ciasteczka z czekolada - 6462 przepisów (strona:193/431)

Ciasteczka miętowe 209

Ryśku Nic więcej mi do szczęścia nie potrzeba... tylko to ciasteczko - ale nie jedno :-). Kiedy pierwszy raz spróbowałam pastylki miętowe Goplany - pomyślałam - że nie istnieje nic pyszniejszego na świecie. Później pojawiły się After Eight - wrażenie było podobne. Przyznam się... jestem niesamowitą fanką połączenia mięty z czekoladą... a zresztą co tam!!! Samej mięty! I to w ogromnych ilościach. Jest(...)nikt nie spowoduję abym zmieniła zdanie na ten temat. Ciasteczka te są wspaniałe - ich cudowny wygląd i ten niebiański mocno czekoladowy i delikatnie miętowy smak - ideał. CIASTECZKA CZEKOLADOWE ZE ŚWIEŻĄ MIĘTĄ łatwe 5 minut - przygotowanie ciasta 30 minut - mrożenie ok 25-30 sztuk Składniki * 1 szklanka mąki pszennej (musiałam dodać więcej) * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 szklanka cukru pudru

sierotka maRysia w kuchni
Prosty Świąteczny Piernik z Miodem 139

musi leżakować, od razu po upieczeniu wspaniale smakuje. Można przełożyć go powidłami śliwkowymi lub konfiturą malinową, pomarańczową. Jeśli nie chcemy robić kremu czekoladowego można go polać roztopioną, gorzką czekoladą lub posypać tylko cukrem pudrem. Przepis powstał przy współpracy z marką Diamant. Bardzo polecam! Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Prosty Świąteczny Piernik(...)imbiru, kardamonu po 3/4 łyżeczki zmielonych goździków, gałki muszkatołowej Krem czekoladowy: 400ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 200g gorzkiej czekolady o zawartości masy kakaowej 64% Dodatkowo: około 160g powideł śliwkowych lub konfitury malinowej lub pomarańczowej draże i ciasteczka gwiazdki do ozdoby cukier puder Diamant do posypania Ciasto: 1. Do mąki dodać kakao, przyprawy, proszek od pieczenia, sodę, wymieszać łyżką

Mała Cukierenka
Rodzicu, bądź przykładem dla swojego dziecka! 82

typu pieczywo nie może występować w diecie codziennie. Zdecydowanie za dużo słodyczy! Nie chodzi mi tylko o standardowe czekolady, lizaki, czy lody. Przytoczę przykładowy dzień z dzienniczka żywieniowego jednego z moich małych podopiecznych: śniadanie: czekoladowe kulki z mlekiem II śniadanie: ciasteczka „petitki” i jabłko obiad: spaghetti i monte podwieczorek: rogalik z dżemem i kakao kolacja: bułka z żółtym

Natka Pietruszki
Pomarańczowe ciasteczka z galaretką 1277

Ciasteczka z galaretką, to ciekawa alternatywa dla ciastek przekładanych dżemem. Możecie zrobić je w kilku kolorach, używając wielobarwnych galaretek. Składniki ( na około 35 ciastek ) * 250 g masła o temperaturze pokojowej * 500 g mąki pszennej * 200 g cukru * 2 żółtka * 1 jajko * szczypta soli * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 pomarańcza * 1 galaretka pomarańczowa * 100 g białej czekolady * 50 ml śmietanki(...)minut. Czekolada ma lekko stężeć, nie może być płynna, inaczej będzie ściekała z ciastek. Kiedy czekolada wystygnie,smarować brzegi ciastka bez dziurki i przyklejać ciastko z dziurką. W otworek wlewać lekko tężejącą galaretkę. Przed podaniem warto oprószyć ciasteczka cukrem pudrem. Smacznego

kolorowotorcikowo
Waniliowe Kruche Babeczki Z Budyniem 168

Przepyszne, kruche, waniliowe ciasto, słodziutki cukier puder na górze lub pyszna czekolada, a w środku kremowy i delikatny budyń :) Takie są te babeczki, a jeszcze ciepłe wręcz rozpływają się w ustach ;) Składniki na 10-12 małych babeczek Ciasto kruche: 1 i 1/2 szkl mąki pszennej tortowej 1/3 szkl cukru 90 g masła 2 żółtka kl L 1 łyżeczka kwaśnej śmietany(...)minut (ja zagniotłam je dzień wcześniej, więc ciasto spędziło całą noc w lodowce i poranek) 3. Po czasie leżakowania wałkujemy dość cienki placek i wykrawamy foremką do babek ciasteczka, po dwa ciasteczka na jedną babeczkę. Następnie smarujemy masłem foremki i posypujemy bułką tartą i wylepiamy ciastem. 4. Do tak wylepionych ciastem babeczek nakładamy budyń i przykrywamy drugim wykrojonym "ciasteczkiem" szczelnie

Gotowanie...to proste !
Kokosanki 107

masy dodaję wiórki kokosowe i mieszam całość łyżką. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Z masy kokosowej formuję niewielkie ciasteczka (nie muszą być regularne, można je nakładać też łyżką) i układam na blaszce. Kokosanki piekę w temperaturze 190 stopni przez 15 minut. Czekoladę łamię na kawałki i rozpuszczam w kąpieli wodnej, czekam chwilkę, aż przestygnie. Kokosanki maczam jedną stroną w czekoladzie

Słodki sentyment
Bezglutenowe ciasteczka skondensowane 137

którą pozyskuje się z ziaren kukurydzy. Ma biały kolor i nie posiada smaku, ani zapachu. Przepis na bezglutenowe ciasteczka skondensowane jest bardzo prosty i uniwersalny. Można je upiec w wersji podstawowej lub z dodatkami, i wykorzystać: suchy mak, proszek truskawkowy, kakao, czekoladę, przyprawę do piernika… i nie tylko. To idealne łakocie na spotkanie przy kawie, czy też rodzinne uroczystości

mojewypiekiinietylko
Bezglutenowe ciasteczka skondensowane 160

którą pozyskuje się z ziaren kukurydzy. Ma biały kolor i nie posiada smaku, ani zapachu. Przepis na bezglutenowe ciasteczka skondensowane jest bardzo prosty i uniwersalny. Można je upiec w wersji podstawowej lub z dodatkami, i wykorzystać: suchy mak, proszek truskawkowy, kakao, czekoladę, przyprawę do piernika… i nie tylko. To idealne łakocie na spotkanie przy kawie, czy też rodzinne uroczystości

mojewypiekiinietylko
Brunkager, czyli brązowe ciasteczka Duńskie 149

pieczenia. Co roku piekę te tradycyjne ciastka, najpierw twarde, z czasem coraz miększe. Mówię o piernikach, lukrowane, w czekoladzie, posypane cukrem pudrem - jak kto woli. W tym roku pozwoliłam sobie zrobić również pierniczki z Danii. Nazywają się Brunkager, czyli brązowe ciasteczka. Przepis odnalazłam tu i jestem z niego bardzo zadowolona. Polecam dalej (uwaga! ciasteczka są mocno egotyczne - pomarańczka, kardamon

Słodkie Przyjemności
Markizy w czekoladzie 96

związane z markizami? Okręcanie, rozklejanie, wyjadanie kremu i na koniec zjadanie ciasteczka… Taki był nasz system, który mamę przyprawiał o dreszcze, bo przecież kruszyliśmy niemiłosiernie Ale tradycja rzecz święta… Pomyślałam, że markizy można przecież z łatwością zrobić samemu i przełożyć ulubionymi smakami. Zatem proponuję markizy kakaowe w czekoladzie przełożone masłem orzechowym i dżemem z czarnej porzeczki. Składniki na ciasto

Słodki sentyment
Rewelacyjne,miękkie pierniczki nadziewane powidłami 196

kakao -1 białko -4 żółtka -0,5 szkl cukru LUKIER -2 białka -1 łyżka soku z cytryny  -6 łyżek cukru pudru (kopiastych) DODATKOWO -kwaśne,gęste powidła -100g czekolady mlecznej  Miód,przyprawę do piernika oraz masło podgrzewamy i mieszamy-chwilę studzimy. Do śmietany dodajemy sodę i mieszamy.  Do miski dajemy mąkę,kakao Białko ubijamy z cukrem(...)zaznaczamy sobie foremką ilość ciastek i dajemy powidła .przykrywamy drugą połową  -dociskamy by się skleiło i wykrawamy ciasteczka.  Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 12 minut. Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną  przygotowujemy lukier  Ostudzone pierniczki oblewamy czekoladą lub lukrem. Zostawiamy do wyschnięcia i przechowujemy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Kruche ciasteczka z kajmakiem 198

Mąkę zagnieść ze wszystkimi składnikami na gładkie ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folie do żywności i odstawić do lodówki na godzinę. Następnie ciasto wałkujemy i wycinamy kółeczkiem ciasteczka, wierzch to również kółeczko, ale z wyciętym okienkiem, u nas dzisiaj listki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C i pieczemy na złoty kolor przez ok. 10 minut. Kajmak: Kajmak można kupić gotowy(...)wlewamy słodką śmietankę małymi porcjami. Mieszamy i rozpuszczamy bardzo dokładnie.  2. Patelnie odstawiamy na bok i dokładamy czekoladę, rozpuszczamy ją z resztą składników. Kajmak jest już gotowy, gdy zacznie stygnąć, to zacznie się zagęszczać.  3. Wystudzonym kajmakiem przekładamy ciasteczka i boki obsypujemy cukrem pudrem

Apetyczna babeczka
Czekoladowa tarta serowa na piernikowym spodzie 205

była gotowa do pieczenia. Po kilkunastu minutach w całym domu unosił się niesamowity zapach czekolady i piernika... Spód kruchutki - jak na tartę przystało, masa serowa - kremowa, intensywnie czekoladowa, a biała polewa - idealnie wieńcząca cały wypiek. Przepis koniecznie do powtórzenia! ;) Składniki : piernikowy spód 200 g ciasteczek zbożowych lub pełnoziarnistych herbatników  2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/4 kostki masła + odrobina(...)ciepłego mleka Ciasteczka rozkruszyć przy pomocy malaksera na drobny pył, dodać przyprawę do piernika. Połączyć w misce z roztopionym masłem i odrobiną mleka. masa czekoladowo-serowa 500 g serka wiejskiego ( wiaderko ) ze śmietanką tabliczka gorzkiej czekolady ( u mnie 72%, z pomarańczą ) 2 jajka 1/2 szklanki miodu 2 opakowania budyniu śmietankowego szczypta soli Serek wiejski zmiksować na kremową masę. Czekoladę rozpuścić

Kuchnia Ellie
Ciasteczka jaglano-cytrynowe z migdałami i żurawiną 241

Nieczęsto u mnie na blogu słodkości ostatnio... ale popełniłam smaczne ciasteczka, dlatego od razu wrzucam przepis na blog... Składniki: 70 g masła (ok. 1/3 kostki) 2 jajka 100 g białej czekolady 1 szklanka płatków jaglanych pół szklanki płatków migdałowych ok 2 szklanki mąki pszennej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli pół szklanki żurawiny skórka starta z cytryny(...)ostudzić. Płatki migdałowe pokruszyć w dłoniach i delikatnie uprażyć na suchej patelni. Cytrynę wyszorować, a następnie sparzyć. Zetrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć sok. Jajka zmiksować z rozpuszczoną czekoladą, skórką i sokiem z cytryny. W drugiej misce wymieszać mąkę, sól, proszek do pieczenia, płatki migdałowe, jaglane i żurawinę. Dodać do masy jajecznej i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić

Czerwień i błękit
Ciasteczka reniferki 112

Jeśli szukacie sposobu na zajęcie czymś kreatywnym swoich dzieci, to zapraszam po pomysł na reniferki. To ciasteczka składane z gotowych elementów ;-) Życzę udanej zabawy! Składniki: okrągłe herbatniki precelki cukierki typu lentilki (czerwone) czekolada roztopiona  kolorowe cukrowe pisaki Sposób wykonania: Okrągły herbatnik to głowa naszego renifera. Za pomocą roztopionej czekolady przyklejamy rogi z precelków. Kolorowymi pisakami cukrowymi rysujemy oczka

Kuchnia domowa Ani