wypożyczyła dla mnie z biblioteki pierwszą książkę kucharską pt. Gotuj z Kubusiem Puchatkiem i mając 7 lat sama smażyłam tosty francuskie z miodem, piekłam kruche ciasto z jabłkami i robiłam czekoladowe ciastka owsiane. I nikt nigdy nie krzyczał na mnie kiedy coś wybrudziłam, zbiłam, popsułam lub kiedy popękały mi wszystkie ceramiczne naczynie żaroodporne bo wkładałam je do mocno nagrzanego
Mango PapajaCi, który znają mnie już trochę wiedzą, że preferuję potrawy proste w przygotowaniu i nie zajmujące zbyt wiele czasu, a przy tym gwarantujące wspaniały efekt wizualny
Wiszniówkamogą się rozlepić. Pieczemy przez 15 - 20 minut w temp. 180*C Ciasteczka posypujemy cukrem pudrem albo oblewamy domowym lukrem. Wedle uznania :) Ciastka są bardzo pyszne, a w smaku przypominają coś ala ciasto francuskie nie mając z nim nic wspólnego
W Moim Magicznym DomuCiastka francuskie z budyniem i owocami - dość szybki i na pewno łatwy deser. Oczywiście jeśli użyjemy gotowego ciasta francuskiego. Nie dojrzałam jeszcze do robienia własnego - za leniwa jestem, wolę kupić chociaż jak widać niżej to nie zawsze jest dobry pomysł. Jeśli ktoś chciałby jeszcze bardziej ułatwić sobie pracę to niech użyje budyniu z torebki gotując go w połowie podanej(...)ilości mleka. Ja wiem, że to pójście na łatwiznę, ale kto lubi sobie komplikować życie ? Lepiej je upraszczać i pójść np. na spacer :) Ciastka, które widać na zdjęciu, wyszły smaczne chociaż jakieś takie plaskate. Ciasto francuskie nie bardzo wyrosło podczas pieczenia, nie listkowało ładnie, ale widocznie taka jego uroda bo piekłam zgodnie ze wskazówkami producenta i swoim doświadczeniem. Miało
Smaczna Pyzadrodze, warto mieć gotowe ciasto francuskie. Ciasteczka gotowe w 20 min. Polecam .Zaczynamy: Składniki:2 płaty ciasta francuskiego gotowego1 puszka brzoskwiń2 puszki gruszek2 łyżki masłacukier puder200 ml smietany do ubicia Wykonanie:Z płatów wykrawamy kółka. Układamy na blaszce. Rozpuszczamy masło. Wszystkie ciastka smarujemy masłaem.Na ciasto układamy owoce.Nagrzewamy piekarnik na 220 C - pieczemy około 10-15 min. Do złotego
Smaki Edytypyszny torcik na zimno Charlotte. Charlotte to rodzaj deseru, podawanego na zimno lub ciepło, który składa się z ciasta, chleba lub ciastek w środku z masą kremową, owocową. Deser w pierwotnej formie został wymyślony przez francuskiego szefa kuchni, Marie-Antoine Carême, obecnie przybiera różne formy np taką jaką poniżej ja przygotowałam. Zapraszam bo to pyszne ciasto. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikSkładniki na 14 sztuk:gotowe ciasto francuskie 275g 1/2 torebki budyniu waniliowego z cukrem 4/5 szklanki mleka 40 ml likieru migdałowego mała puszka moreli w syropie
Świat Ciastaskładniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 łyżka cynamonu mielonego 2 łyżki masła 3 łyżki cukru dodatkowo: lukier: cukier puder wymieszany z wodą (proporce dowolne, w zależności
Domowy Smak JedzeniaPogoda za oknem - nie wiadomo jaka, przez co może złapać nas lekki spadek humoru. Jeśli nas już dopadnie taki stan możemy zrobić coś dla siebie na
