ciastka z ciasta francuskiego - 762 przepisów (strona:36/51)

Francuskie z serem i rabarbarem 136

łyżki cukru 4 truskawki 1 jajko do posmarowania cukier trzcinowy do posypania Rabarbar myję i kroję na długość około 6 cm i zasypuję cukrem trzcinowym, odstawiam na 30 minut. Ciasto francuskie kroję na prostokąty o wymiarach cztery sztuki 8X12 cm, i cztery sztuki 10 na 14 cm. Większe kawałki ładnie nam skleją się ze spodem. Ser miksuję blenderem z żółtkiem(...)nacinam w poprzek w kilku miejscach. Sklejam z mniejszymi. Smaruję jajkiem roztrzepanym  i posypuję  cukrem. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni góra dół i wstawiam blaszkę z ciastkami, które układam na papierze do pieczenia. Piekę 20 minut aż się zrumienią

wesoła kuchnia
Cukiniowo cytrynowe ciasto bez pieczenia 124

zblendowanej cukinii) 5 łyżek cukru 2 galaretki cytrynowe sok z 1 cytryny Warstwa jogurtowa: 400 g jogurtu greckiego 5 łyżek cukru 3 łyżeczki żelatyny + odrobina wody Spód: paluszki francuskie Brześć Cukinię obieramy, wydrążamy gniazdo nasienne, kroimy w kostkę i dusimy z odrobiną wody do miękkości. Miękką cukinię blendujemy na gładki mus.  Do musu z cukinii dodajemy do smaku cukier(...)foremce o wymiarach 24x24 cm układamy spód z ciastek.  Lekko stężałą masę jogurtową miksujemy, aby nadać jej puszystości i wykładamy ją na spód z ciasteczek. Blachę wkładamy do lodówki, aby masa jogurtowa całkowicie stężała. Na stężałą masę jogurtową wykładamy masę cukiniową, wygładzamy i wkładamy do lodówki. Ciasto po 24 godzinach jest bardzo łatwe do pokrojenia i co najważniejsze

MamaOskarka
Croquembouche- ptysie z nadzieniem w karmelu 165

    Croquembouche tradycyjny, francuski tort weselny. Składa się on z piramidki ptysi zlepionych ze sobą karmelem .  Każde ciasteczko wypełnione jest kremem . Mogą osiągać

Różowa kuchnia
Dan-ta, czyli chińskie ciastka jajeczne 166

jajek. I wyskrobujemy również do masy środek wanilii (od biedy pewnie mogą być ze dwie łyżeczki ekstraktu). I mieszamy wszystko na gładką masę. Masą tą wypełniamy formy wyłożone ciastem francuskim. Nie wypełniamy do samej góry, musimy zostawić 0,5-1 cm luzu, bo inaczej w trakcie pieczenia masa wypłynie. I wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni(...)dnia zaniosłem do pracy żeby Cai i Dan oceniły, czy smakują tak jak w Chinach. Cóż, prawdę mówiąc nie wypowiedziały się, ale to tylko dlatego, że tak pochłaniały ciasto za ciastkiem, że nie było czasu na gadanie :) Więc to chyba najlepsza rekomendacja, najlepszy dowód, że chyba wyszło "po chińsku" :) Nie wiem dokładnie ile mi wyszło z tego przepisu

Marder&Marder Manufacture
Clafoutis z czereśniami 125

Clafoutis jest to francuski deser składający się z wiśni bądź czereśni zalanych ciastem. Ciasto przypomina mi w smaku ciasto naleśnikowe, jednakże jest ono zbite i wilgotne, słowem taki francuski zakalec.   Przepis podejrzany TUTAJ . Składniki 200 g masła 4 jaja 0,5 szklanki cukru 4 łyżeczki cukru waniliowego 2 szklanki mąki 300 ml mleka 80 dag świeżych czereśni margaryna(...)cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy masło, mleko, oraz mąkę. Na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą wykładamy owoce, wylewamy ciasto. Całość pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni. Piękna piosenka o pięknych słowach: Sting  "Ciastko dla duszy

Kuchenne aromaty
Francuskie "cukiereczki" 151

Składniki: 300 g gotowego ciasta francuskiego ( 1 opakowanie) 1 opakowanie orzechów laskowych 1 łyżka cukru 1 łyżka miodu szczypta cynamonu 2 jajka 10 dag cukru pudru Wykonanie: Ciasto rozmrażam, najlepiej na noc, na najniższej półce w lodówce. Rozwijam i  kroję  w prostokąty o szer.5 cm i dł. 10 cm. Orzechy mielę i podprażam na gorącej patelni. Przekładam(...)Mieszam, aż  wszystkie składniki połączą się ze sobą. Masę orzechową nakładam na środek pierwszego prostokąta, przykrywam drugim, brzegi smaruję rozmąconym żółtkiem i sklejam oba prostokąty ze sobą. Końce ciastek zawijam jak papierek od cukierka.  Blachę opłukuję zimną wodą i układam na niej ciastka. Wierzch ciastek smaruję żółtkiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego

Ciasteczkowy Potwór
Blogowy Dzień Dziecka i Największe w Historii Wspólne Śniadanie//Dziecięco. Maślane naleśniki na dzień dziecka poproszę 204

jakiś aromat(na biedno) i cukier 4.gotuj do zagotowania! I szybko ściągaj z gazu -najlepsza kawa ever(taką dostaniecie tylko od innej bloggerki) zagryziona ciachem ♥ PLAN DZIAŁANIA(polecany) A. Zrobić ciasto na naleśniki. Do lodówki z nim na chwilę. B. W tym czasie zrobić sosik waniliowy C.Smażąc naleśniki karmelizować gruszki Pamiętajcie! Dziś słodziki i inne diety chowamy w kąt. Sałatę(...)nastrojem TEGO dnia(haha  Kate  popatrz co ze mną zrobiłaś zamiast po szwabsku ja po francuskiemu:( -Poczty Polskiej (sorry nie podlinkuje Was wybaczcie) -Cierpliwej  Milenki   (-Teee F. to jest pyszne!-Wiem!-Kto piekł te ciastka!-Milena!-Trzeba ją porwać...albo nie...zaadoptować...będzie legalniej!-Nooo) -wszystkich wariatek&wariata biorących udział w naszym śniadaniu

U Fiolki
Blogowy Dzień Dziecka i Największe w Historii Wspólne Śniadanie//Dziecięco. Maślane naleśniki na dzień dziecka poproszę 136

jakiś aromat(na biedno) i cukier 4.gotuj do zagotowania! I szybko ściągaj z gazu -najlepsza kawa ever(taką dostaniecie tylko od innej bloggerki) zagryziona ciachem ♥ PLAN DZIAŁANIA(polecany) A. Zrobić ciasto na naleśniki. Do lodówki z nim na chwilę. B. W tym czasie zrobić sosik waniliowy C.Smażąc naleśniki karmelizować gruszki Pamiętajcie! Dziś słodziki i inne diety chowamy w kąt. Sałatę(...)nastrojem TEGO dnia(haha  Kate  popatrz co ze mną zrobiłaś zamiast po szwabsku ja po francuskiemu:( -Poczty Polskiej (sorry nie podlinkuje Was wybaczcie) -Cierpliwej  Milenki   (-Teee F. to jest pyszne!-Wiem!-Kto piekł te ciastka!-Milena!-Trzeba ją porwać...albo nie...zaadoptować...będzie legalniej!-Nooo) -wszystkich wariatek&wariata biorących udział w naszym śniadaniu

Fiolka w kuchni
MAGDALENKI 143

Magdalenki to  małe francuskie biszkoptowe ciasteczka o charakterystycznym  kształcie muszelki, który uzyskuje się dzięki pieczeniu w specjalnych foremkach z wgłębieniami. Będąc

Walijskie Pichcenie
Ciasto duńskie. 212

podobne jak ciasto francuskie, ja lubię je z nadzieniem z budyniu i owoców, mąż zachwyca się nad kopertami z serem. Do nadzienia można użyć również dżemu, owoców, kremu czekoladowego, farszu mięsnego, czy z pieczarkami i w każdej z tych wersji jest pyszne! Mój przepis jest nieco uproszczony, ale efekt końcowy jest taki sam ;-) Polecam! Składniki na ciasto duńskie wszystkie składniki(...)mąki pszennej 200 ml jogurtu naturalnego 200 ml mleka 100 ml oleju 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 3 jajka 4 dag świeżych drożdży jeśli chcemy przygotować słodkie ciastka dodajemy jeszcze 2 łyżki cukru jeśli bułeczki mają być wytrawne dodajemy jeszcze pół łyżeczki soli DO SMAROWANIA: 120 g rozpuszczonego masła 1 roztrzepane jajko       Mąkę przesiewamy

