https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Taka moja własna wersja rurek z gotowego ciasta francuskiego. Robi się je niezwykle
Di gotujeNie będzie to przepis na rogaliki, bo przygotowałam je z gotowych produktów. Nie wyobrażam sobie zrobienia ciasta francuskiego... Nie mniej jednak czasami nachodzi mnie taka ochota
Smaki Przyprawy i KoloryGdy nie mam pomysłu na wypiek, czasu ani wielkiej ochoty na przesiadywanie w kuchni, posiłkuję się ciastem francuskim. Wycinam z niego kwadraciki i na wierzch nakładam
Jadło i czytadłoNie będzie to przepis na rogaliki, bo przygotowałam je z gotowych produktów. Nie wyobrażam sobie zrobienia ciasta francuskiego...Nie mniej jednak czasami nachodzi mnie taka ochota
Kulinarna rozmowaWażne, żeby były takie same. Wykładamy na ciasto łyżeczkę serka, następnie truskawki. Przykrywamy drugim takim samym kształtem (z wyciętym krzyżykiem). Dociskamy widelcem brzegi. Smarujemy białkiem i wkładamy do pieca na około 12 min. Pieczemy w temperaturze 200 stopni. Wydłuż czas pieczenia jeśli jest taka potrzeba, ciastka mają być złote. Artykuł Francuskie ciasteczka z truskawkami i serkiem Almette pochodzi
Rusty Forkciasto francuskie (ja użyłam gotowego) dżem (najlepiej taki, który uwielbia ukochana osoba) jajko cukier foremki Przygotowanie: Gotowe rozwałkowane ciasto odwijamy i wykrawamy z niego foremkowe serca, najlepiej zrobić parzystą ilość serc. W połowie serc zrobić na środku otwór (ja pomogłam sobie literatką). Serca bez otworu łączymy w pary z sercami z otworami (te z otworami na górze). Ciasto smarujemy rozmąconym(...)jajkiem. Puste otwory wypełniamy pysznym dżemem. Jeżeli wolimy, by ciasto miało słodszy smak posypujemy je cukrem. Gotowe ciastka układamy na kratce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180' C na 10 - 12 min. Smacznego
cookplciasteczka wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 5 Pieczemy w 160 stopniach (termoobieg) do momentu, aż ciastka się zrumienią - około 15 minut. Zobacz też: Odrywane drożdżowe ślimaczki z szynką i serem Chlebek odrywany z suszonymi pomidorami Mini tarty z ciasta francuskiego z pomidorkami i fetą Artykuł Słone ciasteczka serowe pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny
Kuchnia Bazyliikilku dni chodziło za mną ciastko z jabłkami, no i w końcu dzisiaj zrobiłam. Pyszne, delikatne, chrupiące z nadzieniem jabłkowym, mmyyy pyszotka :) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 2 opakowania ciasta francuskiego 5 jabłek średniej wielkości 3 łyżki cukru 1 łyżka cynamonu 1 cukier waniliowy 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki wody cukier puder do oprószenia Wykonanie : Jabłka obieramy
Sama słodycz i szczypta chiliwięc idealne na te upały. I zawsze mamy coś słodkiego w domu. Polecam! Składniki : * opakowanie ciasta francuskiego * 16 kostek czekolady mlecznej * żółtko jajka * łyżka cukru trzcinowego Przygotowanie : Ciasto podzielić na osiem kwadratów. Na każdy położyć po dwie kostki czekolady. Złożyć ciastka, posmarować żółtkiem i posypać cukrem. Piec 15-20 minut w 180 stopniach. Odstawić do wystygnięcia
Magiczne Życie Martygotujemy do momentu wyparowania ewentualnej wody. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Studzimy. Płat ciasta francuskiego dzielimy na 6 prostokątów. Na każdy z nich wykładamy farsz , posypujemy startym serem i składamy zlepiając brzegi. Podobnie postępujemy z reszta ciasta. Każde ciastko przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Paszteciki smarujemy mlekiem i delikatnie nacinamy wierzch. Pieczemy
Słodka StronaO dziwo dzisiaj nie na słodko ;). Wytrawne kapuśniaczki z pieczarkami w cieście francuskim. Takie jedzonko schodzi w moim domu migiem. Wiem, że do świąt jeszcze trochę
Nastoletnie WypiekanieCoś dla miłośników, którzy lubią pierogi, ale nie mają chęci, albo czasu na przygotowanie zwykłego ciasta na pierogi. Tutaj wystarczy przygotować farsz i kupić ciasto francuskie
Ciastka - domowe słodkościeklerki. Bałam się, że te wszystkie jajka pójdą na marne, że ciasto oklapnie, że nadzienie nie będzie takie samo... Aż pewnego dnia znalazłam świetny przewodnik pomagający wszystkim entuzjastom francuskiej kuchni i...zabrałam się do dzieła. Instrukcje były świetne, oprócz jednej - nikt nie napisał, by nie wyjmować ciastek OD RAZU po upieczeniu z piekarnika - nauczona doświadczeniem drugą porcję zostawiłam(...)nastawieniem eklerki robi się bardzo szybko i prosto. Ale, dość pisania, zabierajmy się do dzieła! W końcu Walenty tuż, tuż, a nasi ukochani czekają na coś wyjątkowego...! FRANCUSKIE EKLERKI Składniki: CIASTO (PATE A CHOUX) : 2 szklanki wody 1 szklanka posiekanego masła 1 łyżeczka soli 2 szklanki mąki, przesianej 7-8 jaj NADZIENIE: 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru
Gotowanie to kochanieéclair – podłużne ciastko z parzonego ciasta. Po przecięciu na dwie części jest napełniane kremem lub bitą śmietaną. Eklerka prawdopodobnie została stworzona w XIX wieku we Francji. Niektórzy historycy spekulują, że jej autorem był Marie-Antoine Car ê me, francuski kucharz, żyjący w latach 1784-1833. Eklerki z kremem budyniowym. Składniki na ciasto: - 2 szklanki mąki tortowej * - 500 ml wody(...)czubate łyżki mąki tortowej - 200g miękkiego masła - 1 opakowanie bitej śmietany w proszku - 2 łyżki alkoholu (opcjonalnie) Dodatkowo: - cukier puder * szklanka – u mnie metalowa miarka o pojemności 250ml Przygotowanie ciastek możemy zacząć od ugotowania budyniu, gdyż do masy musi być całkowicie zimny. Zagotowujemy 500ml mleka. Do pozostałego dodajemy 2 budynie, cukier i mąkę – dokładnie rozprowadzamy, aby nie było grudek
mojewypiekiinietylkosame. Wykładamy na ciasto łyżeczkę serka, następnie rabarbar. Przykrywamy drugim takim samym kształtem ( z wyciętym krzyżykiem). Dociskamy widelcem brzegi. Smarujemy białkiem i wkładamy do pieca na około 12 min. Pieczemy w temperaturze 200 stopni. Wydłuż czas pieczenia jeśli jest taka potrzeba, ciastka mają być złote. PATRZ jak to zrobić na przykładzie Ciastek francuskich z kremowym serkiem
Rusty Fork