Oryginalny przepis pochodzi z książki ” Pyszne do pudełka ” autorstwa Grażyny Bober – Bruijn. Kredowa okładka, piękne zdjęcia i proste przepisy. Ciasteczka są przepyszne, chrupiące, nie za słodkie. Zmieniłam nieco proporcje składników i dodałam drobinki gorzkiej czekolady. Na około 25 kokosanek potrzeba : 4 białka ( należy je ocieplić, wtedy szybciej się ubije piana) szczypta soli 200 g. wiórków kokosowych(...)papierem do pieczenia. Każdą kulkę spłaszczyć. Uwaga : masa nie jest zbyt spójna i przy formowaniu kulek może się nie kleić. Nie przeszkadza to jednak w uformowaniu kulek i spłaszczaniu. Ciasteczka wychodzą chrupiące. Piec w temperaturze 180 stopni około 15-20 minut
Niebieski kubek z kawaszybko, chociaż czytając przepis, nastawialiśmy się na coś trudniejszego. Z podanych składników upiecze się ok. 60 czekoladowo-waniliowych kruchych ciasteczek . Składniki na czekoladowo-waniliowe kruche ciasteczka 1 / 2 kg mąki 250 g miękkiego masła 150 g cukru 50 g gorzkiej czekolady 5 żółtek 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli odrobina mleka dodatkowa mąka(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, odstawić do przestygnięcia. Masło z cukrem i dodatkiem cukru wanilinowego oraz szczyptą soli utrzeć mikserem na puszystą konsystencję. Dodać 4 żółtka, zmiksować. Do mieszaniny przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać, zagnieść ciasto i podzielić je na pół. Do jednej połówki dodać roztopioną czekoladę, dokładnie zagnieść. Oba kawałki ciasta
niecodziennikparyłyżki mąki ziemniaczanej 150 g chałwy 100 g posiekanych kandyzowanych wisienek Składniki na polewę: 100 g czekolady, posiekanej 1/3 szklanki śmietanki 36 % Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 160 oC, wyłóż papierem do pieczenia spód tortownicy o średnicy 21 cm. Ciasteczka rozdrobnij blenderze, dodaj miękkie masło, kakao i zmiksuj do połączenia składników. Wyłóż masą spód tortownicy. W misce miksera(...)przez godzinę, po czym zmniejsz temperaturę do 140 oC i dopiekaj kolejne 15 minut. Uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw tak sernik do ostygnięcia. W celu przygotowania polewy, wymieszaj posiekaną czekoladę i śmietankę w miseczce i włóż na 30 sekund do mikrofalówki. Po wyjęciu energicznie wymieszaj olej, aż masa stanie się kremowa i jednolita. Polej sernik po jego wystudzeniu i podawaj
karmelowymiękkiego masła II. Bita śmietana: 300 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru III. Dodatkowo: 300 g maślanych herbatników woda różana 1 puszka masy kajmakowej (510 g) czekolada/ wiórki czekoladowe/ kamyczki karmelowe/ kamyczki czekoladowe do dekoracji Sposób przygotowania: Z osłodzonego brązowym cukrem mleka gotujemy budynie (razem). Odstawiamy do ostygnięcia. W misce umieszczamy 200 g masła, pastę waniliową i przyprawę(...)zmięknie. Na dnie brytfanki/blachy/tortownicy układamy obok siebie herbatniki. Skrapiamy je delikatnie wodą różaną. Następnie rozsmarowujemy masę kajmakową i przykrywamy kolejną warstwą ciasteczek. Na nie wykładamy masę budyniową, którą również przykrywami herbatnikami. Wierzch deseru stanowi bita śmietana, udekorowana czekoladą i karmelem. Jeśli nie używamy śmietan-fixu lepiej wierzch ciasta udekorować na drugi dzień przed podaniem. Nie przepadam za bitą śmietaną dlatego
DominikaDolciostatnio ulubione ciasteczka moich dzieci. Z krótką listą składników, choć przepis można wzbogacić o posiekane orzechy, suszone owoce lub posiekaną czekoladę. Robi się je bardzo szybko i w mgnieniu oka znikają ze słoika w którym je przechowuję. Mają ciekawy orzechowy smak, są chrupiące i w moim przekonaniu zdrowsze od sklepowych słodyczy wypełnionych syropami glukozowo-fruktozowymi, sztucznymi aromatami i polepszaczami
Smakowity Blog Kulinarnymąki, cukru i masła! Bardzo czekoladowe, bardzo uzależniające... na jednym kawałku się nie skończy :) Przepis podpatrzyłam u Eweliny, tak jak ciasteczka kokosowo-czekoladowe z poprzedniego wpisu. Polecam wszystkim, którzy szukają alternatywy dla tradycyjnego brownie, a nie mogą rozstać się czekoladą :) Składniki: 2 szklanki zmielonych orzechów włoskich 1 jajko 5 łyżek mleka 3 łyżki kakao 4 łyżki miodu Białko oddzielamy
Chocolate Muffin BlogJuż po pierwszym pieczeniu tych ciastek, zyskały one miano naszych ulubionych :) Kruche, pachnące, pełne pysznych niespodzianek. Świetne do kawy i do herbaty, polecam :) 1,5
Mienta blogmożecie zamienić na inny, ulubiony smak puree! Spróbujcie! Ps. do przygotowania sernika użyłam ukochaną Biała czekoladę Callebaut Select 25,9% , która w https://www.sweetdecor.pl/ sprzedawana jest w mega poręcznych opakowaniach idealnych ” na próbę” albo do domowego użytku! Nie ma nawet co porównywać takiej czekolady z tym i sklepowymi – kto spróbuje raz już na zawsze zostawi ją do swoich wypieków, musów(...)cytrynową – 1 łyżka * żelatyna – 8 g GALARETKA MARAKUJA: * puree owocowe marakuja – 200 g – dostępne TUTAJ! * CALLEBAUT Czekolada Biała Select 25,9% – 100 g – dostępna TUTAJ! * żelatyna – 3 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SPÓD: Ciasteczka mielimy, masło roztapiamy. Wszystko razem mieszamy, wylepiamy tortownicę, chłodzimy. Jeśli jest potrzeba dodajemy więcej masła. MASA SEROWA: Mieszamy twaróg z budyniem
Ostra na Słodkociasta użyłam biszkopt, ale każde inne też będzie dobre 250 g serka mascarpone można dosłodzić (cukrem pudrem) do smaku Polewa z ciemnej czekolady 200 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka masła Polewa z białej czekolady 200 g białej czekolady 3 łyżeczki masła Instructions Pokruszone ciasto wymieszaj z serkiem mascarpone. Jeśli lubisz słodkie ciasta dodaj cukru pudru. Według mnie biszkopt jest(...)kule włóż do lodówki na 30 min, lub zamrażarki na 10min. Po tym czasie rozpuść czekoladę. Dodaj tłuszczu jeśli widzisz, że Twoja czekolada jest za gęsta. Wyjmij kulki i w każdej zrób patyczkiem dziurkę. Mniej więcej do połowy głębokości. Zanurz końcówkę patyczka w rozpuszczonej czekoladzie i umieść ją w wydrążonej wcześniej dziurce na szczycie kulki. Umieść w lodówce na 30min
SmartBake.plSkładniki: ( na 24 sztuki) 130g gorzkiej czekolady, 50g białej czekolady, czekolada na kanapki typu nutella, 24 wiśnie z soku lub kompotu. Przygotowanie: Gorzką czekoladę podzielić na
W kuchni u MonikiZapraszam na pyszny sernik o wspaniałym smaku czekolady Składniki Ciasto - 2 szklanki mąki - 1 szklanka cukru - 170 g margaryny - 3 żółtka - 100 g mlecznej czekolady potartą
W królestwie smaków BeatyCzy jest tu ktoś, kto nie lubi czekolady? Pewnie nie;-) Ja uwielbiam czekoladę a najbardziej gorzką. I dziś zapraszam Was na pyszne ciasto z dodatkiem
Passion of CookingWitajcie: ) uwielbiamy tiramisu i często je robię, dzisiaj w troszkę innej wersji z dodatkiem ciasteczek maszynkowych od firmy Brześć . Wszystkich zainteresowanych zapraszam na stronę internetową myślę że każdy z Was znajdzie u nich coś pysznego dla siebie :) http://brzesc.pl/pl/oferta/ciasteczka/maszynowe Zapraszam :) Składniki : 500 g serka mascarpone 1 cukier waniliowy 3,4 łyżki cukru pudru do smaku 300 ml śmietanki(...)kawie i układamy na spodzie dowolnego naczynia żaroodpornego, następnie trochę kremu i oprószamy kakao, następnie warstwa nasączonych w kawie ciasteczek, krem, kakao, nasączone biszkopty, krem i kakao i tak do wykończenia składników. Ja wierzch oprószyłam kakao i starłam gorzką czekoladę. Deser wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Jeśli nie macie w domu takich ciastek maszynkowych to oczywiście możecie zrobić
Sama słodycz i szczypta chilispodzie, z masą krówkową i puszystą chmurką z kakaowej bitej śmietany, przyprószony gorzkim kakao dla przełamania smaku (możecie zastąpić je gorzką czekoladą). Rozpływający się w ustach i idealnie zrównoważony pod względem słodyczy. Składniki Spód 250 g maślanych ciasteczek 60 g masła opakowanie masy krówkowej Tortownicę o śr. 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka zmielić, masło rozpuścić i lekko przestudzić(...)Wymieszać z ciasteczkami i wyłożyć nimi dno tortownicy. Posmarować masą krówkową (można ją lekko podgrzać w kąpieli wodnej, wtedy lepiej się rozsmaruje). Masa serowa 2 jajka 1/3 szklanki cukru pudru 450 g tłustego, zmielonego serka ziarenka z 1/2 laski wanilii (opcjonalnie) Jajka ubić, dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać. Dodać serek i wymieszać. Wylać na przygotowany spód. Piec w piekarniku
Słodkie inspiracjepyszne maleństwa w szybkiej wersji light, bez zawartości: - jajek, mąki, cukru, proszku do pieczenia Składniki: (na ok 15 ciasteczek o średnicy ok. 6cm) - ok. 2 i pół szklanki płatków owsianych - 2 banany - 3 łyżki miodu - 2 paski gorzkiej czekolady/ 8 kosteczek - 2 i pół łyżki masła - ok. 3/4 szklanki ziaren: dyni, słonecznika, owoce goji, suszona żurawina Banany rozgniatamy albo miksujemy(...)pomocą blendera, kostki czekolady rozgniatamy na mniejsze kawałki. Dodajemy miękkie masło, płatki owsiane i pozostałe ziarna. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w misce na ok. 15 minut. Na łyżkę nabieramy wyrobioną masę i formujemy kulkę. Kulkę ustawiamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy do kształtu ciasteczka. Zapiekamy w temp 170 stopni ok 20 minut, do momentu gdy ciasteczka nabiorą
upichcona