ciasteczka to super alternatywa dla klasycznej szarlotki na kruchym cieście. Jeśli nie mamy zbyt dużo czasu a potrzebujemy upiec coś pysznego to te ciastka zdecydowanie się nadają. Zatem do dzieła! Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 3 duże jabłka, umyte i pokrojone w plastry grubości mniej więcej 1 cm, z wyciętymi gniazdami nasiennymi pół szklanki cukru wymieszanego z łyżką cynamonu(...)francuskie rozwijamy i tniemy wzdłuż krótszego boku na paski o szerokości około 1,5cm. Na desce układamy dwa paski obok siebie a na nich prostopadle dwa kolejne (powinna powstać kratka). Na tak przygotowanym cieście układamy plaster jabłka i obficie posypujemy cukrem cynamonowym. Paski ciasta zakładamy na plaster jabłka i zlepiamy. Tak postępujemy z resztą ciasta i jabłek. Gotowe ciastka
Życie ze smakiempieczenie kwadrans. Są szybkie i smaczne. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 200g śliwek węgierek, 1 łyżka cukru waniliowego, 1 łyżeczka cynamonu. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto francuskie rozwijam. Z ciasta wykrawam ciastka z kształcie łódeczek. Kawałki ciasta układam na blaszce włożonej papierem do pieczenia. 2. Ze śliwek usuwam pestki. Owoce kroję na mniejsze kawałki. Śliwki układam na kawałkach ciasta
Tradycyjna kuchnia Kasitrzcinowego (użyłam Skworcu ) Wykonanie: Arkusz ciasta francuskiego rozwinąć, posmarować cienką warstwą roztrzepanego jajka. Posypać na całości cynamonem i cukrem trzcinowym. Ciasto zwijać w rulon wzdłuż dłuższego boku do połowy. Tak samo postąpić z drugą stroną ciasta, zwinąć do środka. Nożem kroić ciasto na około 1 cm kawałki. Poukładać ciastka na papierze od ciasta francuskiego. Piec w piekarniku
Zrób to smacznieUpiekłam więc napoleonki, czyli ciastka z budyniem. I właśnie budyń w tym ciastku jest najsmaczniejszy - aksamitny, słodki, cudownie waniliowy. Na drugi dzień, gdy ciasto zmięknie, napoleonka smakuje mi jeszcze bardziej. A jak je nazywają u Was?? Składniki: 1 op. ciasta francuskiego (270g) 4 jajka 800ml mleka ziarenka z laski wanilii 2/3 szklanki cukru 4 łyżki mąki pszennej
Obiad gotowyskładniki: 1 arkusz ciasta francuskiego 2 kule sera mozzarella 2/3 szkl startego sera grana padano 2-3 pomidory 24 łyżki oliwy 3 ząbki czosnku 1 łyżka
Domowy Smak Jedzeniadowolne, ja wykorzystałam mleczną z orzechami) Sposób przygotowania: Ciasto francuskie rozwijamy i na połowie układamy w lekkich odstępach po jednej kostce czekolady. Odstępy takie, aby można było po rozcięciu jeszcze skleić z każdej strony. Przykrywamy pozostałą połową ciasta (nie trzeba rozcinać) i delikatnie pozbywamy się powietrza. Kroimy całość na ciastka w taki sposób, aby powstały kwadraty/prostokąty z kostką
Kolorowy Przepisownikdodaję w okresie świątecznym, gdzie się tylko da! Pysznie smakuje w naleśnikach, babeczkach, czy takich łatwych rogalikach. Wystarczy chwila i możemy cieszyć się pysznymi, chrupiącymi ciastkami. Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego domowa masa makowa cukier puder do posypania (można też rogaliki polukrować) Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Ciasto pokroić jak na obrazku poniżej. Ułożyć nadzienie mniej więcej
Słodkie inspiracjePierwsze w moim życiu makaroniki! Czekoladowe z kremem z nutelli. Delikatne, chrupiące, prawdziwe, przepyszne makaroniki. Jestem z nich tak cholernie dumna, że rozsadza mnie energia od
Mango PapajaSkładniki ciasto francuskie, 1 opak jabłka, 2-3 szt woda, 3 szkl cukier, 1/2 szkl sok z cytryny, 5 łyżek Przygotowanie Jabłka myjemy, kroimy na
Gotowanie moimi oczami2 opakowania ciasta francuskiego, 220 g migdałów bez skórki, 100 g cukru pudru, skórka otarta z 1 cytryny, 1 białko, 2 jajka, Oczywiście można zrobić ciasto
królestwo garówRogaliki z ciasta francuskiego czyli małe croissanty z ulubionym nadzieniem i płatkami migdałów. Szybki pomysł na małe co nie co do kawy :) Składniki: płat ciasta francuskiego
wyzwania kuchenneposypania Wykonanie deseru: Spody: Ciasto francuskie odwinąć z papieru. Nożem pokroić na jednakowej dowolnej wielkości prostokąty. Ułożyć je na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Prostokąty ciasta francuskiego przykryć drugim arkuszem papieru i docisnąć płaską blaszką (dzięki temu podczas pieczenia się nie wybrzuszą). Piec w piekarniku nagrzanym do 190 -195*c przez 10 minut(...)powstały krem przełożyć do szprycy cukierniczej z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdy lub kwiatka, wyciskać rozetki kremu na jeden francuski prostokąt docisnąć drugim ciastkiem, znów wycisnąć porcję kremu przykryć ostatnim trzecim blatem ciasta francuskiego. Lukier: Cukier puder utrzeć z mlekiem na jednolitą gładką gęstą konsystencję polukrować gotowy przełożony deser i posypać orzechowym krokantem, tak postępować aż do skończenia
Wanilia i Kardamonciasta francuskiego pomidory koktajlowe 1 ser mozzarella sól do smaku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanej bazylii zielonej i fioletowej 1 łyżka masła kolorowy pieprz tymianek cytrynowy Ciasto francuskie kroimy na kwadraty. W każdym kwadracie ciasta francuskiego, za pomocą małego słoika na samym środku kwadratu odciskamy koło. Kwadraty ciasta francuskiego układamy na blasze wyłożonej papierem(...)nią powierzchnię pomidorów. Wstawiamy blaszkę do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i zapiekamy około 20 minut, aż ciasto nabierze lekko brązowego koloru. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy drobno posiekanymi listkami bazylii i gałązką cytrynowego tymianku. Smacznego! The post Francuskie ciastka z pomidorami i mozzarellą appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępokroić w drobną kosteczkę. Ciasto francuskie po wyjęciu z lodówki pokroić w kwadraty o wymiarach około 7 x 7 cm. Dwa przeciwległe brzegi wyciętego kwadratu zawijamy do środka, tak by powstała rynienka na włożenie jabłek. Na środek każdego kawałka ciasta położyć jabłek i posypać je 1/2 łyżeczki cukru (proponuję trzcinowy). Ciastka wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując
Kuchcik gotuje