Kolejne ciastka na blogu. Tym razem nie jakieś mizernej wielkości, tylko konkretne. Wielkości, prawie dłoni. Idealne dla Cookie Monstera ;) Ciastka z masłem orzechowym i z gorzką czekoladą. Czego chcieć więcej! Są przepyszne i bardzo szybko znikają ze stołu. Jeśli, tak jak ja, zrobicie je w wersji XXL, to uwierzcie mi ale jednym ciastkiem spokojnie się najedzie :) Przepis(...)prosty i mega szybki do wykonania. Polecam wszystkim miłośnikom masła orzechowego oraz wszystkim tym, którzy lubią ciastka! 'XXL ciastka z masłem orzechowym i czekoladą' Składniki (na 9 szt ciastek wielkości XXL): - 1 szklanka masła orzechowego gładkiego - 60g miękkiego masła - 2 jajka - 1,5 szklanki mąki pszennej - 0,5 szklanki cukru - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 1 łyżeczka
CookYourselfsamych radosnych chwil oraz pociechy i zadowolenia ze swoich wnuków. Do życzeń dodajemy laurki w formie ciastek . A bo czemu by nie napisać życzeń na ciastkach? Ciastka to jedne z prostszych "maślaków" z dodatkiem kefiru. Ciastka przygotowuje się ekspresowo, gdyż ciasto nie wymaga chłodzenia, wystarczy zagnieść i od razu piec powykrawane formy. Ciastka(...)ciasto, na grubość ok 4-5 mm. Foremką wycinamy kształty. Ja nie miałam foremki odpowiedniej wielkości, więc wycięłam kształt z brystolu, przyłożyłam do ciasta i wycięłam naokoło. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do ok 180 stopni piekarniku ok 13 - 15 minut. Czekoladę roztapiamy i maczamy w niej ciastka
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidość dużych odstępach) na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 10 - 12 minut. Po upieczeniu ciastka ściągnąć z blachy wraz z papierem do pieczenia i pozostawić na płaskiej powierzchni do wystudzenia. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi, w zależności od użytych foremek(...)dość grubo ciasto - na około 5 - 6 mm, bo nie chciałam, aby ciastka były bardzo chrupiące. Im cieniej rozwałkuje się ciasto, tym bardziej twarde i chrupiące będą ciasteczka. Ciastka najlepiej piec na dużych, płaskich blachach, jak np. te od piekarnika. Mieszanka miodu z cukrami i przyprawami bardzo wystudzona zrobi się dość twarda, ale taka ma być. Cukier biały
Gospodyni MiejskaCiasteczka sezamowe z orzeszkami ziemnymi to lekka, chrupiąca przekąska, która nie zawiera zbyt wielu kalorii (jedno ciastko to około 63kcal), a zaspokoi głód i chęć na coś słodkiego. Głównym składnikiem ciasteczek jest sezam, jako dodatku smakowego użyłam prażonych orzeszków ziemnych, można także wykorzystać inne orzechy. Ciasteczka są proste w wykonaniu, chociaż ich formowanie jest dość pracochłonne - ważne jest, by przed(...)upieczeniem były jak najcieńsze, więc każdą porcję masy należy maksymalnie rozpłaszczyć widelcem na papierze do pieczenia. Z podanego przepisu można przygotować 19-20 sztuk ciastek. Inspirację zaczerpnęłam z food-4tots.com . Ciasteczka sezamowe z orzeszkami ziemnymi Składniki: 1 białko 2 łyżki (20g) cukru pudru 2 łyżki (25g) mąki pszennej 20g masła 75g sezamu 75g orzechów ziemnych prażonych Wykonanie: - masło rozpuścić, pozostawić
Smakołyki Berenikiprzepis na kruche ciastka świąteczne choinki z korzennymi przyprawami. Te korzenne choinki, udekorowane zielonym lukrem są nie tylko pyszne, ale również pięknie wyglądają na świątecznym stole. Jak długo chłodzić kruche ciasto na ciasteczka w zamrażarce? Kruche ciasto po zarobieniu uformuj w kulkę, owiń folią spożywczą i włóż do zamrażarki na 10 minut. Chłodzenie kruchego ciasta sprawia, że ciasto łatwiej(...)się wałkuje i lepiej zachowuje kształt podczas pieczenia. Jak sprawić, aby ciastka były bardziej kruche? Kiedy przygotowujesz kruche ciasteczka, nie ogrzewaj ciasta podczas wyrabiania oraz wycinania ciasteczek. Zarób ciasto szybko, a następnie schłodź je w zamrażarce. Dzięki temu ciasteczka wyjdą idealnie kruche! Ważne jest również użycie odpowiednich proporcji, które znajdziesz poniżej. Pamiętaj także, aby użyć schłodzonego masła. Jak udekorować
Via GustoCiastka owsiane piernikowe Witajcie kochani! Dziś mam dla Was przepis, który idealnie wpisuje się w ten chłodny klimat i zbliżające się święta – ciastka owsiane piernikowe. To połączenie klasycznych, zdrowych ciastek owsianych z aromatycznymi przyprawami korzennymi, które kojarzą się z grudniem, przedświątecznym czasem i Bożym Narodzeniem. Te pyszne ciasteczka nie tylko wypełnią Wasz dom cudownym zapachem, ale także(...)pewnością zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych. Zapraszam do wypróbowania przepisu i podzielenia się swoimi wrażeniami! Po więcej inspiracji zapraszam was na moje konta Instagram oraz TikTok . PRZEPIS CIASTKA OWSIANE PIERNIKOWE Składniki: 3 szklanki płatków owsianych 3 łyżki mąki pszennej 1/2 – 1 szklanka cukru – w zależności jak bardzo słodkie lubicie 3 łyżki oleju kokosowego lub masła (roztopionego
Dorota Smakujewzmocnienia wytrawnego smaku oraz uwielbiający się z grzybami parmezan. Oczywiście, możecie wykorzystać inny twardy i wyrazisty w smaku ser, możecie również wykorzystać klasyczny żółty ser ale wtedy konsystencja ciastek może być mniej krucha po upieczeniu :) Na wierzchu delikatne pieczarki i kilka ziołowych gałązek, które dodają jeszcze więcej aromatu i wzmacniają leśny charakter tych słonych przekąsek. Świetnie sprawdzają się(...)barszczem lub żurkiem, czy jako samodzielna przegryzka na jesienne wytrawne małe co nie co. Jeśli zatem lubie grzybowe pyszności i macie ochotę spróbować ich w niecodziennym wydaniu, to te ciastka będą naprawdę pyszną opcją! :) A na równie pyszne połączenie grzybów z serem zapraszam na leśną tartę z grzybami , która pobija co roku Wasze podniebienia ♥ Grzybowe ciastka Potrzebujesz
Kuchnia w Słońcu SkąpanaCiasteczka owsiane dla cukrzyków Szukacie prostego przepisu na szybki, zdrowy deser lub podwieczorek bez cukru ? Ciasteczka owsiane dla cukrzyków to zdecydowanie coś dla Was. Ciastka z owsianymi płatkami górskimi są ekspresowe w przygotowaniu, są też zdecydowanie zdrowsze niż tradycyjne wypieki. Zobaczcie przygotowanie ciasteczek bez cukru na moim filmie: Górskie ciasteczka owsiane dla diabetyków są bardzo sycące - pieczemy(...)dodatkiem rozpuszczonego masła i dużej ilości płatków. Do ciasteczek użyłam mąki pszennej pełnoziarnistej, ale jeszcze lepszym wyborem będzie pełnoziarnista mąka orkiszowa. Ciastka z płatkami owsianymi są delikatnie chrupiące na brzegach i odrobinę miękkie w środku. Nie mają struktury tradycyjnych kruchych ciastek. Uważajcie, by nie piec ich za długo, bo zrobią się zbyt twarde. Moje są z ziarnami
Lekcje w kuchniMaślane ciasteczka z marmoladą są pyszne i proste do zrobienia w domu, które wręcz rozpływają się w ustach. Tak naprawdę nie jest tu potrzebna żadna maszynka do wyciskania ciastek, wystarczy ozdobna tylka cukiernicza i odrobina chęci. Idealne ciastka na jeden kęs do popołudniowej kawy lub herbaty. Od dawna już miałam ochotę na te ciastka, w końcu(...)wymieszać ciasto do połączenia składników. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną tylką (u mnie Wilton 1M). Blachę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia, z worka wyciskać okrągłe ciastka. Marmoladę przełożyć do worka cukierniczego, na końcu lekko odciąć końcówkę. Na środku każdego ciastka wyciskać kleks marmolady. Piekarnik nagrzać do 180'C, piec ciastka około
Zrób to smacznieCiastka czekoladowo-chałwowe są niesamowicie pyszne, chrupiące na wierzchu i lekko wilgotne w środku. Po prostu rewelacja! Smak chałwy jest przyjemnie wyczuwalny i doskonale łączy się z czekoladowym posmakiem. Ciasteczka są doskonałe do przechowywania w szczelnie zamkniętym pojemniku, więc możecie je upiec w większej ilości. Lubicie ciastka z chałwą ? Ciastka czekoladowo-chałwowe - składniki: (około(...)masła/margaryny 1/4 szklanki cukru (1 szklanka = 250 ml) 1 jajko 3/4 szklanki mąki 1/3 łyżeczki proszku o pieczenia 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 1-2 łyżki kakao Ciastka czekoladowo-chałwowe - przygotowanie: Margarynę/masło zmiksować z chałwą. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać na jednolitą konsystencję. Masę schłodzić w lodówce przez minimum 1/2 godziny
Di gotujeKruche stokrotki z kremem kawowym, do którego wykonania możecie użyć domowego syropu kawowego np. z poprzedniego przepisu , będą fajnym dodatkiem do popołudniowej kawy. CIASTKA Z KREMEM KAWOWYM Składniki: ciastka: 250 g mąki 80g cukru pudru 2 żółtka 130 g masła szczypta soli skórka z 1/2 cytryny (1) krem kawowy: 1 jajko 1 żółtko(...)łyżki syropu kawowego (np. z tego przepisu klik ) (2) krem czekoladowo-kawowy: 150 g masła 50 g czekolady 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 80 g cukru pudru Przygotowanie: ciastka: Wszystkie składniki na ciastka zagniatamy, a powstałe ciasto odkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, wycinamy ciasteczka. Ciastka pieczemy w 180 stopniach przez
Bon appetit mon amiePiernikowe ciasteczka z masła orzechowego to idealna propozycja na szybkie ciastka świąteczne , które smakują i pachną po prostu obłędnie! Prawda, że posiadają też nietuzinkowy oraz kuszący wygląd? Uwielbiam ich chrupiącą otoczkę i delikatnie miękkie, mocno orzechowe, piernikowe wnętrze. Polecam! Ps. Zerknijcie również na moje Ciastka z masła orzechowego z 3 składników - klik i Ciastka z masła orzechowego(...)kokosem i malinami - klik . Piernikowe ciasteczka z masła orzechowego - składniki: (około 12 ciastek) 200g masła orzechowego 100g cukru/ksylitolu 1 jajko 1 łyżeczka przyprawy do piernika (lub więcej w zależności od jej rodzaju) 1 łyżeczka kakao Piernikowe ciasteczka z masła orzechowego - przygotowanie: Masło orzechowe, cukier/ksylitol, jajko oraz przyprawę do piernika umieścić w misce i połączyć za pomocą dłoni
Di gotujeciasto na kruche ciasteczka możecie też przygotować z wyprzedzeniem i zamrozić, po odmrożeniu wystarczy tylko je rozwałkować i wycinać. Warto obrócić blachę z ciasteczkami w połowie pieczenia, by ciastka równo się upiekły. Będą gotowe, gdy tylko zarumienią się po bokach. Gorące są zbyt miękkie i delikatne, by ściągać je z blachy - należy poczekać kilka minut, by ostygły. Wtedy(...)problemu przełożyć. Kruche ciasteczka maślane smakują najlepiej, gdy użyjemy do ich wypieku mąki krupczatki - wtedy są niezwykle kruche, delikatne, wręcz rozpływają się w ustach. Jeśli wolicie twardsze ciastka, można wykorzystać zwykłą mąkę pszenną. Wałkowane i wycinane foremkami ciastka świąteczne są idealne do dekoracji - tu ogranicza Was tylko Wasza wyobraźnia (wypróbujcie tradycyjny lukier z cukru pudru i wody
Lekcje w kuchniCiastka z masła orzechowego z kokosem i malinami to moja bogatsza wersja ciastek orzechowych z 3 składników . Są chrupiące i posiadają delikatnie miękkie, ale mocno orzechowe wnętrze, którego słodycz przełamuje posmak malin. Takie połączenie jest naprawdę rewelacyjnie, więc polecam, aby ciasteczka upiec w większej ilości. I ten kuszący zapach... Polecam! Ciastka z masła orzechowego z kokosem i malinami - składniki: (około 12 ciastek) 200g masła orzechowego 100g cukru/ksylitolu 50g wiórków kokosowych 20g malin liofilizowanych 1 jajko Ciastka z masła orzechowego z kokosem i malinami - przygotowanie: Masło orzechowe, cukier/ksylitol, wiórki oraz jajko umieścić w misce i całość połączyć za pomocą dłoni
Di gotuje