ciastka z ciasta francuskiego - 762 przepisów (strona:14/51)

Ciastka francuskie z rabarbarem 155

wzięłam się w garść i przygotowałam małe słodko-kwaśne co nieco dla moich łasuchów. Przyznam, że poszłam po najmniejszej linii oporu i użyłam gotowego ciasta francuskiego, ale pomimo prostoty i niewielkiej ilości składników, ciastka wyszły mega smaczne :) SKŁADNIKI: 275 g gotowego ciasta francuskiego 1 małe jajko łyżeczka mleka lub śmietanki 2-3 łodygi rabarbaru – w zależności od wielkości (romocja

Kuchenne zapiski Edyty
CIASTO FRANCUSKIE ZE ŚLIWKĄ RENKLODĄ. 203

coś upiecz! Najszybszy i najpyszniejszy sposób na deser, niezapowiedzianych gości czy chociażby zaspokojenie ochoty na małe "co nieco". CIASTKA FRANCUSKIE Z RENKLODAMI. /własny;/ na 10 ciastek opakowanie ciasta francuskiego 10-20 śliwek renklod 1 jajko  łyżka mleka cukier  Śliwki myję, osuszam, przepoławiam i usuwam pestki. Ciasto francuskie kroję na 10 w miarę równych kwadratów

W kuchni Karmel-itki
Ślimaki z ciasta francuskiego z solonym karmelem i orzechami 281

składników, opierając się na połączeniu karmelu, soli i słonych orzeszków.  Do przygotowania ciastek potrzebowałem: opakowania ciasta francuskiego, 450 gram masy krówkowej (kajmaku), 50 gram solonych orzeszków arachidowych, 50 gram solonych obranych pistacji, szczypty soli morskiej. Na blacie rozwinąłem płat ciasta francuskiego, a następnie przy pomocy łyżki równomiernie rozsmarowałem na nim całą przygotowaną masę krówkową (kajmak), pozostawiając nieposmarowane pasy(...)rozsmarowanej na cieście masie krówkowej, starając się rozłożyć je jak najbardziej równomiernie po całej powierzchni. Dłuższy bok ciasta z jednej strony założyłem na karmel, a następnie delikatnie i równomiernie zwinąłem ciasto w rulon. Następnie przy użyciu bardzo ostrego noża pokroiłem ciasto wraz z nadzieniem w dwucentymetrowe plastry, które układałem na blasze wyłożonej pergamienem. Ważne, aby nie układać ciastek zbyt

Wyprawy kulinarne
Szybki deser – jabłka, ciasto francuskie i gorzka czekolada 147

wszystko musimy). Przekroić każde jabłko na pół i pokroić na bardzo cienkie półksiężyce. Pokrojone jabłka poukładać na każdym pasie ciasta francuskiego, mniej więcej po środku, aby część jabłka wystawała ponad ciasto – patrz zdjęcia. Oprószyć cukrem pudrem. Dolną część ciasta zawinąć na poukładane jabłka – patrz zdjęcie. Całość delikatnie zawijać do środka, tak aby wyszedł kształt róży – patrz zdjęcie(...)Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, delikatnie przenieść nasze „róże” i wstawić do nagrzanego na 190 stop. C piekarnika (termoobieg). Piec 15 – 18 minut. Upieczone ciastko oprószyć delikatnie cukrem pudrem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i delikatnie polać nią wierzch „róży”. Szybie, smaczne, wystarczająco słodkie! I mały skutek uboczny czekoladowej kąpieli. Ale chociaż nikt się

gutfut
Banany w cieście 271

Szybki deser lub przekąska z owocowym nadzieniem.Składniki:porcja ciasta francuskiego (może być sklepowe)2 bananytrochę gorzkiej czekolady  jajkoolej Ciasto należy rozwałkować na grubość ok

prawdziwe jedzenie
Brzoskwiniowe róże 252

Kiedyś natknęłam się w internecie na fajny pomysł z wykorzystaniem jabłek. Stwierdziłam jednak, że skorzystam z leżących w domu brzoskwiń i to je właśnie przygotowałam w

Kuchnia w czekoladzie
Ciastka francuskie z jabłkami 170

ciasta rozwijamy i dzielimy na 6 prostokątów każdy (razem będzie 12 ciastek). Jajko mieszamy w miseczce. Przy użyciu pędzelka smarujemy boki prostokątów (będą to miejsca łączenia ciastek). Na środku każdego (po przekątnej) kładziemy po łyżce jabłek. Ciastka składamy na pół, tworząc trójkąty. Łączymy boki, następnie przygniatamy widelcem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ciastek(...)polewamy lukrem (cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny na gładką masę). Utarty lukier przełożyłam do foliowego woreczka na mrożonki, odcięłam róg (mały kawałek) i polałam przygotowane ciastka. Ciastka francuskie z jabłkami, to idealna propozycja dla lubiących domowe wypieki, ale cierpiących na chroniczny brak czasu. Ich największą wadą jest to, że nie można poprzestać na jednym i znikają

mojewypiekiinietylko
Paluchy makowe z ciasta francuskiego 143

Przepyszne makowe paluchy z ciasta francuskiego  - szybkie, proste i pyszne :) SKŁADNIKI   2 prostokątne płaty ciasta francuskiego250g gotowej masy makowej z bakaliamibiałko jajkacukier

Moje Kuchenne Rewelacje
Ciasteczka z budyniem i owocami 151

Jeśli tak jak ja miewacie czasem zachcianki na coś słodkiego, a pod ręką nic nie ma, to trzeba zakasać rękawy i zrobić :) Dobrze mieć wtedy w

Kuchnia w czekoladzie
Najlepsza i Najprostsza Domowa Kremówka 233

Kremówka - jedno z bardziej popularnych i lubianych ciastek składających się z dwóch płatów ciasta francuskiego przełożonego aksamitnym kremem budyniowym. Kremówki uwielbiają niemal wszyscy i doskonale sprawdzą się jako przepyszny, niedzielny deser. Najlepsza i Najprostsza Domowa Kremówka -  Składniki: 2 arkusze gotowego ciasta francuskiego (domowego lub "kupnego") (po ok. 250 g) Masa Budyniowa: 1000 ml mleka 2 budynie waniliowe

Słodka Strona
ciastka-babeczki nadziewane 137

drugim razem będą idealne ,ale i te przypieczone są smaczne Ciasto francuskie przyjemnie chrupie, masa smakuje słodko i kremowo,dlatego ciężko nam poprzestać na jednym ciastku Przepis przywieziony z wczasów .ps. ciasto francuskie można zrobić i trzymać w zamrażalniku ,wtedy mamy gotowe w razie potrzeby.dużo pisania ,ale wierzcie ,że szybko sie robi,no oprócz ciasta francuskiego

w mojej kuchni
ROGALIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z MARMOLADĄ 117

Szybkie w wykonaniu, banalnie proste rogaliki z ciasta francuskiego nadziewane marmoladą. W sam raz dla niespodziewanych gości, potrzebne tylko 3 składniki i pół godziny pracy łącznie

Zrób to smacznie
francuskie koperty 142

Ciasto francuskie często ratuje mi życie, kiedy niespodziewanie potrzebuję na szybko coś upiec. Dlatego zawsze mam zamrożone kilka rolek. Przygotowanie takich ciastek zajmuje zaledwie kwadrans. Uwielbiam zapach pieczonego ciasta francuskiego i lubię kiedy jest dość mocno przypieczone.  Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g) 8 łyżek marmolady twardej 2 szklanki mleka 1 łyżka cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego(...)rozmącone jajko cukier puder do posypania  Na mleku ugotować budyń z cukrem i wystudzić. Ciasto francuskie podzielić na 8 prostokątów. Na każdy kawałek nałożyć po łyżce marmolady i budyniu. Zlepić przeciwległe rogi i posmarować ciastka jajkiem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec aż będą złote. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia