Kokosowe ciasteczka z czekoladą to szybkie ciastka do niedzielnej kawy. Ciastka na białkach, więc to kolejny smaczny przepis na wykorzystanie białek . Zwłaszcza teraz w okresie przedświątecznym, kiedy mam niesamowity ruch w kuchni białka zawsze mi zostają. Tym razem wykorzystałam je do upieczenia ciasteczek. Kokosowe ciasteczka są podobne do kokosowych piramidek . Takie ciastka powstają u mnie bez żadnej(...)okazji. Ot ubijam pianę, mieszam z wiórkami i gotowe. Ale święta to specjalna okazja, więc ciasteczka zabarwiłam na czerwono, polałam czekoladą i posypałam truskawkową posypką. Kokosowe ciasteczka Składniki: 24 ciastka 3 białka 90 g cukru 100 g kokosowych wiórków 50 g gorzkiej czekolady, 70% kakao killa kropel czerwonego barwnika naturalnego 25 g rozpuszczonej czekolady posypka z truskawek Nastaw piekarnik
codojedzeniaŚwięta już niedługo, bardzo lubię jak w domu rozchodzi się zapach pieczonych ciastek. Ciastka są kruche i pyszne. Wykonanie – masło, cukier, jajka, mąkę, szczyptę soli utrzeć na jednolitą(...)masę. Dodać zmielone orzechy i wymieszać. Zawinąć ciasto w folię i włożyć do zamrażarki na 30 minut. Po wyjęciu z zamrażarki rozwałkować ciasto na grubość 5 mm i wycinać ciastka o dowolnych kształtach. Posmarować ciastka mlekiem i udekorować orzeszkiem. Thermomix – wyłuskane orzechy wrzucić do naczynia miksującego, zmiksować 7 sekund, obroty 6 -wyjąć orzechy -do naczynia miksującego dodać
Kuchnia Pokoleńzagniatamy. Do drugiej czekoladę i zagniatamy, Każde ciasto owijamy folią i wstawiamy na 20 minut do zamrażalnika. Po tym czasie wyjmujemy ciasto czekoladowe, wałkujemy na blat i wycinamy ciastka dość cienkie. Układamy na papierze do pieczenia- na blaszce, w odległości do 2 cm od siebie. Wyjmujemy masę z żurawiną, wałkujemy cienko i wycinamy takie same ciastka. Każde(...)ciastko czekoladowe, które jest na blaszce smarujemy za pomocą pędzelka, z wierzchu roztrzepanym jajkiem i od razu kładziemy wycięte ciastko z masy żurawinowej.Dzięki temu dwie warstwy skleją się. Czynność powtarzamy dla każdego ciastka. Myślę, że idealne zadanie dla dzieci na precyzję ;-). Każde ciastko przed włożeniem do piekarnika, posmaruj z wierzchu jajkiem, dzięki czemu będzie miało piękny złoty
SMYKWKUCHNIcienko tak na 2-3 mm grubości. Za pomocą kubka wycinać kółka na każdy położyć połówkę śliwki i złożyć. Skleić po bokach, środek zostawić otwarty. Ciastko zdjąć ze stolnicy za pomocą noża. Podciąć dno ciastek i podnieść. Rozłożyć ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Białka lekko ubić i posmarować nimi ciastka, obsypać grubo ziarnistym cukrem. Piec(...)piekarniku nagrzanym do 200 C przez 10-13 minut. Ciasteczka muszą nabrać złotego koloru. Ciastka ostudzić i zajadać, są pycha
Kuchnia PokoleńCiastka z kawałkami czekolady w smaku bardzo przypominają ciastka Pieguski. Można je przygotować z dodatkiem chipsów z czekolady lub wykorzystując zwykłą czekoladę pokrojoną na kawałki. Ciastka są bardzo smaczne, a ich słodycz zależy od użytej czekolady – gorzkiej, mlecznej albo białej. 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia mała szczypta soli 225 g miękkiego(...)mieszamy. Na koniec dodajemy czekoladę i mieszamy delikatnie. Niewielkie porcje ciasta układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można do tego wykorzystać metalową obręcz (średnicy ok. 5 cm ), żeby ciastka miały mniej więcej zbliżony kształt i wielkość. Wierzch ciastek lekko spłaszczamy. Ciastka rosną na boki w trakcie pieczenia, więc nie mogą być ułożone zbyt blisko siebie. Piekarnik
Trzeci talerzciasteczka maślane z bakaliami Kruche maślane ciastka, to idealna propozycja na rozpoczęcie nowego tygodnia. A jeśli do ciastek, dodamy mąkę orkiszową i bakalie, to ciastka nie tylko zyskają na smaku, lecz staną się również źródłem cennych składników mineralnych i witamin. składniki 1 kostka masła 1 szklanka mąki orkiszowej 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka pomieszanych bakalii(...)szklanki cukru dodatkowo cukier puder do posypania ciastek sposób wykonania Bakalie wsypujemy do miski, zalewamy je gorącą wodą i pozostawiamy na dziesięć minut. Do oddzielnej misy wsypujemy mąkę, oraz cukier, dodajemy stopione masło, odcedzone na sicie bakalie, całość dokładnie wyrabiamy w rękach, formujemy w kulę i wkładamy na pół godziny do lodówki. Następnie lodówki wyjmujemy schłodzone
Miód i pieprzSzukając kuchennych inspiracji znalazłam przepis na przepyszne ciastka z dżemem. A co jest najlepsze w tych ciastkach ? Że są one jedne z najprostszych do wykonania ciastek i maja niewiele składników a mimo to smakują pysznie :) Składniki: 225 g masła 100 g cukru (1/2 szklanki) 250 g mąki pszennej ( 2 szklanki) około 200 g dowolnego dżemu (słoiczek) Wykonanie(...)pieczenia. Na ciastkach odciskamy kciuk robiąc dołek mniej więcej 1,5 cm. Następnie w dołkach umieszczamy dżem, nie należy dawać go za dużo ponieważ może podczas pieczenia wypłynąć. Ciastka pieczemy od 15 - 20 minut lub aż ciastka nabiorą rumianych kolorów Jak widać ciastka są proste w wykonaniu, a zapewniam was ,że są też bardzo dobre.... jeszcze
W Moim Magicznym Domukruche ciasteczka? Waniliowe, łamiące się, lekko maślane... po prostu pyszne! Dodatkowo możecie ozdobić je przy pomocy jakiś fajnych stempli. My ostatnio dostałyśmy ze sklepu www.garneczki.pl fantastyczne stempelki do ciastek z motywem świątecznym. Dzieciaki były zachwycone. Ba! Mnie one cieszyły nie mniej niż ich :) Ciastka wyszły fantastyczne, idealne dla małych łasuchów! Ilość porcji: około 20 ciastek(...)ciasta i wałkujemy na blacie. Wycinamy ciastka i układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Jeśli nie macie specjalnego „wykrawacza” to odciskajcie kółka szklanką. Odciskamy stempelki na ciastkach. Tak przygotowaną blachę wkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym na 190 stopni. Obserwujemy brzegi, kiedy się zezłocą wyciągamy ciastka
Kolizje SmakówDziś słodki przerywnik w przepisach na mleko. Generalnie ciastka można przekąszać do mleka, więc temat jakby powiązany. Często popularne jest pieczenie ciastek owsianych. Ja tym razem przedstawiam przepis na jaglane na mące orkiszowej. Bardzo długo przymierzałam się do ich upieczenia i w końcu się udało - no cóż wizyta "małych" gości to dobra motywacja :) Ciastka pachną(...)niedużych odstępach. Każde spłaszczyłam na grubość około 1 cm. Piekarnik nagrzałam do 190 stopni - po przeprowadzce mam znów elektryczny, więc tu czas pieczenia jest krótszy niż w gazowym. Piekłam ciastka około 20 minut. Studziłam na kratce. Ciastka należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. * Czekoladki Magic Stars pamiętam z czasów jak chodziłam do podstawówki. Może nie zwracałam
apetytnapieczenieręcznie pół kilograma mąki. Dwie duże blaszki wyłożyć papierem pergaminowym. Piekarnik rozgrzać do 180 o C. Z ciasta formować kulki mniejsze od orzecha włoskiego. By łatwiej było formować ciastka, dłonie należy natłuścić olejem. Kulki z ciasta należy układać na blaszce, robiąc przy tym odstępy między nimi około 2,5 cm. Do piekarnika wkładamy obie blaszki, jedna nad drugą(...)Ciasteczka pieczemy 15-20 minut, w połowie czasu pieczenia należy blaszki zamienić miejscami w piekarniku. Upieczone ciastka powinny pozostać białe. W wystudzonych ciasteczkach, łyżeczką do melona wydrążamy otwory w spodniej części ciastek. To ma być miejsce na nadzienie. W miseczce należy wymieszać rozdrobnione okruchy pozostałe z wydrążania otworów z nutellą lub ulubionym dżemem ( okruchy ciastek dodawaj
