ciastka - 17601 przepisów (strona:63/1174)

Ciasteczka śmietankowe z orzechami 275

udekorowane czekoladą. Ich smak jest delikatnie śmietankowy, a same ciasteczka są kruche, mimo małej ilości masła w składzie. Dzięki obniżonej zawartości tłuszczu ciasteczka są nieco mniej kaloryczne niż tradycyjne ciastka na maśle, w zależności od wielkości ciastek, jedna sztuka bez czekolady ma od 40 do 55 kalorii, a z czekoladą - 65 kalorii. Z podanych proporcji przygotujecie około(...)kawałki - orzechy wciskać dość mocno w każde ciastko (dzięki temu po upieczeniu nie będą odpadać), które zwiększy dość znacznie swoją średnicę - wstawić do piekarnika, piec w 190 stopniach przez około 12-15 minut do lekkiego zrumienienia - ciasteczka pozostawić na blasze do ostygnięcia lub delikatnie zdjąć, jeśli mamy do upieczenia jeszcze jedną turę ciastek - ostygnięte ciasteczka udekorować czekoladą - czekoladę rozpuścić

Smakołyki Bereniki
Eklerki z kremem budyniowym 220

Ekler, eklerek, eklerka , z fr. éclair – podłużne ciastko z parzonego ciasta. Po przecięciu na dwie części jest napełniane kremem lub bitą śmietaną. Eklerka prawdopodobnie została stworzona w XIX wieku we Francji. Niektórzy historycy spekulują, że jej autorem był Marie-Antoine Car ê me, francuski kucharz, żyjący w latach 1784-1833. Eklerki z kremem budyniowym. Składniki na ciasto: - 2 szklanki(...)czubate łyżki mąki tortowej - 200g miękkiego masła - 1 opakowanie bitej śmietany w proszku - 2 łyżki alkoholu (opcjonalnie) Dodatkowo: - cukier puder * szklanka – u mnie metalowa miarka o pojemności 250ml Przygotowanie ciastek możemy zacząć od ugotowania budyniu, gdyż do masy musi być całkowicie zimny. Zagotowujemy 500ml mleka. Do pozostałego dodajemy 2 budynie, cukier i mąkę – dokładnie rozprowadzamy, aby nie było grudek

mojewypiekiinietylko
czekoladowa niedziela #11 - chocolate chip cookies 174

ciacha :) Na pewno wszyscy kojarzycie Ciasteczkowego Potwora? :) To właśnie jego ulubione ciasteczka! Po ich upieczeniu każdy z nas przekonuje się, że ma w sobie trochę z takiego Ciasteczkowego Potworka :) Ciastka robi się szybko, łatwo i przyjemnie :) Jeszcze szybciej znikają... A to już jest niepokojące :) Na pewno macie w domu wszystkie składniki - tak więc nie pozostaje nic innego jak zakasać(...)blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Można to zrobić za pomocą gałki do lodów maczanej w wodzie, aby ciasto lepiej odchodziło, lub za pomocą łyżki i pomagać sobie drugą łyżką. Ciastek nie trzeba mocno spłaszczać, ponieważ podczas pieczenia same "rozejdą" się na boki i sporo urosną - trzeba zachować między nimi odstępy! Pieczemy ciastka ok. 20-25 minut (aż będą

chili & sugar
Ciastka digestive 173

Zakochałam się w tych ciastkach :) Zdrowe, mało słodkie i pyszne. Czy jeszcze kogoś trzeba zachęcać? :) Idealne do chrupania na drugie śniadanko. Na przykłąd w takiej wersji: pokruszone ciastka, do tego jogurt naturalny ze szczyptą cynamonu a wszystko polane łyżeczką miodu... :) Długo u mnie nie poleżały - jakieś krasnoludki dobrały się do puszki i ciastka trafiły do ich brzuszków(...)Zatem niebawem powtórka:) Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki .  Składniki na około 25 ciastek 175 g mąki pełnoziarnistej 50 g mąki pszennej 50 g zmielonych płatków owsianych pół łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła lub margaryny 3 łyżki brązowego cukru (można dodać więcej) 60 ml mleka Płatki owsiane zmielić na drobną mąkę. Wszystkie składniki

