Czekoladowy baton na zimno wypełniony kruchymi ciasteczkami to deser, który wywodzi się z Włoch i jest znany i wykonywany też w wielu innych krajach, m.in w
WiszniówkaPopularne ciasto, tym razem w wersji z czekoladą. Pychotka! Składniki: 1/2 kg sera do sernika 2 galaretki pomarańczowe 3 łyżki cukru pudru 400 ml gorącej wody
Z Majeczką w kuchniSkładniki: 200g marcepana, 280g śliwek suszonych, 300g ciemnej czekolady. Przygotowanie: Do środka każdej śliwki włożyć po kawałku marcepana. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śliwki obtoczyć w
W kuchni u MonikiMorze Czarne to ciasto, którego powinni spróbować wielbiciele czekolady, szczególnie gorzkiej. Kakaowy biszkopt przełożony jest masą czekoladową na bazie mascarpone z kremem orzechowym i rozpuszczoną gorzką
Trzeci talerzWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ciasteczka orzechowe to jedne z lepszych ciasteczek jakie ostatnio jadłam. Są mega orzechowe, baardzo kruche i delikatne. Zrobiłam je
Marta GotujeOd dziecka kochałam pierniczki i te alpejskie z marmoladka i czekolada, i te pyszne same w sobie bez żadnych dodatków :)Katarzynki, niemalże wielkości dłoni, bez lukru
Dzieje kuchennej WiewióryWafle przełożone kajmakiem można jeszcze polać czekoladą i mamy dwie różne wersje do podania. Które Wam bardziej smakują? Składniki : * paczka wafli * masa krówkowa o smaku kokosowym
Magiczne Życie Martyktóre tak bardzo kojarzyłyby mi się z dzieciństwem. (No może jeszcze tutaj warto wspomnieć o Skittles). Te ciasteczka moim zdaniem są lepsze niż same cukierki Zaskakują smakiem i strukturą. Są miękkie w środku i delikatnie kruche na zewnątrz. Słodyczy dodaje im czekolada, która wydostaje się z cukierków. Gwarantuję Ci, że będą one wspaniałym prezentem nie tylko dla małych łakomczuszków
365 dni dookoła kuchniwanilii) 24g (3 łyżki lub 6 łyżeczek) żelatyny 100ml zimnej wody biała i ciemna czekolada do dekoracji Wykonanie: - dno i boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia (osobno wykładam dno, wyjmując papier poza obręcz, a osobno boki, przyklejając masłem wąski pasek pasujący do wysokości tortownicy) - ciasteczka i miękkie masło przełożyć do malaksera, rozdrobnić na masę o konsystencji mokrego piasku - masę ciasteczkową(...)się na boki i wypełnić formę, w razie potrzeby wierzch wyrównać łyżką - gotowy sernik schłodzić przez całą noc w lodówce (najlepiej pod przykryciem) - przed podaniem sernik udekorować posiekaną drobno czekoladą
Smakołyki Berenikicieście jest on składnikiem dominującym Ten przepis to jednak baza, możesz go modyfikować dowolnie, dodając do niego np. gorzką czekoladę. Możesz go również udekorować świeżymi owocami Kokosowy sernik bez pieczenia Składniki na tortownicę o średnicy 21 cm: 200 g ciasteczek maślanych 120 g masła 100 ml mleka kokosowego (stała część) 250 g mascarpone(...)śmietany 30% 30 g cukru pudru 50 g wiórek kokosowych szczypta soli Sposób przygotowania: Ciasteczka przełóż do misy malaksera i zmiksuj, aby powstała a’la mąka. Masło rozpuść. Następnie połącz pokruszone ciasteczka z masłem. Powstałą masą wyłóż tortownicę (posmaruj ją wcześniej masłem). Dociśnij ciasteczka tak, aby ściśle przylegały do dna formy. Blachę wstaw do lodówki na ok. 30 minut
365 dni dookoła kuchniPrzepis autorski (mój). Ciasteczka są pyszne i już podczas pieczenia kuszą swoim obłędnym aromatem. Kokos i pistacje.... Mmmm... Idealnie komponują się z karmelem, czekoladą lub po prostu cukrem pudem. Nie są zbyt słodkie i to od Was zależy czym je udekorujecie. U mnie znikają w iście ekspresowym tempie, więc na szybkiego posypuję pudrem i już ich nie ma. (około(...)młynkiem/malakserem) na drobniutkie kawałki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i schłodzić (około 20 minut) w lodówce. Następnie ciasto cienko rozwałkować (podsypując odrobiną mąki) i wykrawać z niego dowolne kształty. Ciasteczka ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 10-15 minut w 190 stopniach. (Powinny być delikatnie zarumienione). Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem
Di gotujedyni, słonecznik, rodzynki czekolada 0.5 szklanka cukru pudru 1 szklanka mąki pszennej masło 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody Wykonanie: Ucieramy mikserem masło + cukier+ jajka +mąka, soda i proszek. Dodajemy resztę składników. Ciasto wychodzi dosyć gęste, więc proszę się nie przerażać :) Formujemy małe ciasteczka i pieczemy w 180 stopniach
Czerwona Porzeczkafont:minor-latin;} Wyjątkowy, czekoladowy sernik z likierem Baileys na ciasteczkowym spodzie, posypany migdałami w karmelu. Bardzo kremowy, łączący różne smaki i tekstury- od lekko słonawych ciasteczek digestive na spodzie, przez pyszną czekoladowo- serową masę z nutką kawową i likierem Baileys, do chrupkich, słodkich migdałów w karmelu. Myślicie, że to lekka przesada i rozpusta? Być może(...)łyżka miodu Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Ciasteczka pokruszyć na bardzo drobno (można w mikserze albo ręcznie) wlać do nich roztopione masło, wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy, ugnieść. Wstawić do piekarnika i piec ok 7 minut. Czekoladę pokruszyć i włożyć do miski. Podgrzać śmietanę ale jej nie gotować, zalać pokruszoną czekoladę i mieszać
Smaczny zeszytdomu nie miałam mleka w proszku, a to białej czekolady za mało a to zabrakło mąki. W końcu się spięłam i zrobiłam, i żałuję, że tak późno się za nie wzięłam, bo są pyszne. Idealne do kawki. Z przepisu wychodzi trochę ponad 30 ciasteczek, więc można się nimi objeść. Są słodkie, ale nie aż tak bardzo. Po upieczeniu ciastka(...)podczas studzenia twardnieją, ale nie ujmuje im to w smaku. Polecam! 'mleczne ciasteczka' Składniki * : - 2 szklanki mąki - 0,5 szklanki mleka w proszku - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii - 150g miękkiego masła - 0,5 szklanki cukru pudru - 2 jajka - 125g białej czekolady (posiekanej) Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Jajka rozkłócić w miseczce
CookYourselfnadal znika ze sklepowych półek. Cóż, z pewnością krem jest smaczny, ale wolę go unikać, więc dlatego postanowiłam upiec ciasteczka, które przypominają zdrowszą wersję Nutelli. Ciastka nie zawierają cukru, ani jajek. Są naprawdę smaczne, z posmakiem orzechów laskowych i czekolady. Ich konsystencja jest odrobinę miękka, piaskowa... Koniecznie spróbujcie tego rewelacyjnego połączenia! (około 12 sztuk) 110 mąki pszennej/orkiszowej 100g masła(...)miękka, plastyczna oraz nie przylegająca do dłoni.) Z ciasta uformować kuleczki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę lekko spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Ja swoje ciasteczka dodatkowo spłaszczałam widelcem, dzięki czemu na wierzchu uzyskały ciekawy wzorek.) Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 15-17 minut w 180 stopniach. (Posiadam piekarnik gazowy.) (*) Ciasteczka
Di gotujejest mniej kaloryczna od pszennej i tym samym przygotowane z niej produkty są bardziej zdrowsze i lżejsze. Ciasteczka te idealnie nadają się dla osób będących na diecie bezglutenowej oraz dla diabetyków. Smakują i pachną... obłędnie! Są kruche, chrupiące, a dodatek czekolady sprawia, że przyjemnie rozpływają się ustach. Spróbujcie, bo naprawdę trudno im się oprzeć! (max 10 sztuk) 90g mąki(...)diabetyków polecam gorzką) Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. (Ciasto powinno być plastyczne i niezbyt suche.) Na końcu dodać posiekaną (na większe kawałki) czekoladę. Całość odstawić na 10-15 minut, aby mąka ryżowa lekko napęczniała. (W razie potrzeby dolać odrobinę mleka.) Z gotowego ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę spłaszczyć i ułożyć
Di gotujesoczewicy ;). Ten przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Simply Nigella". Ciasteczka robiłam z połowy porcji, otrzymując 9 dosyć dużych sztuk. Bardzo czekoladowe, słodkie, na mące gryczanej, która nadaje niepowtarzalnego i wyrazistego smaku. Koniecznie wypróbujcie! Składniki: (na 18-20 sztuk) 125 g gorzkiej czekolady (najlepiej o jak największej ilości kakao, np. 70%) 60 g miękkiego masła
Nastoletnie Wypiekaniewszelkiego rodzaju przetwory. Chcę Was dziś zaprosić na pyszne domowe powidła śliwkowe z czekoladą i kakao. Są one potocznie znane jako Czekośliwka a niektórzy nawet nazywają je śliwkową nutellą. Jedno jest pewne, są bardzo pyszne, idealne nadają się do wszelkiego rodzaju wypieków, naleśników, ciasteczek,bułeczek,rogalików czy na kanapki. Sezon na śliwki trwa, więc bardzo zachęcam do zrobienia sobie
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokusklepu, czy nieznanego składu ciasto zakupione w pierwszej lepszej cukierni (w którym mogą być zarówno dobre i naturalne składniki, jak i cała tablica Mendelejewa) lepiej szybko upiec takie ciasteczka owsiane, do których dodacie wszystko to, co lubicie. A gdy na kawę przyjdzie pora i pojawi się ta każdemu dobrze znana zachcianka na „coś słodkiego do kawki”, wystarczy sięgnąć(...)cynamonu 2 łyżki rozpuszczonego masła lub oleju kokosowego (ok. 25 g) garść żurawiny (można wymienić na/dodać orzechy, gorzką czekoladę lub ulubione ziarna) Czas przygotowania 15 minut Czas pieczenia 20 minut Temperatura 160 stopni Liczba porcji około 10-12 ciasteczek Wartości odżywcze 100 g 1 sztuka Kcal
Analiza Smaku