Proste, smaczne, szybkie, maślane i domowe ciasteczka pełne orzechów i czekolady. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie 15 minut plus kolejne 15 minut na pieczenie. Domowe ciastka są o niebo lepsze od sklepowych, moje zniknęły z talerzyka bardzo szybko i żałuję że od razu nie przygotowałam ich z podwójnej porcji. No cóż, jutro piekę kolejne :) Jednak zanim przejdę do przepisu(...)ciastka, chciałabym Wam napisać kilka słów o mikserze ręcznym firmy Breville z funkcją HeatSoft- inaczej funkcją podgrzewania. Technologia ta pozwala na podgrzewanie np masła do temperatury pokojowej podczas jego mieszania, dosłownie w kilka sekund. Jest to przydatne, szczególnie wtedy, kiedy mamy ochotę nagle coś upiec, potrzebujemy masło w temperaturze pokojowej a jest ono zimne z lodówki. Dodatkowo
Zrób to smaczniewspominałam już kilkukrotnie. Warto mieć go zawsze w swojej lodówce, by w sytuacjach awaryjnych wyczarować szybko coś smacznego zarówno na wytrawnie, jak i na słodko. Ja dziś postanowiłam zrobić ciastka z ciasta francuskiego z masą makową. Takie ciastka wyglądają jak drożdżówki z makiem, dlatego nazwałam je bułeczkami. Użyłam do nadzienia gotowej masy makowej oraz suszonych żurawin. Bułeczki szykowałam(...)kawałki. Wyszło mi 11 sztuk. Każdy kawałek lekko docisnęłam przez środek tępą stroną noża jak typowe drożdżówki i przełożyłam na blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ciastek posmarowałam mlekiem. Bułeczki piekłam ok. 20 minut w temp. 200 stopni bez termoobiegu i bez wcześniejszego rozgrzewania piekarnika. Po upieczeniu bułeczki od razu wyjęłam z piekarnika i ostrożnie przełożyłam
Waniliowe Improwizacjeczubatych łyżek mąki 35 dag miękkiego masła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki zmielonych orzechów Dodatkowo: ½ czekolady (opcjonalnie) 4 łyżki zmielonych orzechów (opcjonalnie do posypania ciastek przed pieczeniem) Wszystkie składniki na ciastka zagniatam w kulkę (jeśli ciasto nie lepi się dostatecznie, dodaję jeszcze trochę masła). Ciasto wkładam do lodówki na pół godziny. Następnie rozgniatam ciasto lub rozwałkowuję(...)grubość ok. 1 cm (albo trochę mniej, jeśli ciasteczka będą mniejsze) i wykrawam dowolne kształty. Ciastka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypuję każde niewielką ilością orzechów i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut, aż się zarumienią. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i maczam wystygnięte ciastka do połowy od wierzchniej strony. Kiedy czekolada
Słodki sentymentjuż jakiś czas odpoczywało na półce. Poza tym jak zwykle mało czasu na wypieki i konieczność podzielenia uwagi na opiekę nad dziećmi pozwoiło na wyczarowanie tych szybkich i pysznych ciastek. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 300g 250g białego sera (użyłam w kostce) 3 płaskie łyżki cukru 1 jajko 1 łyżeczka budyniu waniliowego 2 łyżki(...)roladę/rulon pokroiłam na kilkucentymetrowe kawałki. Trochę tak jakby się kroiło ciasto na kopytka. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia i poukładałam na niej w odstępach przygotowane ciastka. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni. Przed wstawieniem do pieca posmarowałam ciastka z wierzchu mlekiem. Ciastka/bułeczki piekłam 20 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu
Waniliowe Improwizacjezrobiłam deser z jej wykorzystaniem. Jest to deser, który można jeść na ciepło lub na zimno. Dla mnie lepszy jest w drugiej wersji. Jest to deser z dżemem i ciastkami kakaowymi. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1,5szkl. zimnego mleka 2 płaskie łyżki kaszy manny 1 mały cukier waniliowy 1 łyżeczka zwykłego cukru 2 łyżki dżemu(...)czarnej porzeczki 3 duże okrągłe ciastka kakaowe (użyłam ciastek domowej roboty z tego przepisu z mojego bloga: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/ciastka-czekoladowo-piernikowe.html) gorzkie kakao do oprószenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Jedną szklankę zimnego mleka przelałam do rondla i zagotowałam z cukrem zwykłym i waniliowym. W pozostałym mleku rozmieszałam kaszę manną i wlałam ją do gotującego się mleka
Waniliowe Improwizacjepieczenia. Dodać ziemne pokrojone masło i zagnieść ciasto. Gdyby całość była zbyt sypka i składniki nie chciały się połączyć dodać śmietanę. Jeśli gotowe ciasto jest zbyt miękkie na formowanie ciastek to schłodzić je w lodówce ok 30 minut, u mnie było dobre więc od razu zabrałam się za produkcje. Gotowe ciasto można rozwałkować na grubość(...)uformować ręcznie różne kształty. Ja nie bawiłam się w wykrawanie tylko uformowałam kulki wielkości średniego orzecha włoskiego i spłaszczyłam lekko widelcem i tak uzyskałam na nich wzorek. Następnie gotowe ciastka schłodzić dobrze w lodówce, ciasto musi być sztywne "jak kamień" bo inaczej ciastka po prostu rozpłyną się w piekarniku i stracą swój kształt. Dobrze schłodzone ciastka przełożyć
Monia miesza i gotujepiękniejszego jak gotowanie czy pieczenie z dziećmi. To jest mój wnuczek Leonek. Bardzo się cieszył gniotąc ciastka, fajny rodzaj zabawy. Właśnie dzisiaj na zajęciach sensorycznych pani objaśniła nam jak bardzo ucząca i fascynująca może być taka zabawa w pieczenie. Czekoladę pokroić na małe kawałki, orzechy posiekać. Przygotowanie ciasta – masło, cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli wymieszać na gładką masę(...)uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Położyć kuleczki ciasta na blaszce wyłożonym papierem do pieczenia. W większych odstępach, następnie lekko spłaszczyć. Pieczenie – Nagrzać piekarnik do 180 C i piec ciastka od 12-15 minut. Ciastka muszą lekko się zarumienić, następnie zostawić żeby ostygły. Dopiero teraz można włożyć do szczelnego pojemnika. Ciasteczka są kruche
Kuchnia PokoleńDoskonałe ciastka z kawałkami gorzkiej czekolady i prażonymi orzechami w środku. Miękkie, lekkie i łatwe w przygotowaniu. Nie sprawią problemów nawet dzieciom. Masa na ciastka jest plastyczne, choć wilgotna. Z łatwością ulepicie z niej kulki, które dobrze jest wstawić na minimum 1 godzinę do lodówki. Jeśli chcecie cieszyć się ciepłymi ciasteczkami codziennie, przygotujcie większą porcję ciasta, uformujcie kulki(...)umieście w zamykanym pojemniku. Do czasu użycia przechowujcie w lodówce i sukcesywnie wyciągajcie i pieczcie, taką ilość ciastek, na jaką w danej chwili macie ochotę. SKŁADNIKI / 18 sztuk 125 g masła 100 g białego cukru lub ksylitolu 100 g brązowego cukru 1 jajko 280 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej mała szczypta soli
cool and mintypołową rozpuszczonego masła, wykładamy na dnie tortownicy ( 3 łyżki zostawiamy do dekoracji). 2. Tą samą czynność wykonujemy z krakersami, kruszymy, łączymy z masłem i wykładamy na kakaowe ciastka. 3. Spód ciasta mamy gotowy teraz robimy masę, serek przekładamy do naczynia i ubijamy mikserem. 4. Wlewamy mleko, śmietanę oraz wsypujemy cukier puder, ciągle miksując(...)ananasów odlewamy sok i rozpuszczamy w nim żelatynę, wlewamy do masy. 6. Krążki ananasów układamy na około tortownicy. W środek każdego krążka wkładamy pokruszone ciastka kakaowe, które zostawiliśmy do dekoracji a pozostały nam owoc kroimy na małe kawałki i łączymy z masą. 7. Tak przygotowaną masę przekładamy na pokruszone ciastka. 8. Pozostała
Kulinarna Chwilamnie jajeczka, bo Wielkanoc niedaleko). Ciastka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w temperaturze 180 stopni przez 15-17 minut, aż zrobią się rumiane. Upieczone ciastka pozostawiam do wystygnięcia. Czekoladę mleczną rozpuszczam w kąpieli wodnej, lekko studzę i robię dowolne wzory na ciastkach. Zostawiam do zastygnięcia. To samo robię z białą czekoladą. Kiedy czekolady(...)zastygną ciastka są gotowe. Smacznego Artykuł Świąteczne ciastka morelowe pochodzi z serwisu Słodki sentyment
Słodki sentymentokazje typu Dzień Mężczyzny, Dzień Chłopaka, Dzień Ojca, Dzień Dziadka, Andrzejki, Sylwester czy inne okazje. Super efekt z kilku dosłownie składników. PRZEPIS NA CIASTKA FRANCUSKIE WĄSY Składniki na ciastka francuskie wąsy: 1 opakowanie ciasta francuskiego 6 łyżek oleju 4 łyżki cukru trzcinowego 4 łyżeczki cynamonu Jak zrobić ciastka francuskie wąsy: Ciasto francuskie rozwijamy, Olej mieszamy z cukrem(...)drugiej, tak by na środku spotkały się dwie mini rolady. Ostrym nożem kroimy ciasto w plastry, układamy na blaszce ż papierem do pieczenia formując wąsy. Pieczemy 10 min. Artykuł Ciastka francuskie Wąsy pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujedrugim ciasteczko do kawki i herbatki, że w niecałą godzinę wszystkie zniknęły. A to chyba oznacza jedno-musiały być na prawdę dobre. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartość odżywcza 1 ciastka (24) 71 kcal B 1 g W 7 g T 4 g Składniki: ▪ 200 g płatków jaglanych ▪ 1 jajko ▪ 100 g masła rozpuszczonego ▪ 2 łyżki miodu ▪ pół szklanki mąki(...)dopieczenia. 3. Każde ciasteczko nadziewamy łyżeczką dżemu i pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Przepis możecie ściągnąć w formacie PDF i go wydrukować. Zapraszam również po przepisy na inne ciastka: KRUCHE CIASTKA KOKOSOWE Z RODZYNKAMI ŻYTNIE CIASTKA Z ORZECHAMI CIASTKA Z MASŁA ORZECHOWEGO (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
zdrowo i aktywniedrugim ciasteczko do kawki i herbatki, że w niecałą godzinę wszystkie zniknęły. A to chyba oznacza jedno-musiały być na prawdę dobre. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartość odżywcza 1 ciastka (24) 71 kcal B 1 g W 7 g T 4 g Składniki: ▪ 200 g płatków jaglanych ▪ 1 jajko ▪ 100 g masła rozpuszczonego ▪ 2 łyżki miodu ▪ pół szklanki mąki(...)dopieczenia. 3. Każde ciasteczko nadziewamy łyżeczką dżemu i pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Przepis możecie ściągnąć w formacie PDF i go wydrukować. Zapraszam również po przepisy na inne ciastka: KRUCHE CIASTKA KOKOSOWE Z RODZYNKAMI ŻYTNIE CIASTKA Z ORZECHAMI CIASTKA Z MASŁA ORZECHOWEGO (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Zdrowie i pysznie na talerzu