Ciasto z poniższego przepisu wychodzi wyśmienite – jest puszyste, delikatne, o cudownym zapachu pomarańczy, a jej wykończenie w postaci polewy z białej czekolady robi świetną robotę! Babka pomarańczowa z żurawiną -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikbulgotać”. Ulubione przepisy gwiazd W Niedzielnym kucharzu znajdziecie więcej celebryckich przepisów na proste śniadania lub przekąski. Jeśli macie ochotę na czekoladę w hollywoodzkim wydaniu – sprawdźcie koniecznie Brownies Katharine Hepburn , pyszne, bardzo łatwe do upieczenia ciasteczka. Zrobi je naprawdę każdy . Jeśli chcecie poczuć się po królewsku – polecamy racuchy królowej Elżbiety II , rodzinny przepis domu panującego w UK. Królowa
Niedzielny kucharzKolejny słodki wpis. Tutaj podpatrzyłam przepis na sernik..i postanowiłam zrobić..i tak też przy okazji powstały ciasteczka i tartaletki, bo 4 żółtka tu były niepotrzebne.Wg oryginalnego przepisu polewa była z czekolady ,a ja zrobiłam polewę kakaową i na oko i wyszła jakaś rzadka, co zresztą widać na zdjęciu.Ale i tak mam szczęście , że w ogóle
Moje domowe kucharzenieWczoraj był dzień czekolady, więc trzeba było go jakoś uczcić :) Zrobiłam kruche, delikatne, rozpływające się w ustach ciasteczka z odrobiną rumu i dużą ilością kakao. Wybrałam ciasteczka ponieważ nie trzeba ich zjeść od razu, można je przechować w szczelnym pojemniku i podbierać kiedy przyjdzie nam ochota :) Składniki: 2 szklanki mąki 1/2 szklanki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Agusiowe smakołykitego przepisu idealnie nadaje się na babeczki, mazurki, ciastka z maszynki czy właśnie do wykrawania ciastek. Nie pytajcie mnie, ile wychodzi ciasteczek z tej porcji, bo duuuuużo Takie kruche ciastka możecie ozdobić podobnie do pierników – czekoladą, lukrem czy ulubionymi posypkami. Możecie upiec z niego mazurka w kształcie pisanki i szaleć z kolorowymi posypkami – tutaj świetnie sprawdzają się mali
Mieszam w Garnkupalcem zrobić dziurki. Połowę z nich wypełnić powidłami. Piec w 220 st. C. przez 6-7 minut. Ciasteczka powinny się zrumienić. Puste ciasteczka wypełnić nugatem (jeśli jest zbyt twardy, lekko go podgrzać). Zostawić do całkowitego ostudzenia. Czekoladę zatemperować, maczać w niej spody ciastek, odkładać na papier do pieczenia. Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce. Smacznego! Konfekt można wypełniać niemal wszystkim - orzechami
Pożeraczka, czyli raz adobrzemąkami, sodą i ksylitolem. Dodałam jajko, łyżkę wody, wiórki i nasiona słonecznika. Dokładnie połączyłam rozcierając łyżką. Ciasto jest bardzo kruche. 2. Czekoladę pokroiłam w kosteczkę i wymieszałam delikatnie z resztą. 3. Dłońmi formowałam małe w ciasteczka i od razu układałam na blaszce. 4. Ciasteczka włożyłam do nagrzanego piekarnika i piekłam 15 min w 180 st. C SMACZNEGO ! Wartość odżywcza
Vroblewska-fitlifestołach królują pierniki, serniki i makowce. Ciekawym urozmaiceniem są ciasteczka. Nie ograniczajmy się tu do pierniczków. Domowników na pewno ucieszą super kruche ciasteczka przygotowane na bazie masła orzechowego. Świątecznych akcentów dodają w nich suszone figi i czekolada, a dodatkowych walorów odżywczych - mąka pełnoziarnista
Milion Smakówskomponowane na podstawie 5 zbóż: amarantusa, orkiszu, żyta, owsa i pszenicy. Upieczone zostały na maśle Wieluń, które dodatkowo wzbogaciło smak tych zdrowych ciasteczek. Do dekoracji dzieciaki używały kolorowych lukrów, i posypek Decorada w kilku wariantach. Belgijska czekolada, soki owocowe, zbożowe kuleczki, karmel. To dzięki tym naturalnym składnikom Delecta skomponowała bajeczne posypki, które nie zawierają sztucznych barwników. Ich kolory, kształty, smaki
Malinowe Pocałunkipieczenia, pozostawiając między nimi odstępy i rozgniatając je lekko łyżką, formując małe, okrągłe ciasteczka. Wstaw na około 10 minut do piekarnika, aż ciasteczka się przyrumienią. Pozostaw do ostudzenia. *Możesz zastąpić żurawinę rodzynkami, owocami kandyzowanymi lub drobinkami czekolady
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskawspomnieć wymagają leżakowania więc trzeba się za nie zabrać dzień przed pieczeniem. Przepis podpatrzyłam u Anny na blogu Addio Pomidory . Ciasteczka są intensywnie czekoladowe, chrupiące i baaaardzo pyszne! Serca z Bazylei 100 g gorzkiej czekolady, połamanej 250 g mielonych migdałów 250 g cukru pudru 1 łyżeczka kakao 1/4 łyżeczki cynamonu szczypta mielonych goździków 2 białka szczypta soli 1 łyżka
Dzieje kuchennej WiewióryPrzepyszny sernik z popularnymi ciasteczkami Oreo, dwukolorowy, bardzo puszysty, kremowy i delikatny. Ja do masy serowej oprócz rozpuszczonych czekolad dodałam również kilka łyżeczek kakao, aby czekoladowa część sernika była ciemniejsza ;) Serdecznie polecam wypróbować! Obiecuję, że na jednym kawałku się nie skończy :D Składniki: Spód z ciastek Oreo: 350 g. ciastek Oreo 70 g. rozpuszczonego i ostudzonego masła Masa serowa
Nastoletnie WypiekanieLubicie mięsiste, kremowe serniki? Ten właśnie taki jest a to za sprawą dodatku chałwy. Na spód wykorzystałam swój ulubiony prosty wariant z ciasteczek zbożowych. Masa serowa na bazie twarogu dopełniona jest waniliową chałwą oraz stopioną białą czekoladą. Czy trzeba Was jeszcze zachęcać
Milion SmakówMyślałam, że nie ma lepszych ciastek czekoladowych od podwójnie czekoladowych ciasteczek brownie z żurawiną (klik) . Bo nie ma, ponieważ te dzisiejsze 'amerykany' zajmują... również I miejsce!😜 Są szybkie i proste w przygotowaniu, a zjedzone tuż po wypieczeniu mają cudownie płynną czekoladę w środku... Sama rozkosz! 😊 Po ostudzeniu robią się lekko kruche na zewnątrz, ale w środku przypominają brownie. Intensywnie(...)ciasteczka, ale zrobione w tym stylu- na oryginalne przyjdzie czas innym razem 😂 Przepis zaczerpnięty z Moich Wypieków 😊 12 szt.: 180 g drobnego cukru trzcinowego 165 g mąki pszennej 110 g masła 30 g kakao 1 duże jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii po 1/2 łyżeczki proszku i sody szczypta soli po 100 g posiekanej mlecznej i deserowej czekolady
Kraina Miodem PłynącaNieco inne ciasteczka niż wszystkie. Przede wszystkim są bardziej "mokre" i sycące. Idealnie nadają się do popołudniowej kawy lub herbaty. Zmodyfikowana wersja według TEGO przepisu. SKŁADNIKI 1 czekolada gorzka 1/2 szklanki masła orzechowego 1 łyżka masła 1/4 szklanki cukru pudru 1/4 szklanki brązowego cukru trzcinowego 1 jajko 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody PRZYGOTOWANIE(...)ekstrakt waniliowy. Do masy stopniowo przesiać mąkę wymieszaną z sodą. Na koniec dodać czekoladę (zmiksować na wolnych obrotach). Z powstałej masy robić niewielkie kulki (mi wyszło 14) i kłaść na blaszce zachowując odstępy. Piec około 15 minut. Gotowe przełożyć z blaszki i zostawić do ostudzenia (ciasteczka wydają się być mokre, ale po przestudzeniu stwardną
Passions hobbies lifeświąt bez piernika a zimy bez ciepłej czekolady i pierniczków do chrupania. Takie jest moje zdanie i tego trzymam się od kilku lat. Pierniczki są stałym bywalcem zimowych wieczorów, przepis na nie ostałam od mojej cioci. Potrafiłam zjeść ich całą dużą miskę, są mono korzenne, słodkie i nie da się im powiedzieć nie:) haha moje uzależnienie. Przyznaję się moimi(...)Formujemy z niego kulę i wkładamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na stolnicy (grubość około 3-5 mm) i wycinamy z niego pierniki. Gotowe ciasteczka układamy na blaszce i pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni przez 20 minut. Gotowe pierniczki gdy ostygną można udekorować lukrem według uznania:) Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzieChciałam Wam dzisiaj zaproponować coś na słodko. Jest to ciasto autorstwa mojej mamy, jest ona zdecydowanie moim autorytetem w tej dziedzinie:) Jej ciasta są przepyszne, rozpływają
Kuchnia Pełna PasjiCiasto caprese, niebiańsko puszyste połączenie gorzkiej czekolady z migdałami, to włoski, ponadczasowy klasyk, wywodzący się z wyspy Capri. Jak głosi legenda, ciasto zostało stworzone w zeszłym stuleciu, zupełnie przez przypadek. Otórz kucharz Carmine Di Fiore, przygotowując dla amerykańskich wysłanników Al Capone, zwykłe ciasto migdałowe pomylił się i zapomniał dodać do ciasta makę. Okazało się, że ciasto nie tylko wyszło pyszne(...)sobą przepis, a on zaczął piec Torta Caprese na dużą skalę. Z bigiem czasu powstawały różne jej wersje: z migdałowymi ciasteczkami ameretti, z orzechami laskowymi, czy z cytryną i limoncello. Jednak głownymi składnikami prawdziwej Caprese są gorzka czekolada i migdały. Ciasto po upieczeniu jest niskie, ma chrupiącą skórkę i wilgotny, puszysty środek. Caprese jest łatwa i szybka
Mia Cucina Sofieta