ciastka z ciasta francuskiego - 762 przepisów (strona:10/51)

Francuskie mini szarlotki 230

jabłkowej. Nie dość, że dobrze smakuje, to jeszcze ładnie pachnie podczas pieczenia.  Składniki na 8 sztuk: Opakowanie ciasta francuskiego (275g) 2 łyżki cukru Pół łyżki przyprawy do szarlotki 4 jabłka Przygotowanie: 1.       Rozwinąć ciasto francuskie. Wyciąć z niego prostokąty mniej więcej 6x10cm 2.       Jabłka obrać, przekroić na połówki(...)tarce, posłodzić, dodać przyprawę do szarlotki 3.       Starte jabłka kłaść na środek ciasta i sklejać na pół. 4.       Posypać na górze cukrem pudrem (można uprzednio posmarować ciastka białkiem i dopiero posypać cukrem). 5.       Piec na złoty kolor

Fabryka pomysłów
Szybkie słodkości dla niespodziewanych gości 450

Goście co prawda byli dawno zapowiedzeni, ale pomysł na te pyszności pojawił się w ostatniej chwili. Wszystko razem zajmuje góra pół godziny (razem z pieczeniem) i

Z butelką mleczka w tle
Poduszeczki z ricottą i wędzonym łososiem (z ciasta francuskiego) 153

https://www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Poduszeczki smakują wyśmienicie i doskonale nadają się na samodzielną przekąskę oraz jako przystawka do większych posiłków

Di gotuje
Krajanka z ciasta francuskiego 325

Ostatnio wolne dni mijają mi w strasznym pośpiechu. I tak bardzo, jak chciałabym upiec coś smacznego, tak bardzo nie mam na to czasu. Wczoraj po całym

W poszukiwaniu inspiracji
Pastéis de nata w wersji wegańskiej czyli portugalskie ciastka z budyniem 213

ciastek: opakowanie ciasta francuskiego puszka mleka kokosowego 2 średniej wielkości banany 3 łyżki mąki kukurydzianej (80 g) 3 łyżki cukru najlepiej trzcinowego nierafinowanego (70 g) sok z połowy cytryny łyżka lub więcej skórki z cytryny lub pomarańczy (użyłam własnej roboty pomarańczowej kandyzowanej, przepis znajdziecie tu ) cynamon do posypania Przygotowanie: Płat ciasta francuskiego rozwiń, pozbądź się papieru i zawiń(...)ponownie w rulon. Ja jednocześnie odwijałam i zawijałam ciasto. Płat ciasta francuskiego rozwiń, pozbądź się papieru i zawiń ponownie w rulon. Ja jednocześnie odwijałam i zawijałam ciasto. W zależności od tego jak duże chcesz mieć ciacha podziel ciasto na kawałki, ale nie mniejsze niż o szerokości 2 cm. Każdy wałeczek ciasta rozpłaszcz dłonią i uformuj płaskie miseczki. Możesz wykorzystać

greenscarf
Ślimaczki francuskie z chałwą i orzechami wg Aleex 164

nieco się ogrzeje. 2. Płat ciasta francuskiego posmarować równą warstwą powideł śliwkowych. 3. Ciasto posypać posiekanymi orzechami włoskimi i pokruszoną chałwą. 4. Płat ciasta zwinąć w rulon, aby powstała rolada. 5. Roladę pokroić na plastry o wysokości 4 cm. 6. Ślimaczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 7. Posmarować każde ciastko jajkiem rozkłóconym z mlekiem. 8. Piec około

W mojej kuchni
CIASTKA FRANCUSKIE Z TRUSKAWKAMI I NUTELLĄ 172

Składniki(14-20szt): opakowanie ciasta francuskiego tradycyjnego lub z masłem krem nutella około ½ słoiczka około 100g truskawek cukier puder Wykonanie: ciasto francuskie najlepiej żeby było w temperaturze pokojowej ( nie będzie się wtedy kurczyć podczas pieczenia) ciasto rozwijamy i wykrawamy z niego np. koła ( tutaj dowolność kształtów koła, serca, kwadraty itp.) które przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia(...)nakładamy pełną łyżeczkę kremu nutella oraz truskawki ( w oryginale plasterki truskawek ,ja natomiast dałam połówki ) pieczemy 15-17 minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 220°C gotowe ciastka studzimy i dopiero zimne posypujemy cukrem pudrem. Źródło: http://www.mojewypieki.com/przepis/francuskie-ciasteczka-z-nutella-i-truskawkami

