rozpuściłam masło i zagniotłam ciasto. Godzinę później piekłam ciasteczka, a ich zapach sprawił, że nie mogłam wyjść z kuchni. Pierwsze zjadłam jeszcze ciepłe, ale muszę przyznać, że po wystygnięciu są jeszcze lepsze - chrupkie z wierzchu, cudownie ciągnące w środku. Obłędnie czekoladowe (nikt by się nie domyślił, że w składnikach nie ma czekolady), mini wersje popularnego brownie. Mięta jest wyraźnie wyczuwalna(...)całkiem sporo. Ja musiałam niemal ogołocić mój krzaczek! Jeśli jednak jesteście ogromnymi fanami połączenia czekolady z miętą, możecie wrzucić więcej. Jeśli jednak to połączenie zupełnie Wam nie odpowiada, polecam dodać zamiast mięty drobno posiekaną papryczkę chilli lub ostrą paprykę w proszku, które nadadzą ciasteczkom przyjemnego kopa . Możecie dać cynamon, kardamon lub skórkę otartą z pomarańczy. Albo po prostu zróbcie mega
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś mam dla Was przepis na prawdziwy obłęd! Jeden z najlepszych serników jakie robię i jakie jadłam! Połączenie chrupiących orzechów zatopionych w karmelowym kremie z kremową, mleczną czekoladą, delikatną serową masą i kruchym ciastem tworzy fantastyczną całość, której ciężko się oprzeć! Jest to jeden z tych serników, który zawsze znika pierwszy i po którego dokładkę zawsze wszyscy sięgają(...)kawy, na przyjęcie, szaloną imprezę albo Święta! Zawsze zrobi furorę! Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: ( tortownica 18 cm ) KRUCHY SPÓD: * ciasteczka markizy ( czarne ) – 200 g * kakao – 1 łyżka * cukier puder – 1 łyżka * masło – 80 g KREM CZEKOLADOWY: * mleczna czekolada – 100 g * posypka Delecta Decorada „Płatki Czekoladowe” – 40 g * masło – 50 g * śmietanka
Ostra na SłodkoSkoro pogoda nas nie rozpieszcza to zróbmy to sami, tymi szybkimi czekoladowymi ciasteczkami :) Składniki: - 120 g wiórków kokosowych - 120 g masła - 1 jajko - 60 g cukru - 2 łyżki kakao - 2 łyżki cukru waniliowego - 250 g ryżu preparowanego - 1 gorzka czekolada Przygotowanie: Masło rozpuszczamy i studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jajko ubijamy z cukrem, dodajemy przestudzone masło, kakao, cukier waniliowy
Zainspirowana w kuchniponiżej przepis, który stwarza możliwość eksperymentowania właśnie, dopasowania do własnych upodobań. Zacznijmy od spodu - lubię, gdy masa serowa wyłożona jest na miękki biszkopcik. Zwolennicy kruszonki z ciasteczek zmiksowanych z masłem, niech takim spodem sobie dogodzą. A alternatywa najszybsza - nasączone okrągłe biszkopty. Wkładka z galaretki w moim egzemplarzu tu prezentowanym, również nie jest elementem koniecznym. Zamiast(...)tort tiramisu. Proponuję przeprowadzić operację ich przykładania do boków foremki w duecie z kimś pomocnym i zręcznym. Powierzcie mu rolę przytrzymywacza ciasteczek przy brzegach tortownicy. Przepis natomiast wart wykorzystania, przez przepyszną masę serową. Dodatek białej czekolady czyni ją kremową, śmietankową w smaku. Bita śmietana wpływa na lekkość struktury. W zasadzie można wziąć łyżeczkę do ręki, masę
Kronika Piekarnikasię zapodział i prezentuję go dopiero teraz. Sernik z aromatyczną, zieloną herbatą na kruchym, kakaowym spodzie z dodatkiem polewy z białej czekolady i matchy. Pieczony sernik z zieloną herbatą -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorciksię zapodział i prezentuję go dopiero teraz. Sernik z aromatyczną, zieloną herbatą na kruchym, kakaowym spodzie z dodatkiem polewy z białej czekolady i matchy. Pieczony sernik z zieloną herbatą -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikpyszną tartę na kruchym ciasteczkowym spodzie z pysznym kremem o smaku nutelli i mlecznej czekolady. Tartę wykańcza bita śmietana z dodatkiem aromatycznej wanilii, prażone orzechy