m.in.zwiększyłam zdecydowanie czas pieczenia, no i użyłam domowych ciastek, piekłam je specjalnie do tych serniczków. Polecam bardzo gorąco ;-) Wersja I: - 150g ciasteczek np.oreo, u mnie kilka domowych ciastek czekoladowe co-nieco - 500g twarogu sernikowego - 250g mascarpone - 2/3 szklanki ksylitolu (lub cukru) - 1 budyń w proszku, bez cukru (lub 30-40g mąki ziemniaczanej) - 1 jajko(...)łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub cukier waniliowy) Dodatkowo: Świeże owoce: maliny, borówki do dekoracji Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, na spód każdej wyłożyć rozkruszone kawałki ciastek. W misie miksera umieścić twaróg sernikowy, mascarpone, ksylitol (lub cukier), ksylitol z wanilią, mąkę ziemniaczaną lub proszek budyniowy i dokładnie wymieszać. Następnie dodać jajko i wymieszać do połączenia składników. Gotową masę wykładać
Smaczne Zdrowewybitnie. Naprawdę nie spodziewałam się, że będą takie dobre. Lekko ciągnące i pachnące karmelem za sprawą curku muscovado ciasteczka brownie , idealne do niedzielnej kawy. Ciasteczka brownie grahamkowe Składniki: 30 ciastek 200 g mąki grahamki ½ łyżeczki soli, u mnie trochę mniej bo użyłam słonego masła 150 g miękkiego masła, solone ½ łyżeczki soda oczyszczonej szczypta proszku do pieczenia 1 duże jajko(...)wielkości włoskiego orzecha, u mnie około 30 gram każde ciastko. Układaj na blasze w dużych odstępach ponieważ ciastka rozpływają się. Nagrzej piekarnik na 175ºC na termoobiegu i piecz ciastka przez 10 minut. Ciastka są wciąż miękkie w środku po wyjęciu z piekarnika. Ostudź za nim zdejmiesz je z blachy
codojedzenianawet jeśli wytworzyły już kwiatki, to nie wiązały nowych owoców, albo owoce zostawały upieczone na grządce, zanim jeszcze cokolwiek podrosły. Ale kilka mutantów przeżyło. I te właśnie skończyły w ciastkach przygotowanych według inspirującego przepisu z bloga creme de la crumb . Ciastkach nietypowych- miękkich i wilgotnych, z niezwykle dekadenckim lukrem. Polane nim świetnie pasują do gorzkiej kawy, a same(...)idealnie pasują na śniadaniową przekąskę. Najlepsze tuż po upieczeniu, ale drugiego dnia też zachwycą miękkością. Ktoś coś? CUKINIOWE CIASTKA Z KREMOWĄ POLEWĄ 200g tartej cukinii (najlepiej utrzeć ją jakieś 15 min wcześniej, odstawić a następnie porcjami odcisnąć nadmiar wody- i dopiero wtedy zważyć) 200g greckiego jogurtu 1 jajko 100g brązowego cukru 100g białego cukru 3 łyżeczki cukru waniliowego
les mirabellesjeszcze przed świętami. Musiałam tylko dorwać oryginalne ciastka Speculoos. Gdy nadarzyła się ku temu okazja od razu je kupiłam i spełniłam granolową zachciankę :) Podpowiem Wam - ja kupiłam te ciastka w Lidlu, jeszcze przed Świętami więc szczerze mówiąc nie wiem czy teraz będą tam jeszcze dostępne, ale możecie użyć innych korzennych herbatników :) GRANOLA SPECULOOS przepis autorski // ok. 550g granoli(...)250g płatków owsianych ~80g ciastek Speculoos (lub innych herbatników korzennych / domowych kruchych ciastek piernikowych) ~40g suszonej żurawiny ~40g suszonych śliwek ~30g rodzynek ~40g migdałów
chili & sugarnie tracą przez to na smaku, za to my nie musimy się denerwować, że coś nie wychodzi :) Ciasteczka są naprawdę warte upieczenia! I to na każdą okazję :) KRUCHE CIASTKA Z CZEKOLADĄ (BEZGLUTENOWE) przepis autorski // ok. 50-60 ciasteczek o śr. 3cm ~125g mąki ryżowej ~125g mąki kukurydzianej ~25g czekolady gorzkiej klasycznej Goplana 60% ~125g margaryny ~65g cukru pudru(...)posypujemy mąką, wykładamy część ciasta, spłaszczamy, również posypujemy mąką i rozwałkowujemy. Wycinamy dowolne kształty. Postępujemy tak do wykończenia ciasta. Wycięte ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ciastka ok. 12-15 minut (do zezłocenia) w 190*C. Przechowujemy je w szczelnie zamkniętej puszce przez ok. 7 dni (w tym czasie zostały zjedzone ciastka u mnie
