ciastka - 17101 przepisów (strona:61/1141)

Żytnie ciasteczka mocno kokosowe (z olejem kokosowym) 171

ciasta formować kulki - nieco mniejsze od orzecha włoskiego. Kuleczki obtoczyć w wiórkach kokosowych, lekko spłaszczyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Odstępy nie muszą być wielkie, ponieważ ciastka ładnie rosną i "nie rozlewają się" na boki.) Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 15-17 minut w 190 stopniach. (Ciastka powinny być zarumienione.) Po tym czasie ciastka wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia. (Bezpośrednio po upieczeniu będą dość miękkie w środku, ale później odrobinę stwardnieją.) Jeśli ciastka pieczemy w kilku turach - te nieupieczone należy przechowywać w lodówce i piec kilka minut dużej. Szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym: www.sklepagnex.pl

Di gotuje
Ciastka digestive 101

tygodni męczyłam ten przepis do tego stopnia, iż czuję się specjalistką od tych owsianych, pysznych ciasteczek. Smakują każdemu bez wyjątku i są niesamowicie smaczne. Polecam! Składniki (na około 24 ciastek): 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 1 szklanka mąki orkiszowej (użyłam typ 2000) 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 gram masła szczypta soli 3-4 łyżki(...)grubość 0,5 cm, jeśli trzeba podsypuję mąką, i wykrawam z niego kółka. Ciastka umieszczam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach od siebie. Blachę z ciastkami umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni na 15-18 minut. Upieczone ciastka studzę. W kąpieli wodnej rozpuszczam czekoladę z dodatkiem masła i kremówki. Gotową polewą oblewam ciastka

Mango Papaja
Ciastka rozetki 152

samym dnie kuchennej szafy, od wielu, wielu lat leżą sobie dawno zapomniane metalowe rozetki do smażenia ciastek. Zupełnie niesłusznie zapomniane, bo ekspresowe przygotowanie ciastek i ich walory smakowe zasługują na  przywrócenie do łask. Ciastka są chrupkie jak chipsy i nawet po 2-3 dniach nie tracą na jakości. Smakują jak delikatne(...)faworki. Takie metalowe rozetki widziałam do kupienia na Allegro. Polecam.   Ciasto naleśnikowe do przygotowania około 50 ciastek: 1 szklanka mleka 1 jajko 1 łyżeczka cukru mąki tyle aby uzyskać konsystencje niezbyt gęstej śmietany olej do smażenia na głęboko   Podane składniki zmiksować najlepiej mikserem. Olej rozgrzać, powinno go być w rondelku nie mniej niż

Jadło i czytadło
Ciastka kruche - przez maszynkę 96

konieczne ale lepiej się ciasto mieli kiedy nie przywiera z powodu nadmiernego ciepła do rąk. Ciasto mielimy przez maszynkę i tniemy je według własnych upodobań co do długości ciastek. Wykładamy ciasta w pewnej odległości od siebie aby się nie posklejały. Pieczemy w temperaturze 180*C na 15 minut - ciastka muszą być zarumienione , wtedy mamy pewność ,że są gotowe(...)Grubsze ciastka oraz te chudsze należy piec osobno. Na koniec ciasta można udekorować lukrem, czekoladą czy też posypką - wedle uznania :)  SMACZNEGO

W Moim Magicznym Domu
Ciasteczka amaretti – przepis na ciastka 150

Ciastka są bardzo aromatyczne. Zapach migdałów roznosi się po całej kuchni. Lekko ciągnące w środku, chrupiące z wierzchu…po prostu boskie w smaku. Migdałowe ciasteczka to smaczne ciastka do kawy. Wykorzystuję je często do dekoracji innych słodkich wypieków na przykład migdałowego tortu . Ciasteczka amaretti Składniki: około 60 ciasteczek 180 g zmielonych migdałów lub migdałowej mąki 2 duże(...)skórki, a następnie zmielone). Użyłam migdałowej mąki. Masa będzie bardzo klejąca. Napełnij cukierniczy rękaw migdałową masą i wyciśnij małe ciasteczka o średnicy 2,5 cm w małych odstępach. Ciastka lekko podrosną podczas pieczenia. Piecz ciastka w nagrzanym piekarniku przez około 15 – 20 minut na złoty kolor. Ciasteczka amaretti po pieczeniu są lekko ciągnące, ale po kilku minutach