laskowe oraz gorzka czekolada. Krucha tarta z nutellą i bitą śmietaną -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikpyszną tartę na kruchym ciasteczkowym spodzie z pysznym kremem o smaku nutelli i mlecznej czekolady. Tartę wykańcza bita śmietana z dodatkiem aromatycznej wanilii, prażone orzechy laskowe oraz gorzka czekolada. Krucha tarta z nutellą i bitą śmietaną -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikjakieś ciasto. Żeby sprawić mu frajdę postanowiłam upiec z nim ciasteczka. Zdecydowałam się na zwykłe, kruche ciasteczka z dodatkiem kakao i przyprawy piernikowej. Ciasteczka szybko się robi, są bardzo smaczne i pachnące. Ciasteczkom można nadawać różne kształty, wycinając je dowolnymi foremkami. Można je również dodatkowo udekorować czekoladą czy kolorowymi pisakami jak pierniki. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki
Waniliowe Improwizacjejedzenia. Gorąco polecam: Przepis na domową skórkę pomarańczową , Przepis na korzenną przyprawę do piernika , Domowy syrop żurawinowy bez gotowania , Przepis na korzenne ciasteczka z lukrem Pierniczki możemy tradycyjnie ozdobić lukrem z cukru pudru, cukrowymi pisakami lub czekoladą. Natomiast jeśli chcemy mieć fit ciastka zostawiamy je bez dodatkowych ozdób. Ewentualnie możemy oprószyć je odrobiną gorzkiego kakao. To tylko podkreśli wyjątkowy smak
Gotujemy i jemyjedzenia. Gorąco polecam: Przepis na domową skórkę pomarańczową , Przepis na korzenną przyprawę do piernika , Domowy syrop żurawinowy bez gotowania , Przepis na korzenne ciasteczka z lukrem Pierniczki możemy tradycyjnie ozdobić lukrem z cukru pudru, cukrowymi pisakami lub czekoladą. Natomiast jeśli chcemy mieć fit ciastka zostawiamy je bez dodatkowych ozdób. Ewentualnie możemy oprószyć je odrobiną gorzkiego kakao. To tylko podkreśli wyjątkowy smak
Korniszonkiłyżki budyniu w proszku 90 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 jajko kl M 3 białka (110 g) Polewa z czekolady: 4 łyżeczki cukru 15 g masła 2 czubate łyżeczki kakao Spód ciasteczkowy 1. Ciasteczka rozkruszamy za pomocą wałka, tłuczka lub w malakserze. Dolewamy roztopione masło i mieszamy całość aż będą przypominać "mokry piasek". Tak przygotowaną masą, wylepiamy spód
Gotowanie...to proste !Ciasto z poniższego przepisu wychodzi wyśmienite – jest puszyste, delikatne, o cudownym zapachu pomarańczy, a jej wykończenie w postaci polewy z białej czekolady robi świetną robotę! Babka pomarańczowa z żurawiną -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikbulgotać”. Ulubione przepisy gwiazd W Niedzielnym kucharzu znajdziecie więcej celebryckich przepisów na proste śniadania lub przekąski. Jeśli macie ochotę na czekoladę w hollywoodzkim wydaniu – sprawdźcie koniecznie Brownies Katharine Hepburn , pyszne, bardzo łatwe do upieczenia ciasteczka. Zrobi je naprawdę każdy . Jeśli chcecie poczuć się po królewsku – polecamy racuchy królowej Elżbiety II , rodzinny przepis domu panującego w UK. Królowa
Niedzielny kucharzKolejny słodki wpis. Tutaj podpatrzyłam przepis na sernik..i postanowiłam zrobić..i tak też przy okazji powstały ciasteczka i tartaletki, bo 4 żółtka tu były niepotrzebne.Wg oryginalnego przepisu polewa była z czekolady ,a ja zrobiłam polewę kakaową i na oko i wyszła jakaś rzadka, co zresztą widać na zdjęciu.Ale i tak mam szczęście , że w ogóle