chili & sugarróżnokolorowych guzików, bo wiadomo przecież, że 500 guzików w różnych kolorach i kształtach zawsze się w domu przyda. Tak też kilka lat temu weszliśmy w posiadanie maszynki do ciastek. Bo akurat pojawiła się na sklepowej półce i stanęła Madzi na drodze. Owa maszynka to proste urządzenie cukiernicze. Takie coś jak strzykawka do wyciskania kremu na torty czy coś. Taki(...)blaszana tuba. Ma kilkanaście najróżniejszych końcówek. A może tylko kilka? Nie mam pojęcia, nigdy nawet w ręku tego nie trzymałem. W każdym razie nabija się tę maszynkę masą do ciastek, wyciska różne wzory ciastek przy pomocy odpowiednich końcówek i piecze. Taka tam prosta robota.. No i przeleżała ta maszynka kilka lat w kuchennej szafce, aż dnia pewnego
Marder&Marder Manufacturesobą. Ogarniam myśli. Refleksji czas. Przepis na te ciastka znalazłam w książce "Ciasta, ciastka, ciasteczka" Jana Czernikowskiego i właśnie ich nazwa skusiła mnie do ich upieczenia. "Łapy Misia" niezwykle mnie zaintrygowały - skojarzyły mi się właśnie z dużymi, okrągłymi ciasteczkami dla dzieci. Ciasteczka są naprawdę pyszne - z zewnątrz chrupiące a w środku miękkie i pełne aromatycznych orzechów. Doskonale(...)układać na blasze. Wierzch ciastek posmarować białkiem i posypać cukrem. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Gotowe ciastka posmarować rozpuszczoną czekoladą. * według przepisu ciastka należy posmarować przed pieczeniem białkiem i posypać cukrem. Ja jednak zrezygnowałabym z cukru i po upieczeniu posmarowała je rozpuszczoną czekolada lub gotową polewą czekoladową. Moim zdaniem, czekolada świetnie się komponuje
My simple kitchennaprawdę guzik mnie to obchodzi jak jest zdrowa, nie lubię i już- tylko w tej formie była dla mnie do zaakceptowania. Składniki: 100 g daktyli -namoczonych 3 duże opakowania ciastek oreo 400 g suchej kaszy jaglanej litr mleka sojowego lub innego roślinnego 150 g nerkowców- namoczonych 1 limonka 100- 150 g cukru Przygotowanie: Kaszę gotujemy na kleistą masę(...)mlekiem i cukrem. 2 opakowania ciastek blendujemy razem z migdałami (radzę najpierw pokruszyć ciastka), powstanie ciemna breja, którą naprawdę ciężko będzie rozsmarować na blaszce, niczym jej nie wykładać, bo tylko zaklniecie siarczyście i jak ja w cholerę wyrzucicie pergamin i zaczniecie od nowa. Namoczone nerkowce blendujemy i dodajemy kaszę- uprzedzam ja zamordowałam swój panieński blender na tej masie
greenscarfPozostając jeszcze w klimacie korzennych wypieków, dzisiaj przepis na lekko korzenny sernik (ciasto serowe) z ciastkami speculoos. Ciasto jest mega wilgotne i pyszne. Na spód można wykorzystać zarówno ciastka speculoos lub zwykłe herbatniki :) W święta piekłam go dwa razy, bo tak szybko znikał z blachy ;) Ciasto (niestety lub stety;)) potrzebuje nocy w lodówce. Ale uwierzcie mi, że warto(...)herbatników) - 50g masła - 1 łyżeczka cynamonu i przyprawy korzennej (jeśli używamy herbatniki) * masa: - 500g sera na sernik - 5 jajek - 100g białej czekolady - 3/4-1 szklanka cukru (do smaku) - 60g pokruszonych ciastek speculoos - 1 łyżeczka przyprawy korzennej * wierzch: - 200g śmietany 18% - 2 łyżki cukru - 3 łyżki świeżo zaparzonego espresso Spód: Ciasteczka (pokruszone) wymieszać z rozpuszczonym masłem. Lub ciastka i masło
CookYourselfbyło wyciągnąć z formy. Dni formy wyłożyłam herbatnikami. Masy krówkowe wyłożyłam do rondelka, podgrzałam lekko i wymieszałam razem. Wylałam je na spód z herbatników. Na kajmaku ułożyłam kolejną warstwę ciastek. Następnie zajęłam się budyniem. BUDYŃ: Dwie szklanki mleka zagotowałam razem z cukrem, masłem i ziarenkami z laski wanilii. Jedną szklankę mleka zmiksowałam z jajkami i mąkami. Do gotującego się(...)wlałam zmiksowane mleko z jajkami i mąkami i gotowałam chwilkę porządnie mieszając, a tak dokładnie to miksując mikserem na średnich obrotach :) Gorący i gęsty budyń wylałam na drugą warstwę ciastek i na budyń wyłożyłam trzecią i ostatnią warstwę ciastek. Czyli mamy to w takiej kolejności licząc od dołu: ciastka, kajmak, ciastka, budyń, ciastka :) Blachę przykryłam
Blondynka Gotujeposypujemy dość obficie cynamonem i cukrem, a następnie zwijamy w rulon, który kroimy w około 2cm plastry. Plastry ciasta układamy na blaszkach wyłożonych pergaminem, zachowując dość spory odstęp między ciastkami, by się nie zlepiły. * Jeśli pozostało nam rozpuszczone masło i cukier, smarujemy ciastka z wierzchu, po czym posypujemy je cukrem. Cynamonowe ślimaczki pozostawiamy na około(...)minut do wyrośnięcia. Następnie pieczemy w rozgrzanym piekarniku, w temperaturze 180°C na złoty kolor, czyli około 15 – 20 minut. Po upieczeniu ciastka wyjmujemy z piekarnika i studzimy. R E K L A M A (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); var linkwithin_site_id = 1628261; linkwithin_text='Zobacz także
Smakowy Rajroku tymiankiem (wciąż świeży z ogródka!), z odrobiną soli morskiej dla zaostrzenia smaku. A zarazem naprawdę szybkie- kto by pomyślał, że tylko kilkunastu minut brakuje aby zajadać się ciepłym ciastkiem prosto z blachy. Idealne do porannej kawy. CIASTKA Z TYMIANKIEM, CZEKOLADĄ I SOLĄ MORSKĄ (przepis zaczerpnięty z tej strony ) 115g masła (w pokojowej temperaturze) 130g brązowego cukru(...)tymianek i dokładnie mieszamy. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczone układamy na blasze (z tej porcji wychodzą około dwie blachy). Zostawiamy dość dużo miejsca pomiędzy ciastkami. Wierzch ciastek posypujemy solą- w oryginale to była fleur de sel, ja użyłam mniej wyszukanej soli morskiej. Pieczemy około 10 minut, aż lekko (!) się zrumienią. Studzimy chwilę na blasze
les mirabellesmasy. Na koniec dodajemy czekoladowe dropsy i mieszamy łyżką. Ciastka możemy nakładać na blaszkę za pomocą zwykłej łyżki, ja skorzystałam z nowego zakupu i spisał się świetnie :) Nakładając ciastka na blaszkę trzeba zostawić dość duże odstępy, bo kiedy masło zacznie się rozpuszczać ciastka "rozleją się" na boki. Teoretycznie powinno wystarczyć, kiedy zostawi się je na blaszce(...)wyrównać, moje jednak nie wyszły takie ładne więc kolejną partię nieco rozpłaszczyłam przed wstawieniem do pieca. Można to zrobić mokrą (żeby ciasto się nie przyklejało) łyżką lub ręką. Ciastka pieczemy 8-10 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Po wyciągnięciu z pieca przekładamy na kratkę i zostawiamy do ostudzenia. Smacznego! ciastkożercy
CiastkozercySkładniki: 2 małe piersi z kurczaka 1 pomidor 250 g krewetek koktajlowych 1 papryka czerwona 150 g suszonych pomidorów nadziewanych serem w oleju 1 świeża papryczka
ClauditteMissCookingstudzimy na kratce. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy, dodając 2 łyżki cukru pudru. Następnie należy delikatnie wmieszać serek mascarpone. Gotową masę nakładamy (woreczkiem z tylką w kształcie gwiazdki) na ostudzone ciastka. Na masie śmietanowej układamy pokrojone truskawki, borówkę, niteczki skórki cytrynowej (oczywiście cytryna uprzednio musi być wyszorowana i wyparzona), ozdabiamy listkiem mięty. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Dla mniej wprawnych(...)pieczeniu, czy bardziej zabieganych, czy też zapracowanych… i nie tylko – gotowe ciasto francuskie stanowi wielkie udogodnienie. W krótkim czasie przygotujemy pyszne, aromatyczne ciastka francuskie z truskawkami lub innymi ulubionymi owocami. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Ciastka francuskie z truskawkami appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylko