polewamy kilkoma \u0142y\u017ckami kawy.\r","Je\u015bli robimy deser w wi\u0119kszym naczyniu, pierniki namaczamy w miseczce z kaw\u0105 i uk\u0142adamy jedn\u0105 warstw\u0119 ciastek.\r","Na ciastka uk\u0142adamy po\u0142ow\u0119 masy kremowej. Posypujemy kakao.\r","Wyk\u0142adamy drug\u0105 warstw\u0119 namoczonych w kawie ciastek.\r","Na ciastka(...)szklankach, pierniki kroimy, wrzucamy warstwę do szklanki i polewamy kilkoma łyżkami kawy. Jeśli robimy deser w większym naczyniu, pierniki namaczamy w miseczce z kawą i układamy jedną warstwę ciastek. Na ciastka układamy połowę masy kremowej. Posypujemy kakao. Wykładamy drugą warstwę namoczonych w kawie ciastek. Na ciastka wykładamy krem. Deser trzymamy w lodówce. Przed podaniem posypujemy ciasto
Mieszam w Garnkuwydaje mi się, że z dnia na dzień "nabierają mocy" i są jeszcze smaczniejsze 😊 Na blogu mam już kilka przepisów na bardzo smaczne ciastka maślane. Np. rustykalne ciastka maślane , maślane ciastka z żurawiną , mocno maślane ciastka z domowym dżemem i kilka innych. No właśnie ... "maślane", to dla mnie słowo-klucz, przywołujące wspaniałe(...)doznania podczas konsumpcji 😉. Maślane ciastka nie mogą być wypiekane na "Kasi", "Palmie" czy innej margarynie. Zawsze prawdziwe, 82% masło! Przepis zaczerpnęłam z niezawodnego bloga ILOVEBAKE.PL . I jak autorka bloga zapewnia w tytule:Najlepszy przepis na najbardziej kruche ciastka maślane - tak jest. Właśnie te ciastka są dla mnie Nr 1. Polecam gorąco wszystkim łasuchom tych maślanych
Walijskie Pichcenieciasta 250 g ciastek oreo 100 g masła masa 330 g śmietany 30% 500 g serka mascarpone 2 opakowania śmietan- fixu 3-4 łyżki cukru pudru 130 g ciastek oreo + 8 sztuk do dekoracji przepis Ciastka oreo miksujemy w malakserze do uzyskania konsystencji bułki tartej. Masło rozpuszczamy w garnku na małym ogniu. Do miski wsypujemy zmiksowane ciastka, wlewamy roztopione masło i całość dokładnie mieszamy łyżką. Do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy wsypujemy zmieszane z masłem ciastka i starannie rozprowadzamy je łyżką lekko dociskając. Tak przygotowany spód ciasta wstawiamy na pół godziny do lodówki. Do wysokiej miski wlewamy śmietanę i ubijamy ją ale niezbyt sztywno, stopniowo wsypujemy cukier puder oraz śmietan- fixy. Do ubitej śmietany dodajemy
Smakowite DaniaNajfajniejsze pomysły na ciastka, to takie w których uda się połączyć pyszny smak z niebanalnym wyglądem. I tutaj mamy typowy tego przykład :) Są to kruche, delikatne ciastka, wypełnione kremem na bazie sera twarogowego z dodatkiem białej czekolady i odrobiny ajerkoniaku, zwieńczone owocami moreli z syropu. Dodatkowo, taka forma ciastek, może służyć jako niepowtarzalna ozdoba Wielkanocnego stołu(...)Składniki (na ok. 12 ciastek): Kruche ciasto: 170 g mąki pszennej 100 g masła 50 g cukru pudru 1 całe jajko (M) ½ łyżeczki cukru wanilinowego 1 kropla olejku migdałowego szczypta soli Masa serowa: 200 g sera twarogowego (zmielonego) 50 g białej czekolady 10 g masła 1 łyżka ajerkoniaku 1 łyżka cukru ziarenka z ¼ laski wanilii Dodatkowo: 1 mała
Świat CiastaDziczyzna * Drób * Baranina * Pasztety * Ryby * Sosy * Sałatki * Surówki * Desery * Ciasta * Baby, babki, babeczki * Ciasta i ciastka bezowe * Ciasta bez pieczenia * Ciasta i ciastka biszkoptowe * Ciasta i ciastka czekoladowe * Ciasta i ciastka drożdżowe * Ciasta francuskie i półfrancuskie * Ciasta i ciastka gotowane * Ciasta kruche i półkruche(...)Ciasta i ciastka z makiem * Ciasta z owocami * Ciasta i ciastka ptysiowe * Ciasta i ciastka z serem * Ciasta wytrawne i pikantne * Mazurki i keksy * Pierniki i pierniczki * Tarty i tartaletki * Torty i torciki * Masy i kremy * Lukry, poncze, polewy * Napoje * Dania wegetariańskie * Grill * Pieczywo Także jak widzicie
Zrób to smacznieSzybko wyrabiamy ciasto. Przekładamy do woreczka i wkładamy do lodówki na noc. Na drugi dzień – wyjmujemy ciasto, blat lekko oprószamy mąką, rozwałkowujemy ciasto i fremką o dowolnym kształcie wykrawamy ciastka. Ubijamy lekko białko. Przy użyciu pędzla każde ciastko smarujemy białkiem i zanurzamy w cukrze (tylko jedną stronę). Układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika(...)zawartą w tłuszczu. „Przerobione” ciasto nie jest delikatne, jest twarde. Po wyrobieniu ciasto należy schłodzić. W zasadzie wystarczy 30 – 60 minut, ale praktyczniej jest przygotować ciasto dzień przed pieczeniem ciastek. Ciastka maślane z cukrem to słodkie wspomnienie z dzieciństwa. W zasadzie, nie licząc oczekiwania na schłodzenie ciasta, ich przygotowanie jest błyskawiczne. Ciasto półkruche, z którego zostały przygotowane ciastka
mojewypiekiinietylkoCzęść jajeczek czekoladowych przekroić na pół, reszcie odkroić z jednej strony piętki tak, żeby mogły stabilnie stać. Jajeczka od dołu posmarować lukrem i przykleić po jednym na środku okrągłego ciastka (kilka ciastek odłożyć). Masę cukrową rozwałkować i szklanką oraz kieliszkiem wyciąć kółka. Większe nałożyć na ciastka z dużymi kawałkami jajeczek formując duszki. Pisakiem narysować im oczy(...)masy cukrowej przykleić lukrem do reszty okrągłych ciasteczek i pisakiem narysować na nich pajęczynę. Czekoladę rozpuścić nad parą i przełożyć do woreczka, delikatnie odciąć samą końcówkę. Wycisnąć czekoladę na ciastka z połówkami jajek, tak, żeby wyglądały jak nogi pająka. Lukrem narysować pająkom oczy. Z masy cukrowej wyciąć też kształt mumii i przykleić do ciastka. Narysować oczy. Lukrem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnianudne, to ja po prostu lubię kontakt z naturą, dlatego większość rzeczy, które lubię, czy to sportów, są związane z przebywaniem na świeżym powietrzu. Wracając do tematu dzisiejszego posta, ciastka chciałam aby były słodkie i chrupiące. Ale zamiast cukru użyłam miodu, a część mąki zastąpiłam pełnoziarnistą. Ciacha są bardzo smaczne, fajnie chrupią no i te pistacje ukochane ;-)))) na wierzchu(...)masło zagniatamy w jednolite i elastyczne ciasto. Owijamy folią i wstawiamy na 15 minut do zamrażalnika. Po tym czasie wałkujemy na grubość około od 4 do 5 mm. Wycinamy ciastka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (lub kratce- jak u mnie). Każde ciastko smarujemy roztrzepanym jajkiem, układamy ziarenka, ponownie delikatnie smarujemy jajkiem. Na każde tak przygotowane ciastko
SMYKWKUCHNIsłodki i rozpływający się w ustach..... idealny będzie po mocnym schłodzeniu ,najlepiej całą noc :) Składniki na blaszkę 26 cm : Spód : - 25 sztuk ciastek Oreo bez masy + 5 sztuk całych z masą - 30 g roztopionego masła Masa serowa : - 1kg sera białego u mnie Z Wielunia "Mój ulubiony " - 5 jajek - budyń waniliowy - kilka kropel(...)olejku waniliowego - 90 g cukru pudru - 100 ml mleczka kokosowego - masa z ciastek + 7 połamanych ciastek i 2 łyżki rozkruszonych w blenderze Wierzch : - 500 ml śmietany 30 % u mnie Gostyńska - 2 sztuki śmietanfix - 150 g cukru pudru - 2 łyżki Oreo rozdrobnionych w blenderze - 2 sztuki całych Oreo Sposób wykonania : Blaszkę 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i owijamy
Wypieki Reneprzepisie szwajcarskim, lepiej uzyskać grubość 1 cm na jedną blachę. Z przygotowanego ciasta wychodzi ok. 4 blaszek ciastek, oczywiście ta ilość może być różna, zależy od grubości ciastek i wielkości foremek, jakich używamy. Ciastka układam na blaszce wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Nie ma potrzeby zostawiać dużych przerw, wyrosną, ale nie przesadnie dużo. Jeszcze tylko smaruję(...)piekarnika rozgrzanego do 200 st. i piekę ok. 10 minut. Trzeba pilnować, żeby nie spalić pierniczków, jest w nich dużo słodyczy, a ta łatwo się przypala. Zdejmuję gorące ciastka delikatnie na papier, dość szybko stygną i robią się twarde jak kamyki. Skosztować można tylko cieplutkie. Mniam! A potem czekamy. Po kilku tygodniach zrozumiemy na co. Oczywiście pyszne
I tu będę miała takie tegrubo pokrojoną. Wymieszaj i wstaw ciasto do lodówki do zastygnięcia. Uformuj potem 28 kulek ze schłodzonego ciasta i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj odstępy między kulkami. Ciastka rozrastają się. Piecz ciastka przez około 12 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika ciastka powinny być jakby lekko niedopieczone. Po ostygnięciu będą gotowe. Beza 3 duże białka(...)Zagotuj i mieszaj aż cukier się rozpuści. Frużelinę można przetrzeć przez sito, ja przetarłam. Na końcu dodaj żelatynę, zamieszaj i odstaw do schłodzenia. Uformuj burgery wkładając między dwa czekoladowe ciastka bezę,po łyżce ubitej kremówki, polewając frużeliną. The post Słodkie burgery z frużeliną appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaupiec kilka dni przed świętami. Pieczenie ciastek , to dla mnie stała tradycja przedświąteczna. Nie wyobrażam sobie, że mogłoby, na świątecznym stole, zabraknąć kruchych ciasteczek. Dzisiaj propozycja mini ciastek z gotowanych żółtek. To stary, ale niezawodny przepis z mojego zeszytu. Wypróbowany, dlatego bez wahania polecam. Pyszne kruchutkie, rozpływają się w ustach. Ciastka są małe(...)ocet i zagniatamy ciasto. Chwilę wyrabiamy. Schładzamy lodówce 1 godzinę. Po godzinie ciasto po kawałku rozwałkowujemy na grubość ok. 2 -3 milimetrów. Małą foremką wyciskamy ciasteczka.Oczywiście takie same ciastka możemy wycinać większą dowolną formą. Ciastka układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni
W kuchennym oknie Ewysodę. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki, żeby powstała jednolita masa. Wyjąć ciasto z miski i lekko zagnieść jeśli masa nnie jest gładka. Ciasto jest kruche, nie da się rozwałkować. Formowanie ciastek – wziąść ręką masę, tak oloło wielkości orzecha włoskiego i uformować kulkę. Spodnią(...)część zamoczyć w mące a górę w cukrze. Rozłożyć kulki w odstępach, stroną na której jest mąka to jest dół ciastka. Palcami lekko przydusić ciasto i formować okrągłe ciastka, ale nie za mocno, tak na grubość 0.5 cm. Można też nadać im innego kształtu, ale to jak już kto chce. Ja część ciastek wycinałam foremkami, ale jest
Kuchnia Pokoleńchłodnych dań, ale pomyślałam, że może zmieni odrobinę kolor ciastek. Podczas wyrabiania ciasto rzeczywiście było zielonkawe. Po upieczeniu jednak nie odbiegało wyglądem od innych tego typu ciastek. No może trochę. Składniki (na 20 ciastek): 500 g mąki pszennej chlebowej typu 750 czubata łyżka mielonego zielonego jęczmienia 100 g miękkiego masła 2 jajka szczypta soli 3 łyżeczki proszku(...)pieczenia łyżeczka suszonego oregano ok. 100 g startego grana padano ok. 200 ml maślanki mleko do posmarowania ciastek Jajka rozbełtać z solą. Masło rozgnieść z mąką. Dodać do mąki z masłem pozostałe składniki poza maślanką. Wyrabiać ciasto ręcznie, stopniowo dodając maślankę. Ciasto powinno być miękkie i powinno odchodzić od rąk. Stolnicę podsypać mąką i wyłożyć na nią ciasto. Ciasto
Weekendy w domu i ogrodziekokosowo-migdałowe ciastka z białek. Nie mogłam jednak znaleźć przepisu na nie wśród setek różnych karteluszków z przepisami i dziesiątek zeszytów z notatkami. Zrobiłam na czuja (przepis na ciastka Anny znalazłam następnego dnia - robiła zupełnie inaczej, efekt też był inny). Składniki (na 12 ciastek): 4 białka (w temp. pokojowej) 3 łyżki brązowego cukru 3 łyżeczki nasion chia(...)stopni C. Piec do 40 minut. W tym czasie ciastka powinny się odpowiednio dosuszyć. W trakcie ubijania piany musiałam odebrać telefon i efekt widać na załączonym zdjęciu - ciastka nie wyrosły odpowiednio wysoko. Grunt, że smakowały :) Nie są tak suche jak klasyczne bezy, na czym mi bardzo zależy. Dlatego też są ciastkami do zjedzenia w ciągu 24 godz
Weekendy w domu i ogrodzie