Delikatny torcik czekoladowy, który zrobicie dość łatwo i szybko nie używając nawet piekarnika. Skruszone, owsiane ciasteczka, tworzą oryginalną, smaczną podstawę, na której znajduje się pyszna czekoladowa masa (zrobioną na bazie serka mascarpone, śmietany i czekolady),a w elemencie ozdoby czekolada i jeszcze raz czekolada! 😉 To wszystko składa się na pyszny efekt końcowy, który przypadnie do […] Artykuł Torcik czekoladowy
Domowe TortyPamiętacie czekoladowe ciasteczka z melasą , jakie niedawno Wam pokazywałam? Właśnie ten przepis wykorzystałam do upieczenia czekoladowych muffinek z dodatkiem kawałków gorzkiej czekolady. Zmniejszyłam tylko ilość mąki, żeby ciasto było bardziej lejące. W tym cieście nie ma proszku do pieczenia, więc można je śmiało podawać na ciepło. Czekolada zapieczona w środku stanie się wtedy apetycznie płynna. Ważne jest jednak, aby była
Codzienna kuchnia niecodziennadodajemy po jednym jajku cały czas mieszając. Po zużyciu wszystkich jajek dodajemy bakalie ( rodzynki, krojone migdały, orzechy, skórka pomarańczowa, krojona czekolada itp). Wyrobione ciasto odkładamy w chłodne miejsce do dnia następnego lub nawet dłużej. Ciasto wałkujemy i wykrawamy foremkami.Wykrojone ciasteczka układamy na blachach i pieczemy w temperaturze 150 stopni C. około 15 min. Upieczone polukrować. Smacznego Artykuł Pierniki – świąteczne
Gotowanie-ukczasu) ciasteczka można po prostu uformować w dłoniach i lekko rozpłaszczyć na blaszce – będą na pewno tak samo dobre. Ciasteczka pieczmy około 7 minut lub do czasu, kiedy zaczną lekko rumienić się na brzegach. Do dekoracji użyłam rozpuszczonej czekolady i białej polewy waniliowej (na bazie tłuszczu kokosowego – można kupić ją w Lidlu). Czekoladę i polewę rozpuszczamy w kąpieli
Ciastkozercyłyżki zmielonej kawy Dekoracja: biały lukier sos czekoladowo-kawowy: Zmieszać ze sobą dokładnie następujące składniki: - 3 kosteczki deserowej czekolady- rozpuszczonej w kąpieli wodnej - łyżka wódki - pól łyżeczki kawy Aplikować za pomocą pędzelka z płaskim włosiem na polukrowane ciasteczka Potrzebne będą: 2 duże miski wałek foremki do wykrawania o kształcie jajeczka, bądź szklanka papier do pieczenia płaski pędzelek Przygotowanie
KreatywnePinymną, ale chcę aby wszystko było na świątecznym stole aromatyczne i świeże. Wracając do biscotti - te kruche, podwójnie wypiekane ciasteczka idealnie nadają się do ciepłej kawy albo herbaty. Są mega chrupiące i świetnie komponują się z rozpuszczoną gorącą czekoladą. Tak naprawdę można do nich dodać wszystko co Mamy pod ręką. W tym roku przygotowałam dwie propozycję, pierwsza - to Biscotti
Słodkie PrzyjemnościWiele osób twierdzi, że to już podchodzi pod uzależnienie, bo w naszym domu każdy dzień, należy sobie osładzać. Czekolady zdecydowanie nigdy nie może u nas zabraknąć! Średnio co 2 dni pachnie u nas świeżutkim ciastem lub małymi ciasteczkami (w myśl zasady, że jak są małe to mniej zjemy - tatadrata, nic bardziej mylnego). Przymusowa dieta bezglutenowa zmieniła lekko nasze podejście
Wypisz Wymalujformy odkrawamy ewentualny nadmiar ciasta. W garnuszku umieszczamy połamaną czekoladę razem ze śmietanką i masłem i rozpuszczamy na małym ogniu ciągle mieszając. Po rozpuszczeniu i połączeniu się wszystkich składników, czekoladową masę odstawiamy do ostygnięcia. Gdy masa zastygnie nakładamy ją w w ciasteczka tak, aby ich brzegi były również wysmarowane masą czekoladową. Następnie łączymy dwie połówki orzeszków - postępujemy
Emcia PichciRezygnując z bitej śmietany w masie malinowej i na wierzchu, oraz zamieniając herbatniki maślane na jakieś owsiane ciasteczka. Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm: Spód: – 170 g herbatników maślanych lub pełnoziarnistych – 70 g masła – 70 g gorzkiej czekolady Herbatniki mielimy na piasek, a czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w garnuszku. Następnie łączymy jedno z drugim
RelaxtimeBabeczki do koszyczka Wielkanocne babeczki do święconki. Delikatne, rumiane, o pysznym maślanym smaku. Jeżeli upieczemy je w małych sylikonowych foremkach to nie ma potrzeby ich niczym
Blog z Apetytemmnie to rodzynki, żurawina, pestki słonecznika i dyni)* woda- 1 szkl.*** opcjonalnie: czekolada gorzka- 100 g + 1 łyżka oleju kokosowegoPiekarnik nastawić na 180 stopni.Płatki owsiane wymieszać z bakaliami, syropem z agawy i stopniowo dolewać wodę.Konsystencja ciasta powinna być nie za rzadka (formowane ciasteczka nie mogą się rozpływać) i nie za sucha (nie może się kruszyć).Całą masę(...)przypaliły, bo wtedy bakalie robią się pełne goryczy więc najlepiej zerkać do piekarnika!)Po wystudzeniu pokroić na paski o szerokości około 3,5 cm.W kąpieli wodnej rozpuścić gorzką czekoladę wraz z olejem kokosowym.Polać batoniki.Smacznego! :)* Jeżeli masa jest za sucha i się nie klei, to trzeba dolewać tyle wody, by uzyskać pożądaną konsystencję. Jeżeli jednak masa wyjdzie rzadka
Kraina Miodem PłynącaSnickers. W pierwszej kolejności przygotowujemy spód, spód robię zawsze wykorzystując tak na prawdę resztki ciasteczek w domu, tym razem miałam jeszcze kilka pierników, które zostały z grudnia, kilka ciastek migdałowych i kilka kruchych. To świetny przepis zero weste! Oczywiście możesz wykorzystać do tego ciasteczka typu digestive czy herbatniki. Kolejna masa w zależności czy chcemy bardziej orzechowy baton czy też(...)dodatkiem orzechów lub bez i czekolada. Czekoladą możesz oblać batony z każdej strony, lub po prostu polać finezyjnie, pełna dowolność, kto co woli i jak lubi. No to lecimy krok po kroku z tym ultra prostym przepisem! Przy czym ostrzegam batony są mega mega dobre! ;-) BATONY A'LA TWIX spód: - 350 g ciasteczek typu digestive lub podobnych - 150 g stopionego
SMYKWKUCHNIsama glukoza jest potrzebna chociażby do prawidłowej pracy mózgu. Zresztą nie oszukujmy się – życie bez czekolady byłoby smutne Dlatego zdecydowanie nie jestem zwolennikiem rezygnacji ze wszystkiego co słodkie (mam tu myśli nie tylko owoce, ale też domowe ciasta, ciasteczka, budynie itd.). Raczej stawiam na mądre, świadome wybory żywieniowe. Pamiętaj, że jednym z elementów zrównoważonej diety(...)jest trudnym zadaniem. domowe pierniczki z ciecierzycy Jedną z rzeczy, która sprawia, że sięgamy po słodkie jest ich łatwa dostępność. Nie musimy się specjalnie wysilać, żeby zjeść batonika czy czekoladę. Natomiast w przypadku domowych słodyczy trzeba poświecić co najmniej kilka minut na ich przygotowanie. Perspektywa (niewielkiego, ale jednak) wysiłku sprawi, że będziemy sięgać po słodkie rzadziej. Lenistwo jest więc tutaj
Powiedz dietom nieczekolady, przygotujecie w kilka chwil i to bez pieczenia, w sam raz na upalne dni ;) Składniki na tortownicę 18 cm Spód: 100 g ciastek 70 g masła Masa: 220 ml śmietanki słodkiej 30 % 200 g serka homogenizowanego waniliowego 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny 125 g świeżych malin 1-2 łyżki cukru pudru Polewa i dekoracja: 50 g białej czekolady(...)dosładzamy cukrem pudrem. Mieszamy wszystko lub krótko miksujemy na najwolniejszych obrotach, następnie wylewamy masę na spód z ciasteczek i chowamy do lodówki do stężenia. Polewa i dekoracja 5. W kąpieli wodnej roztapiamy masło lub jeśli używam śmietanki to podgrzewamy ją. Dodajemy czekoladę i roztapiamy całość dokładnie mieszając. W razie potrzeby regulujemy konsystencję polewy dodając więcej czekolady lub masła czy śmietanki
Gotowanie...to proste !