cukru waniliowego (miałam swojski) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy do piernika 1 czubata łyżeczka cynamonu 1 kostka masła (200 g.) 1 jajko Polewa: 50 g. czekolady gorzkiej 50 g. czekolady mlecznej 4-5 łyżek mleka Wykonanie: Wszystkie składniki suche wsypać do miski, lub na stolnicę. Wymieszać. Dodać pokrojone masło i jajko. Zagnieść ręcznie, lub robotem(...)się wałkuje. Z ciasta wycinać foremką ciasteczka. Ja tym razem zrobiłam okrągłe. Wycięte ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 15 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika, zostawić na blaszce do wystudzenia. Kiedy wystygną przygotować polewę. Obie czekolady, razem z mlekiem roztopić w kąpieli wodnej. Miseczkę
Agusiowe smakołykidziwacznych konfiguracjach, że na wet mi się słabo robi, na przykłada najpierw żuje bazylię, potem skubnie kolendrę a zakończy miętą, cóż, dzieci są jakieś dziwne. Specjalnie dla niech upiekłam ciasteczka ze świeżą miętą. Ciacha jak to Nina określiła są : bomba i już połowy nie ma, a miały być na cały tydzień do szkoły. ps. „Bomba” czyli(...)masę. Połącz suche i mokre składniki, a na samym końcu dodaj drobno posiekana czekoladę i miętę. Ciasto nakładaj łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w temp. 180-190 C na środkowej półce piekarnika przez 15 minut (aż brzegi ładnie się przyrumienią). Smacznego! Artykuł Ciasteczka ze świeżą miętą pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfmoja anielska cierpliwość sięga już swych granic :P Ostatnio także czasu coraz mniej żeby poszaleć w kuchni. Nawet żeby zrobić te ciasteczka musiałam się nieźle nagimnastykować. Ale było warto. Ciasteczka są bardzo miękkie i mocno wilgotne. Rzekłabym, że nawet nieco gliniaste i ciężkie. Coś dla osób, które lubią wypieki typu brownie. I dla wszystkich amatorów dyni i jesiennych przypraw;) Przepis(...)wszystkie przyprawy. Dodajemy roztopione masło i puree dyniowe. Wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy posiekaną czekoladę i ponownie mieszamy. Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut (najlepiej na 2-3 godziny). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i za pomocą łyżeczki formujemy małe ciasteczka. Układamy je w odstępach na blaszce, gdyż w trakcie pieczenia znacznie urosną. Ciastka pieczemy w piekarniku
My simple kitchenPrzepis na trufelki z 1957 roku, czyli z PRLu. Przepis z książki „Ciasta, ciastka, ciasteczka, wypiek domowy” Jana Czernikowskiego, z 1957 roku. Jak dla mnie przepis trochę zaskakujący. Głównym składnikiem jest tu mąka. Pierwsze zastanowienie... surowa mąka... ale postanowiłam spróbować. I... i trufelki okazały się bardzo smacznymi słodyczami :) Mąkę należy uprażyć, aby nie była surowa. Prażyłam ją na patelni(...)mąki pszennej, 3 łyżki miękkiego masła, 1 żółtko, 1 łyżka zmielonej kawy, 20 ml rumu, 25 - 30 ml spirytusu, 100 ml tartych migdałów, do obtoczenia „posypka”: kakao, strata czekolada, starte migdały, starte orzechy Zagotować i chwilę gotować cukier z mlekiem, dodać kawę, zamieszać. Odstawić do ostudzenia. W oryginalnym przepisie, kawę dodaje się później. Mąkę uprażyć. Przesiać. Żółtko utrzeć z masłem