Blondynka Gotujejabłka na oba kawałki ciasta, tworząc pośrodku linię i zostawiając po bokach i na końcach wolne miejsce. Nałóż na wierzch po kawałku ciasta, sklej boki i końce, zrób na wierzchu kilka nacięć. Posmaruj oba ciastka jajkiem i posyp cukrem. Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 15-20 minut, aż będą ładnie złotobrązowe. Smacznego! Paulina
Gotowanie to kochaniezakupiłam do zjedzenia sobie śliwki węgierki, zrobiłam (żeby podzielić się z moimi panami ;-)) takie francuskie ciastka, przekąskę na słodko z nimi w roli głównej. Tak na szybko i bez napinki :-) Udanego tego chłodnego (przynajmniej w Rzeszowie) poniedziałki Wam życzę :-))) Składniki: 1 płat ciasta francuskiego śliwki węgierki cynamon cukier trzcinowy Ciasto rozkładamy, kroimy na 8 prostokątów. Zaginamy końce do środka
kruche babeczkifrancuskiego; białko z 1 jaja; Ciasto rozmrozić (jeżeli używasz mrożonego), nakłuć widelcem po całej powierzchni i pokroić na kwadraty o boku długości foremki do rurek. Foremki do rurek delikatnie posmarować masłem lub margaryną. Foremkę ułożyć na kwadracie ciasta po przekątnej, następnie zlepić ze sobą dwa przeciwległe rogi ciasta. Rogi te wcześniej posmarować białkiem, by się zlepiły. Tak przygotowane ciastka
In my kitchenvaniglia o più semplicemente con un tocco di zucchero a velo. Buon appetito :) SKŁADNIKI (ok. 15 sztuk) 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 jabłka 40 g orzechów 40 g rodzynek 20 g cukru trzcinowego 5 ciastek 1 łyżka masła 1 łyżka mleka 1 jajko szczypta cynamonu **** INGREDIENTI (ca. 15 pezzi) 1 rotolo di pasta sfoglia(...)cannella per circa 5 minuti, mescolando di tanto in tanto. A questo punto aggiungete le noci tritate grossolanamente e l'uvetta. Mescolate bene il tutto e lasciate a raffreddare. Ciasto francuskie rozwijamy na papierze do pieczenia. Na ciasto wykładamy drobno pokruszone ciasteczka pozostawiając ok. 1 cm wolnego brzegu. Na ciasteczka wykładamy podsmażone jabłka. Ciasto zwijamy w rulon, pokrywamy papierem
La grande e la piccola cuocawyciskane z maszynki Ciasteczka kocie oczka z marmoladą Ciasteczka z marmoladą Ciasteczka z marmoladą z ciasta francuskiego Ciasteczka z białą czekoladą Ciasteczka z m&m's Ciasteczka marcepanowe z marmoladą Ciasteczka z marcepanem i suszonymi wiśniami Ciasteczka z żurawiną i białą czekoladą Ciastka dwa kolory Ciastka kawowe Ciasteczka marchewkowe przekładane powidłami Ciasteczka owsiane Ciastka z kaszy
Aga w kuchniCzy zdarzyło się Wam w kuchni, że przygotowując potrawy zostały Wam białka z jajek? Myślę, że odpowiedź będzie twierdząca, więc aby ich nie zmarnować możecie przygotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!spróbować, tym bardziej że marka ogłosiła właśnie KONKURS . Zapraszam do innych moich przepisów na desery: – przepis na chałwę – ciastka brownie – jogurtowe muffiny z borówkami – ciasteczka migdałowe – jabłka w cieście – róże z ciasta francuskiego – wafle z kajmakiem – creme brulee GRUSZKI PIECZONE W MIODZIE Przygotowanie : 30 minut Ilość porcji: 4 Składniki
nietylkopasta.pl300 g jagód* 2 łyżki cukru, opakowanie ciasta francuskiego, 2 szklanki mleka, 25 g masła, laska wanilii, 2 żółtka, 1 jajko, 40 g mąki pszennej, 40
królestwo garów