My simple kitchen
Ciastka owsiane z żurawiną 257

Miałam ochotę upiec coś z suszoną żurawiną. Moje ciastka nie do końca są owsiane, bo połączyłam je z płatkami żytnimi. Wydawały mi się mało słodkie, więc stopiłam tabliczkę mlecznej czekolady i posmarowałam nią spody ciastek.  Skład : 100 g miękkiego masła ( 1/2 kostki ) 2 małe jajka lub jedno duże 2/3 szklanki mąki pszennej (typ 450) 1/3 szklanki cukru(...)dodałam jajka - wbijając jedno po drugim - i zmiksowałam było lepiej. Dodałam płatki, żurawinę, orzechy i sezam i całość wymieszałam łyżką. Ciasto nieznacznie się klei, więc przy formowaniu ciastek można zwilżyć dłonie wodą. Ja z podanych składników upiekłam ok. 20 ciastek - nabierałam łyżeczką małe porcje, formowałam kulki i spłaszczałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w 200 stopniach

apetytnapieczenie
Ciastka imbirowe (świąteczne) 288

mnie ochota na ciastka z jego dodatkiem i długo, długo czekały na okazję, żeby je upiec. Ponieważ w zapasie przypraw mam też imbir mielony postanowiłam znaleźć przepis na ciastka z jego wykorzystaniem, a przy okazji Świąt coś słodkiego na ząb. Oryginalny przepis pochodzi z bloga mojewypieki.com - mój trochę zmodyfikowany, z połowy składników. Ciasteczka są kruche, według mnie(...)wyłożonej papierem do pieczenia w  około 3-4 cm odstępach - ciastka w trakcie pieczenia " rozpłaszczają się " i nieco wyrastają. Piekłam w 170 stopniach przez 12 minut Smacznego!! Ciastka można przechowywać do 7 dni w szczelnie zamkniętym opakowaniu

apetytnapieczenie
Kruche ciastka "wykrawane" 158

Ciastka... kruche, z cukrem, w sam raz do kawy czy herbatki. Jeżeli chodzi o mnie to najlepsze takie "maczane":) Mamy kawkę czy herbatkę i przed ugryzieniem moczymy ciasteczko w naszym napoju... tak na jedną chwilkę... i rozpływa się wtedy w ustach:) Polecam. Składniki: 300g mąki pszennej; 250g margaryny; 100g cukru pudru; 1 żółtko; 2 łyżki kwaśnej śmietany(...)śmietanę i zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto uformować w kulę i włożyć do lodówki na minimum 0,5h. Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy na min. 3 mm grubości. Foremkami wykrawać ciastka. Wierzch ciastek moczyć najpierw w białku, potem w cukrze krysztale. Układać w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 190 st.C około 20 minut (na złoty kolor). Moje

In my kitchen
Ciastko francuskie z kremem malinowym 185

się zlepiły. Tak przygotowane ciastka włożyć do nagrzanego do temperatury 200-210 st.C piekarnika i piec około 15 minut. Trzeba obserwować by się za bardzo nie spiekły. Ciastka mają być w kolorze złota, a nie mocnego brązu. Po upieczeniu lekko przestudzić, zdjąć delikatnie z foremek i odstawić do całkowitego ostudzenia. Składniki na krem: 330 ml śmietany(...)mascarpone, cukrem pudrem i cukrem waniliowym na w miarę sztywny krem. Chłodną galaretkę wlewać do ubitej śmietany cały czas przy tym miksując. Gotowym, lekko tężejącym kremem nadziewać upieczone wcześniej ciastka. Ciastka najlepiej jest nadziewać przy pomocy worka cukierniczego. Na koniec ciastka posypać cukrem pudrem

In my kitchen
Ciastka owsiane z żurawiną 272

jedno przed porannym bieganiem:) Można je zrobić tak naprawdę na wiele sposobów, dla łasuchów, którzy walczą ze sobą, polecam dodać posiekane kawałki gorzkiej czekolady, bądź większą ilość suszonych owoców. Ciastka są średnio słodkie i bardzo sycące!:) Składniki: 2,5 szklanki płatków owsianych 2/3 szklanki orzechów włoskich 2/3 szklanki wiórków kokosowych 2/3 szklanki wody Żurawina (ok 100 gram) Siemię lniane(...)rozgniatam na kształt widoczny na zdjęciu:)-wielkość ciastek, to kwestia własnego wyboru. Ciastka wkładam do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na ok 35 minut.  Niewiarygodne, ale ciastka są już gotowe!!!  Rada: W trakcie wyrabiania ciasta polecam mieć po ręką miseczkę z wodą w której można zwilżyć dłonie, ciasto się strasznie klei. Smacznego