codojedzenia
Wegańskie KRUCHE CIASTECZKA PIWNE 188

oczywiście wegańskiej, Alsan; - zamiast jasnego piwa: - pół szklanki piwa ciemnego, nie napiszę jakiego, żeby nie było, że reklamuję tu jakieś browary. Wykonanie jest banalne, a pieczenie szybkie, no i ciastka można jeść od razu, to najważniejsze :) Wsypujemy do miski mąkę i płatki, dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę i rozcieramy to wszystko razem w palcach. Kiedy miska jest już(...)pieczenia i lekko przesmarować ją olejem. Wyciągamy ciasto, dzielimy na części, wałkujemy, wykrawamy ciasteczka, smarujemy powidłami, przykrywamy drugimi i układamy na blaszce, spokojnie można ciasno obok siebie, bo ciastka nie rosną na boki. Pieczemy około 20 minut w standardowej temp. 180 stopni, pożeramy jeszcze ciepłe, żałujemy, że nie ma więcej :)) Oczywiście jak najbardziej polecam te ciastka również

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Deser chałwowo - orzechowy z dodatkiem lodów Carte d'Or Chocolate Brownie 156

pokruszoną chałwę, zmiksować na gładką masę. Do drugiej części dodać masę krówkową oraz zmielone orzechy, dokładnie wymieszać. Ciastko posmarować masą chałwową, pokryć drugim ciastkiem, masą orzechową i kolejnym ciastkiem. Na górze ułożyć rozetkę lodów. Od razu podawać. Lody Carte d'Or Chocolate Brownie nadają  niepowtarzalnego smaku i są pięknym wykończenie deseru. Możecie je znaleźć w nowym, świątecznym(...)roku marka ta wprowadza dwa nowe mocno czekoladowe smaki. Wykorzystane przeze mnie lody Catte d'Or Chocolate Brownie serwowane są w postaci 6 pięknych rozetek posypanych pokruszonymi ciastkami brownie oraz polane sosem czekoladowym. Rozetki te sprawiają, że nie trzeba już dodatkowo dekorować deseru, ponieważ same w sobie są wystarczająco efektownym wykończeniem. Wpis zawiera lokowanie produktu

Z miłości do słodkości
Ciasteczka Bounty 462

kruchego ciastka sprawia, że całość nie jest przesłodzona, smak zrównoważony, a całość pyszna. Ciasteczka można przygotować w kilku etapach: jednego dnia przyrządzić krem kokosowy i upiec ciasteczka, następnego - ciastka przełożyć kremem i udekorować polewą czekoladową. Dzięki takiemu podziałowi, nie spędzimy w kuchni całego popołudnia, a schłodzonym kremem będzie nam łatwiej przełożyć ciastka. Ciasteczka po oblaniu czekoladą należy(...)schłodzić, a przechowywać - ze względu na obecność kremu i polewy czekoladowej - w lodówce. Z poniższych proporcji składników wychodzi 10 dość sporych ciastek (czyli 20 przed przełożeniem kremem). Ciasteczka Bounty Składniki: CIASTO KRUCHE 150g mąki pszennej 80g masła 80g cukru pudru 50g śmietany 18% 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii KREM KOKOSOWY 80ml śmietanki 30% 40g białej czekolady 30g masła

Smakołyki Bereniki
Dyniowe buźki - kruche ciasteczka z marchewką 263

długo przymierzałam się do upieczenia tych ciastek, że zdążyliśmy zużyć wszystkie pomarańcze jakie mieliśmy w domu. Pomyślałam zatem, że skoro coś pomarańczowego to może marchewka. I tak powstał przepis na te ciastka. Ciasteczka są maślane, ale wzbogacone o witaminy. Nie tak jak tradycyjne kruche(...)dodatku jajek.Inspiracją dla tych ciastek był dla mnie przepis na Orange pumpkin face cookies.  przepis jest dostępny pod linkiem http://www.bbcgoodfood.com Składniki na 16 ciastek: Na ciasto : Jedna mała marchewka drobno starta lub zmiksowana 90 g. zimnego masła pokrojonego w kostkę 180 g. mąki pszennej typ 450 50 g. cukru pudru łyżka soku z grejpfruta ( można

apetytnapieczenie
Oreo guziczki wg Di 181

przepisów (nawet przy inspiracji) i publikując je publicznie - wspomnijcie o źródle. https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Pomysł na ciastka guziki jest mój, nadzienie również zrobiłam wg własnego pomysłu. Ciastka natomiast pochodzą z przepisu (odrobinę zmodyfikowałam) z bloga: I Love Bake. (20 sztuk - już podwójnych z kremem) Ciastka: 70 g masła/margaryny 1 i 1/4 szklanki mąki(...)sztuk). W połowie (będą górą Oreo) za pomocą korka od butelki - lekko odcisnąć kółeczko a słomką zrobić dziurki "guzika". (Na końcu opisu znajduje się zdjęcie przedstawiające te czynności.) Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 10 minut w 180 stopniach. Ostudzić. Przygotować nadzienie. Masło z cukrem zmiksować na gładką masę. Dodać mleko w proszku, cukier waniliowy

