pierniki i ciasteczka cynamonowe za to córka i mąż lubią zwykłe kruche ciastka. A żeby to jakoś pogodzić to będą w tym roku i pierniki i zwykłe kruche ciastka i kruche obłędnie cytrynowe. Te ostatnie upiekłam kilka dni temu i teraz "leżakują" sobie aż do świąt. To była super zabawa z córką a w całym domu pachniało świeżutkimi(...)ciastkami :) Jeśli i Wy planujecie upiec świąteczne ciastka to polecam ten przepis. Składniki: * 550 g mąki pszennej * 250 g masła * 2 jajka * 1,5 szklanki drobnego cukru * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * wyciśnięty sok z jednej cytryny Wykonanie: W misce umieścić wszystkie składniki. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby dosypać odrobinę mąki. Ciasto podzielić
Zrób to smaczniediety eliminacyjne – to przyjemność ta nie wiązać się będzie z wyrzutami sumienia. No chyba, że spałaszujecie od razu całą blachę, o co znowu nie jest tak trudno Zwłaszcza, że ciastka są fantastycznie chrupiące z zewnątrz, niebiańsko pachnące pomarańczami i wzbogacone kawałkami czekolady. To jeden z moich ulubionych wypieków jesiennych – gorąco zachęcam do wypróbowania. Składniki na 15 ciastek(...)masę. Dodać sok z pomarańczy, oba rodzaje mąki i sodę – zmiksować do połączenia. Na koniec wsypać posiekaną czekoladę/groszki/kruszone kakao, wymieszać całość łyżką (część czekolady/kakao można odłożyć do posypania ciastek przed pieczeniem). Misę zabezpieczyć od góry folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 – 45 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160ºC. Nabierać porcje ciasta, toczyć kulki wielkości orzecha włoskiego
Even Better Foodbardzo szybkie ciastka. Ciasto francuskie jest chyba dostępne w prawie każdym sklepie. Kompot wiśniowy zresztą też. W kilka chwil można wyczarować pyszne, słodkie co nieco do kawy. Ciastka francuskie z wiśniami Przygotuj płaską blachę do pieczenia, papier do pieczenia, nóż lub radełko, sitko, łyżkę, kratkę do wystudzenia ciasteczek, łopatkę do wyłożenia ciastek, ewentualnie widelec i pędzelek. Przygotuj(...)ładnie się zezłocą, a ciasto zacznie się rozwarstwiać. Przed pieczeniem możesz także posmarować wierzch ciastek roztrzepanym żółtkiem. Upieczone ciastka przełóż na kratkę i odstaw do wystudzenia. Wystudzone ciastka możesz posypać cukrem pudrem
blog.moje-pasje.infojako fanka słodko- słonych smaków uważam, że podkręca to ich smak i potęguje aromat lawendy. Jeżeli lubicie takie smaki koniecznie wypróbujcie ten przepis. Natomiast jeżeli pomimo wszystko wolicie słodkie ciastka maślane w mlecznej czekoladzie... to może lepiej nie ryzykujcie. Składniki (na 20-30 niewielkich ciastek): 125 gram zimnego masła 1 żółtko 1 szklanka mąki pszennej(...)łyżki kwaśnej śmietany 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki suszonej lawendy żółtko do posmarowania ciastek z wierzchu szczypta soli morskiej i suszonej lawendy do dekoracji Z masła, żółtka, cukru, mąki, kwaśnej śmietany i suszonej lawendy zagniatam ciasto kruche. Schładzam w lodówce zagniecione ciasto przez godzinę. Wałkuję ciasto o grubości 1 cm i wykrawam niewielkie
