ciastka z ciasta francuskiego - 762 przepisów (strona:33/51)

C'est du Nanan... a to gratka dla łasuchów! 146

ciasta parzonego i wypełnione  crème pâtissière , oblane lukrem lub czekoladą i posypane karmelizowanymi orzechami. Zabawa formą, a także mnogość smaków oraz tekstur tutaj zachwyca — miękkie, delikatne ciastko z aksamitnym kremem i chrupiącą otoczką to zupełnie nowy wymiar przyjemności. Inne cukrowe cuda to między innymi: brownie z owocowymi kremami na wierzchu, magdalenki, którymi zajadał się Proust, ciastka resztkowe (chociaż(...)wiem skąd te resztki, bo po całym dniu po ciastkach ani śladu) oraz tradycyjne torty. W ofercie mają pojawić się również francuskie makaroniki — jako koneser i wierny fan Ladurée nie mogę się ich doczekać. Podczas degustacji najbardziej zachwycił mnie deser z tonka, liczi i maliną — to mój zdecydowany faworyt. Jeśli wpadniecie do Nanan, to koniecznie sprawdźcie

Food Square
Ciasteczka orzechowe 238

płat ciasta francuskiego, rozłóż masę orzechową równą warstwą, zwiń w rulon wzdłóż dłuższego boku. Ostrym nożem pokrój rulon na plasterki  grubości około 1 cm. Rozłóż plastry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz posypać ciasteczka perełkami cukrowymi (do pieczenia) lub oprószyć cukrem pudrem po upieczeniu, jeśli chcesz  by ciasteczka były bardziej słodkie.  Upiecz ciastka

Gotuj Sam!
LIEBSTER BLOG AWARD 145

razem nie będzie przepisu, tylko ogromne podziękowanie dla Kosiarkowej , dzięki której zostałam wyróżniona nagrodą Liebster Blog Awards . Również wielkie podziękowania dla Ale Ciastko , która także, po Kosiarkowej, zgłosiła mojego bloga to " Liebstera ". Oba wyróżnienia otrzymałam zaledwie w ciągu dwóch dni więc taka nagroda  jeszcze bardziej motywuje i do gotowania i do prowadzenia kulinarnego bloga:) Postanowiłam wziąć udział(...)mieszkaniu :) 6. Przyrządzenia jakiego dania byś się nie podjęła? Podjęłabym się raczej każdego, natomiast po jego zrobieniu nie wiem, czy wykonałabym go po raz drugi. Tak miałam z ciastem francuskim - raz zrobiłam i chyba drugi raz już nie zrobię 7. Ulubiony przepis to..? Szarlotka, która zawsze mi wychodzi! :] 8. Kuchnia jakiego państwa najbardziej Cię kręci?  Pierwsza myśl to Francja

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Chrupiąca choinka z grzybami 194

jadalna choinka może zagościć na świątecznym stole zamiast tradycyjnych pasztecików do barszczu. Może też być po prostu przekąską na spotkaniu z przyjaciółmi, bo przyjemnie urwać sobie nadziany grzybami kawałek ciasta i zjeść go ze smakiem.  Moja rodzina to tradycjonaliści więc kolacja wigilijna co roku składa się właściwie z tych samych potraw. Karp, barszcz z uszkami , pierogi z grzybami, grzybowe(...)dajcie znać czy smakowało.  I może Wam uda się zrobić ładniejszy, bardziej choinkowy kształt, bo moja choinka jest jaka jest, ładniej nie umiem. Chrupiąca choinka z ciastka francuskiego, z farszem grzybowym Do doprawienia farszu pieczarkowego użyłam Vegety Natur z czosnkiem, która wzbogaciła i podkreśliła jego smak. Wiecie, że rzadko używam gotowych mieszanek przyprawowych, ale ta zawiera tylko naturalne

Smaczna Pyza
Rabarbarowe tartaletki frangipane - expresowe 214

ciasto francuskie rozwinąć z papieru. Pociąć na 8 lub 10 kawałków. Kawałki ciasta przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy kawałek obrysować dookoła ostrym nożykiem tworząc ramkę, uważając, by nie przeciąć ciasta na wylot. Przy pieczeniu brzegi ciasta podniosą się zabezpieczając nadzienie, by nie wypłynęło delikatnie rozłożyć krem migadłowy na kremie migdałowym ułożyć przycięte na długość ciastka, obrane

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Domowy makaron z truskawkami 196

Puszyste ciasto maślane z truskawkami Truskawkowe chipsy Truskawkowo waniliowa zebra Knedle z truskawkami Rolada bezowa z truskawkami Jogurtowo śmietankowy truskawkowiec Truskawkowiec Placek jogurtowy – truskawkowo morelowy Drożdżówki z truskawkami i lukrowaną kruszonką migdałową Jogurt granatowo truskawkowy Muffiny kokosowe z truskawkami i jagodami goji Tort piankowo truskawkowy Domowe lody truskawkowe Biszkopciki z masą kokosową i truskawkami Sushi owocowe Ciastka francuskie

mojewypiekiinietylko
3-składnikowe ciasteczka twarogowe. 180

możesz przyrządzić na słodko - posypując je cukrem lub na słono - przed pieczeniem wystarczy posypać je lekko solą i ziołami. Ciasteczka bardzo rosną w górę,  zachowują się niemalże jak ciasto francuskie. Moje dziecko mówi, że są czarodziejskie, sama podejrzewam je o to samo! :) Chciałam Wam się jeszcze pochwalić moją cudowną pastelowo różową filiżanką od Tarka i Miarka . Zakochałam się(...)twarogu 350 g masła 250 g mąki pszennej Plus dodatki, w zależności od tego, czy ciastka mają być na słono - czy na słodko. Twaróg rozkruszamy w dłoniach. Masło kroimy na małe kawałki. Rozkruszony twaróg, pokrojone masło i mąkę zarabiamy do połączenia się składników. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3-4 mm i wycinamy ciasteczka. Przy wałkowaniu pomagajcie sobie podsypując

MamaOskarka
Ziemniaki Dofinki (Dauphine) - ptysie ziemniaczane 1861

kuchni francuskiej. Kuleczki są fantastyczne w smaku, choć przyznam, że wymagają czasu i zabawy podczas przygotowań... Idealnie nadają się jako dodatek obiadowy, a ja uwielbiam ich podjadanie nawet w wersji solo. Smakują jak wytrawne i lekkie pączusie.  Na dniach zaprezentuję Wam mój pomysł na wykorzystanie ciasta ptysiowo-ziemniaczanego, ale teraz polecam kuleczki! 500g ziemniaków Ciasto parzone: 125g mąki(...)cały czas mieszając czekać - aż ciasto zacznie gęstnieć i odstawać od naczynia. Masę zdjąć z ognia i ubijając stopniowo wbijać jajka. Obrane ziemniaki przecisnąć przez praskę, a następnie połączyć z ciastem. Masę doprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wyrobić i pozostawić do ostudzenia. Z ciasta formować kulki (lub szprycą do ciastek - kwiatki) wielkości orzecha włoskiego i smażyć na mocno

Di gotuje
Ciasteczka z ciasta francuskiego z Nutellą 146

francuskiego Nutella jajko wykonanie: Ciasto podzielić na równe kwadraty. W połowie kwadracików wyciąć w środku kółka. Nałożyć na siebie po dwa kwadraty ciasta – jeden pełen kwadracik, a na wierzchu umieszczamy kwadracik z wyciętym kółkiem. Połączyć kwadraciki na spodach. W miejsce wyciętego kółka nałożyć Nutellę i przykryć ją kółkiem, pozostałym z kwadracików. Jajko rozbełtać w miseczce i posmarować wierzch ciastek

Ania i Marcin gotują
Poduszkowiec z kremem 146

francuskie rozwinąć, lekko rozwałkować jeszcze, przeciąć na pół , nakłuć widelcem i upiec dwa placki. krem; Masło utrzeć z cukrem pudrem, partiami dodać serki i mleko w proszku, doprawić aromatem, sokiem z cytryny i otartą skórką z cytryny. 4 łyżki masy przełożyć do rękawa cukierniczego, resztę masy rozsmarować na jednym upieczonym cieście. ostrym nożem zaznaczyć cięcia na 6 ciastek

Gotowanie jest łatwe
Francuskie ciastka z śliwką 226

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ciasteczka z ciasta francuskiego z śliwką są ekspresowe i bardzo proste do wykonania. Wystarczą 2 składniki z których można wyczarować pyszny deser. Najlepiej smakują tuż po upieczeniu, jeszcze ciepłe, polecam. Post Francuskie ciastka z śliwką pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Ciastka francuskie z orzechami 204

zmielone orzechy laskowe, cynamon. Dokladnie mieszamy. Ciasto francuskie skladamy na pol, wykladamy na nie mase z orzechow i jablka i ciasno zwijamy w rolade. Tak zwiniete ciasto kroimy na plastry. Ukladamy je na blache wylozona papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez okolo 20 minut. Gotowe ciastka dekorujemy polewa czekoladowa. Smacznego

Przysmaki Karolki
Takie coś, z takim czymś (parówki w cieście francuskim) 185

Ciasto francuskie dzielimy na 6 prostokątów, w które następnie zawijamy parówki. Zawijątka Krzysiek delikatnie ponacinał, uważając by nie przeciąć parówki do końca. Odstające końce skleił ze sobą, jednocześnie formując piękne gniazdo. Bogusław przed włożeniem do piekarnika posmarował wszystkie gniazda jajkiem by nabrały pięknego, złotego koloru. Piekliśmy w temperaturze 180°C przez 25minut, a 5 minut przed końcem wszystkie ciastka

Sprawni w smaku
Joulutorttu - fińskie ciasteczka. 185

francuskie pokroić na kwadraty o wymiarach 5x5 cm. W każdym rogu zrobić nacięcie w kształcie litery L. Złapać za róg ciasta i umocować na środku ciasteczka. Tak samo postąpić z każdym rogiem. Powstanie nam wówczas kształt kwiatuszka. Na środek wyłożyć marmoladę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 225°C i piec ok. 10-15 minut, aż się zrumienią. Wystudzone ciastka

zadanie-gotowanie