Di gotuje
kruche ciasteczka z kremem chałwowym 156

wódkę. Orzechy posiekać drobno i uprażyć na suchej patelni. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość około 2 mm. Foremką w kształcie kwiatka (lub inną dowolną)  wycinać ciastka, w połowie sztuk wycinać jeszcze otworek na środku mniejszą foremką. Piec na papierze do pieczenia około 10 minut w 180*C. Wystudzić. Ciastka smarować kremem i sklejać(...)pary całe ciastko z tym z dziurką. Układać blisko siebie na kratce lub płaskim naczyniu. Czekoladę połamać, wrzucić do miseczki, wlać mleko. Rozpuścić nad garnkiem z wrzącą wodą. Przelać do rękawa cukierniczego, pisaka do czekolady lub po prostu woreczka. Wyciskać na ciastka cienkie paseczki czekolady i posypać orzechami.  źródło przepisu na ciasto- lekko zmodyfikowane proporcje przepisu na "ciastka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasteczka warszawskie 292

wykroić krążki i za pomocą kieliszka wyciąć w nich dziurki na środku  do nałożenia powideł. Na 2  talerzach przygotować roztrzepane widelcem białka z 2 jajek oraz cukier. Ciastka z dziurką zanurzyć jedną stroną w białku a następnie w cukrze, następnie ułożyć na krążkach pełnych. Powstałe zagłębienia wypełnić powidłami.  Piec na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ciastka guziki 169

drodzy znowu wzięło mnie na ciastka . Tym razem będą to " guziki " , niespotykane za to ciekawe :) Zainspirowała mnie Joasia  Składniki na ciastka guziki: 100 g masła  350 g mąki typ 500 180 g  ksylitoli Kłos - Pol (cukier brzozowy dietetyczny ) cukier waniliowy 15 g 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 całe jajko + 1 żółtko   Wykonanie(...)około 5 mm . Wykrawamy szklanką kółka , teraz kieliszkiem po środku dociskamy ciasto tak aby widać było rant odciśnięty. Słomką robimy dwie dziurki po środku i mamy kształt guzika . Przekładamy ciastka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia .   Pieczemy w 180 stopniach  ok 10-15 minut. Studzimy na kratce. Ciastka najlepsze są na drugi dzień . Zamierzam

Różowa kuchnia
Ciasteczka śmietankowe z orzechami 226

udekorowane czekoladą. Ich smak jest delikatnie śmietankowy, a same ciasteczka są kruche, mimo małej ilości masła w składzie. Dzięki obniżonej zawartości tłuszczu ciasteczka są nieco mniej kaloryczne niż tradycyjne ciastka na maśle, w zależności od wielkości ciastek, jedna sztuka bez czekolady ma od 40 do 55 kalorii, a z czekoladą - 65 kalorii. Z podanych proporcji przygotujecie około(...)kawałki - orzechy wciskać dość mocno w każde ciastko (dzięki temu po upieczeniu nie będą odpadać), które zwiększy dość znacznie swoją średnicę - wstawić do piekarnika, piec w 190 stopniach przez około 12-15 minut do lekkiego zrumienienia - ciasteczka pozostawić na blasze do ostygnięcia lub delikatnie zdjąć, jeśli mamy do upieczenia jeszcze jedną turę ciastek - ostygnięte ciasteczka udekorować czekoladą - czekoladę rozpuścić

Smakołyki Bereniki
Eklerki z kremem budyniowym 164

Ekler, eklerek, eklerka , z fr. éclair – podłużne ciastko z parzonego ciasta. Po przecięciu na dwie części jest napełniane kremem lub bitą śmietaną. Eklerka prawdopodobnie została stworzona w XIX wieku we Francji. Niektórzy historycy spekulują, że jej autorem był Marie-Antoine Car ê me, francuski kucharz, żyjący w latach 1784-1833. Eklerki z kremem budyniowym. Składniki na ciasto: - 2 szklanki(...)czubate łyżki mąki tortowej - 200g miękkiego masła - 1 opakowanie bitej śmietany w proszku - 2 łyżki alkoholu (opcjonalnie) Dodatkowo: - cukier puder * szklanka – u mnie metalowa miarka o pojemności 250ml Przygotowanie ciastek możemy zacząć od ugotowania budyniu, gdyż do masy musi być całkowicie zimny. Zagotowujemy 500ml mleka. Do pozostałego dodajemy 2 budynie, cukier i mąkę – dokładnie rozprowadzamy, aby nie było grudek

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania