ciasta na choinkę i z nadzieniem VADEMECUM – Royal Icing – jak zrobić lukier królewski do dekoracji ciastek i pierniczków Sugar Cookies – najlepsze kruche ciasteczka do dekorowania Tarta jabłkowa- Rose. Ciasto z różami Strucla makowa na szybko – krucho-drożdżowa Kremówka idealna. Napoleonka na cieście francuskim, z domowym budyniem Zapisz Zapisz
Karo in the Kitchenfrancuskiego 100 g gorzkiej czekolady 2 duże łyżki miękkiego masła 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie: Ciasto francuskie (jeżeli w grubych płatach - zlepiamy smarując kolejne wodą; jeżeli wałkowane - składamy kilkukrotnie, smarując wodą warstwy, do grubości ok. 1,5 cm) - wycinamy małym kieliszkiem okrągłe ciastka, rozkładamy na blasze, smarujemy wodą i posypujemy cukrem. Pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach
Kuchnia w szuwarachSkładniki: opakowanie gotowego ciasta francuskiego szklanka borówek (leśnych lub amerykańskich) łyżka brązowego cukru Przygotowanie: Z ciasta francuskiego wykrawamy radełkiem lub nożem do pizzy prostokąty. Układamy na nich borówki i sklejamy ;) Albo w poprzek i będziemy mieć trójkąty lub wzdłuż i wyjdą poduszeczki:) Ciastka układamy na blaszce ( ja nie smarują tłuszczem - mam matę do pieczenia ;) posypujemy brązowym cukrem
Lawendowe Nieboszklankę sera ,składniki dokładnie ze sobą łączymy doprawiając do smaku odrobiną cukru i szczyptą cynamonu. Ciasto francuskie rozwijamy i wycinamy kółka (6 cm) ,na środek każdego umieszczamy trochę sera ,zamykamy i układamy na blaszce. Wierzch smarujemy żółtkiem ,posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. Ciastka pieczemy przez 30 min w temperaturze
R'n'G Kitchensię na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Przygotowanie Wskazówki Składniki: 1 średniej wielkości żółta cukinia 2 duże pomidory 1 opakowanie ciasta francuskiego 1/2 łyżeczki soli 100 gr kulek mini mozzarelli 4 łyżki oliwy pieprz czarny 3 łyżki drobno pokrojonej czerwonej cebuli Cukinię pokroić w 3-4 milimetrowe krążki, ułożyć na papierze(...)piórka, kulki mozzarelli przekroić na pół. Ciastko francuskie ułożyć na papierze do pieczenia. Układać rzędami, naprzemiennie upieczone i uprzednio wystudzone warzywa, w taki sposób aby lekko zachodziły na siebie. Całość polać dwoma łyżkami oliwy i posypać czarnym pieprzem. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. Tarta z ciasta francuskiego z żółtą cukinią, pomidorami i mozzarellą Smacznego! Tarta
mecookssuchej patelni z dodatkiem cukru i cynamonu do czasu aż się częściowo rozpadną. Ciasto francuskie rozkładamy i kroimy na równe kwadraty (część ciasta zostawiamy na zrobienie kratki). Na każdy kwadrat nakładamy jabłka, które przykrywamy wyciętymi z ciasta paskami, tak aby powstała kratka. Gotowe ciastka układamy na blaszce wysmarowanej margaryną, pieczemy przez ok 25 minut w temperaturze 200 stopni
Kuchenne aromatyoraz pieprzem i ponownie dobrze wymieszaj. Tak przygotowany farsz odstaw do lekkie przestygnięcia. Ciasto francuskie rozwiń i lekko rozwałkuj. Ciasto posyp startym serem i rozłóż na nim przestudzony farsz. Ciasto zwiń w roladę wzdłuż dłuższego boku i pokrój w dość grube plastry. Tak powstałe ciastka przełóż ostrożnie na przyszykowaną wcześniej blachę (pamiętaj o zachowaniu odstępów) i posmaruj jajkiem. Blachę
blog.moje-pasje.infoZa oknami upały więc dzisiaj szybki deser z ciasta francuskiego, na którego przygotowanie potrzebujemy 20 minut. Do deseru wykorzystałam świeże owoce oraz bitą śmietanę, którą możemy
Zabawa smakiemminut. Farsz doprawiam do smaku oregano, solą oraz pieprzem. 2. Ciasto francuskie rozwijam. Na brzegu ciasta robię 1cm nacięcia. Na cieście układam wzdłuż przestudzony farsz. Ciasto składam (tak by nacięcia były na górze). Dociskam brzegi. Odcinam pozostałe ciasto. Ciasto z farszem kroję na 4cm kawałki. Ciastka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 15-20 minut w temperaturze
Tradycyjna kuchnia KasiLubicie ciastka kremówki ? Ja bardzo! Przypominają mi one dzieciństwo i sobotnie wyprawy do sklepu po kremówki i eklerki dla babci. Dziś mam dla Was przepis na taką błyskawiczną kremówkę. Zamiast ciasta francuskiego alb półfrancuskiego – biszkopt. Pokryty wspaniałą, kremową, budyniową masą tworzy fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: BISZKOPT: * mąka pszenna – 3 czubate
Ostra na Słodkotruskawki to z nimi zrobiłam. Szybkie ciasteczka francuskie z truskawkami Składniki: - 1 op. ciasta francuskiego - kilka truskawek - cukier - jajko - cukier puder Przygotowanie: Ciasto rozwijamy, tniemy na kwadraty (mi wyszło 16), na każdym sypiemy trochę cukru, układamy umyte truskawki (ja dawałam po jednej truskawce na ciastko) i sklejamy końce w dowolnie wybranej formie. Układamy na papierze do pieczenia smarujemy rozbełtanym(...)jajkiem, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni. Gdy ciastka będą zarumienione wyjmujemy i posypujemy cukrem pudrem i podajemy. Życzę smacznego
Kulinarne życieciasta francuskiego 2-3 tabliczki ulubionej czekolady 1 jajko cukier kryształ Sposób Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy w kwadraciki. Na kwadrat nakładamy kostkę lub dwie czekolady, przykrywamy następnym kwadratem z ciasta, brzegi dociskamy widelcem, każde ciasto po wierzchu smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy cukrem. Gotowe ciastka układamy na blasze wyłożonej pergaminem, pieczemy w piekarniku 15-20 minut, w temperaturze
Kuchenne aromatyząbków czosnku sól, pieprz 3 łyżki oleju do smażenia kilka liści sałaty Z ciasta francuskiego wyciąć kwadraty o wymiarach ok. 7x7 cm. Wyciąć również paski o szerokości 1 cm i nimi obłożyć kwadraty robiąc tzw. ramkę, którą przyklejamy roztrzepanym jajkiem z odrobiną wody. Ciastka pieczemy na złoty kolor. Do środka możemy włożyć jakieś obciążenie, aby wyrosły tylko
Jadło i czytadłoPrzepis na te dziwne zwijaki poleciła mi moja koleżanka Ania. Zainteresował mnie on z dwóch powodów po pierwsze ich wygląd jest dosyć ciekawy i nietypowy, a
ciastkarnia na kruchym spodzieUwielbiam to ciasto, aż dziw, że do tej pory nie było go na blogu, za szybko zawsze znika ze stołu ;) Dwie warstwy ciasta francuskiego na maśle
Domowa cukiernia EwyPrzygotowałam dzisiaj bardzo prosty deser z francuskimi ciasteczkami namoczonymi w espresso, a do tego borówkowy mus. Pychotka! Na letni poranek do kawy jak znalazł
Niezły Młynekroztopić, dodać rozgnieciony czosnek i smażyć na małym ogniu ok 3 minut. Ciasto francuskie pokroić na 5 równych części a każdą z tych części złożyć na pół i ułożyć na natłuszczonej blasze. Na każdy kawałek ciasta włożyć plasterek surowej szynki, plasterki pomidora i brukselkę. Ciastka polać roztopionym masłem, posypać bułką tartą, ziołami, pieprzem i solą. Ciastka wstawić
Jadło i czytadło