In my kitchencukru pudru dodatkowo: koraliki do przyozdobienia kakao szablon do wyciskania wzorku (niekoniecznie) formy do wykrawania serduszek - 2 sztuki większe i mniejsze 1. Z podanych składników na ciastka zagnieść szybko ciasto (nie powinno kleić się do rąk, a jeżeli tak się dzieje, to dodać więcej mąki). Gotowe ciasto odstawić do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkować na grubość(...)większą formą serduszka wykrawać ciastka i piec je w temperaturze 170 stopni na słomkowy kolor. 2. Przygotowanie masy lukrowej. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, następnie dodać glukozę i masło, dokładnie wymieszać. Następnie małymi porcjami dodać cukier puder, na początku można go mieszać łyżką, potem należy użyć dłoni. Ilość cukru pudru jest względna i należy go dodawać tyle
Jadło i czytadłopory nigdy nie jadłam. Nie wiem jak to się stało, ale były to moje pierwsze magdalenki w życiu. Byłam sceptyczna, bo co specjalnego może myć w ciastku bez kremu albo czekolady? W tym przepisie była woda różana- wystarczyło, żeby mnie zaciekawić. Można ją kupić w dobrych sklepach, ale ponieważ kwiatów róży jest u nas pod dostatkiem postanowiłam ją przyrządzić(...)robimy to samo z mlekiem i masłem. Na koniec wsypujemy ziarenka wanilii, wlewamy wodę różaną i mieszamy łyżką. Do każdej muszelki wkładamy łyżeczkę ciasta- jeśli jest go mniej to ciastka wychodzą ładniejsze. Pieczemy 10 minut- pierwsze 6 w temperaturze 220*C, następnie 4 w temperaturze 180*C. Kiedy ciastka są rumiane na brzegach wyjmujemy je z piekarnika. Przed
les mirabellesMoje pierwsze Fondant au chocolat, czyli ciastko - lawa, to nic innego jak przepyszne czekoladowe ciastko z płynnym środkiem. Udało się za pierwszym razem :D Robi się je w 15 minut. Pamiętajcie każdy piekarnik jest inny i czasem trzeba zrobić kilka prób. Ale jak wyczujecie ile czasu powinno się piec na pewno się uda :) Składniki: 6 dag masła(...)foremki miały 8 cm średnicy. Piekłam w 190 stopniach z termoobiegiem 11 minut. Następną porcję piekłam 9 minut i było zbyt rzadkie. Ciasteczko posypujemy cukrem pudrem. przed pieczeniem ciastko - lawa
Bon Appetit Małgorzatywyłożonej papierem do pieczenia blasze od piekarnika. Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 13 - 15 minut. Upieczone ciastka wystudzić na kratce. Gdy ciastka wystygną przygotować lukier. Jajo sparzyć wrzątkiem (do niewielkiej miseczki lub szklanki wlać wrzątek, zanurzyć w nim jajo - ma być całe zakryte - i szybko wyjąć(...)pudrem i barwnikiem na gęsty lukier (trwa to około 5 - 10 minut, w zależności od siły miksera). Gdyby lukier był zbyt gęsty dodać kilka kropel zimnej wody. Wystuszone ciastka zamaczać w lukrze, ozdabiać perełkami/serduszkami i odstawić do stawrdnienia na około 2 - 3 godziny. Konsumować po całkowitym stwardnieniu lukru. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około
Gospodyni Miejskaplacek o grubości 5 - 7 mm. Foremką do ciastek (u mnie koło z ząbkami) powycinać ciastka i na każde powciskać po kilka cukierków (od 5 do 7). Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 10 minut. Upieczone ciastka wystudzić(...)kratce. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi od 18 dużych ciastek do 25 mniejszych w zależności od wielkości foremki do wycinania ciastek. Zamiast lentilek można użyć m&m'sów lub innych cukierków tego typu. Masło w cieście można zastąpić margaryną. Czasu pieczenia ciastek nie należy wydłużać, gdyż będą twarde. Źródło przepisu: MniamMniam.pl
Gospodyni Miejska