Jeśli Wasze dzieciaczki lubią wszelkiego rodzaju ciastka, to te ciastka z pewnością przypadną im do smaku. Ciastka są meeega kruche, bardzo maślane i
Smaki Armineskładniki: ok. 300 g herbatników 600 g masy krówkowej (kajmak z puszki) 3 szkl mleka 125 g masła 2 budynie waniliowe 1/2 szkl cukru 330
Domowy Smak Jedzeniaczekoladowemu szaleństwu w postaci ciasta :) Bez mąki, czyli bez glutenu - osoby cierpiące na celiakię też mogą sobie na kawałeczek pozwolić :)A od poniedziałku ograniczamy słodycze. Takie adwentowe postanowienie. Nie wykluczymy ich całkowicie, bo chcemy dla Was przygotować świąteczne słodkości, ale obiecujemy nie spożywać kupnych batoników, cukierków, czekolady, wafelków, ciastek, ciasteczek i innych słodyczy.Przyłączycie się do nas? :)Tymczasem(...)większą blachę, do której wlewamy wodę na wysokość około 0,5 cm. Następnie wkładamy ciasto ułożone w kąpieli wodnej do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C i pieczemy przez około 50 minut (do suchego patyczka).Po upieczeniu ciasto pozostawiamy do wystygnięcia. Dekorujemy cukrem pudrem i/lub gorzkim kakao.Smacznego
W kuchni Katieskładniki: 160 g ziarna orkiszu lub mąki pełnoziarnistej 120 g masła 3 łyżki miodu 100 g cukru 30 g migdałów 30 g orzechów włoskich 45 g
Domowy Smak JedzeniaIdealny deser na panujące obecnie afrykańskie upały, którego przygotowanie nie zajmie Ci zbyt wiele czasu. Serniczek jest bardzo smaczny: delikatny, kremowy, rozpływający się w ustach. Dodatek
Domowa Cookierenka Agiubijania dodać kawę rozpuszczalną, ubijać jeszcze kilka minut. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formować bezy o średnicy zbliżonej do średnicy ciasteczek. Bezy najlepiej wyciskać przy pomocy rękawa cukierniczego. Bezy suszyć w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni C przez 3-3,5 godziny. Wysuszone bezy pozostawić w piekarniku do wystygnięcia. Ganasz czekoladowo-kawowy * 80 g śmietanki(...)ostrza blendera ponad powierzchnię czekolady, ażeby nie napowietrzać masy. Masę odstawić na 5 minut. Dodać masło i połączyć raz jeszcze składniki. Ganasz odstawić do zgęstnienia. Gęstniejącym ganaszem smarować kruche ciastka, na ganasz przyklejać bezę. Smacznego
kolorowotorcikowonadaje fajną strukturę i nieoczekiwaną chrupkość podczas jedzenia. Połączenie smaków i szybkość wykonania powodują, że sernik jest rewelacyjny i szczerze polecam Wam jego wypróbwanie. SKŁADNIKI SPÓD 150 g kruchych ciastek 50 g masła 3 łyżeczki maku MASA SEROWA 500 g twarogu 150 g (3/4 szklanki) cukru 20 g (2 łyżki) mąki pszennej 2 łyżeczki wódki(...)Jajka i twaróg wyjmujemy wcześniej z lodówki i zostawiamy na blacie do ocieplenia. Spód formy o średnicy 21-22 cm wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręcz. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C, bez termoobiegu. Ciasteczka rozmiksowujemy w malakserze. Dodajemy rozpuszczone masło i mak. Dokładnie mieszamy, wykładamy na spód przygotowanej formy i dokładnie ugniatamy. Do kubeczka ze śmietaną
cool and mintyWitajcie :) Nie wyobrażam sobie kawy bez czegoś słodkiego i dlatego zawsze mam coś upieczone. W tygodniu są to najczęściej muffinki, babeczki lub ciastka a na weekend ciacho :)Dzisiaj mam propozycję pysznych babeczek z nutką korzenną i dżemem dyniowym. Babeczki można udekorować dowolnym kremem, cukrem pudrem lub polewą czekoladową. Można je zabrać do szkoły lub pracy. Zapraszam do wypróbowania(...)miękkiego masła 120 g cukru 3 jajka 2 kopiaste łyżki dżemu z dyni klik 180 g mąki tortowej 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 12 papilotek Wykonanie : Jajka ucieramy z cukrem cukrem waniliowym i masłem na krem, następnie dodajemy dżem i jeszcze raz mieszamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, przyprawą
