banany sok z połowy cytryny puszka kajmaku 300 ml śmietanki 30% lub duży jogurt grecki 4 kawałki ciemnej czekolady starte na tarce lub kakao do oprószenia garść orzechów włoskich do dekoracji (opcjonalnie) Jak zrobić banoffee? Z pokruszonych w szatkownicy ciasteczek i masła uzyskujemy spód o konsystencji mokrego piasku, którym wykładamy każdą szklankę lub miseczkę. Na to idą banany(...)kilku dniach zjeść ze świeżą bitą śmietaną lub jogurtem. Jeśli nie musimy czekać na nasz deser to ubijamy śmietanę mikserem z trzepaczką na bitą śmietanę, którą dekorujemy wiórkami czekolady i orzechami. Orzechy nie są konieczne, ale ja mam jeszcze wielki koszyk z działki i coś z nimi muszę zrobić. Artykuł Banoffee w szklankach pochodzi z serwisu Ugotowane
Ugotowane pozamiataneTakie ciasteczka ostanio sobie upiekłam, są proste i szybkie do przygotowania. Zachęcam Was dlatego do upieczenia, bo po co siedzieć w kuchni gdy za oknem tak ładnie ;) Składniki na około 15 ciastek 1 bardzo dojrzały banan (waga przed obraniem 200 g ) 65 g masła migdałowego (lub ewent. orzechowego) 1/4 łyżeczki sody około 100 g kaszy manny 2 łyżeczki miodu(...)posiekanej gorzkiej albo deserowej czekolady 1. Składniki oprócz czekolady, umieszczamy w misce (banana kroimy w plasterki i miksujemy całość) można w malakserze. Na koniec dosypujemy pokrojoną czekoladę w kawałeczki. Odstawiamy całość na około 5-10 minut. 2. Blaszkę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy porcje ciasta formując ciasteczka. Pieczemy w 170 stop (grzanie góra dół i termoobieg) przez
Gotowanie...to proste !być więcej o pół grama, niż w napisane w przepisie. A jak się okazuje, ze nie ma czekolady i te ciastka NA PEWNO nie wyjdą, to już jest prawdziwy dramat. Tłumaczę i pokazuję, że jak ciepnie łyżkę masła orzechowego zamiast tej czekolady, to ciastka też wyjdą i dalej będą dobre ;) Baza bazą, ale w dodatkach można poszaleć(...)niekoniecznie kojarzyć się muszą z ciasteczkami. Kilka osób już tak na nie zareagowało :) Składniki: 160 g masła 130 g cukru trzcinowego 300 g mąki pszennej (można dać pełnoziarnistą) 2 łyżeczki nasion chia 100 ml gorącej wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropli ekstraktu waniliowego 100 g posiekanej gorzkiej czekolady szczypta soli Przygotowanie: Nasiona chia zalewamy
bistro mamaCzekoladowo-pomarańczowe ciasteczka z kremem milky way Bardzo kruche, bardzo aromatyczne i bardzo smaczne ciasteczka przełożone niebiańskim kremem mlecznym. Składniki: Ciasto: 250g mąki 150g masła 100g cukru szczypta soli 2 żółtka skórka z 1 pomarańczy 50g gorzkiej czekolady Krem: 125g masła 65ml mleka 70g cukru 1 szklanka mleka w proszku *** Czekoladę kroimy w drobną kosteczkę(...)Pomarańczę dokładnie myjemy, sparzamy wrzątkiem, osuszamy i ścieramy skórkę na drobnej tarce *** *** Masło ucieramy z cukrem, solą i żółtkami do białości. Dodajemy otartą skórkę z pomarańczy, posiekaną czekoladę oraz mąkę i zagniatamy ciasto. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut *** *** Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na grubość
Blog z Apetytemcukru * 1/2 kostki margaryny * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 jajko * 1 cukier wanilinowy 16 g * 1 czekolada deserowa albo mleczna Mąkę przesiałam razem z proszkiem do pieczenia. Dodałam schłodzoną margarynę, cukier biały i wanilinowy. Następnie wbiłam jajko i pokruszoną tabliczkę czekolady. Wszystko razem zagniotłam. Formowałam kuleczki wielkości pulpecików i spłaszczyłam dłońmi. Piekłam 14 minut w 200 stopniach w nagrzanym(...)piekarniku. Przygotowanie zajęło mi ok. 20 minut. One są magiczne jeszcze dodam. Znikają szybciej niż się pojawiają. Są pyszne! Moja rada dotycząca tych ciasteczek: Po upieczeniu proszę schować je dobrze przed domownikami do całkowitego wystygnięcia. Pozdrawiam serdecznie i życzę miłej niedzieli. Tych co jeszcze siedzą w przetworach zapraszam w tym tygodniu na bloga. Będzie dość kolorowo. Smacznego! Lidka Artykuł Pieguski
Pieprzyć z Fantazjąpokruszonych kruchych ciastek, z pysznym i delikatnym kremem z gorzkiej czekolady, śmietanki i masła. Udekorowana borówkami. Idealna w smaku i konsystencji. Nie sprawi problemów nawet początkującym kucharzom. SKŁADNIKI / na formę o średnicy 21-22 cm (najlepiej z wyjmowanym spodem) SPÓD 165 g kruchych ciastek kakaowych lub ciasteczek oreo 35 g roztopionego masła masło do posmarowania formy MASA CZEKOLADOWA
cool and mintyczasie:) Jak już wspomniałam w poprzednim poście, że czas "piernikowoania" rozpoczęty a nie samym ciasteczkiem człowiek żyję to powstały " żeberka piernikowe z sosem czekoladowo- chili" Czy dla takich osób jak ja "mięsożerców" :) może być coś lepszego niż połączenie mięsa z czekoladą i aby nie było tak słodko dodane moc chili. Myślę, że nie :) połączenie w sam raz na taki okres
