Baaardzo lubię te ciastka miodowe. Pyszne, proste do przyrządzenia, składają się z produktów, które na pewno znajdą się w każdym domu. Spróbujcie Składniki: – 360g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 2 jajka – 100g cukru (jeśli lubicie bardzo słodkie wypieki, należy zwiększyć ilość cukru do 130g) – 40ml oleju (u mnie rzepakowy) – 60g miodu – 1 łyżeczka(...)sody – 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny – ekstrakt z wanilii wg smaku – szczypta soli – 1 żółtko do posmarowania ciastek Jajka delikatnie ubić z cukrem rózgą kuchenną, dodać sól, olej i miód, wymieszać. W miseczce wymieszać sodę z octem, dodać do masy jajecznej, dodać ekstrakt z wanilii i mąkę i wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto
Smaki ArminePyszne chrupiące ciastka bezglutenowe z migdałów. Ciastka są bez cukru, ale można go dodać. Jest to wersja dietetyczna ale można ją wzbogacić o dowolny słodzik, miód, cukier. Do ciastek wykorzystałam mąkę migdałową którą otrzymałam jako produkt uboczny jak robiłam mleko migdałowe. Wystarczy pulpę z migdałów mocno odcisnąć, ułożyć na papierze do pieczenia na blaszce i suszyć(...)piekarniku przy temperaturze 100 stopni kilka godzin. Mąkę wykorzystuje też do klopsików jak robię. składniki ciastek: 150 g mąki migdałowej 50 g migdałów szczypta soli 2 krople aromatu migdałowego 100 g zimnego masła 2 żółtka posypka: 50 g płatków migdałowych 1 łyżka czarnego sezamu 1 łyżka suszonej żurawiny białko do posmarowania Ciastka: Migdały zmieliłam w młynku do kawy
wesoła kuchniacoś pokombinować. I tak powstało oreo Brownie - Peanut Butter - Golden. Można zrobić z tych trzech albo użyć samego brownie. Przepis na formę : 24cm SKŁADNIKI NA GÓRĘ I DÓŁ: 30szt ciastek oreo (15szt Brownie,10szt Peanut Butter,5szt Golden) 60g roztopionego masła MASA OREO: 500ml mleka 350ml śmietany 30% 4-5 kropli aromatu cytrynowego 25g żelatyny 115g mleka(do żelatyny(...)DEKORACJA: 250g mascarpone 100g śmietany 30% około 1/2 łyżki cukru pudru kilka ciastek oreo WYKONANIE: 1. Ciastka przepoławiamy, wyjmujemy z nich krem. 2. Ciastka mielimy. Dzielimy je na pół, jedną połowę zostawiamy do posypania góry, do drugiej połowy dodajemy roztopione masło, wyrabiamy na jednolitą masę, wykładamy nią blaszkę, wyrównujemy, wstawiamy do lodówki. 3. Żelatynę zalewamy mlekiem, pozostawiamy
Dziś Ja gotujePrzepyszny, delikatny, aksamitny sernik na zimno bez pieczenia, na spodzie z ciastek a kropką nad "i" jest wyczuwalny posmak kokosu. Doskonały deserek do popołudniowej kawy. Przepis jest bardzo prosty, wystarczy tylko wszystko wymieszać, przełożyć do blachy i gotowe :) Takie rozwiązania to ja lubię najbardziej ;) Składniki na okrągłą blachę o średnicy 24 cm: * 1 kg twarogu z wiaderka(...)wiórków kokosowych (użyłam Skworcu ) * 250 g kremowego nadzienia cukierniczego smaku kokosowym (użyłam Lauretta ) * 2 galaretki o smaku truskawkowym * około 2 szklanek borówek amerykańskich * 350 g kruchych ciastek (użyłam kruche maszynkowe ciasteczka z polewie czekoladowej Brześć ) * około 70 g rozpuszczonego masła Wykonanie: Zacznijmy od spodu z ciastek. Kruche ciastka zmiksować w malakserze, dodać rozpuszczone
Zrób to smaczniesmakiem, czujemy się jak dzieci! Ciasteczka z kawałkami czekolady radują podniebienie i oczy, to idealny mini wypiek do kawy, kubka kakao, herbat wszelakich i miłych rozmów Zapraszam na domowe ciastka z czekoladą i orzechami włoskimi, chrupiące i zarazem miękkie w środku, niewątpliwie uzależniające SKŁADNIKI: 250 g mąki pszennej 120 g miękkiego masła 70 g drobnego cukru 1 łyżeczka cukru(...)pieczenia 150 g czekolady deserowej, mlecznej, gorzkiej – w zależności od upodobań opcja: łyżka posiekanych orzechów włoskich lub nerkowców Uwagi do przepisu: Składniki mam w temp. pokojowej. Do ciastek można dodać posiekane dowolne orzechy, tartą skórkę z cytryny lub pomarańczy, większą szczyptę kakao, wiórki kokosowe, posiekane suszone owoce, 1 lub 2 tabliczkę dowolnej czekolady, nawet białej. Można również
