pierożkach zamknęłam malinki z przydomowego ogródka, a całość podałam polane śmietanką słodką, posypane cukrem i udekorowane świeżymi malinami. Zamiast malin możecie użyć innych owoców. Dziękuję Kasi za przepis i szczerze polecam dalej :) Składniki: Ciasto: 300 g twarogu mielonego 1 jajko 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka miękkiego masła szczypta soli, Nadzienie: 150 g malin cukier Dodatkowo: śmietanka słodka cukier
Kocham..lubię..gotuję..Pyszna beza, delikatny sos z mascarpone i owoce – cóż więcej potrzeba do szczęścia? Składniki: BEZA: 2 białka z dużych jajek 120 g drobnego cukru
Mój pomysł namomentu, kiedy odparuje trochę sok, a owoce zrobią się miękkie, zdejmujemy z ognia, dodajemy cynamon i pokruszone biszkopty, w razie gdybyśmy mieli kwaśne owoce, można jeszcze dosłodzić, odstawiamy do przestygnięcia. Wyciągamy jedną część ciasta, rozwałkowujemy na grubość ok. 5mm, nadajmy kształt blachy, ja robiłem w kwadratowej formie 24x24cm (najlepiej w formie do tarty), formę smarujemy margaryną i prószymy
KUCHNIA POLSKAwsypujemy mąkę. Wszystko mieszamy. Na stolnicy wysypanej mąką formujemy z ciasta dwa duże wałki. Każdy dzielimy na 6 kawałków. Z porcji ciasta formujemy okrągły placek wielkości dłoni. Na środku układamy umytą i pozbawioną pestki śliwkę. Jeśli owoce są bardzo kwaśne możemy do środka śliwki wlać trochę syropu klonowego lub innego słodzidła. Śliwkę zawijamy w ciasto i szczelnie zaklejamy, następnie
Dieta bez mlekaowocach można teraz przebierać, są wszędzie i w bardzo dobrych cenach, więc trzeba korzystać! Pyszna tarta z nadzieniem z wiśni i jagód, zapieczone w słodkiej śmietance i pod słodką i chrupiącą kruszonką na pewno sprawdzi się jako deser dla całej rodziny. Wiśnie w sezonie swobodnie można zamienić na czereśnie a jagody leśne na borówkę amerykańską. Tarta ta jest bardzo(...)przygotowaniu, a najsmaczniejsza jest po schłodzeniu, polecam! Scroll down for recipe in English Kremowa tarta z wiśniami i jagodami z kruszonką (8-10 porcji) Składniki na tartę: 1 porcja ciasta na tarty słodkie, gotowe ze sklepu lub z tego przepisu 1 ½ szklanki świeżych jagód 1 ½ szklanki świeżych wiśni, połówki bez pestek Składniki na krem: ¾ szklanki cukru ⅓ szklanki mąki ⅛ łyżeczki soli
karmelowymasło, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół. Usunąć pestki, owoce pokroić w kostkę. Twaróg zmiksować ze śmietaną, cukrem i wanilią na gładką masę. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 0,5 cm i długości 40 cm. Posmarować masą twarogową, na wierzch równomiernie wyłożyć śliwki. Zwinąć ciasno
Pożeraczka, czyli raz adobrzesię w jogurtowym cieście, ponieważ jest... niezawodne! A przy tym smaczne, długo zachowuje świeżość, no i można je robić z różnymi owocami. Latem upiekłam je z mini morelkami , jesienią przyszła kolej na słodkie, dojrzałe, prawdziwe węgierki. Ciasto uratowało mi tyłek, kiedy przeliczyłam się czasowo i musiałam na bardzo szybko upiec coś dla gości. Zapraszam na świeżutkie, puszyste jogurtowe ciacho
Kuchenne zapiski EdytyFale Dunaju to ciasto, które ma wiele wersji. Zazwyczaj jednak jest ono z owocami, kremem budyniowym i obowiązkowo z polewą czekoladową :) Przepis na moje Fale Dunaju moja mama dostała od jednej cioci. Mamy go już długie lata i nikt nie wyobraża sobie robić go na inny sposób, chociaż ja na pewno spróbuję, spróbuję mimo, że jest bardzo dobry :) Ciasto
Smakowy Rajciasteczka owsiane zmielić (ja robię to w malakserze). Dodać masło i zagnieść, aby powstała konsystencja mokrego piasku. Tak przygotowanym ciastem wyłożyć formę do tarty o średnicy 25 cm (najlepiej z wyjmowanym dnem, bo ciasto jest niezwykle kruche). Ciasto włożyć do lodówki na 20 minut, po czym piec w temperaturze 150 ° przez 15 minut. W rondelku wymieszać mleko, mąkę, mąkę ziemniaczaną(...)mieszając. Zdjąć z ognia i dodać masło – dobrze wymieszać. Tak przygotowana masę wylać jeszcze ciepłą na spód do tarty. Na kremie ułożyć owoce. Kiedy tarta całkowicie ostygnie przygotować pół porcji galaretki i tężejącą zalać wierzch ciasta. Zostawić w lodówce na noc, bo na drugi dzień smakuje najlepiej
Kulinarne Inspiracjeleciała na samą myśl. Owoce z własnej działki są zawsze cudownie pachnące. Te kupione w sklepie nie pachną już tak intensywnie, nie zachwycają tak bardzo. Tym bardziej trzeba zamknąć w słoiki te smaki i aromaty, aby można nimi było zachwycać się w chłodne dni. Na początek jednak grube plastry papierówek smażone w naleśnikowym cieście. Danie dobre na obiad
Codzienna kuchnia niecodziennaTruskawki są wspaniałymi owocami które niestety są przez krótki okres czasu, można z nich przygotować wiele wyśmienitych potraw ja dziś robiłam tartę truskawkową którą uwielbiam. Tarta truskawkowa Składniki: - 500 g truskawek - 100 g margaryny Kasi - 150 g mąki - 50 g cukru pudru - 1 żółtko - 1 łyżka śmietany 18% - szczypta soli - 1 galaretka truskawkowa - 300 ml śmietany(...)puder, mąkę, żółtko, śmietanę 18% i sól wyrabiamy dokładnie i wkładamy na 30 minut do lodówki. Rozpuszczamy galaretkę w 400 ml wody i odkładamy do schłodzenia. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm lub układamy palcami w formie do tarty (jeżeli nie jest silikonowa to musi być wysmarowana masłem i posypana bułką tartą), nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy
Kulinarne życieMuffinki serowe z agrestem i truskawkami to doskonała propozycja na zdrowy deser oraz pożywną przekąskę, którą polubią zarówno dzieci jak i dorośli. Wilgotne ciasto serowe osłodzone miodem doskonale komponuje się z kwaskowatymi owocami. Koniecznie spróbujcie takiego połączenia oraz poeksperymentujcie z innymi dodatkami. Polecam! (około 9 sztuk) 100g mielonego twarogu/twarożku sernikowo-kanapkowego 1 jajko 1/2 szklanki mleka (1 szklanka(...)dokładnie zmiksować twaróg, jajko, mleko, olej oraz miód. Następnie suche składniki należy połączyć z mokrymi. Na końcu delikatnie wmieszać uprzednio pokrojone truskawki i agrest. Foremki do muffinek (*) wypełnić ciastem do 4/5 ich wysokości. Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 25-30 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. (Podczas stygnięcia babeczki
Di gotujeBardzo dobre kruche ciasteczka, najsmaczniejsze w dzień pieczenia. Znikają tak szybko jak się pojawiają. Zrobiłam je na wypad na plażę,były super. Nie ma co dużo
Kuchnia Pokoleńlikieru cytrynowego lub cytrynówki Masa rabarbarowa: 500g pokrojonego na kawałeczki rabarbaru skórka starta z 1/2 cytryny 3 łyżeczki cukru wanilinowego 2 łyżki wody 80g cukru Dodatkowo: około 70g chałwy owoce do ozdoby Masa rabarbarowa: 1. Pokrojony rabarbar przełożyć do rondelka, dodać cukier, wodę, wymieszać, postawić na ogniu i zagotować pod przykryciem. Rabarbar gotować tak długo, aż zrobi się miękki(...)ostatnią warstwę biszkoptów i nasączyć je pozostałym ponczem. Ciasto wstawić do lodówki na całą noc. 6. Schłodzone ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, odwracając je do góry dnem ( patrz FILM ), zdjąć folię spożywczą. Odłożony krem krótko wymieszać szpatułką i posmarować nim wierzch ciasta. Deser obficie posypać pokruszoną chałwą i ozdobić świeżymi owocami. Tiramisu z rabarbarem i chałwą podawać pokrojone
Mała Cukierenkarównież zmiksować. Przesiać mąki, wmieszać bardzo delikatnie. Formę wysmarować masłem, wysypać mąką. Wylać na nią ciasto, piec w 180'C około 15 - 20 minut. Wystudzić. KREM: Kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier i mascarpone. Na koniec wmieszać mielone orzechy. Krem wyłożyć na biszkopt. OWOCE: Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzątku, ostudzić, odstawić aż będzie prawie tężejąca. Owoce
Cakes By KejtDzisiaj szybki placek ze śliwkami na suszonych drożdżach. Bez rozgadywania się, czy raczej rozpisywania. W piekarniku czeka porcja ciasteczek i wiem, że taka podzielność uwagi może
dolcevitainmykitchenPuszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe ze śliwkami i maślaną kruszonką to smak, który kojarzy mi się z dzieciństwem i wakacjami u babci. Zapach przywołuje wspomnienia…
Oryginalny smakdzięki czemu ciasto będzie bardziej puszyste. Płyny (mleko, olej, alkohol itd.) wlewamy dopiero po wsypaniu mąki i wymieszaniu jej. Jako ostatnie dodajemy owoce i orzechy. Dobrze jest oprószyć bakalie mąką - nie będą wówczas opadały na dno ciasta. Ciasto ucierane pieczone w zbyt wysokiej temperaturze spali się z zewnątrz, w środku pozostanie surowe. Pieczone w temperaturze zbyt niskiej, wysuszy się
Pyry na Gaz