Lekki, orzeźwiający, nie mocno słodki. Dla mnie idealny sernik na zimno, zwłaszcza, że robiony z twarogu, a nie ze słodkich serków homogenizowanych o ogromnej zawartości
Walijskie Pichceniewracam z kolejnym przepisem. Prostym w wykonaniu a jakim pysznym. Sprawdzi się on idealnie do popołudniowej kawy z przyjaciółmi ale też po prostu aby zjesć małe co nie co bez przejmowania się zbyt dużą iloscią kalorii… Składniki: 200g mąki kukurydzianej 1/2 tabliczki drobno pokrojonej gorzkiej czekolady 2 żółtka 2 łyżki oleju kokosowego 3 łyżki miodu Sposób(...)zamrażarki na 30 min. Po wyjęciu ciasta z zamrażarki rozwałkowujemy je. (Ja go nie rozwałkowywałam ponieważ zepsuł mi się wałek i musiałam układać je rękami.) Wykładamy ciastka na papierze do pieczenia, pieczemy w temp. 175-180 stopni przez min. 15 minut (wszystko zależy od grubosci ciastek, najlepiej je obserwować aby się nie spaliły) Smacznego
madamekuchnia.wordpress.comsyrop osiągnie swoją temperaturę powoli cienkim strumieniem wlewamy go do ubitej piany stale ubijając. Miksujemy tak na najwyższych obrotach ok 5 min. Gotową bezę mieszamy delikatnie z masą orzechową. Blachę wykładamy matą silikonową/papierem do pieczenia. Gotową masę na makaroniki przekładamy do rękawa cukierniczego z dużą okrągłą tylką i wyciskamy na blaszkę makaroniki o średnicy(...)się coś na styl cienkiej skorupki wstawiamy je piekarnika nagrzanego do temp ok 150 stopni i pieczemy ok 15 min. Makaroniki nie powinny się rumienić. Kiedy tak się dzieje należy zmniejszyć temperaturę i wydłużyć czas pieczenia. Gotowe ciastka wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia. Kiedy są zimne zdejmujemy z blaszki i przekładamy kremem czekoladowym. masło
Malinowe Pocałunkipicia. Sałatka z kiszonych buraków Wódka żurawinowa. Żurawinowo-pomarańczowa z wanilią Elegancki i szybki pasztet z kurzych wątróbek – bez pieczenia Kaczka 5 smaków na purée z ziemniaków i selera, ze śliwkowym sosem whisky i surówką z fenkułu Szynka pieczona w rękawie – szynka 2w1 ‘Magiczne ciasto’ – jedno ciasto, po upieczeniu – trzy różne warstwy! Pierniczki świąteczne 2w1 – z tego samego(...)czekoladowo-orzechowe Szybki keks makowy – ciasto nie tylko na święta Mini-pie – bardzo kruche mini-ciasta z żurawiną i jabłkiem VADEMECUM – Royal Icing – jak zrobić lukier królewski do dekoracji ciastek i pierniczków Tort czekoladowy z kremem ajerkoniakowym i borówkami – pieczemy biszkopt kakaowy Marchewkowo-jabłkowe muffinki z cynamonową kruszonką
Karo in the Kitchenniektóre z pań oburzają się na samo wspomnienie o tym dniu, ale ja lubię dostać bukiet nieśmiertelnych tulipanów. Choć przyznaje, że o wiele bardziej cieszą mnie kwiaty, które dostaje bez specjalnej okazji, szkoda że to tak rzadko ma miejsce. A gdy już ktoś obdaruje Was pachnącymi kwiatami lub ulubionymi kosmetykami to poczęstujcie go własnoręcznie upieczonym sernikiem z jagodami(...)serka ricotta 300 g twarogu śmietankowego 80 g białej czekolady 100 g cukru 3 jajka 300 g jagód wykonanie: Pokruszone ciastka łączymy z rozpuszczonym masłem. Wykładamy tą mieszanką dno tortownicy zabezpieczonej papierem do pieczenia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ricottę mieszamy mikserem z twarogiem i 70 g cukru. Dodajemy czekoladę i po jednym jajku, cały czas ubijamy. Przygotowaną
Przysmaki Karolkinaprawdę zniewalający. PS Poniższy przepis jest lekko zmodyfikowaną wersją ciastek Tima, tak, aby łatwiej było Wam zrobić go w polskich warunkach. Zobacz, jak ciastko wygląda w grze DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 511 kcal | 9 g białka | 97 g węglowodanów | 10 g tłuszczu 1 ciastko 128 kcal | 2 g białka | 24 g węglowodanów(...)pieczenia, który dodatkowo smarujemy z wierzchu olejem rzepakowym (ciastka są bardzo lepkie). Porcję ciasta wielkości łyżki stołowej nakładamy na papier, tak, aby powstały Wam w miarę równe koła o średnicy max 5-6 cm. Ciastka w trakcie pieczenia zwiększą swoje rozmiary, więc zostawcie z kilka cm miejsca pomiędzy jedną a drugą porcją. 6. PIECZENIE
Nerds KitchenTe ciasteczka udały nam się rewelacyjnie :) Dzięki dodatkowi lekkiego kleiku ryżowego są delikatne i chrupiące, nie za twarde, nie za miękkie, akurat takie jakie powinny być
głodny alergikwielbicieli ciasteczek, a w szczególności tych korzennych, polecam pyszne maślane ciasteczka z nutą przyprawy piernikowej. Ciasteczka są na mące orkiszowej bez dodatku cukru. Mają pyszny, maślany smak i cudowny świąteczny aromat, i baaardzo trudno im się oprzeć... :-) Moja przyprawa korzenna jest bardzo intensywna, gdy użyjecie innej jej ilość można zwiększyć, wedle uznania. Składniki: - 300g mąki orkiszowej jasnej, u mnie typ750(...)łyżki kwaśnej śmietany- ok.50g (lub jogurtu greckiego) - 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu - 1/2 - 3/4 płaskiej łyżeczki przyprawy korzennej (dałam Kotanyi) - szczypta soli Dodatkowo: - 1 jajko do posmarowania ciastek - u mnie pokruszone migdały do posypania W misie miksera umieścić wszystkie składniki i zagnieść przy pomocy haka kruche ciasto. Można również zagnieść energicznie ręcznie (tak, by zbytnio nie ogrzewać ciasta
Smaczne Zdrowepieczenia 2 białka 70 g cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: Z mąki, masła, cukru pudru, żółtek i proszku do pieczenia zagniatamy jednolite ciasto i odkładamy na 1 godzinę do lodówki. Następnie rozwałkowujemy na stolnicy i wycinamy foremkami dowolne kształty (u mnie serduszka). Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Białka ubijamy(...)sztywną pianę z dodatkiem cukru, Na końcu dodajemy sok z cytryny (można pominąć). Na każde ciasteczko wykładamy szpatułką niezbyt grubą warstwę piany i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (bez termoobiegu) przez 15-20 minut. Temperatura pieczenia nie powinna być zbyt wysoka, ponieważ białko powinno się zasuszyć - w przeciwnym wypadku pianka zrobi się lepka
bistro mamamarmoladą, dowolnym dżemem, twarogiem na słodko lub z pieprzem i szczypiorem, bardziej wytrawnie. Będzie pysznie! Polecam także inne przepisy na palmiery: Palmiery z serem i makiem Palmiers – karmelizowane ciastka francuskie Wytrawne palmiery z serem i sezamem SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego tarty ser spora łyżka sosu spaghetti 1 małe jajko sezam do posypania PRZYGOTOWANIE: Ciasto wyjmuję z lodówki(...)drugiej strony aż w końcu dwa rulony połączą się. Kroję w plastry. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, układam palmiery. Smaruję je roztrzepanym jajkiem i posypuję obficie sezamem. Piekę w temp. 200 st. C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu, na środkowej półce piekarnika przez ok. 15-20 minut do złotego koloru. Podaję na ciepło lub zimno
Zasmakuj KuchniEkspresowe w przygotowaniu (5 minut + pieczenie), przepyszne rogaliki z ciasta francuskiego to sposób na słodką przekąskę lub drugie śniadanie. Takie croissanty śmiało możemy przygotować dzieciom
Kolorowy PrzepisownikWiecie kto miał dziś urodziny? Jeśli nie, to nie martwcie się, to trudne pytanie ;-) Otóż urodziny miała ulubiona lalka mojej córki :-)W prawdzie lalka ma tyle
Czary - gary w kuchnidżemem, zimnym lub ciepłym, oraz z truskawkami. Dla Zuzi na drugie śniadanie wykroiłam z paru placuszków zwykłą plastikową wykrawaczką do ciastek zwierzątka. Podałam z jej ulubionymi czereśniami i oczywiście z truskawkami. Była nimi zachwycona. Chociaż i bez tego zabiegu dzień wcześniej na świeżo zjadła cały placek z solidną porcją dżemu. Bardzo jej smakowało. Mi również. Idealne na zdrowy(...)szczypta soli + 1 łyżeczka oleju 1 łyżka otrębów owsianych 8 łyżek płatków owsianych 4 łyżki dżemu truskawkowo-rabarbarowego 9 łyżek serka homogenizowanego naturalnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1-1,5 łyżki domowego cukru waniliowego 2 duże jajka 3 łyżki mąki pszennej lub owsianej 2 łyżki suszonej żurawiny 3-4 daktyle suszone Poza tym: dżem truskawkowo-rabarbarowy
Anioszek w kuchniProsty, szybki w przygotowaniu i do tego uroczy i pyszny deser z ciasta francuskiego i truskawek :) Zapraszam do przygotowań! Składniki: 1 op. gotowego ciasta francuskiego
My Culinary ArtDrugi przepis na bezy, tym razem o smaku owocowym, w zależności od tego jaki kisiel dodamy do masy bezowej. Z podanego przepisu wychodzą 3 duże blachy
Na słodko lub wytrawnie