Zasmakuj KuchniCiasteczka korzenne z lukrem Ciasteczka korzenne z lukrem Czas: 10 min przygotowanie + 20 min pieczenie | Liczba porcji: 40 | Kuchnia polska | Rodzaj dania: ciastka Ciasteczka korzenne z lukrem to pyszne, miękkie słodkości, które w sytuacji podbramkowej mogą zastąpić tradycyjne pierniczki. Ciasteczka korzenne pieczemy na blasze, a następnie wykrawamy dowolne kształty za pomocą foremek. Ten sposób przygotowania ciastek jest(...)będzie się kruszył :) Autor przepisu: Gotujemy i jemy Przepisy i porady wybrane dla Ciebie: Pompadurki z brzoskwiniami , Amerykańskie ciasteczka z mleczną czekoladą , Puszyste racuchy bez proszku ciastka korzenne, ciastka z lukrem, tureckie księżyce, ciastka
Gotujemy i jemyCiasteczka korzenne z lukrem Ciasteczka korzenne z lukrem Czas: 10 min przygotowanie + 20 min pieczenie | Liczba porcji: 40 | Kuchnia polska | Rodzaj dania: ciastka Ciasteczka korzenne z lukrem to pyszne, miękkie słodkości, które w sytuacji podbramkowej mogą zastąpić tradycyjne pierniczki. Ciasteczka korzenne pieczemy na blasze, a następnie wykrawamy dowolne kształty za pomocą foremek. Ten sposób przygotowania ciastek jest(...)będzie się kruszył :) Autor przepisu: Gotujemy i jemy Przepisy i porady wybrane dla Ciebie: Pompadurki z brzoskwiniami , Amerykańskie ciasteczka z mleczną czekoladą , Puszyste racuchy bez proszku ciastka korzenne, ciastka z lukrem, tureckie księżyce, ciastka
Korniszonkiśmietankowy 0,25 l mleka 3-4 paczki ciastek petite beurre (pakowanych po 10, polecam te grube i twarde) trochę mleka lub np. soku pomarańczowego do maczania ciastek płatki migdałów lub orzechy Sernik gotujemy w następujący sposób: Masło, cukier i cukier waniliowy wkładamy do garnka i rozpuszczamy. Twaróg mielimy, dodajemy jajka i wszystko razem mieszamy do uzyskania jednolitej(...)słupki) (mogą być orzechy lub co kto woli). Kończymy gotowanie, zestawiamy garnek z palnika. Do niewielkiej miseczki wlewamy trochę mleka lub soku pomarańczowego i maczamy po jednym ciastku. Ciastka układamy na dnie blachy (30cmx20cm) , jedno przy drugim (czasami trzeba ciastka dopasować i ułamać), następnie wylewamy gorącą jeszcze masę serową, a na nią ponownie układamy ciastka maczane
Słodki sentymentłyżki cukru pudru * 1 banan * 4 łyżki masy kajmakowej o smaku toffi * 2 łyżki mleka * kilka kruchych ciastek, herbatników (użyłam kruche ciastka maszynowe Brześć ) Wykonanie: Ciastka drobno pokruszyć. Serek mascarpone wymieszać rózgą kuchenna z cukrem pudrem. Masę toffi przełożyć do garnka, dodać mleko, podgrzewać na małym ogniu, aby masa się rozpuściła i powstał sos. Banany(...)pokroić w plastry. Układać w szklance w kolejności: ciastka (odrobina), połowa serka mascarpone, kilka plasterków banana, polać połową sosu toffi, kolejna warstwa ciastek, reszta serka, banany i na wierzch pozostały sos toffi
Zrób to smaczniedużej ilości cukru i tłuszczy utwardzanych. Widziałam kiedyś w TV program, w którym zbadano, że w jednym ciastku ze sklepu może być nawet 5 łyżeczek cukru. Cukier w ciastkach był ukrywany regulatorem kwasowości, który znosił mocną słodycz, bo przecież nikt nie zje od razu 5 łyżeczek cukru. Wcześniej zastanawiałam się, dlaczego po zjedzeniu ciastka ze sklepu sięgałam(...)następne, a teraz już wiem, że to zawarty w nich cukier napędza apetyt na więcej. Po zjedzeniu domowego ciasteczka ze słonecznikiem nie ma tego efektu. Ciastka polecam szczególnie dzieciom, które często jedzą zbyt dużo słodyczy. Ilość porcji: 30 - 36 Czas przygotowania: 60 minut + chłodzenie Składniki na ciasteczka z pestkami słonecznika: 3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru
Gotuj w domuCiastka z KAMYKAMI – Dzisiaj zapraszam na pyszne ciastka z arachidowymi kamykami, czyli orzeszkami w kolorowej polewie cukrowej, takie kamyczki kojarzą mi się z dzieciństwem :). Ciasteczka są bardzo smaczne, dosyć słodkie, ładnie pachną wanilią i orzeszkami. W środku są trochę miękkie. W przygotowaniu są szybkie i proste. Bardzo mi smakują, polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka(...)YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciastka z KAMYKAMI Składniki na około 18 sztuk: Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 220g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody szczypta soli 120g miękkiego masła 100g cukru 1 jajko 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego około 200g arachidowych
Mała Cukierenkagodzinę do zamrażalnika . Całą czekoladę także wkładamy do zamrażalnika. Po upływie czasu , ciasto przekładamy a stolnicę posypaną mąką. Rozwałkowujemy na grubość około1 – 1 ½ cm i szklanką wycinamy ciastka LUB: formujemy w kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczając układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (unikniemy na trafienie na rodzynkę brzegiem szklanki:) ) Czekoladą kroimy w drobne(...)kawałki ( na wielkość cukierka typu” kamyczek”, „lentilek”) i wciskamy w ciastka. Ciastka wkładamy na 25 minut do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika. Smacznego! A na moim Facebooku Znowcosupieklam mini rozdanie wystarczy, że napiszecie jakie są wasze ulubione domowe ciastka( może dodacie także przepis?:) Wybrana losowo osoba zgarnie mały zestaw bakalii i mieszankę "Kruche
Domowe ciastanielicznych sklepach są one dostępne). Jednak w końcu udało się - trafiłam na nie i spróbowałam. Okazało się, że to typowo amerykańskie ciacha, do tego w konkretnym rozmiarze ;-) Co prawda ciastko ciastku nierówne, bo są różne przepisy, choć bardzo do siebie podobne, ale główna zasada jest taka, że nie można ich piec zbyt długo, nawet jeśli bardzo nas kusi(...)przetrzymać je w piekarniku nieco dłużej. No, chyba, że ktoś bardziej lubi suche ciastka niż 'brownie', wtedy jest to wskazane. Czytaj dalej
Arabeska waniliowaszybko je zjemy. Pachną parmezanem, a podane z pastą pomidorową i prosciutto rozpływają się w ustach. Polecam na imprezę sylwestrową. Na pewno zachwycicie domowników i gości. składniki na ciastka: 50 g masła 70 g mąki pszennej 70 g sera startego parmezan papryka ostra szczypta 1/2 łyżeczki papryki wędzonej szczypta soli 1/2 łyżeczki czubricy zielonej 3 łyżki nasion/ pestki dyni(...)żółtko 1 łyżka wody zimnej pasta pomidorowa: 100 g serka aksamitnego śmietankowego 5 pomidorów suszonych 8 oliwek czarnych 4 oliwki zielone natka pietruszki 2 pomidorki koktajlowe 100 g prosciutto Ciastka: Do miski przesiewam mąkę, dodaję zimne pokrojone masło, żółtko, starty parmezan, paprykę wędzoną i ostrą, czubricę, pestki nasion, wodę. Ciasto zagniatam szybko rękoma i wstawiam na godzinę do lodówki
wesoła kuchniazniechęcać, a to błąd - bo to właśnie smalec tworzy niezwykłość smaku tych ciastek i nie ma co się obawiać, bo to całkiem zdrowy tłuszcz wbrew obiegowej opinii. Do ciastek dodajemy zapach arakowy, niezwykły, mnie tak bardzo kojarzący się ze świętami i z dzieciństwem, ale nie łatwo jest go dostać. Zjechałam "pół Polski" w poszukiwaniu tego zapachu, byłam prawie(...)wielkich supermarketach i nic i dopiero ten zapach udało się dostać w małym wioskowm sklepie, uff. Ciastka bez smalcu i bez tego zapachu to już nie są te ciastka, a mają być właśnie TE. Potrzebujemy też takiej starej maszynki do mielenia mięsa, na korbkę i odpowiedniej nakładki. Wtedy sobie spokojnie kręcimy, palcami dociskamy ciasto i mamy nad wszystkim
Kawa z mlekiem