wrzącej wody i mieszamy do jej rozpuszczenia. Ubijamy śmietanę na sztywno pod koniec dodając cukier puder i żelatynę. Rozkładamy masę śmietankową na cieście, pozostawiając odpowiednią ilość do przybrania gotowych ciastek. Polewa 100g gorzkiej czekolady, około 5 łyżek śmietanki 30%. Składniki roztapiamy w kąpieli wodnej. Polewę schłodzoną wylewamy na wierzch ciasta przełożonego bitą śmietaną. Dekorujemy pozostawioną bitą śmietaną. Można
Leśny Zakątekskładniki: 500 g mąki orkiszowej lub pszennej 250 ml mleka, letniego 40 g oleju lub masła roztopionego 30 g drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli
Domowy Smak Jedzeniajeszcze dosłodzić ciasto Przygotowanie: Formę na ciasto wykładamy folią spożywczą. Na spód układamy pierwszą warstwę herbatników, nakładamy cienką warstwę bitej śmietany, która będzie miała na celu połączyć i zmiękczyć ciastka. Następne warstwy to masa kajmakowa, herbatniki, banany i dużo bitej śmietany. Śmietanę ubijamy samą lub z cukrem pudrem. Ciasto posypujemy kakao. Chłodzimy w lodówce
Życie zaczyna się w kuchniopakowaniu i wylać na sernik. Wstawić do lodówki na parę godzin. Sernik z jagodami i popcornem Składniki: - 500g chudego twarogu - 2 miarki (60g) odżywki białkowej u nas smak ciasteczka - 2 płaskie łyżki kakao - mrożone jagody lub dżem jagodowy/z czarnej porzeczki - ok. 6 łyżek mąki kokosowej 1. Odżywkę białkową dokładnie rozpuść w pół szklanki wody. Wlej ją do miski z twarogiem(...)warstwami w blaszce, dobrze ubijając łyżką. Sernik dobrze jest schłodzić. 4. Na górę nałożyć frużelinę czyli jagody smażyć na patelni z ksylitolem. 5. Sernik można udekorować herbatnikami lub innymi ciasteczkami np. z tego przepisu. 6. Popcorn można zrobić samemu smażąc na oleju ziarna kukurydzy przeznaczone do popcornu. Nasze posypałyśmy liofilizowanymi i sproszkowanymi owocami
Candy PandasOrientalny gulasz wołowy z batatem, podlewany sokiem ananasowym oraz doprawiony curry, imbirem, szczyptą chili i sosem sojowym. Sycący i rozgrzewający… Idealnie komponuje się podany z
Oryginalny smakpróbuje mnie namówić na zrobienie chrustów. W końcu zaczął się karnawał, więc spróbowałam sił w ich smażeniu. Niezależnie jak je nazwiemy: chrusty czy faworki, to są to te same ciastka smażone w głębokim tłuszczu. Składniki: - 230 g mąki pszennej (u mnie typ 450) - 3 żółtka - około 1/3 szklanki śmietany 18% - 1 łyżeczka spirytusu (u mnie zamiennie ocet) dodatki
Kuchnia co dniaKolejna śniadaniowa propozycja to amerykańskie naleśniki czyli american pancakes. Pyszne i śliczne jak z prawdziwego dineru ;) Pancakes to takie nasze racuchy z dodatkiem stosunkowo dużej ilości
Ciastkozercyskładniki na spód orzechowy: 120 g mąki orkiszowej lub pszennej 110 g orzechów włoskich, zmielonych 4 łyżki cukru 100 g masła, schłodzonego 1/2 łyżeczki proszku do
Domowy Smak Jedzeniarobisz jak na każdym kroku chodzą za Tobą czekolady i ciastka? Jakąkolwiek szafkę otworzysz i je widzisz! A obiecałaś/eś sobie, że je ograniczasz? I co robisz? Oczywiście, że kulki mocy! Takie małe niewinne kuleczki a zaspokoją apetyt na słodycze. Uwielbiam takie daktylowe słodkości. Znikają bardzo szybko! 1,5 szklanki daktyli 3 łyżki płatków owsianych 2 łyżki masła
VioletoweKucharzenieteż takiego z wiaderka. Dekoracja to Wasza inwencja twórcza. U mnie jest pół na pół jadalna (suszone pomarańcze wylądują w herbacie) :) Składniki: Spód: 200 g pokruszonych pierniczków lub innych ciastek 40 g masła Masa serowa: 500 g sera białego (zmielonego) 9 łyżek ksylitolu/erytrolu 2 łyżki żelatyny 6 łyżek gorącej wody 200 g czekolady (u mnie
Czarnawisienkaskładniki: 1 puszka ananasa 150 g szynki 200 g sera żółtego w kawałku 1 puszka kukurydzy 5 łyżek majonezu 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz wykonanie
Domowy Smak JedzeniaPs.pamiętajmy, że jajka muszą być sparzone. Mocną kawę zaparzamy i dodajemy likier. Do kieliszków nakładamy po łyżce kremu.Następnie namoczone w kawie biszkopty. I tak naprzemiennie, krem i ciastka. Ostatnią warstwą powinien być krem, po którym posypujemy kakao. Chłodzimy w lodówce
Życie zaczyna się w kuchniskładniki: 600 g mąki 15 g drożdży 200 ml wody, letniej 160 ml mleka, letniego 30 g oleju 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli dodatkowo: ok
Domowy Smak JedzeniaDorsz w zielonej herbacie raczej nie należy do klasyki kuchni polskiej i pewnie sama nie wymyśliłabym takiego połączenia, ale dzięki Maćkowi Siąkowskiemu nasze menu wzbogaciło się
Cztery Fajery