ciastka - 17601 przepisów (strona:57/1174)

Ciasteczka z nutą cytrusową 89

Czas czytania: 2 min Ciasteczka z nutą cytrusową to powiew wiosny, przynajmniej w ciastkach można ją poczuć, bo za oknem jeszcze ZIMA! Ciasteczka poprawią Wam nastrój, są bardzo, ale to bardzo kruche, delikatne i mocno cytrusowe. Ciastka bardzo proste i z minimalną ilością składników. Można je polukrować kolorowymi lukrami , a wtedy będą piękną ozdobą stołu Wielkanocnego i koszyczka(...)potrzeby. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez około 30 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 190 st C. Ciasto rozwałkować dość cienko, na grubość 3 mm, wyciąć ciastka, układać na blaszce do pieczenia z małymi odstępami. Piec około 5 minut, wystudzić na kratce. Jeśli chcecie udekorować ciastka lukrem, wystarczy do białka dodać przesiany cukier puder

SprawdzonaKuchnia.pl
Wilgotne ciastko czekoladowe 109

Czas czytania: 2 min Wilgotne ciastko czekoladowe Macie ochotę na czekoladowe ciastko typu „lawa” z płynnym wnętrzem, w którym ukrywa się porcja masła orzechowego? Ja tak, i to do tego stopnia, że robiłam je już kilka razy i to dzień po dniu. Ciastko jest obłędne, przygotowane głównie z ciemnej czekolady i jajek. W środku każdego ciastka zatopiona(...)jest orzechowa niespodzianka! Oryginalny przepis na ciastko lawa nie zawiera dodatków, ale warto wypróbować tę wersję z masłem orzechowym. Prosty przepis, który zawsze wychodzi, choć jest warunek, który musi być spełniony! Ciastko powinno być podawane ciepłe, wtedy jest najlepsze, najsmaczniejsze kremowe z wypływającą czekoladowo – orzechową zawartością, polecam! Print Wilgotne ciastko czekoladowe .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full

SprawdzonaKuchnia.pl
Popękane ciasteczka cytrynowe “lemon crinkle cookies” 276

Cytrynowe, żółte, popękane ciasteczka. To jedne z łatwiejszych i najszybszych ciasteczek, pomijając czas chłodzenia ciasta w lodówce. Masę na ciastka możemy przygotować wcześniej, schować do lodówki (minimum na 2 godziny) i zacząć piec wtedy, kiedy nam pasuje, nawet na drugi dzień. Dlaczego ciasteczka nazywają się popękane? Ponieważ ciastka  podczas pieczenia spłaszczają się, a powierzchnia obtoczona cukrem pudrem(...)pęka i odsłania żółte ciasto.   Wskazówka – kiedy pieczemy pierwszą partię ciastek pozostałą część ciasta wstawiamy znowu do lodówki. Z tego przepisu wygodzi około  30 – 40 ciasteczek. Ilość zależy od porcji ciasta, jaką nabierzemy na łyżeczkę. Składniki 2 jaja 40 ml oleju 150 g cukru pudru + 30 g do obtaczania ciastek starta skórka

Tajemnice Smaku
Rożki francuskie z jabłkami 101

Kruche poduszeczki z ciasta francuskiego wypełnione jabłkami i cynamonem. Po prosty PYCHOTA! Bardzo łatwy sposób na szybkie ciastka! Zrobisz je raz dwa, gdy… przyjdzie Ci ochota na coś słodkiego … gdy mają zjawić się niespodziewani goście… gdy chcesz zabrać coś dobrego do szkoły, pracy lub na piknik Upieczone możesz posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub jeszcze przed(...)grubym cukrem dekoracyjnym.   Pomysły na słodkości… ** Najprostsze muffinki czekoladowe ** Koktaj bananowo-kakaowy ** Ciasteczka serowe z jabłkiem ** Domowe wafle cytrynowe   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na 6 dużych ciastek: ciasta francuskiego (275 g) 2 jabłka (średniej wielkości) 4 łyżeczki cukru, cukru trzcinowego lub ksylitolu 1 łyżeczka cynamonu jajko do posmarowania cukier puder do posypania   Ciasto francuskie rozwiń