Basia w kuchniśmietany kremówki 36% (bardzo dobrze schłodzonej) 2 utrwalacze do śmietany około 250 g masy krówkowej/kajmaku 100 g czekolady gorzkiej 2 łyżki żelatyny Dodatkowo: 250 ml śmietany kremówki 36%(bardzo dobrze schłodzonej) 2 łyżki cukru pudru 1 utrwalacz do śmietany kilka ciasteczek oreo do dekoracji Średnica tortownicy to 26 cm. Na początku zaczynamy od sparzenia maku. W garnku doprowadzamy(...)wystudzenia. Następnie przygotowujemy dwa kremy kajmakowe. Na początku ubijamy 500 ml kremówki. Pod koniec dodajemy dwa utrwalacze. Później dodajemy kajmak i chwilę ucieramy. Krem dzielimy na dwie części. Następnie czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Pozostawiamy do lekkiego wystudzenia i dodajemy ją do jednego z kremów. W dwóch szklankach rozpuszczamy w gorącej wodzi po łyżce żelatyny. Pozostawiamy je do wystudzenia. Później
PatiGotujeDziś zapraszam Was na pyszne orzechowo-czekolade babeczki . Do przygotowania babeczek użyłam prażonych orzechów laskowych i dobrej jakości mlecznej czekolady do wypieków. Cała rodzina wprost przepada
Słodkie okruszkicytryny pół puszki masy kajmakowej 3-4 łyżki likieru kawowego lub whisky 6 łyżek masła 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Ciastka wymieszać z roztopionym masłem. Twarożek, wanilię, jajka, cukier zmiksować na gładką masę. Formę do muffin wyłożyć papilotkami. Na dno każdej wysypać ciasteczka, na to nałożyć masę serową. Piec około 25 minut w temperaturze 160ºC. Aby uzyskać dołeczki konieczne do nałożenia(...)tylko dzięki temu znajdziemy miejsce na kolejne pyszności:) Masę kajmakową mieszamy dokładnie z 2-3 łyżkami miękkiego masła i wybranym likierem. Nakładamy po ok. 1 łyżeczce do każdego wgłębienia. Czekoladę topimy razem z masłem w kąpieli wodnej, dokładnie mieszamy i po lekkim przestudzeniu zalewamy dołeczki z kajmakiem. Odstawiamy, dekorujemy dowolnie. Wstawiamy na noc do lodówki. Zjadamy z wielką przyjemnością
KUCHARNIADelikatnie kruche , maślane z delikatnym smakiem pomarańczy . Smakują wybornie polane gorzką czekoladą , która podkreśla cytrusowy smak. 250 g miękkiego masła pół szklanki cukru pudru
Malinowa KawiarenkaCzekoladowe ciasto na białkach Wilgotne, delikatne i mocno czekoladowe ciasto wykonane na samych białkach. Wypiek przygotowałam w tradycyjnej keksówce (moja ma wymiary 30 x 10 centymetrów
Blog z Apetytemciastka z patelni , teraz pora na ciasteczka z mikrofalówki. Sama w to nie wierzyłam, ale jednak się udało! Przygotowuje się je jak zwykle ciastka, jedna różnica polega na tym, że nie pieczemy ich w piekarniku, a podgrzewamy w mikrofalówce. Bardzo kruche i maślane. Możecie do nich dodać ulubione składniki takie jak czekolada, rodzynki itp. Polecam! Składniki(...)masło posiekać z pozostałymi składnikami do uzyskania ciasta a'la kruszonka. Teraz dodać ulubione dodatki (czekoladę, bakalie, orzechy itp.) Następnie kruszonkę zagnieść rękami na jednolitą kulę. Ciasto od razu rozwałkować na grubość ok. 1 cm i za pomocą foremki lub małej szklanki wykrawać ciasteczka o dowolnym kształcie. Ważne, by były one dosyć grube. Jeśli będą za cienkie, mogą wyjść twarde
Nastoletnie Wypiekanieczasu :) Pierwsze pierniczki już dawno zjedzone. Dzisiaj była tura ciasteczek i się zastanawiam, jak długo one wytrzymają. Coraz częściej mam wrażenie, że nocą po naszej kuchni chodzą krasnoludki i wyjadają wszystkie słodkości z pudełek i puszek :P Dzisiaj przed Wami przepis na moje ulubione pierniczki świąteczne. Nadziane marmoladą i polane czekoladą (choć i bez niej są wspaniałe). Proponuję je upiec
My simple kitchenGrudzień rozpoczynam od mojego ulubionego przepisu – miękkie pierniczki to ciasteczka, które ekspresowe się robi i ekspresowo znikają z talerza Ten przepis możecie wykonać tuż przed świętami, nie musicie czekać aż pierniczki zmiękną, bo są gotowe do jedzenia od razu po przygotowaniu Lubię je również dlatego, że są niewymagające i nie ma przy nich dużego bałaganu Oczywiście to wielka frajda(...)blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskaj niewielkie ilości ciasta, pamiętając o zachowywaniu odległości między ciasteczkami. Pierniczki piecz ok. 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Gdy będą już upieczone, odstaw je na chwilę do wystygnięcia, a następnie przełóż na talerz. Na koniec rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Wystudzone pierniczki oblej czekoladą i ułóż na kratce. Smacznego Jeśli podobał
365 dni dookoła kuchni