królestwo garówsmaki. Tak było też tym razem. Te ciasteczka powstały chyba z trzech różnych przepisów. Polecam Wam, bo na pewno będą Wam smakowały :-) Udanego piątku, żeby jak najszybciej zleciał i zaczął się weekend :-) Składniki: 1 szklanka płatków owsianych 250 g mąki pszennej typ 450 80 g masła 100 g miodu 100 g gorzkiej czekolady 2 garście słonecznika 2 garście żurawiny suszonej(...)płatki owsiane, jajka i roztopione masło z miodem. Mieszamy, dodajemy słonecznik, żurawinę i czekoladę. Ponownie mieszamy. 3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką nabieramy porcje ciasta, w rękach formujemy kulki, kładziemy na papier i lekko spłaszczamy. Pamiętajmy o odstępach między ciasteczkami, bo podczas pieczenia zwiększają objętość :-). Pieczemy około 20 minut, studzimy na kratce i wcinamy
kruche babeczkiCzy owsianka może się znudzić? Absolutnie nie, jeśli za każdym razem użyjemy różnych składników. Wystarczy pokombinować, dodać inne owoce, orzechy, przyprawy czy też zamienić mleko na
Oryginalny smakZ okazji tych nieziemskich upałów mam dla Was super ciasto bez pieczenia – na ochłodę i osłodę ;) Ciasto Kinder to połączenie herbatników, delikatnego mlecznego kremu z
CiastkozercyPrzepis na tort czekoladowy zdecydowanie wymagał odświeżenia. Był to jeden z pierwszych tortów, jakie pokazałam Wam na ciastkożercach. Tym razem zdecydowałam się na nieco większą, 20
CiastkozercyBabeczki Bombonierka pojawiły się już na ciastkożercach z okazji zeszłorocznych Walentynek, na pomysł na tę wersję wpadłam, bo zbliża się Dzień Matki. W Ikei znalazłam idealne
CiastkozercyWilgotne orzechowe ciasto przełożone puszystą, rozpływającą się w ustach pianką z ajerkoniaku. Całość polana gęstą czekoladą i ozdobiona karmelem. Eleganckie i pyszne…Składniki:Ciasto:8
Oryginalny smakPyszne ciasto składające się z miękkich miodowych blatów i masy serowej, uwieńczone rozpuszczoną czekoladą, czego można chcieć więcej. Ciasto: 4 szklanki mąki 3/4 margaryny
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaJakiś czas temu na blogu pojawił się przepis, jak samemu zrobić czekoladę plastyczną - czyli taką cukierniczą wersję plasteliny. Dziś pokażę Wam jak prosto i korzystając z
Ciastkozercydzisiaj mam dla Was pomysł na sernik na zimno z truskawkową pianką. Tym razem sernik przygotowałam na serkach homogenizowanych. Jako spód wykorzystała ciasteczka francuskie od firmy Brześć , od której kilka dni temu otrzymała paczkę z słodkościami. Te ciasteczka idealnie nadają się na spód do ciasta – są chrupiące (nawet po zalaniu masą serową), nie trzeba ich kruszyć bo mają wprost(...)cukru pudru Dodatkowo: opakowanie 200 g ciastek francuskich z cukrem (u mnie z firmy Brześć ) gorzka czekolada do dekoracji Wymiary formy 17 cm x 27 cm. Rozpoczynamy od wyłożenia dna formy papierem do pieczeni i ciastkami francuskimi (jako spod możecie wykorzystać kruszone kruche ciasteczka z masłem lub podłużne biszkopty.) Następnie zabieramy się za sernik. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej
PatiGotujejajek 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub aromatu waniliowego ¾ szklanki wiórków kokosowych 100 g białej czekolady z kokosem (można pominąć lub użyć tradycyjnej) Wierzch: 300 g dżemu ananasowego 1 płaska łyżeczka żelatyny fix 5-6 plastrów ananasa z puszki (opcjonalnie) Przygotowanie: Masło roztapiamy. Ciasteczka mielimy w blenderze. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Tortownice o średnicy 25 cm lub mniejszą blaszkę(...)pieczenia. Ciasteczka łączymy z masłem i wykładamy nimi dokładnie dno blaszki. Wkładamy do lodówki na około 30 minut. Przygotowujemy masę serową. Sery przekładamy do misy miksera. Miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy budyń, aromat i cukier. Miksujemy. Na końcu dodajemy kolejno jajka, cały czas miksując. Dodajemy wiórki kokosowe. Mieszamy wszystko do momentu, aż jajka połączą się dobrze z masą. Czekoladę siekamy
Mania Gotowania