Najlepsze ciastka owsiane z dodatkiem masła orzechowego i kawałków czekolady. Składniki ½ szkl. mąki pszennej, 1 ½ szkl. płatków owsianych, 120 g miękkiego masła, 3 łyżki masła
słodki bratekposypać nasionami i lekko je docisnąć. Ciastka fajnie smakują również z dodatkiem kakao. A tak ciasteczka wyglądają w środku Następnym razem spróbuję część mąki zamienić zmielonymi płatkami owsianymi, żeby ciasteczka smakowały bardziej jak popularne digestive. A może pokuszę się nawet na polewę z gorzkiej czekolady? To dopiero byłaby rozpusta dla podniebienia Ciastka przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. Przechowywane luzem, będą
Mieszam w GarnkuDzisiejsze ciasto czekoladowe to mój zdecydowany faworyt w tej kategorii. Jest wilgotne, dość mocno zbite, ale przy tym miękkie i delikatne. I oczywiście – mocno czekoladowe
CiastkozercyJeśli walentynki, to koniecznie danie/deser z afrodyzjakiem. Stawiam na czekoladę i dodaję płatki chili :). Trufle są wytrawne i pikantne. Składniki: 150 g mascarpone 150 g
Rodzinka w kuchniJeśli chcielibyście znać moje zdanie: bułeczki brioche to świetny wynalazek. Na pozór to całkiem zwyczajne drożdżowe maślane bułeczki, wyróżniają się jednak tym, że na czubku mają
CiastkozercyZ okazji Mikołaja przedstawiam Wam mikołajowy wariant brownie z truskawkami – Mikołajowe brownie :) Dziś zamiast standardowej blachy na ciasto zdecydowałam się na malutkie foremki na babeczki
Ciastkozercytych oto słoneczek ryżowych. Mango curd jest niebiańskie. Jak będzie tak wyjadać jak ja to obawiam się że nie wystarczy wam do ciasteczek. Do tego pyszny i prosty krem czekoladowy i granat. 1 opakowanie wafle ryżowe w czekoladzie deserowej 1/2 mango 1/2 granatu krem czekoladowy: 125 ml śmietany kremówki 30 % 50 g czekolady deserowej mango curd: 1 mango 1 łyżeczka
wesoła kuchniaDzisiejszy tort czekoladowy to prezent urodzinowy dla mojej Babci, która niedawno skończyła 80! lat. Czekoladowe biszkopty przełożyłam prostym kremem czekoladowym, domowym dżemem jagodowym i udekorowałam świeżo
CiastkozercyWsypuję proszek do pieczenia, a następnie stopniowo dodaję mąkę, cały czas mieszając ciasto. Wyrabiam do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Czekoladę kroję na mniejsze kawałki, dodaję do ciasta, dokładnie łączę. Z ciasta formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczam dłonią. Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 12 minut w 180 stopniach (u mnie termoobieg + grzałka górna
JejKuchniaDzisiaj słodkości dla miłośników kawy Przepyszne bezy czekoladowe przełożone aromatycznym kremem kawowym… Połączenie idealne, któremu nie można się oprzeć. Pycha! Do masy kawowej dodałam odrobinę
Oryginalny smakpapierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy. Piec w 175 st. C. przez 12-14 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! W oryginale takie ciasteczka nazywają się specier ; Duńczycy przygotowują miliony wariacji na ich temat: cytrynowe, waniliowe, z lukrecją, czekoladą czy czym tylko chcecie. Są świetne, bo można eksperymentować ze smakami, a szansa, że się nie udadzą, jest naprawdę nikła. Przepis dodaję
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDomowe ptysie wypełnione kremem na bazie budyniu czekoladowego i serka mascarpone z malinami, posypane różowym i delikatnie kwaskowym pudrem z hibiskusa. Pyszne małe co nieco, na
Oryginalny smakJeśli chcielibyście znać moje zdanie: bułeczki brioche to świetny wynalazek. Na pozór to całkiem zwyczajne drożdżowe maślane bułeczki, wyróżniają się jednak tym, że na czubku mają
CiastkozercyDziś pyszny, aromatyczny deser, który powoli przypomina już o nadchodzących świętach – czekoladowa panna cotta. Do tego prażone orzechy laskowe, domowa skórka pomarańczowa i granat :) Przygotowałam