Sama słodycz i szczypta chiliznikają. Do tego bez glutenu i klasycznego masła. Wystarczy połączyć 5 składników lub jeżeli się uprzecie 3 (masło z orzeszków ziemnych, cukier i jajo). Potem uformować ciacha i upiec. A gdy macie jeszcze chwilę, to polecam zanurzyć ciastka do połowy w czekoladzie. Wtedy jest całkowita równowaga smaku, ciała i ducha. ;) Składniki na 20 ciastek: 250 g masła(...)jajo 2 szczypty sody garść prażonych orzeszków ziemnych , posiekanych ok. 70 g gorzkiej czekolady , opcjonalnie Piekarnik rozgrzać do 175°C (lub 160°C - termoobieg). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Masło zmiksować z cukrem i sodą, a następnie z jajkiem aż do połączenia składników. Wymieszać z orzeszkami. Z masy uformować 20 kulek, ułożyć na blasze w odstępach, spłaszczyć widelcem
Pełny talerzwręcz letni serniczek. Banalnie prosty, bez pieczenia, bez cudowania. Klasyka, czyli kruchy, ciasteczkowy spód, delikatna, kremowa masa serowa - cudownie lekka dzięki użyciu jogurtu, a na wierzchu owoce (użyjcie swoich ulubionych) zalane galaretką. I tutaj mały haczyk - bo galaretka nie jest z paczki, ale z domowego syropu z kwiatów czarnego bzu. Jeśli jeszcze macie gdzieś zachomikowaną buteleczkę(...)wakacjami, jest świeży, lekki i delikatny. Spróbujcie, zanim otuli nas jesień... Sernik waniliowo-jogurtowy z owcami i bzową galaretką Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) spód: 100 g ciastek digestive 30 g masła masa serowa: 400 g serka kremowego 350 g jogurtu naturalnego 3 łyżeczki cukru waniliowego 30 g cukru pudru 4 listki żelatyny 100 ml mleka dodatkowo
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJak tam Wasze przygotowania do Tłustego Czwartku ? U mnie pełną parą ! W tym roku postawiłam na faworki . Oczywiście w zdrowszej wersji z nabiałem bez
Marcepanowa kuchniaNo to bezy upieczone . Idealnie pasują do dekoracji tortu , lub po prostu do zjedzenia . Składniki na bezy miniaturki : 4 białka pół szklanki cukru
Różowa kuchniasuszonych warzyw (do smaku). - czosnek, 3 główki - 1/2 szklanki oleju, - 1/2 szklanki masła roztopionego, - 2 szklanki mąki bezglutenowej (pół na pół - owsiana bezglutenowa i mąka bezglutenowa na ciastka) - łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego. /Mąka owsiana bezglutenowa jest w 100% bezpieczna dla osób na diecie. Nie jest to zwykła mąka owsiana! Wystarczy się rozejrzeć w odpowiednim miejscu(...)pieczenia i na mniejszych obrotach ubijamy. 5. Dorzucamy szpinak i mieszamy łyżką. PIECZENIE: 1. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą (w przypadku diety - bezglutenową). 2. Wylewamy masę do tortownicy. 3. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. 4. Pieczemy - termoobieg, góra - dół. 5. Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę do 160 stopni. 6. Pieczemy
Wypisz WymalujProste beziki, czyli małe bezy. Szybko się pieką w przeciwieństwie do jednej, dużej bezy. Na dodatek 2 beziki przełożone bitą śmietaną i owocami stworzą mini torcik bezowy – idealny na jedną porcję. Odchodzi wówczas problem z kruszącą się bezą podczas krojenia kawałków w dużym torcie bezowym. Beziki najlepiej formować przy pomocy rękawa cukierniczego dobrej jakości. Jednorazowe lub z cienkiego materiału(...)sposoby: pełne lub prawie puste w środku. Pełne uzyskamy podczas dokładnego formowania, szprycując warstwy blisko siebie. Takie pełne beziki sprawdzą się kiedy chcemy serwować je jako samodzielne, pojedyczne ciastko – najczęściej jedzone w ręce. Będą mocne, cięższe i bardziej słodkie. Jeśli chcemy wykorzystać beziki jako mini torciki, czyli przekładać dwa beziki kremem i owocami, polecam zrobić lżejszą wersję – czyli
Moja Delicjamnie przychodził do kuchni wykorzystywał moją nieuwagę i wybiegał z garścią ciastek. Składniki na około 30 sztuk: 200 g płatków owsianych 150 g mąki gryczanej 80 g cukru 100 ml oleju roślinnego 100 ml mleka roślinnego szczypta soli pół łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia (ja pominiecie, to nic się nie stanie) Przygotowanie: Zblenduj płatki owsiane
greenscarfPrzepyszne ciastka owsiane, bardzo proste w przygotowaniu. Bez mąki i bez jajek, wystarczy wymieszać ze sobą składniki. Pięknie pachną, są smaczne, pożywne, na jednym nie można poprzestać. Do ciastek możemy dodać ulubionych bakalii, ja dodałam żurawinę. Bardzo polecam SKŁADNIKI 7 dojrzałych bananów 300g płatków owsianych górskich (nie błyskawicznych) 100g rodzynek lub żurawiny WYKONANIE Nagrzewamy piekarnik(...)miski i tłuczkiem do ziemniaków rozgniatamy na gładką masę. Rodzynki oraz żurawinę także moczymy we wrzątku aby zmiękły. Następnie mieszamy wszystkie składniki razem.i wykładamy łyżką na papier do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15-20 min. Możemy je urozmaicać wedle naszego uznania czyli siemię lniane plus orzechy itp..... Życzę smacznego
Mała w garnku mieszawyobrażam sobie choinki bez domowych ciasteczek. Ich przygotowanie co prawda nie jest szybką sprawą ale to ogromna frajda zwłaszcza dla dzieci. Jednym z moich najlepszych wspomnień z dzieciństwa jest pieczenie z mamą świątecznych ciasteczek, dlatego też zawsze angażuję w to moją córeczkę. Kiedy w domu czuć już zapach pierniczków to znaczy, że Święta tuż-tuż(...)klik) a w tym roku postanowiłam pobawić się masą cukrową. Użyłam białej masy kupionej w sklepie moja-cukiernia.pl i zabarwiłam ją barwnikami. Składniki na około 25 dużych ciastek: na ciasto: 210 g mąki 1 jajko 50 g cukru pudru 90 g miodu 25 g masła 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKlasyczne, włoskie, mocno migdałowe, popękane ciasteczka. Chrupkie z wierzchu i lekko ciągnące w środku. Bez mąki, 100% bez glutenu. Doskonałe do czarnej kawy, pokruszone często służą jako dodatek do deserów np. do lodów, zaś pięknie zapakowane sprawdzą się jako słodki upominek np. na święta :) Przepisów na amaretti jest bardzo dużo. Podejrzewam, że każda włoska rodzina ma swój własny(...)domowego przepisu i wskazówek, rodem z Sardynii. Prawdziwe domowe amaretti choć oczywiście słodkie, jednak nie zawierają tyle cukru co kupne ciastka, gdzie cukier występuje jako pierwszy składnik. Nieco inna jest też ich konsystencja. Nie są to bowiem bezy z dodatkiem migdałów tylko ciasteczka migdałowe i tak powinny smakować. Polecam! Składniki: Na około 80 szt.: 280 g mielonych migdałów
maniapieczeniaCiastka owsiane bez masła, z bananami, jajkiem i mąką, smaczne i inne, ale nie aż tak dobre jak wersja z masłem. Mogły wyjść bardziej kruche i chyba trochę przesadziłam z ilością mąki. Przede mną jeszcze dwie wersje ciastek owsianych do upieczenia, zobaczymy która wersja alternatywna jest najlepsza. Składniki: 2 banany (205 g) 1 łyżka (20 g) miodu(...)pszennej 25 g mąki pełnoziarnistej (myślę, że można spokojnie dać mniej mąki, nawet o te 25 g) 55 g cukru brązowego 150 g płatków owsianych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 65 g zmielonych orzechów włoskich 30 g słonecznika łuskanego 25 g pokrojonych daktyli suszonych 25 g (2 sztuki) pokrojonych śliwek suszonych 45 g rodzynek 30 g sezamu
Malowane smakiem