Słodkie zapomnienie
Francuskie kuferki z jabłkami 136

Dużo koleżanek prosi mnie o proste przepisy, które one również mogą zrobić. To właśnie taki przepis. To ciasteczka idealne i bardzo, bardzo proste. Bez problemu

Lili w kuchni
Joulutorttu - finskie ciasteczka 176

Najprostsze i ekstra szybkie ciastka jakie można zrobić... Dla niezapowiedzianych gości jak znalazł. Zobaczyłam je na blogu u Issys, która zrobiła z nich kwiatuszki, u

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ciastka francuskie z serem i mandarynkami 194

wtorkowe popołudnie zapraszam na pyszne ciastka z ciasta francuskiego z masą serową i mandarynkami. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 150 g sera białego, 1 żółtko, 1 łyżka miękkiego masła, 1 opakowanie cukru waniliowego, 3 mandarynki. PRZYGOTOWANIE: 1. Ser dokładnie ugniatam widelcem razem z żółtkiem, masłem oraz cukrem waniliowym. Mandarynki obieram i dzielę(...)pół. 2. Ciasto francuskie rozwijam. Szklanką o dużej średnicy wykrawam w cieście krążki. W połowie krążków wykrawam na środku szklanką o małej średnicy mniejsze krążki. Powstałe obręcze układam na większych krążkach lekko je dociskając. 3. Kawałki ciasta układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środek nakładam porcję masy serowej. Wyrównuję. Na masie serowej układam kawałki mandarynek. Ciastka piekę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Francuskie poduszeczki z nadzieniem wg Aleex 107

niedzielnej kawy. Składniki: • ciasto francuskie (gotowe lub samodzielnie przygotowane) • konfitura wiśniowa, powidła śliwkowe, nieco masy kajmakowej • jajko • cukier puder • cukier waniliowy Sposób przygotowania: 1. Gotowe ciasto wyjąć z lodówki, aby nieco się ogrzało. 2. Blat ciasta rozwinąć, pokroić na równe kwadraty. 3. Na środek każdego kwadratu rozłożyć nadzienie – wybierzcie takie, jakie lubicie. 4. Kwadraty ciasta złożyć. 5. Brzeg każdego kwadratu(...)dokładnie zlepić przy pomocy widelca. 6. Gotowe ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 7. Każde ciastko posmarować rozkłóconym jajkiem. 8. Każde ciasteczko posypać cukrem waniliowym. 9. Piec w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni C. przez kilkanaście minut do zezłocenia się. 10. Wystudzić na kratce. 11. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego

W mojej kuchni
Ciasteczka francuskie z wiśniami wg Aleex 185

znakomicie. Były naprawdę przepyszne, dlatego gorąco je Wam polecam. Składniki: • gotowe ciasto francuskie • 1 jajko • 1 łyżka mleka • wiśnie z nalewki • brązowy cukier w kryształkach Sposób przygotowania: 1. Ciasto wyjąć z lodówki i pozostawić na kilka minut, aby nieco się ogrzało. 2. Rulon rozwinąć, aby powstał płat ciasta. Pokroić je na równiutkie prostokąty. 3. Wiśnie z nalewki dokładnie odsączyć (nawet(...)odcisnąć) i po kilka położyć na środku każdego prostokąta, lekko wciskając. 4. Jajko rozmieszać w miseczce z 1 łyżką mleka. Każdy prostokąt posmarować jajkiem. 5. Każde ciastko posypać kryształkami cukru. 6. Ciastka ułożyć na blasze wyściełanej papierem do pieczenia. Zachować odstępy, ciasteczka urosną. 7. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 – 210 stopni C. 8. Piec przez ok. 15 minut

W mojej kuchni
Palmiery na słono i na słodko 140

Przez ostatnie tygodnie ciężko mi znaleźć czas na dzielenie się z Wami moimi kuchennymi przygodami. Pochłaniają mnie przygotowania do ślubu i bieganie z aparatem wokół weekendowych

W kuchni wieczorem
CIASTECZKA FRANCUSKIE Z TRUSKAWKAMI. 222

Lubię usiąść z dobrą książką, przy cichych dźwiękach ulubionej muzyki. Robię wtedy aromatycznąherbatę w najukochańszym kubku, zapalam kilka świec. Zakładam miły w dotyku sweter, wygodnelegginsy i

W kuchni Karmel-itki
Francuskie poduszeczki z czekoladą 202

Nie ma to jak wziąć na siebie milion obowiązków na raz i narzekać, że nie ma się na nic czasu... Wybaczcie, że znów po tak krótkiej

W poszukiwaniu inspiracji