ciastka z ciasta francuskiego - 762 przepisów (strona:38/51)

VADEMECUM ciasteczkowe – jak perfekcyjnie zrobić i upiec kruche ciasteczka do dekorowania? 299

mogłyby się mocniej przypiec od spodu. Poza tym – folia naprawdę ciężko od ciastek odłazi. Papier do pieczenia lub woskowany pergamin – to jest to. W wersji budżetowej.   Jeśli pieczecie bardzo dużo – przyda się specjalna mata silikonowa do pieczenia, odporna na wysokie temperatury, polecam francuską Silpat, cena od 85 do 130zł, lub znacznie tańsze włoskie Silikomart Classic albo Silikomart(...)bajek, kreskówek, drobne ornamenty. Znajdziecie je na allegro i w sklepach AGD. Wybór jest tak duży, że na pewno znajdziecie coś idealnego dla siebie. Jeśli macie dobry przepis na ciasto , wszystko się uda. I skomplikowane, i proste wzory

Karo in the Kitchen
Ciastka francuskie z serem i bananami 156

mnie moje ulubione Emilki od Mlekomy ) 1 żółtko 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka budyniu waniliowego (proszku) 1 banan 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka Przygotowanie: Ciasto francuskie wyjąć z lodówki 15 - 20 minut wcześniej, aby złapało temperaturę pokojową.  Banana obrać, pokroić w dość cienkie plasterki. Twaróg przełożyć do miseczki, dodać żółtko, budyń i cukier puder. Dokładnie wymieszać(...)dodawałam nic takiego. Ciasto rozwinąć, delikatnie rozwałkować, pociąć na 8 równych kwadratów/prostokątów. Na każdy nałożyć porcję farszu, ułożyć po kilka plasterków (2-3) banana. Boki posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Zawinąć w rożki, kopertki lub po prostu na pół. Widelcem docisnąć brzegi. Całość posmarować z wierzchu jajkiem z mlekiem. W każdym ciastku zrobić ostrym nożem 3 nacięcia

Cakes By Kejt
Staub - zestaw do przystawek - nie tylko do przystawek :) 128

Pewnie wielu z Was korzysta z naczyń żeliwnych i ceramicznych francuskiej firmy Staub (obecnie grupa Zwilling J.A. Henckels) , ale w nasze ręce trafiły stosunkowo niedawno. Zaczęliśmy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
EKLERKI Z CREME PATISSIERE – najlepsze! 215

Eklerki to taki deser, który kojarzy mi się z dzieciństwem i ukochaną babcią! Zawsze w sobotę wysyłała mnie do pobliskiego sklepu, gdzie była dostawa świeżutkich eklerek

Ostra na Słodko
Parówki w cieście twarogowym 116

przypomina ciasto francuskie, a jest przy nim o wiele mniej pracy. Nawet proporcje są tak łatwe do zapamiętania, że nie potrzeba wielkiej filozofii. Zagniatasz ciasto i gotowe! Przy cieście francuskim jest sporo pracy, a nie zawsze jesteśmy w stanie uzyskać zadowalający efekt. Można je przygotować zarówno w wersji na słodko jak i na słono, ale samymi dodatkami sprawimy, że zyskają(...)kawałki, wszystko razem zarabiamy do połączenia się składników. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 3 mm, tniemy na paski o szerokości 1/3 parówki. Wspomniane parówki dzielimy na 3 równe części (każdą z parówek), owijamy w 1 warstwie ciasta i układamy pionowo w foremce. Na środku ustawiłam foremkę do wycinania ciastek - również w kształcie serca, która stworzyła miejsce

MamaOskarka
ciastka francuskie z tostera (z serowym nadzieniem) 152

pyszne.  Składniki: prostokątny arkusz ciasta francuskiego (275 g) 200 g twarogu z kostki 2-3 łyżki rodzynek 1 żółtko łyżeczka budyniu waniliowego łyżka cukru pudru + do posypania Rodzynki zalać wrzątkiem na klika minut a następnie odcedzić. Ser wymieszać z żółtkiem , cukrem pudrem i budyniem oraz rodzynkami.  Ciasto podzielić na 8 kwadratów wielkości kromki chleba tostowego. Na połowę nałożyć(...)sklejenie. Każdy kwadrat z serem przykryć kawałkiem ciasta.  Dokładnie zlepić brzegi i środek w miejscu gdzie nie ma nadzienia. Każdy kwadrat przekroić na połowę. Za pomocą widelca docisnąć brzegi ciasta.  Toster rozgrzać bardzo mocno, od momentu zapalenia się zielonej lampki jeszcze przez około 5 minut. Włożyć ciastka i piec około 15 minut, w zależności od tego jaką

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Croissanty z ciasta półfrancuskiego z jabłkami. 178

     Dziś Kochani mam dla Was świetny przepis na cudowne rogale z ciasta półfrancuskiego. Croissanty te mają chrupiący wierzch i mięciutki, drożdżowy środek, nadziane

Rozpustne gotowanie
Mazurek z konfiturą pomarańczową i orzechami 209

Mazurek last minute - nie będę ściemniać, że się przy nim napracowałam. Zrobił się sam w piekarniku. Moją rolą było nie zepsuć efektu zbyt dużą ilością czekolady

Kulinarne Inspiracje
Czas wlozyc korone czyli Galettes des rois 135

smarowania wykonanie: Cukier ucieramy z maslem do bialosci. Dodajemy jajka, migdaly i make ziemniaczana. Ucieramy. Na koncu dodajemy Amaretto. Z ciasta francuskiego wycinamy kola, mozna to zrobic za pomoca szklanki lub filizanki. Z tej porcji ciasta mi wyszlo 18 krazkow. Mase migdalowa wykladamy na polowe krazkow, pozostawiamy okolo 1cm marginesu i przykrywamy drugim krazkiem. Dociskamy dokladnie brzegi np za pomoca(...)wideca by sie nie rozeszly w czasie pieczenia. Gotowe ciasteczka smarujemy roztrzepanym zoltkiem z dodatkiem wody. Mozemy tez porobic nozem wzorki na kazdym ciastku. Przygotowanie do pieczenia ciasteczka pozostawiamy przez 10 minut w lodowce do wyschniecia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25 minut. Podajemy gdy sa jeszcze cieple. Smacznego

Przysmaki Karolki
WIOSENNY SERNIK Z TRUSKAWKAMI 150

Ze specjalną dedykacją dla wszystkich Mam z okazji ich święta, proponuję Wam dzisiaj przepis na aromatyczny sernik z udziałem truskawek na spodzie z herbatników i korzennych

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Rurki z kremem/bitą śmietaną Ewy Wachowicz 169

Dzisiaj zapraszam na rurki z kremem według przepisu Ewy Wachowicz. Panią Ewę dobrze się ogląda, chociaż przyznam, że robię to bardzo rzadko. Dobrze również się ją

Mieszam w Garnku
Róże z ciasta francuskiego i jabłek 143

odstawić ciasto francuskie rozwinąć z rolki i lekko rozwałkować. Z krótszej strony pokroić w równej szerokości pasy (około 5 cm). U mnie wyszło 8 pasków. Każdy pasek odzielnie posmarować cieniutko konfiturą. Od góry paska układać plasterki jabłek, na zakładkę tak, by czerwona, łukowata część jabłek wychodziła na zewnątrz paska. Posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Dolną część ciasta założyć na plasterki(...)SMACZNEGO ! Uwagi: Ciasto dobrze jest rozwałkować, by nie było za grube. Zwijać w ruloniki na tyle luźno, by pozostawić miejsce na wyrośnięcie. W przeciwnym razie, różyczki się nie dopieką. Lepiej zrezygnować z papierowych muffinek i układać ciastka bezpośrednio w metalowej foremce, by mieć pewność, że przepieką się do środka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
{Bez)grzeszne śniadanie: Babeczki z batatów 112

Słodkie ciastka z bez grama cukru. Chrupiące z zewnątrz z mięciutkim środkiem. Idealne do porannej kawy. Doskonały przepis dla tych, co lubią słodycze, ale unikają ich, bo wystrzegają się cukru. W tych ciasteczkach nie ma ani grama cukru, a są pysznie słodkie. Wszystko za sprawą batatów, czyli słodkich ziemniaków, stanowiących podstawę ciasta. Poza tym w babeczkach mamy już tylko(...)Większa ilość masła pozwala jednak osiągnąć bardzo ładny efekt wizualny. Zarobione krótko ciasto rozpłaszczamy rękami na blacie, posypujemy mąką i składamy na pół. Potem jeszcze dwa trzy razy powtarzamy czynność. Efekt jest taki, że po upieczeniu ciasto batatowe zachowuje się jak ciasto francuskie, czyli dzieli na osobne płaty. Zostawiamy Waszemu uznaniu ile dodać masła. Nasze odchudzone babeczki były pyszne. Cały

Niedzielny kucharz
Francuskie sakiewki z wiśniami 184

jajka,  2 łyżki cukru waniliowego, 25g cukru pudru,  200 g wiśni nadwiślanki ChNP.  Ciasto francuskie pokroić na 12 kwadratów. Ser utrzeć z nasionami wanilią, cukrem pudrem i cukrem waniliowym oraz jednym jajkiem. Nakładać po łyżeczce masy na kwadraciki ciasta. Wiśnie wypestkować, odsączyć, rozłożyć na masie serowej, delikatnie je dociskając. Zlepić wszystkie brzegi do środka, tworząc takie sakiewki(...)Wierzch posmarować drugim rozkłóconym jajkiem. Kruszonka: 25g mąki pszennej,  1,5 łyżki cukru,  łyżka masła. Ze składników zagnieść palcami kruszonkę, posypać wierzch ciastek. Piec ok. 25 minut w temp. 180st

Z miłości do słodkości
Francuskie zwijańce z mieszanką ziaren i migdałów 117

sezamem. Ciasto w całości powinno być przykryte mieszanką ziaren. Delikatnie dociskamy za pomocą wałka. Ciasto zwijamy do wewnątrz tylko do połowy, zaczynając od dł. boku, tą samą czynność wykonujemy za drugim bokiem.  Na połączeniu ciasto smarujemy syropem i delikatnie dociskamy. Drugą porcję ciasta kroimy na prostokąty  ok. 10 – 5 cm i przekładamy na blachę do pieczenia, zachowując odległości(...)Roladę kroimy na plastry o grubości ok. 4 cm i delikatnie przekładamy na prostokątne ciasto. Ważna uwaga, kroimy jeden plaster i od razu go przekładamy. Tak przygotowane ciastka pieczemy ok. 15 min w 180°C. Po upieczeniu ciastka powinny przestygnąć. Najlepiej smakują, gdy są delikatnie ciepłe i dodatkowo polane syropem z agawy. Rada: wierzch można posypać cukrem brązowym

Moniki Smakołyki