rozgrzanego piekarnika i piecz je 20 minut w temperaturze 180 stopni C (bez termoobiegu). Wyjmij ciastka i pozostaw do ostygnięcia. Ciastka przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku. Ciastka możesz polać dodatkowo czekoladą, rozpuszczoną w kąpieli wodnej oraz posypać pokrojonymi kawałkami słonecznika i rodzynek. Wartości odżywcze (sztuka): Kcal: 117 | Białko: 4 | Węglowodany
Przepisy na widelcuBlaszkę wykładamy folią aluminiową. Herbatę zaparzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Dno blaszki wykładamy ciasteczkami i nasączamy ostygniętą herbatą i smarujemy masą kajmakową. Następnie układamy warstwę ciastek (każdą warstwę ciastek nasączamy herbatą). Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu. Gotowy przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy ostygnięty budyń. Krem wykładamy(...)ciasto i ponownie przykrywamy go ciastkami. Następnie ciastka smarujemy dżemem porzeczkowym i ponownie przykrywamy ciastkami. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy śnieżkę w proszku i miksujemy ok. 3 min. do połączenia. Połowę piany wykładamy na ciastka, przykrywamy ją ponownie ciastkami i smarujemy pozostałą pianą. Na wierzch ścieramy czekoladę. Ciasto przechowujemy w lodówce
kulinarne odsłony patiużyć barwnika w kolorze czerwonym (można też dostać barwniki z naturalnym składem) dla lepszego wrażenia. Ale czyż te nie są wystarczająco przerażające…? Paluchy czarownicy Paluchy czarownicy Paleo Paleo ciastka z okazji święta Halloween, z dodatkiem najbardziej halloweenowego warzywa, jakim jest dynia. Polewa z musu i mleka kokosowego w roli krwi, tylko tym razem fioletowej... Dania Deser , Przekąska Kuchnia(...)Amerykańska Keyword ciastka kruche , Halloween , paluchy wiedźmy Porcje ok. 22 ciastka Czas przygotowania 30 minut Czas gotowania 25 minut Czas oczekiwania 30 minut Składniki Paluchy 0,5 szklanki mąki kokosowej 0,5 szklanki puree z dyni 0,5 szklanki oleju kokosowego (wymieszanego pół na pół z masłem klarowanym)) 0,5 szklanki erytrytolu lub ksylitolu 1 łyżeczka ekstraktu
Modern Cave GirlCiastka kawowo- pomarańczowe Uff… I po Świętach… Macie już dosyć świątecznych potraw czy też może chętnie spróbowalibyście kolejnych świątecznych ciastek? Bo mam dla Was fajny przepis. Na bardzo aromatyczne ciasteczka kawowo- pomarańczowe. Może nie wydają się specjalnie atrakcyjne, zwłaszcza wśród tych wszystkich uroczystych dań, jednak wszyscy chętnie po nie sięgają mimo świątecznego przejedzenia… Może jeszcze(...)pada propozycja nieszczęsnej dokładki, której tak trudno odmówić… Ach, ciężkie te Święta, a ja tu jeszcze namawiam na ciasteczka kawowo- pomarańczowe! Nie tylko od Święta Wracając do tematu ciastek… Nie musimy ich oczywiście szufladkować. Myślę, że nadadzą się świetnie na jakąkolwiek inną okazję, nie muszą to być Święta. Także jeśli odczuwacie już przesyt ciastek i innych
Modern Cave GirlCzas Przygotowania : 15 min Czas Pieczenia : 15 min Gotowe w : 30 min Szperając po starych zeszytach z przepisami natknełam się na ciastka o nazwie ziarenka kawy. Byłam bardzo ciekawa jak smakują, no i muszę przyznać, że są naprawdę wyśmienite! Rodzinka zjadła wszystkie w kilka minut. Atrybutem tych ciekawych ciasteczek jest to, że są gotowe w kilka minut
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyJeśli Wasze dzieciaczki lubią wszelkiego rodzaju ciastka, to te ciastka z pewnością przypadną im do smaku. Ciastka są meeega kruche, bardzo maślane i mogą je zajadać maluchy po ukończeniu 9 miesiąca życia. Moim dzieciakom bardzo smakowały te ciasteczka i podejrzewam, że jest to ten przepis, z którego będę baaaaardzo często korzystać w sytuacjach, kiedy będę musiała upiec(...)pieczenia i zagnieść miękkie ciasto. Ciasto nie powinno się kleić do rąk. Stolnicę podsypać mąką, ciasto rozwałkować na placek o grubości około 0,6cm, wykroić ciasteczka dowolnymi foremkami. Podważyć ciastka nożem i ostrożnie przenieść na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 12-15 minut. Jak tylko się zarumienią
Smaki Arminerozświetlą ponure jesienne dni. Mięciutkie w środku i lekko ciągnące od płatków owsianych, miodowo aromatyczne, z dodatkiem suszonej żurawiny oraz orzechów… kto, no kto im się oprze? Owsiane ciastka z dyni pachną jesiennie, smakują rewelacyjnie, a do tego wyglądają smakowicie. Z pewnością posmakują dorosłym i dzieciom. Jeśli chodzi o dynię to ja użyłam dyni muszkatołowej (prowansalskiej), która wyróżnia(...)dobrze można wykorzystać dynię zwyczajną, piżmową czy hokkaido. Polecam zamiast masła dać olej kokosowy (tak jak w przepisie) – nie tylko doda on ciasteczkom chrupkości, ale dzięki takiemu zabiegowi ciastka będą miękkie i soczyste w środku. Lubicie przepisy na słodko? W takim razie koniecznie wypróbujcie: Fit pancakes na bazie płatków owsianych Domowy chleb bezglutenowy z dyni piżmowej Trudność Średnio
A to pestkadole Przygotowanie masy z ciastek – ciastka wrzucić do blendera i zmiksować lub dokładnie pokruszyć bardzo mocno. Masło rozpuścić i dodać do ciastek, wymieszać. Masę z ciastek wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Dokładnie przydusić. Wstawić do lodówki na godzinę. Przygotowanie masy serowej – kremówkę ubić na sztywno. Odstawić na później. Za pomocą miksera zmiksować(...)spód ciasta. Przykryć ciasto szczelnie i wstawić do lodówki na najmniej 4 godziny. Najlepiej na całą noc. Górę ciasta udekorować w dowolny sposób. Wykonanie sernika w thermomix Masa z ciastek pokruszone ciastka wrzucić do naczynia miksującego, zmiksować obroty 6, czas 50 sekund wlać roztopione masło, wymieszać, obroty 5, czas 10 sekund formę wyłożyć papierem do pieczenia i włożyć
Kuchnia Pokoleńoraz szczyptę soli. Na koniec dodajemy dropsy czekoladowe lub posiekaną drobno gorzką czekoladę. Ciasto powinno mieć raczej gęstą konsystencję. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia oraz posmarowanej olejem formujemy ciastka - nasza konsystencja była dość gęsta, ale po wyłożeniu na blachę lekko się rozlewała, warto więc robić szersze odstępy między ciastkami. Na koniec wierzch ciastek możemy posypać(...)temp. 180*C, do momentu aż ładnie się przyrumienią. Po wyjęciu z piekarnika czekamy ok. 20-30 min. aż ciastka wystygną i dopiero odrywamy je od papieru. Ciastka najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, żeby nie pochłaniały wilgoci, wówczas dłużej będą chrupiące. Smacznego
Bananowe PoleCiastka Owsiane z Truskawkami w Kształcie Serduszek – Zapraszam na pyszne, urocze ciastka owsiane z truskawkami. Są maślane, waniliowe, ciekawe w smaku dzięki płatkom owsianym (w smaku czuć, że są to ciastka owsiane). Wyglądają uroczo i apetycznie. Uważam, że w przygotowaniu nie są trudne. Będą miłym upominkiem dla najbliższych. Zamiast truskawek można użyć malin lub borówek. Polecam(...)zmodyfikowany przepis z gazetki „pieczenie jest proste”). Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciastka Owsiane z Truskawkami w Kształcie Serduszek Składniki: Ciasto: 160g mąki pszennej (użyłam tortowej) 140g miękkiego masła 120g płatków owsianych górskich 80g ciemnego cukru dark muscovado (można użyć białego) Krem: 120g gotowego ser na sernik (zmielonego twarogu
Mała Cukierenkasodą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Miskę przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki. Ja pozostawiłam na noc. Masło stężało i świetnie można było formować ciastka. Robimy kuleczki dowolnej wielkości i możliwie jak najcieńsze. Rozklepujemy i układamy na blasze wyłożonej papierem. Można posypać różnymi ziarnami i odrobiną grubego cukru, bo w masie(...)zbyt wiele. Pieczemy w temp. 190-200st do zrumienienia. Ciastka po upieczeniu powinny być twarde. Z tej porcji wyszło 30 ciastek o średnicy od 8-9cm. Zmieściły się na 2 blachach
Leśny Zakątekłyżki zmielonych płatków owsianych 1,5 szklanki płatków owsianych zalewamy 6 szklankami wody i blendujemy. Następnie przecedzamy przez gęste sito. Pulpa, która zostanie na sitku będzie bazą do naszych ciastek. (Dokładne instrukcje, jak zrobić pyszne mleko owsiane znajdziecie w tym przepisie ). Do pulpy z mleka owsianego dodajemy 1 dużego banana i rozgniatamy go widelcem. Jabłko obieramy, usuwamy gniazdka nasienne(...)dużej blasze wykładamy papier do pieczenia. Łyżką wykładamy na papier porcje ciasta w kształcie koła. Pieczemy przez 40 minut. Jeśli nie mamy termoobiegu, po 30 minutach pieczenia możemy obrócić ciastka na drugą stronę. Gotowe
Dieta bez mleka