Szybki deser z ciasta francuskiego z nadzieniem serowo-kokosowym. Parę miesięcy temu kupowałam podobne w Lidlu, ale od jakiegoś czasu nie widzę ich na półkach, więc
słodki bratekOpis: Croissant to pieczywo z ciasta francuskiego w kształcie rogalika, tradycyjnie bez nadzienia. Rogaliki są chrupiące, idealnie rosły i pięknie się rozwarstwiały, a smak – jest
Ciastka i ciastaWięcej szczegółów nie będę Wam zdradzać, bo nie zechcecie sięgnąć po książkę, w której poza biografią są sprawdzone przepisy Chefa np na tradycyjne hiszpańskie ciastka churros, kaczkę w pomarańczach, czy tartę z ciasta francuskiego z truskawkami. Jeśli chcecie wiedzieć j aką drogę przeszedł? Co i kto miał decydujący wpływ na jego życie? Jaką ma opinię o polskich kulinariach
Cynamonowe szczęścieBłyskawiczna i najprostsza przekąska z ciasta francuskiego. Wystarczy mieć zamrożony jeden kawałek ciasta, jeszcze dwa składniki, trochę przypraw - i gotowe! ;-) SKŁADNIKI: - 1 ciasto francuskie - kilka łyżek
WielopokoleniowoRóże zrobione z jabłek i ciasta francuskiego wyglądają bardzo elegancko i są naprawdę przepyszne. Składniki: 1 paczka gotowego ciasta francuskiego, 2 jabłka, 3 szklanki wody, 3
Zrób to smaczniePo raz kolejny razem z innymi blogerami i nie tylko brałyśmy udział w wydarzeniu "Ciasto na niedzielę" a tym razem można było upiec eklerki
Moje Małe CzarowaniePyszne i szybkie wiatraczki z ciasta francuskiego...Składniki:1 opakowanie ciasta francuskiego, dżem wiśniowy z całymi owocami,cukier puder.Przygotowanie: Z ciasta francuskiego wycinamy kwadraty o
Aga w kuchniPtysie to ciastka z ciasta parzonego przełożone kremem. Możemy przełożyć je kremem karpatkowym, patisiere, owocowym czy zwykłem ze śmietaną połączoną z mascarpone. Ciasto wzorowane jest na francuskim chou a la creme. W Wielkopolsce nazywany jest wietrznikiem a w Niemczech Windebutel. Ciastko jest delikatne a a po upieczeniu środek jest pusty. Ja przygotowałam ptysie z nutą truskawkową. Typowo(...)składników. Ciasto energicznie mieszamy trzymając na ogniu przez ok 40 sek. Odstawiamy do wystygnięcia. Jak masa wystygnie ucieramy ciasto za pomocą miksera dodając po 1 jajku. Przy dodawaniu 3 jajka dodajemy liofilizowane truskawki oraz barwnik spożywczy. Przy dodawaniu kolejnego jajka musimy zobaczyć czy poprzednie jajko się dobrze wmieszało w ciasto (TO WAŻNE!). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy
Kuchnia w oparachwcześniej wyjmij ciasto francuskie z lodówki - zwykle około 20 min. Odlej z serka nadmiar płynu, przełóż do miseczki i wymieszaj dokładnie z migdałami i cukrem. Ciasto rozwiń i pokrój na kwadraty. Każdy składaj, jak na zdjęciu poniżej (można też zajrzeć TUTAJ po więcej wizualnych pomocy) i przekładaj na przygotowane blaszki. Na środek ciastka wykładaj po około pół
Lejdi of the houseWytrawne francuskie ciastka z chorizo 2016-06-30 18:10:15 Ilość porcji: 10 Wielokrotnie już pisałam, że uwielbiam ciasto francuskie. Klasyczne ciasto robi się długo, długo i jeszcze raz długo. Dlatego zawsze warto mieć w lodówce bądź zamrażarce opakowanie ciasta francuskiego, bo przy odrobinie wyobraźni łatwo i szybko można zamienić je w elegancką przekąskę. I tak też dziś
Wędrówki po kuchniserka mascarpone garść leśnych fiołków kiwi pomarańcza ok. 4 kostki startej czekolady wykonanie: Z ciasta francuskiego wycinamy prostokąty np. 6 x 7 cm, z połowy wyciętych prostokątów wycinamy literatką dziurki i układamy je na prostokąty bez dziurek, dzięki którym powstaną ranty ciastek, sklejamy dociskając np. widelcem, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, środki nakłuwamy widelcem i obciążamy(...)cukier. Do ubitej śmietany dodajemy mascarpone i znowu ubijamy, aż się połączy, ale bardzo krótko, żeby masa się nie zważyła. Krem można przygotować wcześniej i schłodzić przed nałożeniem na ciasta. Wykładamy krem na ostygnięte ciasteczka i dekorujemy jadalnymi kwiatkami np. fiołkami i owocami, posypujemy startą czekoladą. Ciasteczka przechowujemy w lodówce. (z ciasta wychodzi
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 1 płat ciasta francuskiego 1/2 małego słoiczka konfitur wiśniowych 1 jajko 1 łyża mleka opcjonalnie: cukier puder do oprószenia wykonanie: Ciasto francuskie rozwijamy. Wykrawamy (w
Domowy Smak Jedzeniafrancuskie z nadzieniem z nutelli. W sam raz dla niespodziewanych gości lub na karnawałowe przyjęcie. SKŁADNIKI: 1 op. ciasta francuskiego nutella 1 jajko 1. Ciasto rozłożyć na płasko. Pociąć w prostokąty (u mnie poziomy "pasek" dwóch ciastek miał ok 6 cm wysokości i 15 cm szerokości), nałożyć po łyżeczce nutelli i zawinąć ciastka. 2. Brzegi dobrze skleić
Kto ugości moich gości?twarogu wymieszanego z 3 łyzakmi cukru i kilkoma łyzkami musu z truskawek. kilkanaście truskawek listki miety do dekoracji Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy serkiem. (Zostawiamy kilka łyżeczek serka jeśli po upieczeniu chcemy ciastka nim udekorować) Truskawki myjemy i kroimy na cienkie plasterki, rozrzucając niedbale po całym cieście. Nastepnie zawijamy w rulon. Blache wykładamy papierem
Radość kipiąca uśmiechem.bardzo szybko dzięki temu zaoszczędzimy czas. Smakują wyśmienicie. Idealne do kawy czy herbaty. Zapraszam i Smacznego :) SKŁADNIKI: 400 g ciasto francuskie 1/2 słoika Dżemu Porzeczkowego ORZECH 10 dag sera białego chudego 0.5 łyżki miodu miód do smarowania ciastek PRZYGOTOWANIE: Z ciasta wycinam w miarę równe prostokąty. Za pomocą łyżeczki na środek ciasta nakładam dżem
Gotowanie Patkipokroić w kostkę.Wymieszać z sokiem i skórką z cytryny, by nie ściemniały. Dodać rodzynki, cukier, cynamon, mąkę i dokładnie wymieszać. Ciasto francuskie podzielić na kwadraty [ mniejsze lub większe], rozłożyć na nich nadzienie jabłkowe. Brzegi ciastek posmarować jajkiem roztrzepanym z wodą, następnie złożyć na pół, po przekątnej, by utworzyły trójkąty. Zlepiać ciasto, a boki dociskać widelcem. Tak przygotowane
Moje domowe kucharzenieodsączyć. Ciasto francuskie rozwinąć i posypać cukrem waniliowym i rodzynkami (fot.1). Lekko docisnąć. Prostokąt ciasta podzielić na 10 pasków o szerokości 3 cm, a następnie zwinąć je w ślimaczki. Blachę opłukać zimną wodą, ułożyć na niej ślimaczki (fot.2). Piec około 20 minut w temp. 200ºC. Konfitury podgrzać a następnie przetrzeć przez sito. Ciepłe ciastka posmarować konfiturą. Najlepiej
Świat Ciasta