Ciastkozercyciastka z fasoli, bo są przecież takim pełnowartościowym źródłem białka… a że nie ma go w 1 ciasteczku zbyt dużo, to ciasteczek trzeba zjeść kilka. Co, jak i czym zastąpić? Osobiście preferuję ciastka z fasoli z czekoladą , ale jeśli chcesz, możesz użyć kakao lub karobu. Dodaj wtedy 3 łyżki proszku i 1 dodatkową łyżkę oleju kokosowego. Płatki jaglane
BlendmanPiec w nagrzanym piekarniku 190 C przez 20 minut. Wyjąć ciastka z piekarnika i ostudzić. Włożyć do szczelnego pudełka, tak przygotowane ciasteczka można przechowywać dość długo. Są pycha, jak ktoś lubi bardziej słodkie to można polać czekoladą lub lukrem. Ja tego nie robiłam bo dla mnie są super. Thermomix -uprażyć płatki owsiane na patelni, tyle tylko żeby nabrały lekkiego rumieńca
Kuchnia PokoleńTakie czekoladki to powrót do dzieciństwa, zabawa z czekoladą, fantazja odnośnie wypełnienia środka brzuszka takiej smacznej czekoladki. Takim "farszem" mogą być wiśnie, maliny, kajmak, orzechy, rodzynki
Zasmakuj KuchniTort Milka to kolejna po Serniku Snickers propozycja na zbliżający się Dzień Chłopaka :) To połączenie puszystych biszkoptów, z delikatnym kremem z mlecznej czekolady i dekoracją z
CiastkozercyDzisiejszy tort to prezent urodzinowy dla mojej Babci, która niedawno skończyła 80! lat. Czekoladowe biszkopty przełożyłam prostym kremem czekoladowym, domowym dżemem jagodowym i udekorowałam świeżo zebranymi
Ciastkozercywww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Ciasteczka są przepyszne i mają miękkie, mocno czekoladowe wnętrze. Już podczas pieczenia kusząco pachną, a później... nie sposób zaprzestać na kilku sztukach! Strasznie wciągają! Czekolada cudownie roztapia się w ustach, a dodatek kokosa sprawia, że każde ciastko przyjemnie chrupie. (około 18 sztuk) 130g mąki pszennej 50g wiórek kokosowych 1 łyżka kakao (płaska(...)mieszając - wbić jajko i na końcu wsypać suche składniki. Czekoladę posiekać (na większe kawałki) i wmieszać do jednolitej masy. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować duże odstępy, ponieważ ciasteczka rozpłyną się na boki.) Piec (w rozgrzanym piekarniku) około
Di gotujeUwielbiam piec muffinki, bo to ten rodzaj ciasta, który po prostu wymieszacie w misce łyżką, całość jest upieczona w mniej niż pół godziny, a efekt końcowy
CiastkozercyJeśli tak jak mnie marzy Wam się już wiosenna pogoda mam dla Was deser, który nieco ożywi tę szaroburą aurę za oknem – zielone babeczki z
CiastkozercyDzisiejsze ciasto czekoladowe to ostatnio mój zdecydowany faworyt w tej kategorii, na przepis wpadłam wypróbowując różności na tort z Krainy Lodu (ale o tym w innym
Ciastkozercyskładniki: 1 opakowania kwadratowych wafli 100 g czekolady gorzkiej 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 100 g masła 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki rumu wykonanie: Czekoladę
Domowy Smak JedzeniaŻeby przygotować halloweenowe babeczki mumie naprawdę wystarczy minimum zdolności manualnych – w końcu nie ważne czy bandaże będą prosto czy krzywo. W sumie nawet lepiej jak
CiastkozercyPamiętacie taki radziecki wynalazek jak patelnia do wypiekania ciasteczek? Nieśmiertelna, ciężka ale idealnie wyważona. Doskonale dogrzewa ciasteczka z każdej strony. Kto jej nie odziedziczył po przodkach
kawawszklanceSkładniki do przygotowania tego przepisu można potraktować dość elastycznie – nie znajdziecie cukrowych koralików? można zastąpić je kokosem, lub samodzielnie zrobioną posypką . Nie macie kuwertury czekoladowej
CiastkozercyMój mąż uwielbia ananasa, więc tym razem nie było wątpliwości, kto zje gotowe ciasto :) Ta tarta najlepiej smakuje dobrze schłodzona, więc możecie przygotować ją poprzedniego dnia
CiastkozercyJak zrobić samemu miseczki z czekolady? Jak dotąd pokazałam Wam dwa sposoby można zobaczyć je tu i tu . Dzisiejsze mini miseczki możecie zrobić wykorzystując zwyczajny pojemnik
CiastkozercyPowstało przez przypadek ze względu na to, że pierwotnie miały być to ciasteczka :) Nie wyszło i tak oto powstało obłędnie czekoladowe ciacho czekoladowo - pomarańczowe :) Składniki: 200g gorzkiej czekolady 1,5 szklanki mąki 160g margaryny 1,5 szklanki brązowego cukru 1/3 szklanki mleka 0,5 szklanki soku pomarańczowego (wyciśniętego z pomarańczy) otarta skórka z pomarańczy łyżeczka ekstraktu pomarańczowego 2 łyżeczki proszku
ChilliJemyTo bardzo dobry dodatek do niedzielnej kawki dla smakoszy czekolady i kokosu. Przepis zaczerpnęłam od pana Bogdana, ale zagości w naszym domu na długo z pewnością
Kuchnia BeatyProsty przepis na najlepsze trufle czekoladowe. Pyszne, aksamitne, idealne dla miłośników czekolady. Wystarczy kilka składników i odrobinę chęci aby wyczarować wyjątkową przekąskę do kawy lub herbaty
Oryginalny smakJuż od pewnego czasu chciałam zrobić łaciate babeczki (niedawno mnie doedukowano, że mówi się na nie marmurki :). Dzisiaj więc dwukolorowe babeczki – z jasną i ciemną
CiastkozercyOdkąd odkryłam mąkę gryczaną jemy jej coraz więcej. Naleśniki gryczane weszły do kanonu drugich śniadań a i słodkości pachnące gryką polubiliśmy bardzo. Ciasteczka znalezione na blogu Addio Pomidory upiec musiałam. Powstały dwie wersje, dla tych co mogą czekoladę i dla tych, którym zakazana. Obie pyszne. Wykorzystałam do nich stempel... tak wreszcie mam stempelek do ciastek, zakupiony w sklepie
Dzieje kuchennej WiewióryBardzo delikatne i kruche roladki-ciasteczka. Niezbyt słodkie ale o to mi chodziło. Wypełnione delikatnym twarożkiem i żurawiną, polane gorzką czekoladą. Zapraszam do wypróbowania :) opakowanie ciasta filo (miałam 7 arkuszy ) 4 łyżki zmielonego twarogu na sernik ( nie słodziłam go ale nic nie stoi na przeszkodzie alby deser był słodszy) łyżeczka startej skórki z pomarańczy 5-6 łyżek mrożonej żurawiny
Mienta blogMój pomysł na walentynki to podwójna porcja czekolady. Rozpływająca się w ustach czekoladowa muffinka, z której po ugryzieniu wypływa nadzienie z białej czekolady. Jeśli nadzienie zastygnie
Zainspirowana w kuchniwanilię i zmiksuj do poł ą czenia. Wsyp such ą mieszankę do masy maślanej i szybko wymieszaj. Delikatnie wmieszaj czekoladę i wisienki. Schłódź ciasto w lodówce. Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszkę wyłożon ą papierem do pieczenia. Formuj ciasteczka łyżk ą do lodów, albo zwykł ą łyżk ą, układaj na blaszce w niewielkich odstępach i piecz około
Lejdi of the housepodziękować mu za prezenty I tak mi ta wizja została w głowie, że przygotowuję te ciasteczka głównie w okolicach świąt. W innych częściach roku jakoś o nich zapominam (bez sensu, bo są pyszne). Jeśli macie ochotę na bajkowe święta to przygotujcie sobie te ciacha Ciasteczka z masłem orzechowym Składniki: 180 g mąki pszennej 100g masła 100 g masła orzechowego 100g(...)odstępach między nimi. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 15/16 minut. Na koniec, po upieczeniu możesz udekorować je rozpuszczoną, białą czekoladą lub lukrem Jeśli podobał Ci się ten przepis, może spodoba Ci się również ten: Mocno orzechowe ciasteczka Bezglutenowe herbatniki orzechowe Proste ciasto orzechowe Artykuł Ciasteczka z masłem orzechowym pochodzi z serwisu Z miłością do jedzenia
365 dni dookoła kuchnicynamonu i przyprawy korzennej (jeśli używamy herbatniki) * masa: - 500g sera na sernik - 5 jajek - 100g białej czekolady - 3/4-1 szklanka cukru (do smaku) - 60g pokruszonych ciastek speculoos - 1 łyżeczka przyprawy korzennej * wierzch: - 200g śmietany 18% - 2 łyżki cukru - 3 łyżki świeżo zaparzonego espresso Spód: Ciasteczka (pokruszone) wymieszać z rozpuszczonym masłem. Lub ciastka i masło włożyć do malaksera i zmiksować na jednolita
CookYourselfdziś pokaże wam szybkie ciasteczka migdałowe,udekorowane i fikuśne. Miały być na Święta, niestety moja rodzinka dorwała się do nich i zostały okruszki. Składniki: 175 g masła 200 g brązowego cukru (zmielić) 2 jajka olejek migdałowy 300 g mąki pszennej 100 g mielonych migdałów bez skórki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka soli Kakao 2 łyżki(...)jest zbyt lepiące to podsypuje mąką . Wałkuje na około 4-5 mm i wykrawam ciasteczka. Piec nastawiam na 180 stopni i piekę jakieś 8-10 minut.Pilnuję zawsze, jeśli się zarumienia po bokach to zaraz wyjmuje :) Studzę na kartce,lukruje i posypuje wiórkami z kolorowej czekolady
Różowa kuchniafiliżanką aromatycznej kawy lub herbaty. A może Wy upieczecie takie ciasteczka? Bardzo polecam. Zapraszam :) Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 1 budyń waniliowy ( na pół litra mleka i bez cukru ) pół szklanki cukru pudru pół szklanki rodzynek 2 średnie jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 dag mlecznej czekolady 15 dag masła lub margaryny Dodatkowo: mąka pszenna do posypania(...)stolnicy Wykonanie: 1. Czekoladę kroimy w drobną kosteczkę. 2. Z podanych składników zagniatamy ciasto, dodajemy również pokrojoną czekoladę. ( Budyń dodajemy w proszku, nie gotujemy ). Następnie z ciasta formujemy niewielkie kulki, lekko je spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 3. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut do zrumienienia. 4. Upieczone ciasteczka studzimy i podajemy
IzabelawkuchniKolejny pomysł na słodkie Halloween to pyszny tort czekoladowy z kremem Oreo i pajęczą dekoracją :) Biszkopt upiekłam według przepisu na prosty biszkopt czekoladowy , zwiększyłam tylko nieco
Ciastkozercyciast bez pieczenia, czy batoników. Polewa czekoladowa z czekolady jest moją ulubioną zaraz obok polewy z czekolady i śmietanki. Te dwie polewy są wspaniałe, różnią się stopniem twardnienia Składniki potrzebne do przygotowania domowych batonów: Spód: 1 i 3/4 szklanki sproszkowanych ciasteczek, u mnie groszek ptysiowy Brześć 4 łyżki masła 1/3 szklanki cukru 3 łyżki kakao 1 jajko
MamaOskarkapłynu – 1/2 szklanki zimnej wody – do przyozdobienia: świeże truskawki, maliny lub inne owoce, czekolada tarta lub rozpuszczona (do polania), cukier puder, inne Przygotowanie: Truskawki mrożone wyjmij z opakowania i pozostaw do rozmrożenia. SPÓD – Do misy miksera dodaj czekoladowe ciasteczka i zetrzyj je drobno, aż będą miały postać piasku. Do herbatników dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj. Okrągłą formę(...)przygotowany spód i wstaw do lodówki na minimum kilka godzin. Po kilku godzinach sernik powinien być już sprężysty i gotowy do krojenia. Możesz pięknie go ozdobić świeżymi owocami, czekoladą, możesz też posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO! Artykuł Sernik truskawkowy bez pieczenia pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl
nietylkopasta.plHerbatniki szampanki Piast Biszkopty nie całkiem tradycyjne, bo oblewane czekoladą. Kruchy biszkoptowy herbatnik i mleczna czekolada - połączeni idealne. Ciastka dobre do chrupania. Świetnie sprawdzają się także do deserów. Ja biszkopty wykorzystałam przy dekoracji tortu - ułożyłam z nich serduszko, które później wypełniłam owocami. Oczywiście musiałam ciasteczka poprzycinać :) Zapraszam na fan page Piast - http://www.facebook.com/pages/S%C5%82odkie-Inspiracje/253574068078537?fref=ts