Rozpustne gotowanie
Makaroniki - esencja Paryża 138

pojawieniu się filmu Marie Antoinnete w reżyserii Sofii Coppoli. Same ciastka oryginalnie wywodzą się z Włoch. Przywiezione zostały na francuski dwór przez Katarzynę Medycejską, by później się stać jednymi z najsłynniejszych ciastek świata. Przez wiele lat nosiłem się z zamiarem sprawdzenia swoich możliwości we własnoręcznym ich wykonaniu. Przeczytałem mnóstwo informacji na ich temat(...)opłacało się. Spróbujcie i Wy! :)Makaroniki przyrządziłem na trzy sposoby: z solonym karmelem, z masą pistacjową oraz z kremem pâtisserie z dodatkiem hibiskusa. Sam przepis na makaronikowe ciasto pochodzi ze strony whatsforlunchhoney.net, wydawał się odpowiednio prosty. Zaś cenne rady, z których skorzystałem można znaleźć na Kucharni. Będziemy potrzebować również teflonowej bądź silikonowej maty do pieczenia (ewentualnie

Food Square
XI AKCJA piekarnie w twoim mieście 189

kupił trzy słodkie bułki na cieście francuskim. Jedna z samym serem, druga z budyniem a trzecia z serem i dżemem. Każda polana lukrem. Koszt takiej bułki słodkiej to 1,70. I była to ta sama piekarnia a  właściwie sklep firmowy w Żarach przy ulicy Katowickiej . Tam często zaglądamy, bo mają pyszne kruche ciastka do herbaty. Musicie wybaczyć niestety

Magiczne Życie Marty
Ciasto Waniliowo-chałwowa bajka 134

wanilii chyba po moim mężu, i zdecydowanie postawiłam na ten właśnie smak. A co doskonałe waniliowy krem, który dzisiaj wam zaprezentuję doskonale komponuje się z kwaskowatymi i dojrzałymi truskawkami. Ciastko ma formę przekładańca i prócz wspomnianego kremu waniliowego jest jeszcze krem mleczny z skórką cytrynową oraz krem chałwowy na bazie pasty sezamowej tahini. To wszystko dla kontrastu(...)zachwycona i robiąc ze mną krem budyniowy, nie mal błagała mnie o pozostawienie miski i piór miksera do wylizania. Zapraszam wszystkich zainteresowanych  po przepis. Składniki :  1 opakowanie ciasta francuskiego 300 g   Na krem waniliowy :  40 g budyniu z prawdziwą wanilią  2 łyżki cukru waniliowego  250 ml mleka  100 g margaryny Plama

vaniliowoczekoladowa
Błyskawiczne ciateczka z jabłkiem i pizzerki z ciasta francuskiego. 472

jabłek 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej  4 łyżki wody do rozmieszania mąki 1/2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu cukier puder do oprószenia 1 ciasto francuskie 1 ciasto francuskie kilka plasterków szynki kilka plasterków żółtego sera kilka plasterków pomidora ketchup Jabłka myjemy obieramy i kroimy w kostkę, następnie przekładamy do garnka, dodajemy cukier, cukier waniliowy, cynamon i wodę, dusimy(...)ziemniaczanej, dodajemy do jabłek i chwilkę mieszamy aż zgęstnieje. Odstawiamy do przestygnięcia.Z ciasta wykrawamy po 2 równe prostokąty, na jednym robimy nacięcia radełkiem a na drugi nakładamy po łyżce jabłek , na wierzch nakładamy ciasto w krateczkę i w koło dociskamy widelcem tworząc wzorek. Ciastka wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy w temperaturze 190 stopni na złoty

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasteczka z ciasta francuskiego z miodem i sezamem. Francuskie ślimaczki z sezamem 159

ciasteczek: płat ciasta francuskiego o wym. ok. 40x30cm 2 łyżki płynnego pszczelego miodu (jeśli macie twardy i gęsty należy lekko podgrzać w rondelku, żeby lepiej się rozsmarowywał na cieście) łyżka masła 3 garści ziaren sezamu Ciasto wyciągnąć z lodówki na ok. 15 min przed przyrządzaniem, żeby nabrało temperatury pokojowej. Miód wymieszać z masłem. Ciasto rozłożyć na blacie i posmarować(...)kanapeczki o grubości ok. 1-1,5 cm. Ja kroję za pomocą ostrego noża do ziemniaków. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C lub 180 stopni z funkcją termoobiegu. Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na złoty kolor

Maślane ciasteczko

Proponowane wyszukiwania