drobny cukier do wypieków – 140 g * Czarne Kakao Intense Dr.Oetker – 40 g * Ciemne Kakao Dr. Oetker – 40 g * jajko L – 2 szt MASA: * biała czekolada ( najlepiej pastylki ) – 300 g * śmietana 30% – 150 ml * Pasta waniliowa Intense z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii – 0,5 tubki DODATKOWO: * wiśnie(...)Intense i Ciemne Kakao. Dodajemy pokrojone, zimne masło, zarabiamy, formujemy kulę, chłodzimy. Ciastem wylepiamy formę do tarty ( 28 cm ). Z reszty wypiekamy ciasteczka. Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach. MASA: Śmietankę gotujemy, zdejmujemy z ognia. Czekoladę wrzucamy do śmietanki, dodajemy Waniliową pastę, rozpuszczamy, wylewamy na wystudzony spód ( ja jeszcze boki dodatkowo posypałam posiekaną w malakserze czekoladą ). Trzymamy w lodówce
Ostra na Słodkołyżeczki kakao 60 g roztopionego masła Na masę serową 500 g twarogu tłustego dwukrotnie zmielonego 300 g białej czekolady ziarenka z 1 laski wanilii 150 ml kremówki 36% 2 płaskie łyżki żelatyny 500 g świeżych truskawek Wykonanie: Ciasteczka miksujemy razem masłem i kakao. Spód tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy folią spożywczą
Kulinarne przygody Gatityteż zwykłe herbatniki, wtedy dać 2-3 łyżki kakao i 100 gr masła zamiast 50 gr) 50 gr gorzkiej czekolady 50 gr masła, w temperaturze pokojowej Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera, posiekać tak aby całość miała konsystencję mokrego piasku. Ciasteczkami wysypać na formę, najlepiej z wyjmowanym dnem, wyrównać, wgnieść w dno i boki formy. Wstawić do lodówki na czas
moj przepis nateż zwykłe herbatniki, wtedy dać 2-3 łyżki kakao i 100 gr masła zamiast 50 gr) 50 gr gorzkiej czekolady 50 gr masła, w temperaturze pokojowej Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera, posiekać tak aby całość miała konsystencję mokrego piasku. Ciasteczkami wysypać na formę, najlepiej z wyjmowanym dnem, wyrównać, wgnieść w dno i boki formy. Wstawić do lodówki na czas
moj przepis nateż zwykłe herbatniki, wtedy dać 2-3 łyżki kakao i 100 gr masła zamiast 50 gr) 50 gr gorzkiej czekolady 50 gr masła, w temperaturze pokojowej Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera, posiekać tak aby całość miała konsystencję mokrego piasku. Ciasteczkami wysypać na formę, najlepiej z wyjmowanym dnem, wyrównać, wgnieść w dno i boki formy. Wstawić do lodówki na czas
moj przepis nagóry, pojeździliśmy na nartach, pojedliśmy trochę góralskiej kuchni a teraz wracam z naładowanymi akumulatorami do Was i już mam dla Was przepis na coś słodkiego ale lekkiego. Ciasteczka, które podbiły serca francuzów, powoli podbijają również serca polaków – Makaroniki. Makaroniki to nic innego jak bezy z dodatkiem zmielonych orzechów. Czyli białko plus cukier plus migdały, można też użyć innych orzechów(...)temperaturze pokojowej 185 g cukru (podzielone na 150 g + 35 g) 50 ml wody barwnik w paście/żelu 100 gr gorzkiej czekolady z kawałkami pomarańczy 250 gr serka mascarpone'; document.write(" "); Składniki na 30 (gotowych, złożonych już ciasteczek) 150 g zmielonych pistacji, niesolonych 150 g cukru pudru 120 g białek (podzielone na 60 g + 60 g), w temperaturze pokojowej
moj przepis naricotta 1 opakowanie budyniu kokosowego lub waniliowego 1szklanka cukru 5 jajek kilka kropel aromatu koksowego (opcjonalnie) ¾ szklanki wiórków kokosowych 100 g białej czekolady z kokosem (można pominąć lub użyć tradycyjnej) Wierzch: polewa czekoladowa (opcjonalnie) Przygotowanie: Masło roztapiamy. Ciasteczka mielimy w blenderze. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Tortownice o średnicy 25 cm lub mniejszą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka łączymy
Mania Gotowaniaprzepis który możecie wykorzystać na świąteczny stół, na Mikołajki i na zwykły odpoczynek przy wieczornej herbacie. Mówię tu o ciasteczkach czekoladowych. Ich smak dorównuje najlepszym jakie kiedykolwiek jadłam. Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Smakują jak kawałki czekolady :) Czasem warto eksperymentować. Grzechem byłoby nie podzielić się z Wami tym przepisem. Słodko polecam! "Składniki(...)następnie dodajemy jajko. Wszystko miksujemy, a gdy masa się połączy, dodajemy ostudzoną czekoladę. Mąkę mieszamy z kakao i przesiewamy do ciasta. Wszystko mieszamy - ja to robię łyżką, ale można to zrobić mikserem na najniższych obrotach.Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z małą końcówką w kształcie rozetki. Wyciskamy ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 8 minut. Musicie być
Słodkie Przyjemnościwiórków kokosowych350 g serka kremowego (typu Philadelphia)250 g serka mascarpone200 g cukru4 jajka2 łyżki rumu (opcjonalnie)2 łyżki mąki ziemniaczanej1. Ciasteczka rozkruszyć na proszek za pomocą miksera lub włożyć do szczelnego woreczka i rozwałkować wałkiem. Masło z czekoladą podgrzać w rondelku aż się rozpuszczą, połączyć z rozkruszonymi ciastkami, wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 23 cm. Ugnieść
UgotujmyTo.plCiasteczek nie trzeba formować, wałkować, wycinać. Wystarczy podzielić upieczony placek na trójkąty i gotowe. Czasami trzeba tak niewiele :-) Składniki na 16 sztuk: 1½ szklanki mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 110 g miękkiego masła (Masła absolutnie nie można zastępowac margaryną!) 90 g drobnego cukru 1 żółtko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 100 g czekoladowych kropelek lub posiekanej czekolady
Pełny talerzkolejne ciasteczka z książki Pyszne na słodko Anny Starmach .Przepis troszeczkę ulepszyłam :) Ja do ciasteczek dodałam jeszcze daktyle od firmy Skworcu . Wszystkich zainteresowanych produktami zapraszam do sklepu internetowego http://www.skworcu.com.pl/ Składniki : 100 g posiekanych daktyli Skworcu 100 g posiekanej mlecznej czekolady 50 g posiekanych orzechów wloskich 2 jajka 120 g miękkiego masła 250 g mąki 1 cukier(...)płaska łyżeczka sody Wykonanie : Masło utrzyj mikserem z jajkami , cukrem i cukrem waniliowym .Następnie dodaj posiekaną czekoladę , daktyle oraz mąkę z sodą. Zagnieć ciasto. Z ciasta formuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego lub rozwałkuj ciasto i wykrawaj foremką okrągłe kółka. Ciasteczka układaj na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.Piecz w temperaturze 180 stopni około 12 minut na rumiano
Sama słodycz i szczypta chilikremówki 30% (zimnej, użyłam śmietanki w kubeczku) 250 g mascarpone 400 g masy krówkowej kajmak 2 pełne łyżki naturalnego kakao kruche korpusy deserowe* Ciasteczka z Krakowa do dekoracji: listki świeżej mięty i 1-2 pastylki czekolady Przygotowanie: Do miski wlewamy zimną śmietankę. Miksujemy na puch (nie na sztywno). Dodajemy mascarpone, miksujemy (Uwaga! masa może chlapać). Następnie stopniowo dodajemy kajmak
Słodkie okruszki250g gorzkiej czekolady (minimum 70% zawartości kakao) 150g masła 200g cukru 40g kakao 140g mąki pszennej 20g przyprawy do piernika łyżeczka cynamonu 250ml mleka 6 jajek 40ml likieru amaretto Masło, mleko, amaretto oraz pokruszoną czekoladę umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się czekolady, studzimy. Piernikowe brownie z polewą -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcik250g gorzkiej czekolady (minimum 70% zawartości kakao) 150g masła 200g cukru 40g kakao 140g mąki pszennej 20g przyprawy do piernika łyżeczka cynamonu 250ml mleka 6 jajek 40ml likieru amaretto Masło, mleko, amaretto oraz pokruszoną czekoladę umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się czekolady, studzimy. Piernikowe brownie z polewą -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikJesienna kostka trio z płatkami migdałowymi i czekoladą. W skład trio wchodzą, jabłka, pigwa i żurawina. Do tego pyszny krem i delikatny biszkopt. Nie poprzestaniecie
wesoła kuchnia