kolorowotorcikowowalentynki. Możecie je celebrować, zapraszając ukochanego na pyszny blok czekoladowy. Autorem tego przepisu jest Janusz Profus – Maestro Czekolady E.Wedel. Recepturę znalazłam u Madame Edith, ale nieco ją zmodyfikowałam. Ponieważ nie lubimy rodzynek, zastąpiłam je suszoną żurawiną, zaś herbatniki zamieniłam na ciasteczka oreo. Ja pokruszyłam je bez usuwania masy, ale musicie mieć świadomość, że może się ona rozpuścić pod wpływem ciepła(...)być. 6. Do masy dodać pokruszone ciasteczka Oreo bez masy lub herbatniki, potem wsypać żurawinę i orzechy. Ponownie wymieszać. 7. Przygotowaną masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 8. Wyrównać powierzchnię bloku. 9. Formę z masą czekoladową wstawić do lodówki na ok. 3 - 4 godziny. 10. Blok można polać rozpuszczoną czekoladą deserową, ale nie jest to konieczne. Smacznego
W mojej kuchnidwie porcje w kokilkach 8,5 cm) 1/2 średniego banana 1/2 łyżeczki wiórków kokosowych 2-3 kruche ciasteczka Barilla Mulino Bianco Campagnole ze sklepu SmakiPołudnia24.pl 1 szklanka domowego budyniu czekoladowego z tego przepisu * * tym razem przygotowując budyń użyłam wyłącznie mleczną czekoladę, ale jaką czekoladę użyjecie zależy od Waszych upodobań smakowych (jak bardzo słodkie desery lubicie) Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy domowy budyń
Słodkie okruszkiPyszne, chrupiące ciasteczka. Idealne do kawy, herbaty czy szklanki ciepłego mleczka. Ciasteczka są bardzo proste i szybkie do wykonania. Można do nich dodać to co lubimy orzechy, słonecznik, kokos, czekoladę. Nie ważne co damy do środka bo i tak szybko znikną z talerza bo są naprawdę pyszne. Polecam. Składniki: 200 g masła 2.5 szklanki mąki 3 szklanki płatków kukurydzianych(...)przestudzone masło, wymieszać. Na koniec dodajemy płatki kukurydziane, orzechy oraz kokos, wymieszać łyżką. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i lekko spłaszczać. Na dużą blachę wyłożyć papier do pieczenia, ułożyć ciasteczka. Piec w temperaturze 180°C przez 15 minut
magiczna kuchnia Kasidelikatne, trochę biszkoptowe, idealne do herbatki albo kawki, za chwilę zabieram się za polukrowanie. W każdym razie ciasteczka są naprawdę warte spróbowania i gorąco je polecam, jeśli już nie na święta, to na Sylwestra. Przepis radośnie podpatrzony u Bei . Brunsli 100g gorzkiej czekolady 250g zmielonych migdałów 150g cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki mąki 1/4 łyżeczki cynamonu spora szczypta mielonych(...)piankę i dodać do suchych składników, następnie dodać przestudzoną lekko czekoladę i alkohol. Wszystko dokładnie wymieszać, po czym wstawić do lodówki, bo inaczej cisto absolutnie odmawia współpracy i nie chce dać się rozwałkować. Po około 1 godzinie, rozwałkować ciasto na stolnicy obsypanej cukrem, na grubość ~1 cm i wykrawać ciasteczka. Zostawić do wysuszenia na minimum
Przepysznik - BLW i nie tylkoObłędnie pyszne, o miękkim i wilgotnym środku, a do tego mega, mega efektowne- popękane ciasteczka czekoladowe wzbogacone o aromatyczny smak piernika (w końcu Święta tuż, tuż 🎄). Ich atutem- oprócz wyglądu i smaku- jest to, że zachowują bardzo długo świeżość*, po 2 tygodniach są tak samo miękkie jak po upieczeniu, serio! Dlatego też można upiec je 5-7 dni przed Świętami(...)metalowym pojemniku wyłożonym papierem do pieczenia). ** polecam robić niewielkie kulki, takie mniej więcej wielkości orzecha włoskiego, bo ciasteczka rosną bardzo spore- stąd też należy zachować wskazaną odległość (2,5-3 cm) między wyłożonymi na blachę kulkami. Przepis zaczerpnięty z bloga Czekoladą utkane
Kraina Miodem Płynąca