Moje domowe kucharzenieWczoraj był dzień czekolady, więc trzeba było go jakoś uczcić :) Zrobiłam kruche, delikatne, rozpływające się w ustach ciasteczka z odrobiną rumu i dużą ilością kakao. Wybrałam ciasteczka ponieważ nie trzeba ich zjeść od razu, można je przechować w szczelnym pojemniku i podbierać kiedy przyjdzie nam ochota :) Składniki: 2 szklanki mąki 1/2 szklanki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Agusiowe smakołykitego przepisu idealnie nadaje się na babeczki, mazurki, ciastka z maszynki czy właśnie do wykrawania ciastek. Nie pytajcie mnie, ile wychodzi ciasteczek z tej porcji, bo duuuuużo Takie kruche ciastka możecie ozdobić podobnie do pierników – czekoladą, lukrem czy ulubionymi posypkami. Możecie upiec z niego mazurka w kształcie pisanki i szaleć z kolorowymi posypkami – tutaj świetnie sprawdzają się mali
Mieszam w Garnkupalcem zrobić dziurki. Połowę z nich wypełnić powidłami. Piec w 220 st. C. przez 6-7 minut. Ciasteczka powinny się zrumienić. Puste ciasteczka wypełnić nugatem (jeśli jest zbyt twardy, lekko go podgrzać). Zostawić do całkowitego ostudzenia. Czekoladę zatemperować, maczać w niej spody ciastek, odkładać na papier do pieczenia. Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce. Smacznego! Konfekt można wypełniać niemal wszystkim - orzechami
Pożeraczka, czyli raz adobrzemąkami, sodą i ksylitolem. Dodałam jajko, łyżkę wody, wiórki i nasiona słonecznika. Dokładnie połączyłam rozcierając łyżką. Ciasto jest bardzo kruche. 2. Czekoladę pokroiłam w kosteczkę i wymieszałam delikatnie z resztą. 3. Dłońmi formowałam małe w ciasteczka i od razu układałam na blaszce. 4. Ciasteczka włożyłam do nagrzanego piekarnika i piekłam 15 min w 180 st. C SMACZNEGO ! Wartość odżywcza
Vroblewska-fitlifestołach królują pierniki, serniki i makowce. Ciekawym urozmaiceniem są ciasteczka. Nie ograniczajmy się tu do pierniczków. Domowników na pewno ucieszą super kruche ciasteczka przygotowane na bazie masła orzechowego. Świątecznych akcentów dodają w nich suszone figi i czekolada, a dodatkowych walorów odżywczych - mąka pełnoziarnista
Milion Smakówskomponowane na podstawie 5 zbóż: amarantusa, orkiszu, żyta, owsa i pszenicy. Upieczone zostały na maśle Wieluń, które dodatkowo wzbogaciło smak tych zdrowych ciasteczek. Do dekoracji dzieciaki używały kolorowych lukrów, i posypek Decorada w kilku wariantach. Belgijska czekolada, soki owocowe, zbożowe kuleczki, karmel. To dzięki tym naturalnym składnikom Delecta skomponowała bajeczne posypki, które nie zawierają sztucznych barwników. Ich kolory, kształty, smaki
Malinowe Pocałunkipieczenia, pozostawiając między nimi odstępy i rozgniatając je lekko łyżką, formując małe, okrągłe ciasteczka. Wstaw na około 10 minut do piekarnika, aż ciasteczka się przyrumienią. Pozostaw do ostudzenia. *Możesz zastąpić żurawinę rodzynkami, owocami kandyzowanymi lub drobinkami czekolady
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskawspomnieć wymagają leżakowania więc trzeba się za nie zabrać dzień przed pieczeniem. Przepis podpatrzyłam u Anny na blogu Addio Pomidory . Ciasteczka są intensywnie czekoladowe, chrupiące i baaaardzo pyszne! Serca z Bazylei 100 g gorzkiej czekolady, połamanej 250 g mielonych migdałów 250 g cukru pudru 1 łyżeczka kakao 1/4 łyżeczki cynamonu szczypta mielonych goździków 2 białka szczypta soli 1 łyżka
Dzieje kuchennej WiewióryPrzepyszny sernik z popularnymi ciasteczkami Oreo, dwukolorowy, bardzo puszysty, kremowy i delikatny. Ja do masy serowej oprócz rozpuszczonych czekolad dodałam również kilka łyżeczek kakao, aby czekoladowa część sernika była ciemniejsza ;) Serdecznie polecam wypróbować! Obiecuję, że na jednym kawałku się nie skończy :D Składniki: Spód z ciastek Oreo: 350 g. ciastek Oreo 70 g. rozpuszczonego i ostudzonego masła Masa serowa
Nastoletnie WypiekanieLubicie mięsiste, kremowe serniki? Ten właśnie taki jest a to za sprawą dodatku chałwy. Na spód wykorzystałam swój ulubiony prosty wariant z ciasteczek zbożowych. Masa serowa na bazie twarogu dopełniona jest waniliową chałwą oraz stopioną białą czekoladą. Czy trzeba Was jeszcze zachęcać
Milion Smaków