Kulinarny S.O.S.
Ekspresowe ciastka bananowe 152

Bardzo l ubię wypieki z dodatkiem bananów. Dziś polecam prosty przepis na ekspresowe ciastka bananowe, które przygotujecie dosłownie w kilkanaście minut. Spróbujcie Składniki: – 1 duży dojrzały banan (u mnie 140g po obraniu) – 2 łyżki miodu – 40g cukru – 50ml oleju (u mnie rzepakowy) – 2 łyżki soku z cytryny – 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)kulek. Kulki wykładać na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut, aż się ładnie zarumienią. Gotowe ciastka wystudzić i opcjonalnie posypać cukrem pudrem. Smacznego Ekspresowe ciastka bananowe Ekspresowe ciastka bananowe Artykuł Ekspresowe ciastka bananowe pochodzi z serwisu Kulinarne życie Armine

Smaki Armine
Ciastka „Snickers” 116

Dzisiejszy wypiek z pewnością przypadnie do smaku wszystkim miłośnikom batonika Snickers. Za czasów studiów ten batonik towarzyszył mi prawie codziennie, dlatego te ciastka są jedne z moich ulubionych, ponieważ smakują bardzo podobnie. Polecam Składniki: – 100g miękkiego masła – +/- 140g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 1 jajko – 50g cukru pudru – szczypta soli Nadzienie: – 100g podsmażonych(...)małe kawałki, dodać śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać wierzch roztopioną czekoladą, wyrównać, przykryć folią spożywczą i odstawić na 1 godzinę do lodówki. Następnie pokroić na porcje. Smacznego Ciastka „Snickers” Ciastka „Snickers” Ciastka „Snickers” Artykuł Ciastka „Snickers” pochodzi z serwisu Kulinarne życie Armine

Smaki Armine
Kruche ciasteczka maślane z konfiturą 150

czekoladowa, bakalie itp. Czas przygotowania ciasto: 15 minut + 1h chłodzenia wycinanie i pieczenie: 30 minut Liczba porcji w zależności od foremek, nawet do 100 ciasteczek Wartości odżywcze w jednym ciastku (z łyżeczką powideł śliwkowych): Kalorie: 31 Białko: 0,4 g Tłuszcz: 1,5 g Węglowodany: 4 g Przygotowanie Mąkę przesiewamy wraz z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i kurkumą(...)Wałek też warto oprószyć mąką, aby nie przyklejał się do ciasta. Za pomocą ulubionych foremek wycinamy ciasteczka i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W części wykrojonych ciastek za pomocą mniejszej foremki o tym samym kształcie wycinamy środek. Następnie takie ciastko z dziurką kładziemy równo na pełnych ciastkach ułożonych już na papierze. Jeśli

Analiza Smaku
Postne ciastka z otrębami i żurawiną 143

ciastka są przepyszne, a zrobienie ich zajmie Wam dosłownie kilkanaście minut. Spróbujcie koniecznie Składniki: – 30g otrębów owsianych – 180g mąki (u mnie pszenna tortowa/ można zastąpić ryżową lub orkiszową tortową) – 100ml soku jabłkowego – 15ml oleju (u mnie rzepakowy) – 50g suszonej żurawiny – słodzidło wg smaku (u mnie 50g cukru trzcinowego) – 1 łyżeczka proszku(...)wykładać na blachę wyścieloną matą silikonową lub papierem do pieczenia. Delikatnie spłaszczyć kuleczki formując ciasteczka. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Smacznego Postne ciastka z otrębami i żurawiną Postne ciastka z otrębami i żurawiną Postne ciastka z otrębami i żurawiną Artykuł Postne ciastka z otrębami i żurawiną pochodzi z serwisu Kulinarne

Smaki Armine
CIASTECZKA PIEGUSKI Z CZEKOLADĄ I ORZECHAMI+ RECENZJA MIKSERA RĘCZNEGO BREVILLE Z TECHNOLOGIĄ HEATSOFT 139

Proste, smaczne, szybkie, maślane i domowe ciasteczka pełne orzechów i czekolady. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie 15 minut plus kolejne 15 minut na pieczenie. Domowe ciastka są o niebo lepsze od sklepowych, moje zniknęły z talerzyka bardzo szybko i żałuję że od razu nie przygotowałam ich z podwójnej porcji. No cóż, jutro piekę kolejne :) Jednak zanim przejdę do przepisu(...)ciastka, chciałabym Wam napisać kilka słów o mikserze ręcznym firmy  Breville  z funkcją HeatSoft- inaczej funkcją podgrzewania. Technologia ta pozwala na podgrzewanie np masła do temperatury pokojowej podczas jego mieszania, dosłownie w kilka sekund. Jest to przydatne, szczególnie wtedy, kiedy mamy ochotę nagle coś upiec, potrzebujemy masło w temperaturze pokojowej a jest ono zimne z lodówki. Dodatkowo

