Chcesz zaskoczyć znajomych nietypowym deserem? Kubeczki czekoladowe z dżemem, bitą śmietaną i owocami chociaż są bardzo proste, ale są też bardzo efektowne. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type
Bardzo Gruby SmokTort Elsa z Krainy Lodu (Frozen) na pewno spodoba się każdej małej/większej księżniczce :) Jeśli widzieliście już wpis o cieście czekoladowym z zeszłego tygodnia wiecie
CiastkozercyNa chwilę przed świętami mam dla Was super wiosenny przepis! Do cake pops miałam już kilka podejść, część z nich mogliście zobaczyć na blogu. I choć
CiastkozercyPrzepis na proste babeczki czekoladowe to bliźniacza wersja babeczek waniliowych , oprócz gorzkiego kakao warto dodać do nich małe kawałki czekolady lub czekoladowe dropsy. Podobnie jak w
CiastkozercyProste babeczki waniliowe to najprostszy i zarazem jeden z moich ulubionych przepisów – widać to z resztą po tym, jak często znajdziecie go na stronie w
CiastkozercyDziś mam dla Was naprawdę ekspresowy, a przy tym pyszny deser: gruszki w cieście z Nutellą w środku. To nie może wyjść źle! Użyłam kupnego ciasta
CiastkozercyNie ulega wątpliwości, że najlepszą wuzetkę robiła moja babcia. Albo Twoja ;) Jasna sprawa! Wuzetka mojej babci była przełożona kremem, który składał się głównie z zsiadłego mleka
CiastkozercyNigdy nie kryłam się z moją miłością do jagód, jeśli do tego dołoży się jeszcze sernik i mocno czekoladowe brownie – to dla mnie ciasto absolutnie
CiastkozercyOd dłuższego czasu chodziło mi po głowie zrobienie domowych czekoladowych lodów. Chciałam jednak, żeby do ich przygotowania wystarczył tylko mikser. Zrobiłam je na bazie czekoladowego ganachu
CiastkozercyNie miałam najmniejszych problemów, żeby znaleźć ładne truskawki do przygotowania tego wpisu dlatego na ciastkożercach oficjalnie uważam sezon truskawkowy za otwarty :) Dziś proponuję delikatne jogurtowe babeczki
CiastkozercyOd czasu do czasu ktoś wspominał mi o cieście z fasoli, ale pomysł wydawał mi się co najmniej dziwny – z marchewki (jak np. babeczki marchewkowe
CiastkozercyTrudno nie lubić czegoś, co jest miksem dwóch najlepszych ciast na świecie: aromatycznego, lekko wilgotnego, czekoladowego brownie i pysznego, tradycyjnego sernika. Żeby nadać im dodatkowo świątecznego
CiastkozercyDziś mam dla Was naprawdę ekspresowy, a przy tym pyszny deser. Gruszki zapiekane w cieście francuskim z Nutellą w środku. Z podanych składaników zrobiłam 6 porcji
CiastkozercyCzy można sobie wymarzyć lepszy deser na tę wczesną jesień? Listopad we wrześniu daje pełne rozgrzeszenie na wieczory pod kocem, duże ilości ciepłej herbaty i czekoladę
CiastkozercyNigdy nie kryłam się z moją miłością do jagód, jeśli do tego dołoży się jeszcze sernik i mocno czekoladowe brownie – to dla mnie ciasto absolutnie
CiastkozercyOd dłuższego czasu chodziło mi po głowie zrobienie domowych czekoladowych lodów. Chciałam jednak, żeby do ich przygotowania wystarczył mikser. Zrobiłam je na bazie czekoladowego ganachu, czyli
CiastkozercyOd czasu do czasu ktoś wspominał mi o cieście z fasoli, ale pomysł wydawał mi się co najmniej dziwny – z marchewki, nawet cukinii, to rozumiem
CiastkozercyTort Elsa z Krainy Lodu (Frozen) na pewno spodoba się każdej małej/większej księżniczce ;) Jeśli widzieliście już wpis o cieście czekoladowym z zeszłego tygodnia wiecie
CiastkozercyJeśli próbowaliście kiedyś d omowych rogali z orzechami na pewno spodoba się Wam ich czekoladowa wersja. W sumie rzadko jem czekoladowe ciasto drożdżowe, a szkoda, bo
CiastkozercyWiadomo, że najlepszym lekarstwem na długie jesienne wieczory jest… czekolada :) dlatego w ten weekend mam dla Was dwie czekoladowe propozycje. Pierwsza z nich to proste
CiastkozercyNa początku tego roku przywiozłam sobie z wakacji silikonowe foremki do cakepops czyli lizaków z ciasta, od tego czasu leżały zapomniane w jednej z moich kuchennych
CiastkozercyPuszyste, mocno kakaowe muffiny z domowym karmelem… Już sam opis brzmi pyszne, a to co wyciągnęłam z piekarnika jest jeszcze lepsze! Jestem absolutnie zakochana w
CiastkozercyKażda Babcia (a pewnie i Mama) wie, że najpopularniejszą miarą kulinarną jest „na oko” – uniwersalna, działa u wszystkich od wieków. Problemy zaczynają się
CiastkozercyDziś kakaowa wersja biszkoptu , który w zeszłym tygodniu pojawił się na ciastkożercach. Idealny na urodzinowe torty – puszysty, mięciutki i do tego nie upada :) Moja forma
CiastkozercyMuffiny, które chciałabym Wam dziś zaproponować to połączenie przepisu na brownie z klasycznymi babeczkami pieczonymi na pszennej mące i zmielonych migdałach. Właśnie zjadłam dwa prosto z
CiastkozercyDesernik, czyli taki oszukany sernik w wersji deserowej, gdyż nie zawiera w sobie ani grama twarogu, a za to mascarpone i białą czekoladę, przez co jest
Kraina Miodem PłynącaMurzynek zrobiłam według przepisu mojej babci. Nie da się go zepsuć, zawsze wychodzi, a jak smakuje ?… Pyszny, puszysty, wilgotny i polany gęstą polewą czekoladową…
Oryginalny smakklimat na nich. W lesie zawsze jest ciut ciemniej, śnieg leży tylko gdzieniegdzie, a jedzenia poszukują piękne sarny i jelenie. I tak też jest u mnie. Choć zapach ciasteczek nieco się różni od zapachu drzew, to już sam ich widok wprawiał mnie w błogi nastrój :) Tym samym nie omieszkam się dodać ich na konkurs organizowany przez #beko na portalu(...)minutach mieszamy do połączenia składników. Jeszcze ciepłą czekoladą zdobimy schłodzone choinki (najlepiej zrobić to na kracie do studzenia, bo czekolada spływa na sam dół). Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem imitującym śnieg. Jako że ciasteczka mogą być dla kogoś zbyt duże "na raz", warto część przekroić na pół, nożem lub za pomocą nitki: Choineczki w przekroju wyglądają bardzo apetycznie
Kuchnia w czekoladzieDobry przepis na kruche, maślane ciastka z czekoladą przyda się w każdym w domu. Jak macie dzieci to zaręczam, że pokochają te ciasteczka - są idealne do włożenia do szkolnej lunchówki i mają szansę wyprzeć wszelkie kupne ciastka. A i dorośli chętnie zjedzą do kawki. Ciastka się łatwo robi, z krótkiej listy składników, nie trzeba ciastek formować czy wałkować i wycinać(...)pociąć na plasterki. Łatwizna. Trzeba tylko pamiętać, że ciasto musi poleżeć w lodówce, więc idealnie je przygotować dzień wcześniej, lub wziąć poprawkę na godzinne leżakowanie. Kruche maślane ciastka z czekoladą 250 g masła 350 g mąki 1/2 szklanki cukru 1 czekolada (gorzka albo deserowa) 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka jogurtu Masło pociąć na kawałki. W misce wymieszać mąkę, cukier
Smaczny zeszytczasu) ciasteczka można po prostu uformować w dłoniach i lekko rozpłaszczyć na blaszce – będą na pewno tak samo dobre. Ciasteczka pieczmy około 7 minut lub do czasu, kiedy zaczną lekko rumienić się na brzegach. Do dekoracji użyłam rozpuszczonej czekolady i białej polewy waniliowej (na bazie tłuszczu kokosowego – można kupić ją w Lidlu). Czekoladę i polewę rozpuszczamy w kąpieli
Ciastkozercyserka mascarpone 400 ml śmietanki kremówki 30% 100g orzechów laskowych 2 wafelki o smaku orzechowym (użyłam Prince Polo) 1 łyżka cukru pudru opcjonalnie: pralinki, kakao lub starta czekolada – do dekoracji *** Orzechy podprażamy na suchej patelni a następnie studzimy *** *** Wystudzone orzechy wkładamy między dwa arkusze ręcznika papierowego i pocieramy, aby pozbyć się skórki. Następnie orzechy drobno siekamy(...)herbatników *** *** Na ciasteczka wykładamy krem orzechowy *** *** Na kremie układamy kolejną warstwę herbatników. Masę kajmakową mieszamy z pozostałymi orzechami i rozsmarowujemy na ciasteczkach *** *** Układamy ostatnią warstwę herbatników a na wierzchu rozsmarowujemy białą masę z mascarpone. Ciasto możemy przyozdobić startą czekoladą lub kakao *** *** Ciasto wkładamy na całą noc do lodówki, aby herbatniki ładnie zmiękły *** *** Po pokrojeniu ciasto możemy dodatkowo udekorować pralinkami Ferrero
Blog z Apetytemmusli z syropem klonowym i goździkami. Gałka muszkatołowa jawi nam się w przepisach na migdałowo – muszkatołowe ciasteczka czy panna cotta z gałką muszkatołową. Majeranek nasz ukochany tu występuje w przepisach na cookies z majerankiem i białą czekoladą czy majerankoladę. Kolendra moja ukochana i tu domowa chałwa z ziarnami kolendry, pistacjami i propolisem czy pomarańczowe kokosanki
Kuchnia na wzgórzuKochani co robicie ze zbyt dojrzałymi banami? Ja ostatnio mam fazę na ciasteczka, nie zawsze takie jak te na zdjęciu, bo dodatki lądują różne, w zależności od zasobów ;) Nie dodaję żadnego cukru, nawet pod postacią miodu czy syropu. Dla mnie są i tak słodkie! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style(...)czekolady deserowej 2 garści płatków migdałów 2 garści żurawiny suszonej ½ szklanki pestek słonecznika Sposób przygotowania: Banany oraz czekoladę rozdrabniamy blenderem. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blaszkę piekarnika nakładamy po łyżce masy, delikatnie spłaszczamy. Ciasteczka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na ok 18 minut. Po upieczeniu podważamy delikatnie nożem lub szpatułką
Kuchnia w czekoladziecukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 łyżki budyniu czekoladowego (proszek) mus z białej czekolady: 80 g białej czekolady 200 ml śmietany kremówki (38%) 1 listek żelatyny dodatkowo: 1 owoc granatu Ciastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z kakao. Masło rozpuścić, wymieszać z ciasteczkami. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Ugnieść na dnie masę ciasteczkową, schłodzić w lodówce 20-30 minut. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzepodwieczorek! Polecam! Składniki: (na blaszkę o wymiarach 24x24 cm) Ciasteczkowy spód: 200 g kruchych maślanych ciasteczek 100 g płatków owsianych 140 g masła Masa czekoladowa: 200 ml mleka 60 g masła 260 g cukierków krówek mlecznych 2 łyżeczki kawy zbożowej Inka 150 g mlecznej czekolady 100 g gorzkiej czekolady Masa śmietankowa: 360 g śmietanki kremówki 30%, dobrze schłodzonej 2 płaskie(...)pokruszą. Masełko stopić w garnuszku, a po lekkim przestudzenia wlać do ciasteczek z płatkami i wymieszać łyżką. Ciasteczkową masę wyłożyć do blaszki o wymiarach 24x24 cm, którą uprzednio wyścielić papierem do pieczenia. Masę dobrze podociskać w dno formy. Schłodzić w lodówce 30 minut. Masa czekoladowa: Krówki i obydwie czekolady drobno posiekać. Do garnuszka wlać mleko, dodać kawę i masło, podgrzewać
Nastoletnie WypiekanieCzas czytania: 2 min Domowe ciasteczka owsiane, takich nigdzie nie kupicie! Pyszne z chrupiącym wierzchem i wilgotnym środkiem. Środek ciastek wypełniony jest mnóstwem suszonej żurawiny i orzechów włoskich. Ciasto podzieliłam na dwie części. Do jednej z nich dodałam posiekaną ciemną czekoladę, a do drugiej białą. Jedna i druga wersja wyszła bardzo dobra. Czekoladę można pominąć i zrobić ciastka bez niej
SprawdzonaKuchnia.plblok kroimy na dowolnej wielkości batony i umieszczamy je w zamrażarce na co najmniej 30 minut . W międzyczasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Zanurzamy każdy z batonów w rozpuszczonej czekoladzie i odstawiamy na kratkę . Po obtoczeniu każdego z batonów w czekoladzie, przechowujemy je w lodówce do tygodnia lub zamrażamy gdzie możemy je przechowywać do 6 miesięcy . Najlepiej smakują w temperaturze(...)kaszubsku (wegańskie) Ciasteczka orzechowe Guacamole (wegańskie) Orzechowy deser śmietankowy Zobacz więcej keto przepisów Jeszcze więcej wegańskich przepisów Kotlety z buraka Pulpety jaglane Tortilla przepis na ciasto Chałwa bez cukru Ciasteczka cynamonowe Ciasto bananowe (wegańskie) Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Makaron w sosie szpinakowym Boczniaki w mięsnej marynacie Zobacz również #wegetariańskie #wegańskie #słodkości #batony #fatbombs #praliny #czekolada #czekoladagorzka #odżywkabiałkowa #słodzik #cukier #olejkokosowy
WegePrzepisJeśli macie już zrobioną czekoladę plastyczną na pewno przyda się do tego przepisu. (Jak zrobić czekoladę? Zajrzyjcie tutaj ). Do zrobienia misiowych babeczek wykorzystałam przepis na
Ciastkozercyprzekąskę (na jednym ze zdjęć możecie się sami przekonać ;) Nie są słodkie, więc można dodać łyżkę miodu, cukru czy trochę czekolady, ja dodaję posiekane daktyle. Przepis znalazłam już dawno i gdy otrzymałam amarantus od mamusi bardzo często piekę te ciasteczka. Polecam! Składniki: 2 jajka szklanka bakalii 2 szklanki amarantusa ekspandowanego szczypta soli Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Jajka roztrzepujemy trzepaczką
Na moim talerzupracy magiczna książkę. Specjalnie dla mnie, do poczytania, przejrzenia... Zakochałam się w książce tak samo jak całe lata temu w czekoladzie, a to o niej ta książka traktuje. Spisałam przepisy i będę je wypróbowywać a tymczasem... Zapraszam na lekkie ciasteczka kakaowe z kleiku ryżowego. Kakaowe ciasteczka ryżowe paczka 150 g kliku ryżowego 200 g masła 2 jajka 3/4 szkl
Dzieje kuchennej Wiewióryprzekąskę (na jednym ze zdjęć możecie się sami przekonać ;) Nie są słodkie, więc można dodać łyżkę miodu, cukru czy trochę czekolady, ja dodaję posiekane daktyle. Przepis znalazłam już dawno i gdy otrzymałam amarantus od mamusi bardzo często piekę te ciasteczka. Polecam! Składniki: 2 jajka szklanka bakalii 2 szklanki amarantusa ekspandowanego szczypta soli Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Jajka roztrzepujemy trzepaczką
NA MOIM TALERZUpistacjami i słodko-kwaśną żurawiną. Wyglądają uroczo i są przepyszne. Następnym razem dam nieco mniej cukru i poleję je białą czekoladą - będą się prezentować jeszcze bardziej świątecznie. A następny raz będzie z pewnością, bo już ich prawie nie ma... Ciasteczka waniliowe z pistacjami i żurawiną Składniki: (na 25 sztuk) 175 g miękkiego masła 85 g jasnego brązowego cukru 1 łyżeczka
Pożeraczka, czyli raz adobrze