Mango Papajamałe ciasteczka - z jednej porcji nie wychodzi ich dużo, bo około 12, w efekcie czego po niesprawiedliwym podziale w domu zjem jedno, czasem półtorej ciastka :) I właśnie ciastka brownie piekłam po raz trzeci - dwa pierwsze nie było czemu zrobić zdjęcia, bo zostały natychmiast zeżarte :P tym razem się nie dałam, tuż po upieczeniu dzieci skubnęły po jednym(...)zabrałam się za zdjęcia, żeby zdążyć i przed zjedzeniem ich po raz kolejny i ze światłem - z piekarnika wyszły po 20:00. Przepis, który widzisz poniżej to niezupełnie te ciastka brownie, które piekłam poprzednie dwa razy. Owszem, były czekoladowe, były z białą czekoladą, ale tym razem zainspirowałam się przepisem Ani z nietylkopasta.pl - w jej przepisie znalazłam dodatek jagód goji
Kolorowy Przepisownikumiarem. Chcecie więcej informacji na temat cukru i jego roli w naszym życiu ??? To ponownie zapraszam was do odwiedzenia strony www.uczymyjakslodzic.pl W kilku słowach o samych ciastkach. Z wierzchu i od spodu kruche a w środku struktura najlepszego biszkoptu połączona z piaskową konsystencją ciasta ucieranego. Nie wiem jak to lepiej ubrać w słowa. Miękkie i aromatyczne(...)uzupełnić swoich zapasów. Póki co wykorzystuję reszki ubiegłorocznych i dzisiaj zupełnie przypadkowo w ręce wpadła mi ostatnia porcja mrożonych malin. Nie wiem dlaczego ale pomyślałam o upieczeniu ciastek, i wiecie co był to strzał w dziesiątkę. Po dużym sukcesie miękkich ciastek maślano-mlecznych (klik) postanowiłam przygotować coś na ich kształt. Przepis jest banalnie prosty
vaniliowoczekoladowakawie bądź herbacie. A w chłodne jesienne wieczory doskonałe z kubkiem ciepłego mleka lub kakao. Ciasteczka można przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku nawet 2-3 tygodnie. Do ciastek wykorzystałam cukier waniliowy z prawdziwą wanilią i cynamon mielony firmy Skworcu . Do wycinania kształtów ciastek użyłam foremek do ciastek i pierników(...)oraz foremek dwustronnych do ciastek i pierników . Zarówno jedne jak i drugie są dobrymi gadżetami w kuchni. Jedne z wygodnymi uchwytami, drugie dwustronne, dzięki czemu tak naprawdę z jednej foremki można wykroić dwa różne kształty ciastek. Są nieduże, co jest dużym plusem, zmieszczą się w każdej szafce czy szufladzie. Dlatego i Wam polecam takie foremki o różnych
Zrób to smacznieOwsiane ciastka są bardzo kruche i szybkie – wystarczy jedynie wymieszać składniki! Najlepiej smakują zrobione z mąki razowej lub orkiszowej, lecz możemy użyć do nich również innej, ulubionej mąki. Ciasto idealnie smakuje z kakaową polewą oraz dodatkami i bakaliami. Zapraszam do zapoznania się z przepisem // Składniki: 100 g mąki (najlepiej razowej lub orkiszowej) 100 g płatków owsianych lub jaglanych(...)dodajemy masło i wyrabiamy zwarte ciasto. Możemy do niego dodać kokos, cynamon, kakao, czekoladę, czy też inne ulubione bakalie. Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 centymetra i wykrawamy ciastka. Pieczemy je około 20 minut w 180 stopniach Celsjusza. Aby przygotować polewę w garnku roztapiamy masło wraz z mlekiem. Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy cukier puder oraz kakao
Via Gustoskładniki na ciasto kruche zagniatam szybko na gładką i jednolitą masę. Ciasto wałkuję, niezbyt grubo i wykrawam foremką kształty. Wykrojone ciastka przekładam na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Ciastka piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 12-14 minut. Po tym czasie ściągam z blaszki i studzę na kratce. Białko jaja miksuję na wolnych obrotach z cukrem(...)pudrem do uzyskania gładkiej konsystencji bez grudek. Można miksować nad kąpielą wodną. Gotowy lukier przekładam do rękawa cukierniczego z wąską końcówką i dekoruję nim ciastka. Czekoladę rozpuszczam i moczę w niej pędzelek. Namoczonym czekoladą pędzelkiem skrapiam polukrowane ciastka lub ocieram o palec spryskując czekoladą ciastka. Odstawiam ciastka na kratkę i pozwalam im spokojnie wyschnąć. Przechowuję
Mango Papajamarmolady. Następnie ciastka złożyć (jak książkę) na pół (na całą połowę z budyniem i marmoladą nałożyć pociętą w paski połowę) i posklejać brzegi lekko dociskając widelcem. Tak przygotowane ciastka układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze od piekarnika i posmarować roztrzepanym jajkiem. Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) przez(...)około 12 minut, aż staną się złociste. Upieczone ciastka wystudzić na kratce. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzą 24 ciastka. Do przepisu należy użyć słodkiej, rzadkiej śmietanki 30 % (tzw. kremówki). Konfitury z budyniem można zastąpić np. prażonymi jabłkami/musem z jabłek i cynamonem, białym serem wymieszanym z żółtkiem, cukrem i rodzynkami, lub innym, ulubionym nadzieniem
Gospodyni MiejskaOpis: Ciasto francuskie a zwłaszcza ciasteczka z ciasta francuskiego należą do moich ulubionych wypieków. Ciastka francuskie z czekoladą są łatwe do przygotowania. Ciasto możemy kupić gotowe lub zrobić samemu. Zapraszam do zapoznania się z przepisem an ciasto francuskie również na mojej stronie. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 tabliczka gorzkiej czekolady (może być mleczna) 1 łyżka masła 1 łyżka(...)dokładnie mieszamy ze sobą. Odstawiamy do ostudzenia. Z ciasta francuskiego wycinamy prostokąciki. Każdy prostokącik smarujemy masą z czekolady. Ciasto zwijamy i sklejamy brzegi, podobnie jak przy robieniu pierogów. Wierzch ciastek smarujemy masłem i posypujemy delikatnie brązowym cukrem. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Ciastka pieczemy przez ok. 15 minut, aż się zarumienią. najlepiej podawać ciepłe
Ciastka i ciasta, ale doskonale nadadzą się właśnie do formowania w dłoniach, czy wyciskania przez maszynkę do mięsa, wyposażoną w specjalną nasadkę ( to też chyba wynalazek zamierzchłych czasów);). Ciasteczka są typu ciastek najzwyklejszych, bez udziwnionych dodatków, takie jak robiło się kiedyś, jak byłam mała. Dlaczego „monetki”? Bo jakoś ich kształt przypomina mi właśnie monety. Jak nadajemy kształt ciasteczku? Odrywamy(...)proporcjach i dziecięce zapotrzebowanie na słodkości dawało się okiełznać niezliczoną liczbą wypieków Ciasteczka pieczemy według upodobania, tzn niektórzy preferują lekko zezłocone, inni chrupią intensywnie brązowe. Jak kto lubi, zwykle ciastka będą upieczone po ok. 15 min. Drukuj Kruche ciastka monetki Składniki 0,5 kg mąki pszennej 2 żółtka 100 g cukru pudru 250 g masła 1/2 łyżeczki proszku
Mieszam w GarnkuCiastka z masłem orzechowym (bez mąki) Coś dla zabieganych. Ciastka, które przygotowuje się tak samo szybko jak znikają. Do tego bez glutenu i klasycznego masła. Wystarczy połączyć 5 składników lub jeżeli się uprzecie 3 (masło z orzeszków ziemnych, cukier i jajo). Potem uformować ciacha i upiec. A gdy macie jeszcze chwilę, to polecam zanurzyć ciastka do połowy(...)połączenia składników. Wymieszać z orzeszkami. Z masy uformować 20 kulek, ułożyć na blasze w odstępach, spłaszczyć widelcem lub dłonią. Piec przez ok. 18 minut do lekkiego zrumienienia ciastek. Po wyjęciu z piekarnika ciastka zostawić na blasze, będą jeszcze miękkie. Gdy trochę przestygną i stwardnieją przełożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia. Gdy ciastka wystygną nadają się do schrupania
Pełny talerz