Zrób to smacznie
Francuskie bułeczki z makiem 167

wspominałam już kilkukrotnie. Warto mieć go zawsze w swojej lodówce, by w sytuacjach awaryjnych wyczarować szybko coś smacznego zarówno na wytrawnie, jak i na słodko. Ja dziś postanowiłam zrobić ciastka z ciasta francuskiego z masą makową. Takie ciastka wyglądają jak drożdżówki z makiem, dlatego nazwałam je bułeczkami. Użyłam do nadzienia gotowej masy makowej oraz suszonych żurawin. Bułeczki szykowałam(...)kawałki. Wyszło mi 11 sztuk. Każdy kawałek lekko docisnęłam przez środek tępą stroną noża jak typowe drożdżówki i przełożyłam na blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ciastek posmarowałam mlekiem. Bułeczki piekłam ok. 20 minut w temp. 200 stopni bez termoobiegu i bez wcześniejszego rozgrzewania piekarnika. Po upieczeniu bułeczki od razu wyjęłam z piekarnika i ostrożnie przełożyłam

Waniliowe Improwizacje
Super kruche ciasteczka orzechowe 104

czubatych łyżek mąki 35 dag miękkiego masła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki zmielonych orzechów Dodatkowo: ½ czekolady (opcjonalnie) 4 łyżki zmielonych orzechów (opcjonalnie do posypania ciastek przed pieczeniem) Wszystkie składniki na ciastka zagniatam w kulkę (jeśli ciasto nie lepi się dostatecznie, dodaję jeszcze trochę masła). Ciasto wkładam do lodówki na pół godziny. Następnie rozgniatam ciasto lub rozwałkowuję(...)grubość ok. 1 cm (albo trochę mniej, jeśli ciasteczka będą mniejsze) i wykrawam dowolne kształty. Ciastka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypuję każde niewielką ilością orzechów i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut, aż się zarumienią. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i maczam wystygnięte ciastka do połowy od wierzchniej strony. Kiedy czekolada

Słodki sentyment
Francuskie bułeczki z serem 117

już jakiś czas odpoczywało na półce. Poza tym jak zwykle mało czasu na wypieki i konieczność podzielenia uwagi na opiekę nad dziećmi pozwoiło na wyczarowanie tych szybkich i pysznych ciastek. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki:  opakowanie ciasta francuskiego 300g 250g białego sera (użyłam w kostce) 3 płaskie łyżki cukru 1 jajko 1 łyżeczka budyniu waniliowego 2 łyżki(...)roladę/rulon pokroiłam na kilkucentymetrowe kawałki. Trochę tak jakby się kroiło ciasto na kopytka. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia i poukładałam na niej w odstępach przygotowane ciastka. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni. Przed wstawieniem do pieca posmarowałam ciastka z wierzchu mlekiem. Ciastka/bułeczki piekłam 20 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu

Waniliowe Improwizacje
Deser z kaszy manny 155

zrobiłam deser z jej wykorzystaniem. Jest to deser, który można jeść na ciepło lub na zimno. Dla mnie lepszy jest w drugiej wersji. Jest to deser z dżemem i ciastkami kakaowymi. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1,5szkl. zimnego mleka 2 płaskie łyżki kaszy manny 1 mały cukier waniliowy 1 łyżeczka zwykłego cukru 2 łyżki dżemu(...)czarnej porzeczki 3 duże okrągłe ciastka kakaowe (użyłam ciastek domowej roboty z tego przepisu z mojego bloga: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/ciastka-czekoladowo-piernikowe.html) gorzkie kakao do oprószenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Jedną szklankę zimnego mleka przelałam do rondla i zagotowałam z cukrem zwykłym i waniliowym. W pozostałym mleku rozmieszałam kaszę manną i wlałam ją do gotującego się mleka

Waniliowe Improwizacje

Proponowane wyszukiwania