Pause Gotowanie!
Ciasteczka do kawy 180

puszystą masę. Dodajemy jajko, mleko. olejek i mąkę  z kakao. Zagniatamy szybko ciasto. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 4 mm i za pomocą foremek wycinamy ciastka. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C  przez około 15 minut. Z cukru pudru i soku z cytryny przygotowujemy lukier(...)który nakładamy  na zimne ciastka. Następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę   i dekorujemy nią ciasteczka.  Przepis pochodzi z jednego z numerów czasopisma „Świat kobiety

Humanistka w kuchni
Ciastka dukaty przekładane powidłami 229

fareast-language:EN-US;} Wspaniałe kruche ciasteczka z powidłami w środku i oblane do połowy czekoladą.. Czy można chcieć czegoś więcej :-) Z podanego przepisu wychodzi ok. 35 podwójnych ciastek Składniki na ciasto: 260 g mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia kilka kropli olejku waniliowego 50 g cukru 1 jajko 1 łyżka mleka 125 g miękkiego masła(...)małych odstępach wykrojone ciastka. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika, piec   8 – 10 minut w temperaturze 180 stopni C i do chwili aż się lekko zarumienią. Upieczone ciastka wystudzić, jedno ciastko posmarować powidłami,   dokleić do niego drugie ciastko i lekko docisnąć. Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do niej masło i śmietanę. Ciastka

Na słodko lub wytrawnie
Ciastka okupacyjne, czyli ciastka z kawałkiem historii w tle 163

Pierwsza taka historia na blogu. Pierwsze ciastka, których sama nie upiekłam, a zrobiłam im zdjęcia i opublikowałam(...)blogu. Dostałam je o 7 rano, kiedy jeszcze nie do końca wiedziałam o co chodzi i miałam na nosie okulary o jakieś dwie dioptrie za słabe. Chociaż o tych ciastkach słyszałam już wcześniej. Od Mimnie , czyli Anety. Kobiety szalonej i obdarzonej niezwykłym darem mówienia i pisania. I nie tylko :) Bo prowadzi też blog Kafkazkotem . Przepis na ciastka pochodzi

bistro mama
106. Słodkie popołudnie, czyli kruche ciasteczka z ziarnami 238

zimnego dnia dobrze schrupać sobie coś pożywnego... na przykład ciasteczka z ziarnami słonecznika, sezamu, orzechami z dodatkiem cynamonu i kardamonu (mieszanka od Ziarenkowo ) w miodowym karmelu . Doskonale kruche maślane ciastka pokryte chrupką mieszanką ziarenek do tego ciepła herbata i nie potrzeba nic więcej w jesienne chłodne popołudnie lub wieczór! Wykonanie ciastek jest banalnie proste, a smak naprawdę warty(...)podprażonych ziaren słonecznika i sezamu wymieszanych z cynamonem) 3 łyżki śmietanki 30% łyżka miodu wielokwiatowego łyżka cukru trzcinowego  ok. 30 g masła (pozostałość kostki masła użytej do przygotowania ciastek) Przygotowanie Do garnuszka wlewamy śmietankę, wrzucamy masło, gdy się połączą wkładamy miód i cukier. Gotujemy ok. 2-3 minuty i wrzucamy ziarenka. Mieszamy aż złocista masa pokryje wszystkie ziarenka

Symfonia Smaków
Amoniaczki 340

Składniki: 5 szkl mąki 3/4 szkl cukru pudru 1 margaryna 3/4 szkl śmietany 4 żółtka 2 czubate łyżeczki amoniaku cukier waniliowy białka do posmarowania ciastek cukier kryształ do posypania Wykonanie: Mąkę rozetrzeć z margaryną. Śmietanę, żółtka, cukier puder i waniliowy , amoniak rozmieszać razem. Wlać masę do mąki i wyrobić ciasto. Wałkować na cienki placek, jeśli wycinamy  nożem

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ciasteczka a'la francuskie 312

Składniki: 35 dkg mąki 1 kostka masła extra ½ kostki margaryny 2 żółtka ( białka zostawiamy do posmarowania) ½ szkl śmietany  gruby cukier do posypania ciastek Wykonanie:  Zagnieść ciasto z mąki, margaryny, masła, żółtek i śmietany. Zostawić na minimum 2 godz. w lodówce  ( można też na całą noc). Odkroić kawałek ciasta na stolnicę, resztę zostawić w lodówce, rozwałkować

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia