zachwyci domowników i gości. Lukrowane pierniczki mogą być również pięknym prezentem świątecznym! Print Pierniczki .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Jedne z najlepszych pierniczków. Course Ciastka Cuisine Polska Keyword melasa Prep Time 2 hours 30 minutes Cook Time 10 minutes Total Time 2 hours 40 minutes Servings 50 Author Anna Ingredients 150 g melasy(...)Ciasto zawinąć w folię i włożyć na przynajmniej 2 godziny do lodówki. Odcinać niewielkie kawałki ciasta, rozwałkować na oprószonym mąką blacie. Postarajcie się rozwałkować ciasto dość cienko, ciastka będą lepsze. Następnie foremkami wycinać ciastka. Układać wykrojone pierniczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 st C. Piec przez
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Ciastka owsiane z siekanymi migdałami , żurawiną i dużą ilością cynamonu . Kolejny przepis na świetne domowe owsiane ciasteczka. Pachną tak niesamowicie, że trudno im się oprzeć. Ciasteczka owsiane uwielbiają moje dziewczynki, bardzo chętnie biorą je do szkoły, jeśli oczywiście zostanie jakieś do rana:) Do ciastek można dodać zamiast żurawiny rodzynki albo miechunkę. Migdały również można(...)zastąpić na przykład orzechami laskowymi, przepis jest bardzo łatwy i szybki do przygotowania. Można zrobić je w każdej chwili przygotowanie ciasta trwa tyle, co rozgrzanie piekarnika. Zamiast kupować ciastka w sklepie lepiej przygotować je własnoręcznie. Ciastka można upiec w większej ilości po całkowitym wystudzeniu przechować je szczelnie zamkniętym pojemniku przez kilka tygodni. Smacznego! Print Ciastka owsiane .wprm
SprawdzonaKuchnia.pldodatkami smakowymi. Większość przepisów składa się z mielonych migdałów, białek i cukru, a inne mają dodatek kakao lub kroplę likieru. Wszystkie są pyszne chrupiące i delikatnie wilgotne w środku. Ciastka Amaretti są oczywiście dostępne w sklepie, ale ich cena bywa zawrotna! Warto, więc przygotować je w domu jest to bardzo prosty przepis. Dziś przygotowałam je w formie talarków(...)zrobić je w klasycznym kształcie maleńkich i pękatych półkul. Amaretti możemy przechowywać przez kilka tygodni w szczelnie zamkniętym pojemniku, o ile się to uda. Może być to trudne, bo ciastka są bardzo pyszne! Mój przepis na ciastka jest bez dodatku mąki, będzie więc to idealny deser dla bezglutenowców. Ciastka można wykorzystać do przygotowania różnego rodzaju deserów
SprawdzonaKuchnia.plpączków zagościły ciasteczka z patelni. Zrobiłam je pod wpływem impulsu, żeby zająć czymś dzieci i żeby zaspokoić ich głód na coś słodkiego. Przy okazji chciałam wypróbować nowe stempelki do ciastek. Ciasteczka z patelni robiłam już kilkukrotnie i bardzo nam smakowały, więc dziś kolejna porcja. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1szkl. mąki tortowej 0,5 łyżeczki cukru waniliowego(...)podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Ciasto uformowałam w kulę, a następnie rozwałkowałam na placek grubości ok. 0,5cm. Szklanką wycięłam kółka i na każdym kółku odcisnęłam stempelkiem do ciastek wzór. Patelnię rozgrzałam i posmarowałam ją lekko olejem. Włożyłam partię ciastek i smażyłam je na rumiano z jednej strony, a potem z drugiej. Gotowe ciastka przełożyłam na metalową
Waniliowe ImprowizacjeDziś chcę podzielić się przepisem na pyszne włoskie ciastka drożdżowe torcetti. Ciastka te są idealną przekąską do kawy, ciepłego mleka lub kakao, a nawet do wina. Można je obtoczyć w cukrze białym lub trzcinowym, można też posypać wiórkami kokosowymi lub drobno siekanymi migdałami. Polecam Składniki na około 25-30 ciasteczek: – 250g mąki pszennej (u mnie tortowa(...)120ml ciepłej wody – 90g miękkiego masła – 4g drożdży instatnt – szczypta soli – około 50-60g cukru do obtoczenia ciastek Drożdże wsypać co małej miseczki, zalać 4-5 łyżkami ciepłej wody i odstawić na około 5-10 minut. Mąkę przesiać razem z solą do głębokiej miski, dodać drożdże i resztę wody i zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto
Smaki ArmineBardzo lubię wszelkiego rodzaju wypieki z orzechami, a te tatarskie ciastka nie dość, że są przepyszne, to są także bardzo łatwe do przyrządzenia. Barmak po tatarsku – palec, dlatego ciasteczka te mają właśnie taki kształt i wyglądają jak palce. Spróbujcie koniecznie Składniki: – 300g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 90g masła – 200g śmietany (u mnie(...)roladki wykładać na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową w niewielkiej odległości od siebie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Gotowe ciastka wystudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego Barmak- tatarskie ciastka orzechowe Barmak- tatarskie ciastka orzechowe Barmak- tatarskie ciastka orzechowe Barmak- tatarskie ciastka orzechowe Artykuł Barmak- tatarskie
Smaki ArmineBardzo lubię wszelkiego rodzaju wypieki z orzechami, a te tatarskie ciastka nie dość, że są przepyszne, to są także bardzo łatwe do przyrządzenia. Barmak po tatarsku – palec, dlatego ciasteczka te mają właśnie taki kształt i wyglądają jak palce. Spróbujcie koniecznie Składniki: – 300g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 90g masła – 200g śmietany (u mnie(...)roladki wykładać na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową w niewielkiej odległości od siebie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Gotowe ciastka wystudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego Barmak- tatarskie ciastka orzechowe Barmak- tatarskie ciastka orzechowe Barmak- tatarskie ciastka orzechowe Barmak- tatarskie ciastka orzechowe Artykuł Barmak- tatarskie
Smaki ArmineDziś chcę podzielić się przepisem na pyszne włoskie ciastka drożdżowe torcetti. Ciastka te są idealną przekąską do kawy, ciepłego mleka lub kakao, a nawet do wina. Można je obtoczyć w cukrze białym lub trzcinowym, można też posypać wiórkami kokosowymi lub drobno siekanymi migdałami. Polecam Składniki na około 25-30 ciasteczek: – 250g mąki pszennej (u mnie tortowa(...)120ml ciepłej wody – 90g miękkiego masła – 4g drożdży instatnt – szczypta soli – około 50-60g cukru do obtoczenia ciastek Drożdże wsypać co małej miseczki, zalać 4-5 łyżkami ciepłej wody i odstawić na około 5-10 minut. Mąkę przesiać razem z solą do głębokiej miski, dodać drożdże i resztę wody i zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto
Smaki ArmineŁapcie kolejny przepis na pyszne ciastka, tym razem -mleczne. Są dość twarde z zewnątrz z bardzo delikatnym wnętrzem. Idealne do kawy lub herbaty, a nawet do ciepłego mleka. Moje dzieci je uwielbiają. Polecam Składniki: – 80ml mleka – 85g miękkiego masła – 80g cukru (u mnie trzcinowy) – 330g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 1 jajko(...)Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać dokładnie i zagnieść miękkie ciasto. Stolnicę podsypać mąką, rozwałkować ciasto na placek o grubości około 5-7mm. Dowolnymi foremkami wyciąć ciastka, przełożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Smacznego Ciastka mleczne Ciastka mleczne Ciastka
Smaki ArmineBardzo lubię kruche ciastka, a najbardziej lubię takie, które nie wymagają dużego nakładu pracy i robią się ekspresowo. Oto przepis na właśnie takie, ekspresowe ciasteczka. Proste i pyszne! Spróbujcie koniecznie Składniki: – 100g miękkiego masła – 60g cukru (u mnie trzcinowy) – 1 jajko + 1 żółtko do posmarowania ciastek – 240g mąki pszennej (u mnie tortowa(...)pieczenia, wymieszać dokładnie i zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Na blacie podsypanym mąkę rozwałkować ciasto na placek o grubości około 0,5-0,7cm, wyciąć ciasteczka dowolnymi foremkami. Przenieść ciastka na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową, posmarować rozkłóconym żółtkiem i posypać orzeszkami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 12-15 minut, aż brzegi ładnie
Smaki ArmineDziś przepis na coś co nie bardzo wiem jak nazwać. Jest to słodki wyrób, który wyglądem przypomina ciastka, bo uformowałam je łyżką na kształt ciastek. Można również zrobić kulki i wtedy bardziej wyglądałyby jak cukierki czy pralinki. Ja jednak wolałam zrobić je w takiej postaci aby było lepiej widać składniki i strukturę. Zrobiłam je z płatków kukurydzianych, rodzynek(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Całość skleiłam czekoladą z orzeszkami arachidowymi. Nazwałam moje łakocie jeżykami bo mają taki nieregularny kształt na wierzchu. Poza tym trochę kojarzą mi się z popularnymi ciastkami jeżykami, które można kupić w sklepach. W każdym razie te ciasteczka są bardzo smaczne i zdrowe. A ich wykonanie zajmuje zaledwie kilka minut. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki
Waniliowe Improwizacjesię… Wrzesień. U nas w tym roku wyjątkowo ciężko, nowa szkoła, zmiana otoczenia, generalnie nowe. Lekko nie jest. Tym bardziej ważne są stare nawyki – jak wspólne pieczenie ciastek do szkolnej lunchówki. Tym razem w poszukiwaniu inspiracji sięgnęłam po książkę „Sweet” Ottolenghiego i Helen Goh. Znalazłam tam przepis na czekoladowe ciastka z bananami i orzechami(...)cukrze pudrze, no i zamiast pekanów użyłam orzechów włoskich. Ciasteczka są wilgotne, mocno czekoladowe, delikatne. Sprawdziły się w pierwszym tygodniu szkoły. Print Czekoladowe ciastka z orzechami Delikatne czekoladowe ciastka z orzechami i bananem w sam raz do szkolnej lunchówki Keyword ciastka, czekolada, czekoladowe ciastka, orzechy Prep Time 20 minutes Cook Time 15 minutes Odpoczywanie ciasta
Cooking for Emilypatyczka. Po wyjęciu z piekarnika wykładam na kratkę z piekarnika do góry dnem. Wtedy biszkopt wystygnie i wyrówna się. Jak będzie zimny dopiero wyjmuje z formy. Ciastka: Składniki ciastek przekładam do miski i krótko zagniatam rękoma. Ciasto wstawiam na 30 minut do zamrażalnika. Rozwałkowuje na stolnicy podsypanej mąką. Jak ciasto się klei dodaję mąke(...)przestygnięcia, wtedy jeszcze zgęstnieje. Śmietana: Mascarpone, śmietanę, puder przekładam do miski i ubijam mikserem. Poncz: W szklance mieszam sok z cytryny, wino i wodę przegotowaną. Wykonanie: Biszkopt, curd, ciastka robię dzień wcześniej. Na drugi dzień kroję biszkopt na trzy blaty. Curd dziele na trzy porcje. Dolny blat nasączam ponczem, smaruję curdem, potem 1/3 śmietany, na to drugi
wesoła kuchnia