ciastka - 17601 przepisów (strona:62/1174)

Herbatniki marcepanowe 191

moja kolejna wariacja nt. rogalików trzyskładnikowych :-) Dokładnie :-) bo miały być rogaliki, po raz nie wiem już który, a że w polu widzenia pojawiał mi się masa marcepanowa, to powstały ciastka :-) Bardzo dobre ciastka :-) a do tego strukturą przypominają ciasto francuskie tworząca kruche warstwy. Mają niestety jedną wadę - wciągają jak łuskanie słonecznika ;-) wprost nie sposób się od nich oderwać(...)razem rozwałkowujemy na kwadrat o grubości ok. 0,5 cm. Tak przygotowane ciasto kroimy na paski o szerokości 1,5 - 2 cm,a następnie nacinając każdy pod skosem wycinamy ciastka. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 12 - 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.   Mleko podgrzewamy w rondelku, a następnie dodajemy do niego

Czary - gary w kuchni
Kokosowe ciastka z płatków 5 zbóż (na oleju kokosowym) 252

Zamiast ładnych 20-tu paru kuleczek - wyszedł mi jeden, duży placek. Tylko, że ten placek był przeeepyszny i dlatego od razu upiekłam drugą porcję - wiedziałam o swoim "błędzie". Kolejne ciastka wyszły o idealnych kształtach. Później je piekłam wiele razy i wiecie co? Za każdym razem wolałam tą pierwszą wersję, która miała być nieudana. Prostokątne ciasteczka najbardziej przypadły(...)nadal mikserem) z płatkami oraz wiórkami kokosowymi. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego i spłaszczając je - układać na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Jeśli nie rozpuszczaliście oleju - ciastka zleją się w całość i będzie wygodniej je kroić. Ja tak robię. W wersji szybszej wystarczy blachę wyłożyć ciastem - równo, na grubość około 1 cm.) Piec (w rozgrzanym piekarniku

Di gotuje
Mega Ciastka z Masłem Orzechowym i M&M`s 284

Ciastki"..... mmmm. Wszyscy lubią "ciastki", my też, a z masłem orzechowym to mój Młody bardzo bardzo. To są ciastka, które upieczesz raz, a potem jeszcze raz, i jeszcze i jeszcze. A jak już powiesz sobie dość, nie piekę ich więcej, to wtedy przyjdą Twoje dzieci i spytają "mamo, kiedy upieczesz te ciastka?". U mnie tak to wygląda. Chcesz(...)formuję ugniatając w dłoniach nieduże kulki, tak ok. 1 kopiasta łyżka ciasta. Układam na blaszce wyłożonej papierem, lekko spłaszczam i wciskam po 2 - 3 sztuki M&M`s. Ciastka jak widać nie rosną zbytnio więc nie musimy robić zbyt wielkich odstępów. Piekę w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok 8 minut, max.10 minut. Po tym czasie delikatnie

Blondynka Gotuje
Żytnie ciasteczka mocno kokosowe (z olejem kokosowym) 231

ciasta formować kulki - nieco mniejsze od orzecha włoskiego. Kuleczki obtoczyć w wiórkach kokosowych, lekko spłaszczyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Odstępy nie muszą być wielkie, ponieważ ciastka ładnie rosną i "nie rozlewają się" na boki.) Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 15-17 minut w 190 stopniach. (Ciastka powinny być zarumienione.) Po tym czasie ciastka wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia. (Bezpośrednio po upieczeniu będą dość miękkie w środku, ale później odrobinę stwardnieją.) Jeśli ciastka pieczemy w kilku turach - te nieupieczone należy przechowywać w lodówce i piec kilka minut dużej. Szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym: www.sklepagnex.pl

Di gotuje
Ciastka digestive 151

tygodni męczyłam ten przepis do tego stopnia, iż czuję się specjalistką od tych owsianych, pysznych ciasteczek. Smakują każdemu bez wyjątku i są niesamowicie smaczne. Polecam! Składniki (na około 24 ciastek): 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 1 szklanka mąki orkiszowej (użyłam typ 2000) 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 gram masła szczypta soli 3-4 łyżki(...)grubość 0,5 cm, jeśli trzeba podsypuję mąką, i wykrawam z niego kółka. Ciastka umieszczam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach od siebie. Blachę z ciastkami umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni na 15-18 minut. Upieczone ciastka studzę. W kąpieli wodnej rozpuszczam czekoladę z dodatkiem masła i kremówki. Gotową polewą oblewam ciastka

Mango Papaja
Ciastka rozetki 198

samym dnie kuchennej szafy, od wielu, wielu lat leżą sobie dawno zapomniane metalowe rozetki do smażenia ciastek. Zupełnie niesłusznie zapomniane, bo ekspresowe przygotowanie ciastek i ich walory smakowe zasługują na  przywrócenie do łask. Ciastka są chrupkie jak chipsy i nawet po 2-3 dniach nie tracą na jakości. Smakują jak delikatne(...)faworki. Takie metalowe rozetki widziałam do kupienia na Allegro. Polecam.   Ciasto naleśnikowe do przygotowania około 50 ciastek: 1 szklanka mleka 1 jajko 1 łyżeczka cukru mąki tyle aby uzyskać konsystencje niezbyt gęstej śmietany olej do smażenia na głęboko   Podane składniki zmiksować najlepiej mikserem. Olej rozgrzać, powinno go być w rondelku nie mniej niż

Jadło i czytadło
Ciastka kruche - przez maszynkę 150

konieczne ale lepiej się ciasto mieli kiedy nie przywiera z powodu nadmiernego ciepła do rąk. Ciasto mielimy przez maszynkę i tniemy je według własnych upodobań co do długości ciastek. Wykładamy ciasta w pewnej odległości od siebie aby się nie posklejały. Pieczemy w temperaturze 180*C na 15 minut - ciastka muszą być zarumienione , wtedy mamy pewność ,że są gotowe(...)Grubsze ciastka oraz te chudsze należy piec osobno. Na koniec ciasta można udekorować lukrem, czekoladą czy też posypką - wedle uznania :)  SMACZNEGO

W Moim Magicznym Domu
Ciasteczka amaretti – przepis na ciastka 213

Ciastka są bardzo aromatyczne. Zapach migdałów roznosi się po całej kuchni. Lekko ciągnące w środku, chrupiące z wierzchu…po prostu boskie w smaku. Migdałowe ciasteczka to smaczne ciastka do kawy. Wykorzystuję je często do dekoracji innych słodkich wypieków na przykład migdałowego tortu . Ciasteczka amaretti Składniki: około 60 ciasteczek 180 g zmielonych migdałów lub migdałowej mąki 2 duże(...)skórki, a następnie zmielone). Użyłam migdałowej mąki. Masa będzie bardzo klejąca. Napełnij cukierniczy rękaw migdałową masą i wyciśnij małe ciasteczka o średnicy 2,5 cm w małych odstępach. Ciastka lekko podrosną podczas pieczenia. Piecz ciastka w nagrzanym piekarniku przez około 15 – 20 minut na złoty kolor. Ciasteczka amaretti po pieczeniu są lekko ciągnące, ale po kilku minutach

codojedzenia
Wegańskie KRUCHE CIASTECZKA PIWNE 233

oczywiście wegańskiej, Alsan; - zamiast jasnego piwa: - pół szklanki piwa ciemnego, nie napiszę jakiego, żeby nie było, że reklamuję tu jakieś browary. Wykonanie jest banalne, a pieczenie szybkie, no i ciastka można jeść od razu, to najważniejsze :) Wsypujemy do miski mąkę i płatki, dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę i rozcieramy to wszystko razem w palcach. Kiedy miska jest już(...)pieczenia i lekko przesmarować ją olejem. Wyciągamy ciasto, dzielimy na części, wałkujemy, wykrawamy ciasteczka, smarujemy powidłami, przykrywamy drugimi i układamy na blaszce, spokojnie można ciasno obok siebie, bo ciastka nie rosną na boki. Pieczemy około 20 minut w standardowej temp. 180 stopni, pożeramy jeszcze ciepłe, żałujemy, że nie ma więcej :)) Oczywiście jak najbardziej polecam te ciastka również

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Deser chałwowo - orzechowy z dodatkiem lodów Carte d'Or Chocolate Brownie 210

pokruszoną chałwę, zmiksować na gładką masę. Do drugiej części dodać masę krówkową oraz zmielone orzechy, dokładnie wymieszać. Ciastko posmarować masą chałwową, pokryć drugim ciastkiem, masą orzechową i kolejnym ciastkiem. Na górze ułożyć rozetkę lodów. Od razu podawać. Lody Carte d'Or Chocolate Brownie nadają  niepowtarzalnego smaku i są pięknym wykończenie deseru. Możecie je znaleźć w nowym, świątecznym(...)roku marka ta wprowadza dwa nowe mocno czekoladowe smaki. Wykorzystane przeze mnie lody Catte d'Or Chocolate Brownie serwowane są w postaci 6 pięknych rozetek posypanych pokruszonymi ciastkami brownie oraz polane sosem czekoladowym. Rozetki te sprawiają, że nie trzeba już dodatkowo dekorować deseru, ponieważ same w sobie są wystarczająco efektownym wykończeniem. Wpis zawiera lokowanie produktu

Z miłości do słodkości
Ciasteczka Bounty 525

kruchego ciastka sprawia, że całość nie jest przesłodzona, smak zrównoważony, a całość pyszna. Ciasteczka można przygotować w kilku etapach: jednego dnia przyrządzić krem kokosowy i upiec ciasteczka, następnego - ciastka przełożyć kremem i udekorować polewą czekoladową. Dzięki takiemu podziałowi, nie spędzimy w kuchni całego popołudnia, a schłodzonym kremem będzie nam łatwiej przełożyć ciastka. Ciasteczka po oblaniu czekoladą należy(...)schłodzić, a przechowywać - ze względu na obecność kremu i polewy czekoladowej - w lodówce. Z poniższych proporcji składników wychodzi 10 dość sporych ciastek (czyli 20 przed przełożeniem kremem). Ciasteczka Bounty Składniki: CIASTO KRUCHE 150g mąki pszennej 80g masła 80g cukru pudru 50g śmietany 18% 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii KREM KOKOSOWY 80ml śmietanki 30% 40g białej czekolady 30g masła

Smakołyki Bereniki
Dyniowe buźki - kruche ciasteczka z marchewką 373

długo przymierzałam się do upieczenia tych ciastek, że zdążyliśmy zużyć wszystkie pomarańcze jakie mieliśmy w domu. Pomyślałam zatem, że skoro coś pomarańczowego to może marchewka. I tak powstał przepis na te ciastka. Ciasteczka są maślane, ale wzbogacone o witaminy. Nie tak jak tradycyjne kruche(...)dodatku jajek.Inspiracją dla tych ciastek był dla mnie przepis na Orange pumpkin face cookies.  przepis jest dostępny pod linkiem http://www.bbcgoodfood.com Składniki na 16 ciastek: Na ciasto : Jedna mała marchewka drobno starta lub zmiksowana 90 g. zimnego masła pokrojonego w kostkę 180 g. mąki pszennej typ 450 50 g. cukru pudru łyżka soku z grejpfruta ( można

apetytnapieczenie
Oreo guziczki wg Di 224

przepisów (nawet przy inspiracji) i publikując je publicznie - wspomnijcie o źródle. https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Pomysł na ciastka guziki jest mój, nadzienie również zrobiłam wg własnego pomysłu. Ciastka natomiast pochodzą z przepisu (odrobinę zmodyfikowałam) z bloga: I Love Bake. (20 sztuk - już podwójnych z kremem) Ciastka: 70 g masła/margaryny 1 i 1/4 szklanki mąki(...)sztuk). W połowie (będą górą Oreo) za pomocą korka od butelki - lekko odcisnąć kółeczko a słomką zrobić dziurki "guzika". (Na końcu opisu znajduje się zdjęcie przedstawiające te czynności.) Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 10 minut w 180 stopniach. Ostudzić. Przygotować nadzienie. Masło z cukrem zmiksować na gładką masę. Dodać mleko w proszku, cukier waniliowy

Di gotuje
kruche ciasteczka z kremem chałwowym 200

wódkę. Orzechy posiekać drobno i uprażyć na suchej patelni. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość około 2 mm. Foremką w kształcie kwiatka (lub inną dowolną)  wycinać ciastka, w połowie sztuk wycinać jeszcze otworek na środku mniejszą foremką. Piec na papierze do pieczenia około 10 minut w 180*C. Wystudzić. Ciastka smarować kremem i sklejać(...)pary całe ciastko z tym z dziurką. Układać blisko siebie na kratce lub płaskim naczyniu. Czekoladę połamać, wrzucić do miseczki, wlać mleko. Rozpuścić nad garnkiem z wrzącą wodą. Przelać do rękawa cukierniczego, pisaka do czekolady lub po prostu woreczka. Wyciskać na ciastka cienkie paseczki czekolady i posypać orzechami.  źródło przepisu na ciasto- lekko zmodyfikowane proporcje przepisu na "ciastka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasteczka warszawskie 342

wykroić krążki i za pomocą kieliszka wyciąć w nich dziurki na środku  do nałożenia powideł. Na 2  talerzach przygotować roztrzepane widelcem białka z 2 jajek oraz cukier. Ciastka z dziurką zanurzyć jedną stroną w białku a następnie w cukrze, następnie ułożyć na krążkach pełnych. Powstałe zagłębienia wypełnić powidłami.  Piec na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia