wzięłam się w garść i przygotowałam małe słodko-kwaśne co nieco dla moich łasuchów. Przyznam, że poszłam po najmniejszej linii oporu i użyłam gotowego ciasta francuskiego, ale pomimo prostoty i niewielkiej ilości składników, ciastka wyszły mega smaczne :) SKŁADNIKI: 275 g gotowego ciasta francuskiego 1 małe jajko łyżeczka mleka lub śmietanki 2-3 łodygi rabarbaru – w zależności od wielkości (romocja
Kuchenne zapiski Edytycoś upiecz! Najszybszy i najpyszniejszy sposób na deser, niezapowiedzianych gości czy chociażby zaspokojenie ochoty na małe "co nieco". CIASTKA FRANCUSKIE Z RENKLODAMI. /własny;/ na 10 ciastek opakowanie ciasta francuskiego 10-20 śliwek renklod 1 jajko łyżka mleka cukier Śliwki myję, osuszam, przepoławiam i usuwam pestki. Ciasto francuskie kroję na 10 w miarę równych kwadratów
W kuchni Karmel-itkiskładników, opierając się na połączeniu karmelu, soli i słonych orzeszków. Do przygotowania ciastek potrzebowałem: opakowania ciasta francuskiego, 450 gram masy krówkowej (kajmaku), 50 gram solonych orzeszków arachidowych, 50 gram solonych obranych pistacji, szczypty soli morskiej. Na blacie rozwinąłem płat ciasta francuskiego, a następnie przy pomocy łyżki równomiernie rozsmarowałem na nim całą przygotowaną masę krówkową (kajmak), pozostawiając nieposmarowane pasy(...)rozsmarowanej na cieście masie krówkowej, starając się rozłożyć je jak najbardziej równomiernie po całej powierzchni. Dłuższy bok ciasta z jednej strony założyłem na karmel, a następnie delikatnie i równomiernie zwinąłem ciasto w rulon. Następnie przy użyciu bardzo ostrego noża pokroiłem ciasto wraz z nadzieniem w dwucentymetrowe plastry, które układałem na blasze wyłożonej pergamienem. Ważne, aby nie układać ciastek zbyt
Wyprawy kulinarnewszystko musimy). Przekroić każde jabłko na pół i pokroić na bardzo cienkie półksiężyce. Pokrojone jabłka poukładać na każdym pasie ciasta francuskiego, mniej więcej po środku, aby część jabłka wystawała ponad ciasto – patrz zdjęcia. Oprószyć cukrem pudrem. Dolną część ciasta zawinąć na poukładane jabłka – patrz zdjęcie. Całość delikatnie zawijać do środka, tak aby wyszedł kształt róży – patrz zdjęcie(...)Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, delikatnie przenieść nasze „róże” i wstawić do nagrzanego na 190 stop. C piekarnika (termoobieg). Piec 15 – 18 minut. Upieczone ciastko oprószyć delikatnie cukrem pudrem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i delikatnie polać nią wierzch „róży”. Szybie, smaczne, wystarczająco słodkie! I mały skutek uboczny czekoladowej kąpieli. Ale chociaż nikt się
gutfutSzybki deser lub przekąska z owocowym nadzieniem.Składniki:porcja ciasta francuskiego (może być sklepowe)2 bananytrochę gorzkiej czekolady jajkoolej Ciasto należy rozwałkować na grubość ok
prawdziwe jedzenieKiedyś natknęłam się w internecie na fajny pomysł z wykorzystaniem jabłek. Stwierdziłam jednak, że skorzystam z leżących w domu brzoskwiń i to je właśnie przygotowałam w
Kuchnia w czekoladzieciasta rozwijamy i dzielimy na 6 prostokątów każdy (razem będzie 12 ciastek). Jajko mieszamy w miseczce. Przy użyciu pędzelka smarujemy boki prostokątów (będą to miejsca łączenia ciastek). Na środku każdego (po przekątnej) kładziemy po łyżce jabłek. Ciastka składamy na pół, tworząc trójkąty. Łączymy boki, następnie przygniatamy widelcem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ciastek(...)polewamy lukrem (cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny na gładką masę). Utarty lukier przełożyłam do foliowego woreczka na mrożonki, odcięłam róg (mały kawałek) i polałam przygotowane ciastka. Ciastka francuskie z jabłkami, to idealna propozycja dla lubiących domowe wypieki, ale cierpiących na chroniczny brak czasu. Ich największą wadą jest to, że nie można poprzestać na jednym i znikają
mojewypiekiinietylkoPrzepyszne makowe paluchy z ciasta francuskiego - szybkie, proste i pyszne :) SKŁADNIKI 2 prostokątne płaty ciasta francuskiego250g gotowej masy makowej z bakaliamibiałko jajkacukier
Moje Kuchenne RewelacjeJeśli tak jak ja miewacie czasem zachcianki na coś słodkiego, a pod ręką nic nie ma, to trzeba zakasać rękawy i zrobić :) Dobrze mieć wtedy w
Kuchnia w czekoladzieKremówka - jedno z bardziej popularnych i lubianych ciastek składających się z dwóch płatów ciasta francuskiego przełożonego aksamitnym kremem budyniowym. Kremówki uwielbiają niemal wszyscy i doskonale sprawdzą się jako przepyszny, niedzielny deser. Najlepsza i Najprostsza Domowa Kremówka - Składniki: 2 arkusze gotowego ciasta francuskiego (domowego lub "kupnego") (po ok. 250 g) Masa Budyniowa: 1000 ml mleka 2 budynie waniliowe
Słodka Stronadrugim razem będą idealne ,ale i te przypieczone są smaczne Ciasto francuskie przyjemnie chrupie, masa smakuje słodko i kremowo,dlatego ciężko nam poprzestać na jednym ciastku Przepis przywieziony z wczasów .ps. ciasto francuskie można zrobić i trzymać w zamrażalniku ,wtedy mamy gotowe w razie potrzeby.dużo pisania ,ale wierzcie ,że szybko sie robi,no oprócz ciasta francuskiego
w mojej kuchniSzybkie w wykonaniu, banalnie proste rogaliki z ciasta francuskiego nadziewane marmoladą. W sam raz dla niespodziewanych gości, potrzebne tylko 3 składniki i pół godziny pracy łącznie
Zrób to smacznieCiasto francuskie często ratuje mi życie, kiedy niespodziewanie potrzebuję na szybko coś upiec. Dlatego zawsze mam zamrożone kilka rolek. Przygotowanie takich ciastek zajmuje zaledwie kwadrans. Uwielbiam zapach pieczonego ciasta francuskiego i lubię kiedy jest dość mocno przypieczone. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g) 8 łyżek marmolady twardej 2 szklanki mleka 1 łyżka cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego(...)rozmącone jajko cukier puder do posypania Na mleku ugotować budyń z cukrem i wystudzić. Ciasto francuskie podzielić na 8 prostokątów. Na każdy kawałek nałożyć po łyżce marmolady i budyniu. Zlepić przeciwległe rogi i posmarować ciastka jajkiem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec aż będą złote. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia