Przyszedł czas na kolejny deser, jak już zapewne się domyślacie, deser dietetyczny. Bez dodatku cukru, tłuszczu i mąki, a mimo to słodki. Przyrządzenie tych ciastek zajmuje tylko chwilę. Koniecznie spróbujcie. Składniki: na dwie porcje 160 g bardzo przejrzałego banana ( po obraniu ) 30 g amarantusa ( ziarno ekspandowane ) 25 g suszonej żurawiny ¼ łyżeczki sody oczyszczonej Wykonanie: Banana wkładamy do miski(...)rozdrabniamy dokładnie widelcem. Żurawinę kroimy na mniejsze kawałki i razem z amarantusem dodajemy do banana. Na koniec wsypujemy sodę oczyszczoną. Wszystko razem mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką wykładamy masę i formujemy ciastka. Pieczemy na nagrzanym piekarniku do 180 o C ( termoobieg ) przez 15 minut. Po tym czasie obniżamy temperaturę bo 35-40 o C, lekko uchylamy
Smaki Ewymasła lub margaryny 4 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki miodu prawdziwego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1 łyżka suszonego berberysu 1 łyżka suszonej morwy białej Dodatkowo: mąka graham pszenna do posypania stolnicy pół słoiczka dżemu z czarnego bzu od ŁOWICZ pół słoiczka dżemu z rokitnika od ŁOWICZ Wykonanie: 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie odrywamy kawałki(...)formując ciasteczka. 2. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut do zrumieniania. 3. Upieczone ciasteczka studzimy, nakładamy porcje dżemu i podajemy. 4. Smacznego. Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło mi około 25 ciastek
Izabelawkuchnipudru kropla pasty waniliowej lub 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g owoce do ozdoby Spód: 1. Ciastka zemleć w blenderze, dodać roztopione masło i wymieszać. Masę ciasteczkową przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 23cm i wyrównać. Masa serowa: 2. Do miski przełożyć ser, dodać jogurt, cukier, mąkę, budyń, sok i skórkę
Mała CukierenkaDietetyczne ciasteczka bez mąki, zbóż, cukru i mleka - idealne dla alergików i osób na diecie (tutaj z umiarem;)) Przepyszne, chrupiące, bakaliowe i zdrowe ciastka - bardzo proste i szybkie do wykonania. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: 50 g sezamu 100 g płatków migdałowych 100 g posiekanych orzechów włoskich 100 g nasion słonecznika 50 g nasion chia 3 białka jaja(...)łyżki miodu 20 g rozpuszczonego oleju kokosowego Wszystkie składniki umieść w misce i dokładnie wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i za pomocą dwóch łyżek nakładaj ciastka. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 15-20 minut - ciasteczka mają się zezłocić. Z blachy zdejmuj gdy przestygną. Smacznego
Kuchnia bezglutenowaSiemanko! Dzisiaj szarlotka po amerykańsku, czyli apple pie. Nie miałem okazji piec tego ciasta u boku żadnego Amerykanina, ale moje dotychczasowe wertowanie książek kucharskich i wycieczki
Kuba Gotujebiały pieprz Wykonanie : Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu. Osączyć i ostudzić. Brokuł podzielić na różyczki, włożyć do osolonego wrzątku i gotować bez przykrycia (żeby nie stracił koloru) przez około 10-15 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą, ostudzić. Jajka pokroić na ćwiartki, pomidorki na połówki, sałatę porwać na małe kawałki, a tuńczyka(...)lekko posolić. Z podanych składników przygotować sos, polać nim sałatkę, a potem delikatnie i niedokładnie wymieszać z nim sałatkę. Smacznego:) Polecam wykrawaczki do ciastek W sobotę planuję z synem piec ciastka dinozaury
cucinareszklanki) cukru 3 duże jajka 200 ml śmietany kremówki 4 łyżki kawy rozpuszczalnej (ja dałam troooochę więcej ;)) 2 łyżeczki cukru waniliowego Dodatkowo: ok. 200 ml jagód Ciastka maślane bardzo drobno kruszymy. Dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku, którym wykładamy dno tortownicy i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Wszystkie składniki na masę serową(...)polączenia się wszystkich składników - nie dłużej, żeby nie napowietrzać masy. Na mocno schłodzony spód wykładamy jagody (możecie ich nie dodawać, a jeśli macie mrożone - dodać bez rozmrażania!) i wylewamy na nie masę serową. Pieczemy ok. 80 minut w temperaturze 160 stopni. Zostawiamy do przestygnięcia w uchylonym piekarniku, po czym wkładamy na minimum 4 godziny do lodówki. Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!grubości około 0,5 cm i wykrawamy foremkami dowolne kształty. U mnie głównie serca. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierom do pieczenia przez przez około 15- 20 minut w 180 stopniach C na złoty kolor. Po wystudzeniu ciastek polewamy je lukrem ( u mnie gotowy lukier) i posypujemy cukiereczkami. Jeśli ktoś woli zrobić samodzielnie lukier poniżej przepis:Składniki(...)grapefruita 2,5 szklanki cukru pudru. pół łyżeczki barwnika spożywczego czerwonegoWystarczy te dwa składniki połączyć ze sobą i lukier gotowy. Jeśli ktoś chce lukier w kolorze bez barwnika wystarczy, że dodamy np. odrobinę czerwonego dżemu. z rozwałkowanego ciasta wycinamy kształty
Bon Appetit Małgorzatysztuk, ale jeżeli (tak jak ja) planujecie jeszcze sporo innych słodkości, bez problemu możecie podzielić go na pół. Jeżeli macie ochotę, zapraszam do pieczenia. :) Składniki na 50 sztuk: 500 g mąki 150 g mielonych migdałów 1 łyżka kakao (można pominąć) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1½ łyżki przyprawy do piernika 1½ łyżeczki mielonego(...)klejąca, można schłodzić. Piekarnik nagrzać do 180C (termoobieg 160). Uformować 50 kulek wielkości orzecha włoskiego. Układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia, spłaszczyć do grubości ok. 1 cm. Piec przez 15 minut. Wystudzić na kratce. Gdy ciastka przestygną można je polukrować, albo oblać rozpuszczoną czekoladą. Smacznego! Lukier 200 g przesianego cukru pudru kilka łyżek gorącej wody Cukier utrzeć
Pełny talerzznikają błyskawicznie i każdy sięga po kolejny. Wegańskie kruche rogaliki z makiem (40-48 sztuk): 500 g mąki (3 szklanki) 250 g kostki do pieczenia Kasia 100% roślinna bez laktozy ok. 100 g zmielonego maku 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki syropu z agawy (nie-weganie mogą użyć miodu) 3 łyżki mielonych migdałów lub orzechów 1 czubata łyżka(...)blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C (190°C z termoobiegiem) i pieczemy ok. 20-25 minut (do zarumienienia). Jeszcze ciepłe smarujemy za pomocą pędzelka lukrem – aby go przygotować, wystarczy wymieszać sok pomarańczowy z cukrem pudrem. Odstawiamy do wystudzenia. \ #mojeciasto #upieczbliskimradosc #kasiainspiruje #bozenarodzenie #kasiamojeciasto #bezlaktozy #kasiabezlaktozy Zobacz także: Bajaderki - przepyszne ciastka
Poezja smakuNie ma świąt bez piernika a zimy bez ciepłej czekolady i pierniczków do chrupania. Takie jest moje zdanie i tego trzymam się od kilku
ciastkarnia na kruchym spodzieszklanka płatków owsianych błyskawicznych 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 łyżeczki cynamonu 1 małe lub 1/2 dużego jabłka Wykonanie: Jabłko obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę.W misce wymieszać ze sobą jajko, olej kokosowy, miód oraz masło orzechowe. W osobnej misce wymieszać mąkę, płatki, proszek do pieczenia, sól oraz cynamon. Delikatnie przesypać(...)suche składniki do mokrych i wymieszać do połączenia się składników. Na koniec wsypać pokrojone kawałki jabłka. Ciasto nabierać łyżką i nakładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tworząc kształt okrągłych ciastek. Piec przez około 15 minut
Healthy food explorerPostanowiłam zrobić ciasteczka czyli wzięłam udział w akcji Ciasto na Niedzielę . Powiem wam , że warto brać udział w tych akcjach wypiekania bo można się dowiedzieć jak
Różowa kuchniagodziny do zamrażalnika. Schłodzone ciasto ścieramy na tarce o dużych oczkach, na dno formy posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie je rozprowadzamy. Ciasto można również rozwałkować na cienki placek, lub wylepić nim dno formy. Ciasto pieczemy 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp.180 st. C, po czym wyjmujemy i lekko przestudzamy. masa orzechowa W garnku(...)przygotowane ciasto wstawiamy ponownie do piekarnika rozgrzanego do temp.180 st. C i pieczemy jeszcze około 10-15 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z formy, przekładamy na kratkę do studzenia i odstawiamy w chłodne miejsce do momentu aż całkowicie stwardnieje. Twarde ciasto kroimy na mniejsze kawałki. Artykuł Kruche ciastka z orzechami + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Daniasmaku , dzięki któremu ciężko nam poprzestać na jednym ciastku . Inspiracja z bloga (klik) Składniki : na 22 ciastka opakowanie ciasta francuskiego (300g) 1,5 szklanki mleka (325 ml) pół laski cynamonu skórka z połowy cytryny ( tylko żółta część , bez białej spodniej błonki) 4 płaskie łyżki mąki 200 ml wody 1 i 1/4 szklanki cukru (280g) 5 żółtek(...)nich ciągle mieszając wlać gorącą masę jajeczną . Wyjąć cynamon i skórkę z cytryny. Tak przygotowanym kremem napełnić wylepione ciastem foremki . Piec 16-17 min w piekarniku nagrzanym do 250'C. Wierzch ciastek powinien się skarmelizować a miejscami wręcz przypiec. Takie są najpyszniejsze. Smacznego :) Polecam
Malinowa Kawiarenka